2022
Прийміть рішення бути духовно налаштованими
Вересень 2022


“Прийміть рішення бути духовно налаштованими”, Ліягона, вер. 2022 р.

Прийміть рішення бути духовно налаштованими

Утримувати свій духовний розвиток на євангельському шляху—це як їхати на велосипеді. І те й інше вимагає старанності.

Зображення
велосипед

Ілюстрації Діллін Марш

Необхідність зважати на зміни і знати, що робити в нелегкий період,—це одне з надзвичайних благословень, яке мають вірні члени Господньої Церкви. Дар Святого Духа—це привілей отримувати постійне спрямування і натхнення, і ми маємо на нього право, якщо залишаємося вірними.

Життя, мир, спрямування і захист

Апостол Павло сказав: “Думка духовна[—]життя та мир” (Римлянам 8:6; див. також вірш 5).

Вибираючи бути духовно налаштованими і живучи так, щоб бути гідними лагідних спонукань Святого Духа, ви матимете скерування під час прийняття рішень і захист як від фізичних, так і від духовних небезпек. Через Святого Духа ви можете отримати дари Духа для свого блага і для блага тих, кого ви любите і кому служите. Спілкування Святого Духа з вашим духом дає набагато більше упевненості, ніж будь-яке спілкування, яке ви можете мати, використовуючи свої природні органи чуття.

Як ви можете бути більш духовно налаштованими в житті і сильніше відчувати провід Святого Духа?

1. Будьте у злагоді з Небесним Батьком і Спасителем.

Перебуваючи у злагоді з Небесним Батьком, ми маємо супровід Його Духа. Якщо ця злагода є пріоритетом у нашому житті, то ми наближаємося до Нього і Його Сина, “Ісуса Христа, Якого Він послав” (Учення і Завіти 132:24).

2. Любіть Бога.

Якщо ми любимо Небесного Батька і розвиваємо з Ним Стосунки в молитві, то Він перебуватиме в нашому розумі й серці.

Апостол Іван, маючи свідчення про Божу любов до нас і особисте свідчення про Ісуса Христа, спростовував хибне вірування, що спасіння можна досягнути іншим чином, а не через віру в Ісуса Христа. Іван запрошував читачів відчути радість від перебування у злагоді з Батьком і Сином (див. 1 Івана 1:3). Він додав:

“Не любіть світу, ані того, що в світі. Коли любить хто світ, у тім немає любови Отцівської,

Минається і світ, і його пожадливість, а хто Божу волю виконує, той повік пробуває!” (1 Івана 2:15, 17).

У цьому житті ми можемо відчувати Божу любов завдяки присутності Його Духа. Коли ми виконуємо волю Небесного Батька і намагаємося залишатися на шляху, що веде нас до Нього, Святий Дух може нас скеровувати1.

3. Пам’ятайте, що Спаситель зробив для нас.

Зображення
молодий чоловік розносить причастя

Обіцяння в обох причасних молитвах є таким: “Щоб Його Дух міг … бути з ними [з тими, хто приймає причастя]” (Учення і Завіти 20:77, 79). Ми приймаємо причастя кожного тижня, бо хочемо зберегти свою духовність і розвивати її.

Президент Даллін Х. Оукс, перший радник у Першому Президентстві, навчав: “Коли ми віддаляємося від усього мирського, ми наближаємося до Небесного Батька і більш спроможні відчувати скерування Духа. Ми називаємо цю сторону життя духовністю”. Президент Оукс додав: “Те, як ми інтерпретуємо пережите нами, також є відображенням рівня нашої духовності. … Нам, хто має свідчення про євангелію Ісуса Христа, слід інтерпретувати свій досвід з огляду на знання про мету життя, місію нашого Спасителя і вічну долю Божих дітей”2.

4. Розпізнавайте духовні події.

Я підтверджую, що духовність—це благословення, яке є результатом невпинних зусиль з нашого боку. Якщо ми прагнемо навчатися від Святого Духа і діяти за Його спонуканнями, нам буде легше відрізняти те, що від Бога, і те, що від світу.

Старійшина Квентін Л. Кук, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав: “Подібно до того, як повторення та постійні зусилля потрібні для набуття фізичного чи інтелектуального потенціалу, те саме вірно у духовних питаннях”3.

Розвивайте свою духовність

Дякуючи передбаченню провідників Церкви, ми маємо багато досконалих засобів, які допомагають нам зміцнювати свою духовність. Подумайте про розробку додатку “Євангельська бібліотека”, завдяки якій сила Писань і вивчення євангелії буде завжди, у буквальному розумінні, у вашій кишені. Подумайте про зміни, пов’язані зі служінням підопічним: нас заохочують користуватися технологіями, аби допомагати одне одному. Подумайте про зосереджену на домівці, підтримувану Церквою навчальну програму За мною йдіть, яка сприяє підвищенню нашої духовності, де б ми не були.

