Семінарії та інститути
Урок 3: Наш божественний потенціал


Урок 3

Наш божественний потенціал

Вступ

Небесний Батько дав план, який дає нам можливість повернутися в Його присутність і стати подібними до Нього. Президент Дітер Ф. Ухтдорф навчав: “Ми були Його дітьми до того, як прийшли у цей світ, і ми будемо Його дітьми навіки. Ця основоположна істина має змінювати те, як ми дивимося на себе, своїх братів і сестер та на саме життя” (“Чотири звання”, Ensign або Ліягона, трав. 2013, с. 58). Коли студенти краще зрозуміють свій божественний потенціал, вони більш ймовірно належним чином справлятимуться з випробуваннями, з якими стикатимуться у смертному житті.

Ознайомлення з матеріалом

  • Дітер Ф. Ухтдорф, “Чотири звання”, Ensign або Ліягона, трав. 2013 р., сс. 58–61.

  • Gospel Topics (Євангельські теми), “Becoming Like God (Ставати схожими на Бога)”, lds.org/topics.

Рекомендації для навчання

Буття 1:27; Ісая 55:8–9; Дії 17:29; Євреям 12:9; 1 Івана 3:1; 4:8–9; 1 Нефій 9:6; 2 Нефій 9:20; Мороній 8:18; Учення і Завіти 76:4; 88:41; 130:22

Ми є дітьми Бога

Запропонуйте студентам уявити собі, що друг, який не є членом Церкви, спитав їх, як виглядає Небесний Батько за віруваннями нашої Церкви. Попросіть студентів коротко розповісти, як би вони відповіли.

Напишіть на дошці вказані далі групи уривків з Писань або роздайте їх як роздатковий матеріал:

Буття 1:27; Учення і Завіти 130:22

1 Нефій 9:6; 2 Нефій 9:20

Ісая 55:8–9; Учення і Завіти 88:41

1 Івана 3:1; 4:8–9

Мороній 8:18; Учення і Завіти 76:4

Дії 17:29; Євреям 12:9

Дайте студентам завдання опрацювати кілька з цих груп уривків з Писань і виявити, чого вони навчають про Небесного Батька. Впевніться, що кожна група уривків з Писань призначена комусь. Коли пройде достатньо часу, попросіть студентів розповісти, як вони можуть використати один або більше уривків з цих Писань, щоб пояснити, що вони знають про Небесного Батька або свої вірування щодо Нього.

  • Як знання про ці властивості Небесного Батька допомагають вам поклонятися Йому?

  • Як знання про те, що Небесний Батько—це реальна істота, Яка має прославлене, воскресле тіло з плоті й кісток, і є Батьком вашого духа, впливає на ваші стосунки з Ним?

  • Чому корисно пам’ятати, що Бог є Батьком наших духів, коли ми поклоняємося Йому? (Під час обговорення наголосіть на тому, що оскільки Бог є Батьком наших духів, ми маємо божественний потенціал стати подібними до Нього. Також може бути корисним поділитися наступною цитатою, виголошеною Першим Президентством у 1909 році під керівництвом Президента Джозефа Ф. Сміта [1838–1918]: “Всі чоловіки і жінки є подібними до Батька і Матері Всесвіту і в буквальному сенсі є синами й дочками Божества” [“Gospel Classics: The Origin of Man”, Ensign, Feb. 2002, 29]).

Роздайте копії наступного висловлювання пророка Джозефа Сміта. Попросіть студентів подумки прочитати і відмітити фрази, в яких показано, наскільки важливо розуміти, Хто такий Бог.

Зображення
Пророк Джозеф Сміт

“Якщо люди не розуміють характер Бога, вони не розуміють себе. …

Сам Бог колись був таким, якими ми є зараз, і Він є піднесеною людиною, і сидить на престолі там, на небесах! … Якби зараз було розірвано завісу і великий Бог, Який тримає цей світ на своїй орбіті і Який підтримує всі світи і все Своєю силою, зробив Себе видимим, я кажу вам, якби ви побачили Його сьогодні, ви б побачили Його у людській подобі, схожого на вас зовнішньо, на образ і в самій подобі людини. Бо Адам був створений у такий же спосіб, на образ і за подобою Бога, і отримав настанови від Нього і ходив з Ним, розмовляв і спілкувався з Ним, як одна людина розмовляє і спілкується з іншою” (Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт [2007], с. 43).

