2022
Як Господь прискорює Свою роботу—через соціальні медіа
Березень 2022


Дорослій молоді

Як Господь прискорює Свою роботу—через соціальні медіа

Використовуючи соціальні медіа, місіонери виконують обіцяння, що євангелія Ісуса Христа буде поширюватися “до всіх народів, колін, язиків і людей”.

Зображення
юнак усміхається, дивлячись на мобільний телефон

Дві місіонерки, які служать на Храмовій площі, сиділи на старих лавах Солт-Лейкської Скинії, пильно вдивляючись в екран комп’ютера, поки я навчав їх, як завантажувати їхні відеоматеріали до відеоредактора.

І в цей час мене пронизала думка: ось ми тут, використовуємо Інтернет і складну комп’ютерну програму, перебуваючи в будівлі, зведеній у 1800-х роках. Так багато дивовижних учень було викладено в цій будівлі. За минулі 155 років перед присутніми в ній виступали сотні видатних промовців, виходячи за цю трибуну, серед яких були Бригам Янг, 12 різних президентів Сполучених Штатів, Сюзен Б. Ентоні й Гелен Келлер.

А зараз, перебуваючи у такій історичні будівлі, ми виходимо на нові рубежі в Господній роботі, застосовуючи інновації в місіонерській роботі: я, ютубер, допомагаю місіонерам навчитися, як створювати відеоконтент для соціальних медіа.

Президент Спенсер В. Кімбол (1895–1985), кажучи про майбутнє місіонерської роботи, сказав: “З Господом, який здійснює для нас ці дива у сфері комунікацій, та завдяки посиленим зусиллям і відданості місіонерів і всіх нас, … безсумнівно буде виконано божественний наказ: … “євангелію має бути проповідано кожному створінню” [Учення і Завіти 58:64]”1.

Президент Кімбол сказав це в 1974 році—майже 50 років тому!—і зараз ці слова актуальні, як ніколи раніше. Робота Господа йде вперед, особливо з огляду на пандемію COVID-19, коли місіонерам по всьому світу доводиться використовувати технології, аби послання євангелії можна було донести “до всіх народів, колін, язиків і людей” (Aлма 37:4).

Від стукання у двері до повідомлень

Зображення
сестри-місіонерки навчають

Фотографія Мінді Селу

Упродовж моєї десятилітньої кар’єри створення відеоконтенту, я бачив, яку силу має спілкування онлайн за допомогою різних засобів. Оскільки метод стукання у двері відпав у зв’язку з пандемією, багато місіонерів отримали смартфони, щоб спілкуватися з людьми, з якими вони не могли б спілкуватися іншим чином. А в багатьох місіях зараз також є віддані напарництва місіонерів, які служать фахівцями з соціальних медіа чи з технічних питань, допомагаючи вести сторінку місії на Facebook, створюють контент для соціальних медіа, створюють рекламу для сайту ComeuntoChrist.org (Прийдіть до Христа), і контролюють бюджет, який використовується на рекламу.

Старійшина Еліас Магелланес з Аргентинської Кордобської місії сказав, що завдяки технології вони з напарниками можуть навчати набагато більше людей: “Я вважаю, що багато людей були благословенні завдяки пандемії, оскільки вони дізналися про євангелію”.

Сестра Колбі Сінклер, одна з двох фахівців з соціальних медіа в місії на Храмовій площі, додала, що завдяки місіонерським відео місіонерки з її місії охоплюють набагато більшу кількість людей. “Ми витратили приблизно 15 годин на створення відео, але ми можемо розіслати його 15 000 людей! Раніше нам довелося б проводити урок з кожним з тих 15 000, і на це пішло б 15 000 годин”.

Спробувати щось нове

Але навіть за наявності цих переваг у проповідуванні євангелії онлайн були певні труднощі й помилки в пошуках найкращих способів це робити.

Старійшина Магелланес сказав: “Коли виїхали всі місіонери і залишилися лише аргентинські місіонери, ніхто не знав, як користуватися смартфоном. Нам довелося навчатися на практиці і самостійно дізнаватися, як усе працює”.

Місіонери у Французькій Паризькій місії зрозуміли, що найбільш ефективним методом є розміщення матеріалів на теми, які знаходять відгук у людей: мир, радість, віра і вдячність. Сестра Олівія Джексон сказала: “Місіонерська робота не має меж. Є стільки різних способів запрошувати до Світла Христа і ділитися ним”.

Сестра Емілі Уеббер з місії на Храмовій площі не вважала себе здатною створювати контент для своєї місії, але вона зрозуміла, що коли ми покладаємося на Господа, Він допоможе нам застосовувати свої здібності для виконання Його роботи. “Я знаю, що Бог допомагав звеличувати всі мої здібності, аби я спромоглася все це робити. Я могла ще більше бачити руку Господа, коли ми створювали цей контент”.

