2022
Жінки, які йшли за Ісусом з Галілеї
Березень 2022


“Жінки, які йшли за Ісусом з Галілеї” Ліягона, бер. 2022.

Жінки, які йшли за Ісусом з Галілеї

Три уроки від вірних жінок, які йшли за Ісусом Христом.

Зображення
жінки-послідовниці Ісуса йдуть разом

Дехто з жінок, художник Уолтер Рейн

У 1833 році Хелен Мар Уітні написала, що “у житті Христа [ми можемо] бачити відданість, яку виявила жінка. Вона була останньою, хто залишався біля хреста, і першою біля Гробниці”1. Хоча сестра Уітні не вказує, яких жінок вона має на увазі, але до них належать і ті, які йшли за Христом з Галілеї. Лука описує цих жінок таким чином: Ісус “проходив містами та селами, проповідуючи. … Із ним Дванадцять були, та дехто з жінок, що були вздоровлені …: Марія, Магдалиною звана, … Іванна, дружина Худзи, урядника Іродового, і Сусанна, і інших багато, що маєтком своїм їм служили” (Лука 8:1–3; курсив додано).

Фраза “інших багато” має на увазі, що то була досить чисельна група. Багато вірних жінок були з Христом. Ці жінки навчають нас будувати царство Боже і бути поруч з тими, хто страждає. Вони навчають нас бути відважними і залишатися біля Христа навіть тоді, коли важко. Можливо, найважливіше, чого вони нас навчають—це те, що завдяки Христу ми можемо вийти з темряви на світло.

Марія Магдалина, Іванна, Сусанна2 та багато інших жінок, які йшли за Христом, не були пасивними; натомість вони активно і матеріально підтримували Його у служінні (див. Лука 8:2–3). Про Іванну згадується більш конкретно: вона була дружиною Іродового урядника. Ймовірно це означає, що її чоловік обіймав посаду, яка давала йому засоби і становище перед царем Іродом Антипою, правителем Галілеї.

Коли ці жінки супроводжували Христа в Галілеї, вони, ймовірно, чули багато Його проповідей, слухали його притчі та бачили чудеса, такі як зцілення жінки, яка страждала на кровотечу, та жінки, яка хворіла 18 років (див. Лука 8:43–48; 13:11–13). Вони, ймовірно, були під час нагодування 5 000 людей та багатьох інших (див. Лука 9:12–17; 14:1–4). Коли служіння Христа в Галілеї наближалося до кінця, дехто з жінок супроводжували його в тижневій подорожі до Єрусалима (див. Maтвій 27:55–56).

Зображення
Ісус розмовляє з жінкою, а інші дивляться на них

У Євангеліях згадуються імена кількох жінок, які йшли за Ісусом і допомагали Йому, зокрема: Марія, Іванна, Сусанна. Вони та “інших багато” чули, як Спаситель навчає, і, вірогідно, бачили чудеса.

Ілюстрація Дена Берра

Сумувати з тими, хто сумує

На мить замислимося над тим фактом, що ці жінки прийшли з Христом з Галілеї і були під час його Розп’яття. Хоча в Писаннях не згадується про їхню участь в інших подіях останнього тижня Спасителевого життя, можна припустити, що вони були під час тріумфального в’їзду в Єрусалим, чули Його настанови в храмі і, ймовірно, брали участь в інших подіях.

Лука пише, що ця група жінок була на Череповищі: “Усі ж знайомі [Христа] й ті жінки, що прийшли були з Ним із Галілеї, здалека стояли й дивились на [Розп’яття]” (Лука 23:49). Матвій згадує ту саму групу жінок, коли пише, що біля хреста “було … багато й жінок, що дивилися здалека, і що за Ісусом прийшли з Галілеї, і Йому прислуговували. Між ними була Марія Магдалина, і Марія, мати Якова й Йосипа, і мати синів Зеведеєвих” (Maтвій 27:55–56).3

Подумайте про глибокий сум, який відчували ці жінки біля хреста, коли вони дивилися на страждання Спасителя. Усім нам доводилося бачити, як близькі нам люди переживають трагедію, і ми не маємо змоги якось допомогти. Хоча жінки біля хреста не могли змінити ситуацію, вони залишалися біля Спасителя, коли Він переживав неймовірний біль. Їхній приклад показує нам, що один зі способів “сумувати з тими, хто сумує” (Moсія18:9)—це просто бути поруч з тими, хто страждає.

Будьте мужніми й залишайтеся поруч

Ці жінки також показали приклад мужності. Залишаючись біля хреста, вони, можливо, наражали себе на небезпеку з огляду на те, що були поруч з людиною, яку Рим засудив на смерть. Те, що написала Камілла Фронк Олсон про Марію, матір Ісуса (яка також була біля хреста), стосується і тих жінок: “Залишаючись біля Ісуса за умов, які інші вважали ганебними, Марія також цим показала, що боїться Бога більше, ніж людей. Які б звинувачення не закидали їй інші присутні, спокійне поводження Марії було свідченням того, що, на відміну від інших Його послідовників, вона не зречеться своєї причетності до Ісуса”4.