  • Як розуміння того, Ким є Небесний Батько, допомагає нам зрозуміти, ким є ми? (Коли студенти відповідатимуть, напишіть на дошці наступне: Коли ми зрозуміємо, Ким є наш Небесний Батько, ми зможемо краще зрозуміти наш потенціал стати подібними до наших Небесних Батьків).

Покажіть наступне висловлювання старійшини Далліна Х. Оукса, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, і попросіть когось зі студентів прочитати його вголос.

Зображення
Старійшина Даллін Х. Оукс

“Подумайте про силу ідеї, якій навчає наш улюблений гімн “Я Божеє дитя” [Гімни, № 186]. … Ось відповідь на одне з величних запитань життя: “Хто я?” Я Божеє дитя з духовним родоводом, який веде до небесних батьків. Це батьківство визначає наш вічний потенціал. Ця могутня думка є потужним антидепресантом. Вона може зміцнити кожного з нас, щоб ми робили правильний вибір і шукали те найкраще, що всередині нас” (“Powerful Ideas”, Ensign, Nov. 1995, 25).

Напишіть на дошці наступне:

Знання про те, що я дитя Бога може допомогти мені, коли .

Знання про те, що я дитя Бога вже допомогло мені, коли .

Запросіть кількох студентів розповісти, як би вони завершили одне з цих речень.

Римлянам 8:16–17; 1 Івана 3:2; 3 Нефій 12:48

Наш божественний потенціал

Скажіть класу, що іноді ми чуємо, що хтось має “великий потенціал”.

  • Що, на вашу думку, означають ці слова?

Напишіть на дошці наступні посилання на Писання і попросіть студентів опрацювати їх, щоб дізнатися про наш божественний потенціал: Римлянам 8:16–17; 1 Івана 3:2; 3 Нефій 12:48. Ви можете запропонувати студентам написати на полях біля кожного з цих уривків з Писань інші два посилання в якості перехресних посилань.

  • У світлі тих Писань, які ми опрацювали, стосовно характеру Бога, що для вас означає фраза: “Будем подібні до Нього”?

  • Що, на вашу думку, означає бути “співспадкоємцями” Ісусу Христу? (Як Єдинонароджений Син Батька у плоті, Ісус Христос має право успадкувати все, що має Батько. Ті, хто слухняні й отримують повноту благословень Спокути Спасителя, також успадкують все, що має Батько [див. Римлянам 8:14–18; Галатам 3:26–29; УЗ 84:38]. Наголосіть на наступному принципі: План Небесного Батька надає нам змогу стати подібними до наших Небесних Батьків. Вкажіть на те, що хоча деякі люди можуть критикувати наше переконання у тому, що ми можемо стати подібними до Бога, це вірування основується на вченнях Біблії).

Напишіть на дошці наступне запитання:

Чого навчив старійшина Даллін Х. Оукс про мету нашого смертного життя?

Прочитайте наступний вислів старійшини Далліна Х. Оукса і попросіть студентів знайти відповіді на запитання з дошки:

Зображення
Старійшина Даллін Х. Оукс

“В теології відновленої церкви Ісуса Христа мета смертного життя---підготувати нас до розуміння нашої долі як синів і дочок Бога, а саме—стати подібними до Нього. … Біблія називає смертних дітьми Бога, спадкоємцями Бога і співспадкоємцями Христа (див. Рим. 8:16–17). Вона також проголошує, що “разом із Ним ми терпимо, щоб разом із Ним і прославитись” (Рим. 8:17) і що “коли [Він] з’явиться, то будем подібні до Нього” (1 Івана 3:2). Ми сприймаємо ці вчення Біблії буквально. Ми віримо, що мета смертного життя---отримати фізичне тіло і, через Спокуту Ісуса Христа та послух законам і обрядам євангелії, стати гідними прославленого, воскреслого целестіального стану, який має назву піднесення або вічне життя. … (Про цю долю вічного життя або життя, яким живе Бог, має бути відомо всім тим, хто досліджував давнє християнське вчення і вірування в обожнювання або апофеоз). …

Наша теологія починається з небесних батьків. Наше найбільше прагнення---бути подібними до них. За милостивим планом Батька все це є можливим через Спокуту Єдинонародженого від Батька, нашого Господа і Спасителя, Ісуса Христа” (“Apostasy and Restoration”, Ensign, May 1995, 86–87).

(Примітка: Можливо вам необхідно буде пояснити, що обожнювання і апофеоз стосуються ідеї про те, що людина може стати богом або бути піднесеною до божественного статусу).