До від’їзду на місію в Консепсьйон, Чилі, старійшина Ітан Глайнс вважав, що два роки йому не доведеться розвивати своє вміння редагувати відео. Але коли під час пандемії його перенаправили до Омахи, шт. Небраска, США, новий президент місії попросив його скористатися своїм фотоапаратом для створення контенту в соціальних мережах для місії. Коли старійшина Глайнс повернувся до Чилі, то продовжив застосовувати свій талант з редагування відео, отримавши нове призначення—фахівець із соціальних медіа. Для старійшини Глайнса це стало ще одним свідченням того, що Бог дійсно вникає в усі подробиці нашого життя і “хоче, аби ми використовували свої таланти, бо Він дав нам їх”. Місіонери по всьому світу використовують свої навички, аби сприяти Господній роботі.

Що ж можете робити ви?

Зображення
руки тримають мобільний телефон

Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав: “Ми, послідовники Христа, повинні ставити за мету використання каналів соціальних медіа для того, щоб відбивати світло та істину відновленої євангелії Ісуса Христа у світ, де наростає темрява і збентеження”2.

Це стосується всіх нас: служили ви на місії, чи ні, давно ви в Церкві, чи щойно навернулися—ваше свідчення про Спасителя може змінювати людей. Так, ділитися євангелією в соціальних мережах може бути ніяково і страшно, але ваше свідчення, яким би простим воно не було, є необхідним.

Сестра Люсі Коллінс, яка служила в меморіальному комплексі “Мормонський батальйон”, сказала: “Якщо у вас виникла думка поділитися чимось у соціальних медіа стосовно євангелії або посланням надії, миру та зміцнення, зробіть це! Хіба не бувало так, що досить часто на зборах свідчень ви сиділи і чули, як хтось ділиться свідченням, а у вас виникала думка: “Ого, це саме те, що мені потрібно було сьогодні почути”? Те саме відбувається, коли ви публікуєте свої думки про євангелію Ісуса Христа, бо комусь це дійсно потрібно. То ж просто робіть це!”

Ваше свідчення не повинно бути довгим або красномовним, щоб справити на когось враження. Ви можете діяти за спонуканнями Духа, аби поділитися простим щирим свідченням у простий природний спосіб. Ось кілька ідей, як можна почати:

  • Скопіюйте або поділіться контентом з церковних акаунтів на ваш особистий акаунт.

  • Запрошуйте інших приєднатися до вас під час заходів у приході чи в інституті.

  • Будьте креативними! Використовуйте дари і таланти, щоб створювати контент, присвячений євангелії.

  • Запитайте у місцевих місіонерів, якими ресурсами вони користуються і як ви можете долучатися.

Коли члени Церкви не бояться ділитися своїми простими свідченнями, вони можуть зворушити багато сердець.

Зв’язок через перегляди

Кілька років тому я створив відео на підтримку різдвяної кампанії “Світло для світу”, яке мало понад 2,5 млн. переглядів. Я подумав: “А чи не слід розмістити вірш з Писань у кінці? А може, запрошення охриститися? Чи зобов’язаний я присвячувати свій YouTube канал місіонерській роботі?”

Мене дійсно непокоїло це питання. Зараз я можу контактувати з такою кількістю людей, про яку перші місіонери і перші піонери могли лише мріяти! Тож я пішов до храму з цим питанням з готовністю і бажанням прийняти будь-яку відповідь.

А відповідь була такою: “Виконуй своє служіння і виконуй своє покликання”.

Я зрозумів, що Ісусу Христу не потрібно, аби я охристив кожного з тих, хто підписався на мій канал. Йому потрібно, аби я зосередився на служінні людям, які мене оточують.

Створення контенту—це лише один аспект проповідування євангелії Ісуса Христа. Одним з найбільш ефективних способів того, як ділитися євангелією через соціальні медіа—це підтримувати тих, кого ви знаєте, писати коментарі або безпосередньо надсилати повідомлення.

Не має значення, скільки переглядів чи лайків отримує відео. Не має значення, скільки підписувачів ви маєте—2,5 млн. чи 25. Найбільш важливо—це мати зв’язок з кожним, служити конкретній людині. Як це робив Спаситель.

Місіонери в наш час поширюють роботу зі спасіння у всі куточки землі—або принаймні туди, де є інтернетний зв’язок—і ми можемо робити те ж саме. Ми можемо ділитися своїм простим свідченням, ми можемо створювати контент, який підносить і надихає інших, і ми можемо служити конкретним людям.

Посилання

  1. Spencer W. Kimball, “When the World Will Be Converted”, Ensign, Oct. 1974, 11.

  2. Девід А. Беднар, “Наповнити землю, немов потопом, через соціальні медіа”, Ліягона, серп. 2015, с. 50.

Роздрукувати