Ця група, яка складалася з багатьох жінок, не лише була присутня під час смерті Христа, але також “ішли слідом, і вони бачили гроба, і як покладене тіло Його. Повернувшись, вони наготували пахощів і мира, а в суботу, за заповіддю, спочивали” (Лука 23:55–56). З огляду на небезпеку, яка їм загрожувала з боку юдейських правителів або римлян, ці жінки могли б швидко підготуватися, щоб залишити місто. Натомість вони підготували пахощі для тіла Христового (див. Лука 24:1). І хоча їхнє майбутнє було непевним, вони залишалися поблизу того місця, де був Ісус. Кажучи про Суботній день після Розп’яття, Макс Лукадо, один з авторів, які пишуть на християнську тематику, запитує: “Коли настає субота у вашому житті, як ви реагуєте? Коли ви опиняєтеся десь між учорашньою трагедією і завтрашньою Перемогою, що ви робите? Ви полишаєте Бога—чи припадаєте до Нього?”5 Ці жінки навчають нас залишатися поблизу Ісуса навіть у важкі часи.

Прийдіть до Світла

Зображення
жінки біля гробниці

Три Марії біля гробниці, художник Вільям-Адольф Бужеро

Не дивно, що та сама група жінок була першою біля гробниці у Великодній ранок (див. Лука 24:1–10)6. Саме їм ангел проголосив радісну новину:

“Чого ви шукаєте Живого між мертвими?

Нема Його тут, бо воскрес! Пригадайте собі, як Він вам говорив, коли ще перебував у Галілеї” (Лука 24:5–6).

Жінки “пригадали Його слова”, повернулися і “про все те сповістили Одинадцятьох та всіх інших” (Лука 24:8–9).

Апостол Іван розповідає нам, що Марія Магдалина була першою людиною, яка побачила воскреслого Спасителя (див. Іван 20:11–17). Ймовірно, це має особливе значення, якщо візьмемо до уваги те, що записав Лука: колись Марія була визволена від “сімох демонів” (Лука 8:2). Можливо, в цьому ми бачимо шлях Марії: від сповненого дуже складних випробувань життя до того, щоб стати першою людиною, яка побачила воскреслого Христа. Це показує, що коли ми встановлюємо зв’язок з Ісусом Христом, Він допомагає нам залишити темряву і прийти до світла. Якими б не були випробування в минулому, ми можемо знаходити радість у тому, щоб іти до Христа зараз.

Марія Магдалина, Іванна, Сусанна та інші жінки, які йшли за Христом з Галілеї, служать могутнім прикладом учнів, які допомагають у розбудові Божого царства. Вони навчають нас бути поруч з тими, хто страждає, бути відважними і не залишати Ісуса навіть у важкі часи. Ці жінки, свідки воскреслого Христа, навчають нас, що завдяки Йому ми можемо вийти з темряви на світло.

У 1893 році свята останніх днів на ім’я Лу Дальтон написала такі рядки, що відображають силу жінок, які йшли за Ісусом Христом:

“Першою вітає появу людини у світі,

Останньою відходить від неї, коли помирає.

Першою створює домашній затишок,

Останньою зневірюється і опускає руки.

Останньою була біля хреста свого розіп’ятого Господа,

Першою побачила Його воскреслим,

Першою проголосила, що Він знову живе,

Подолавши морок кайданів смерті”7.

Посилання

  1. Helen Mar Whitney, “The Voice of One of the Poor Females of Utah”, Woman’s Exponent, Mar. 15, 1883, 157.

  2. Лука 8:3—це єдиний уривок з Писань, де конкретно згадується Сусанна.

  3. Матвій, Марк, Лука та Іван мають незначні розбіжності у своїх оповідях стосовно того, хто з жінок був біля хреста. Загалом існує сім різних імен жінок, як були біля хреста, а також численні свідчення про присутність“інших багат[ьох]” (див. Maтвій 27:55–56; Maрк 15:40; Лука 23:49; Іван 19:25). Більш докладне дослідження щодо цих конкретних жінок можна знайти в Raymond E. Brown, The Death of the Messiah (1994), 2:1013–1026, 1152–1160, 1169–1173).

  4. Camille Fronk Olson, Women of the New Testament (2014), 36.

  5. Max Lucado, He Chose the Nails: What God Did to Win Your Heart (2017), 206.

  6. Як і у випадку з жінками біля хреста, автори Євангелій мають невеликі розбіжності, зображаючи жінок, які були біля гробниці у Великодній ранок (див. Maтвій 28:1–10; Mарк 16:1–9; Лука 24:10; Іван 20:11–18). Хоча існують ці невеликі розбіжності в чотирьох Євангеліях, головна історія залишається незмінною: гробниця була порожня, а жінки були першими свідками Воскресіння. Як подібності, так і відмінності в євангельських оповідях служать доказом того, що автори Євангелій не описали вигадану подію.

  7. Lu Dalton, “Woman”, Woman’s Exponent, Jan. 15, 1893, 107.

Роздрукувати