Обговоріть відповіді студентів на запитання на дошці. Потім запитайте:

  • Які думки у вас виникають, коли ви думаєте про те, що план Небесного Батька дає вам можливість стати подібними до Нього?

  • Чому Спокута Христа є необхідною для нас, щоб стати подібними до Бога?

Щоб сприяти обговоренню, подивіться наступне висловлювання разом з вашими студентами:

“Святі останніх днів розуміють велич Спокути Христа щодо широти людського потенціалу, який вона уможливлює. Христова Спокута забезпечує не тільки прощення від гріха і перемогу над смертю, а й виправляє недосконалі стосунки, зцілює духовні рани, які придушують зростання, і зміцнює людей у розвитку Христових якостей та дає їм можливість розвивати їх [див. Алма 7:11–12]. Святі останніх днів вірять, що лише через Спокуту Ісуса Христа наша надія на вічну славу може бути певною і що до сили Його Спокути відкрито повний доступ лише через віру в Ісуса Христа, покаяння, хрищення, отримання дару Святого Духа і терпіння до кінця, слідуючи настановам та прикладу Христа [див. 2 Нефій 31:20; Уложення віри 1:4]. Таким чином тих, хто стає подібним до Бога і входить у повноту Його слави, описують як людей, які “стали досконалими через Ісуса, посередника нового завіту, Хто виконав цю досконалу спокуту через пролиття Своєї власної крові” [УЗ 76:69]” [Gospel Topics, “Becoming Like God”, lds.org/topics).

Роздайте копії наступного висловлювання президента Дітера Ф. Ухтдорфа, з Першого Президентства. Запросіть студентів прочитати це висловлювання і позначити ідеї, які дають їм надію, що вони можуть досягти їхнього божественного потенціалу. Зазначте, що цей виступ президент Ухтдорф виголосив на сесії священства генеральної конференції, однак його ідеї стосуються кожної людини:

Зображення
Президент Дітер Ф. Ухтдорф

“Одне звання, яке дає всім нам найголовнішу характеристику, є таким: син Небесного Батька. Немає значення, ким іще ми є або чим займаємося в житті, ми ніколи не повинні забувати, що ми в буквальному розумінні є духовними дітьми Бога. Ми були Його дітьми до того, як прийшли у цей світ, і ми будемо Його дітьми навіки. Ця основоположна істина має змінювати те, як ми дивимося на себе, своїх братів і сестер та на саме життя. …

Іноді ми занепадаємо духом, оскільки знаємо, що значить бути [дитиною] Бога і не відповідаємо цьому. Супротивнику подобається грати на цих почуттях. Сатана хоче, щоб ви давали собі оцінку з огляду на ваші гріхи, а не з огляду на ваш божественний потенціал. Брати, не слухайте його.

Всі бачили, як малюк вчиться ходити. Він робить маленький крок і, похитуючись, іде. Він падає. Чи будете ви його сварити за цю спробу? Звичайно ж, ні. Який батько покарав би малюка за те, що той спіткнувся? Ми заохочуємо, ми аплодуємо, ми хвалимо, бо з кожним малесеньким кроком дитина стає більш подібною до батьків.

А тепер, брати, у порівнянні з досконалістю Бога ми, смертні, навряд чи кращі за незграбних, невпевнених малюків. Однак наш люблячий Небесний Батько хоче, аби ми стали більше подібними до Нього, і це, любі брати, повинно також стати нашою вічною метою. Бог розуміє, що ми досягнемо цього не миттєво, але роблячи один крок за іншим” (“Чотири звання”, Ensign або Ліягона, трав. 2013, с. 58).

  • Як збереження в пам’яті цих вічних істин допомагає вам сягнути вашого божественного потенціалу?

  • Як збереження в пам’яті цих вічних істин може вплинути на те, як ви ставитеся до членів вашої родини?

  • Як знання про ці вічні істини впливає на ваше бажання досліджувати інформацію про померлих членів вашої родини і виконувати за них храмові обряди?

Заохотьте студентів поділитися з членами сім’ї або з другом/подругою наступного тижня тим, про що вони дізналися і відчували під час цього уроку. Вони також можуть подумати над тим, що вони можуть робити щодня, аби повною мірою усвідомлювати, що вони є дітьми Небесного Батька, і запланувати зробити запис у щоденнику про те, як пам’ять про цю священну істину впливає на їхні вчинки.

Матеріали для прочитання студентами

Роздрукувати