За наявності всіх цих ресурсів духовний карантин нам не загрожує! Ми можемо працювати разом, вибираючи кожну можливість бути духовно налаштованими, сприяючи життю та миру й свідомо роблячи духовність складовою нашого життя. Писання навчають: “А плід духа: любов, радість, мир, довготерпіння, добрість, милосердя, віра, лагідність [і] здержливість” (Галатам 5:22–23).

Встановлюйте духовні цілі й дотримуйтеся їх

Духовно налаштована людина прагне зміцнювати свою духовність і, встановлюючи цілі, запитує: “Чи приділяю я належну увагу духовним потребам, коли визначаю свої цілі?”

Духовно налаштована людина прагне знати, як діяти за духовними спонуканнями, а потім діє за ними. Отже встановлення цілей є важливим для духовного зростання.

Анні, наша чотирирічна онучка, поставила за мету навчитися кататися на велосипеді. Вона тренувалася і швидко навчилася, тож батьки разом з нею вирушили на сімейну велосипедну прогулянку.

Під час прогулянки мама Анні висловила своє захоплення тим, як добре Анні виїхала на пагорб і переїхала через міст. Анні поділилася секретом успіху: “Я просто трималася, мамо, і крутила педалі”.

Ми маємо робити те ж саме. Саме крутячи педалі, ми втримуємо рівновагу. Прості щоденні дії—молитва, вивчення Писань і виконання поради пророка—допомагають розвивати нашу духовність, незважаючи на пагорби, пандемії та зміни в житті.

Зображення
сім’я разом вивчає Писання

Президент Рассел М. Нельсон сказав: “Якщо ваше найбільше бажання—щоб Бог був понад усе у вашому житті, аби належати до Ізраїля, то стає легше приймати багато рішень. Так багато проблем перестають бути проблемами! … Ви знаєте, чого ви хочете досягнути. Ви знаєте, якою людиною вам дійсно хочеться стати”4.

Якщо ви зосереджуєтеся на тому, що дійсно має значення, то побачите, що процес зміцнення вашої духовності й сприяння духовній налаштованості може бути простим, хоча це й вимагатиме зусиль і старанності. Тож тримайтеся і невпинно крутіть педалі!

Краще налаштовуйте свою духовну Ліягону

Так багато голосів цього світу штовхає, штурхає й тягне вас у так багато напрямків, що іноді ви вагаєтеся, в якому ж з них рухатися. Пам’ятайте, що ваша духовна Ліягона працює найкраще, коли ви відрізняєте голос Духа від голосів світу.

Святий Дух—спокійний, чіткий і втішаючий. Він дає конкретне спрямування, щоб привести вас до миру і надії. Він працює в цілковитій єдності з Небесним Батьком та Ісусом Христом, виконуючи певні ролі, аби допомогти вам жити праведно й отримати благословення євангелії.

“Головним джерелом духовної сили є Бог, наш Батько,—сказав Президент Нельсон.— Посланцем цієї сили є Святий Дух. Ця сила відрізняється від електроенергії. Електричний прилад споживає енергію. Використання ж Його духовної сили поповнює нас енергією. У той час як електроенергію можна використовувати лише обмежений період часу, духовну енергію можна використовувати певний час і всю вічність!”5

Аби стати духовно налаштованими, тримайтеся, крутіть педалі й установлюйте духовні цілі. Звертайтеся до всіх доступних вам джерел, аби зміцнювати духовність.

Я свідчу, що бути духовно налаштованими—це справді мати життя і мир (див. 2 Нефій 9:39), що якість нашого життя покращується, коли ми живемо у злагоді з Батьком і Сином, і що Бог любить нас і знає про нас та про наші потреби.

З виступу “To Be Spiritually Minded Is Life and Peace” (Бути духовно налаштованими—це мати життя і мир), виголошеного 9 лютого 2021 р. в Університеті Бригама Янга. Повну версію виступу можна знайти на сайті speeches.byu.edu.

Посилання

  1. Старійшина Брюс Р. Мак-Конкі (1915–1985) навчав: “Мати Господа товаришем у цьому життіозначає мати супровід Його Святого Духа” (Doctrinal New Testament Commentary [1973], 3:374).

  2. Dallin H. Oaks, “Spirituality”, Ensign, Nov. 1985, 61.

  3. Квентін Л. Кук, “Фундаменти віри”, Ліягона, трав. 2017, с. 129.

  4. Рассел М. Нельсон, “Хай Бог буде понад усе”, Ліягона, лист. 2020, с. 94.

  5. Russell M. Nelson, “Protect the Spiritual Power Line”, Ensign, Nov. 1984, 31.

Роздрукувати