2022
Мій батько і храм
Червень 2022


“Мій батько і храм”, Ліягона, черв. 2022 р.

“За Мною йдіть”

1 Царів 8:12–61

Мій батько і храм

Сон мого батька про величну білу будівлю нагадує мені про те, що храм має завжди бути центром нашого життя.

Зображення
чоловік під деревом дивиться на храм

Ілюстрації Девіда Гріна

Моя сімʼя приєдналася до Церкви, коли я був дитиною. Через кілька тижнів після хрищення мій батько бачив сон. Він ішов красивою вулицею. Віддалік він побачив величну білу будівлю. Він ніколи не бачив такої надихаючої будівлі.

Наступного ранку батько розповів про свій сон всій сім’ї. Він також розповів його літньому місіонерському подружжю, яке навчало нашу сім’ю євангелії. Літні місіонери сказали йому, що будівля уві сні є символом. Вона символізувала храм.

Вони показали батькові фотографії кількох храмів Церкви по всьому світу. Вони сказали, що одного дня храм буде збудовано там, де ми живемо, в Демократичній Республіці Конго. До кінця свого життя мій батько молився, щоб храм з’явився у нашій країні.

Мрія збулася

Через 25 років та мрія стала дійсністю. На жовтневій генеральній конференції 2011 року Президент Томас С. Монсон оголосив про плани будівництва храму в Кіншасі, Демократична Республіка Конго. Те оголошення зробило мого батька найщасливішою людиною на землі! Його переповнювала радість, коли 12 лютого 2016 року він був присутній на церемонії початку будівництва, яка проводилася під головуванням старійшина Ніла Л. Андерсена, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів.

На жаль, мій батько помер у грудні 2016 року, ще до того, як храм було побудовано. У червні 2018 року я був у Солт-Лейк-Сіті, шт. Юта, США. У храмі в Джордан-Ривер у Юті я зміг виконати священні храмові обряди за свого батька. Тієї ночі мій батько відвідав мене уві сні. Він випромінював світло. Я знав, що він прийняв те, що я для нього зробив.

Ми тепло згадували мого батька, коли 14 квітня 2019 року старійшина Дейл Г. Ренлунд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, освятив збудований у Кіншасі храм. Невдовзі після цього ми з сім’єю виконали обряди, щоб запечатати мого батька з моєю матір’ю. Після цього до них були запечатані їхні діти. Наша сім’я буде завжди пам’ятати той день. Ми плакали від радості. Ми знали, що якщо будемо дотримуватися Божих законів і заповідей та житимемо відповідно до укладених завітів, наша сім’я зможе бути разом навіки.

Сон мого батька про величну білу будівлю нагадує мені про те, що храм має завжди бути центром нашого життя. Дехто подорожує на великі відстані та йде на великі жертви, аби потрапити в дім Господа. Але навіть якщо ми не можемо поїхати до храму через те, що він так далеко, або ми чекаємо, поки храм збудується, або ми радіємо, бо храм тепер поруч,—храм постійно має бути в наших думках і в наших серцях.

Зображення
чоловік, який бачить уві сні храм і чоловіка в білому

Чому у нас є храми

Пророк Ісая навчав: “Ходіть та зберімось на гору Господню, до дому Бога Якового, і доріг Своїх Він нас навчить, і ми підемо стежками Його!” (Iсая 2:3).

Як члени Церкви ми повинні завжди пам’ятати про вічну перспективу, якої навчають у храмі—хто ми і чому прийшли на землю. Ми повинні пам’ятати, що наша мета—повернутися до Небесного Батька і жити з Ним всю вічність. Саме для цього й будуються храми. Вони є тим місцем, де ми, Його сини й дочки, здобуваємо більше знань про нашого Небесного Батька і Його Сина Ісуса Христа. Вони є тим місцем, де ми можемо дізнаватися, що необхідно робити, аби знову жити з Ними.

Наявність храму є виявом Божої любові до нас. Храм—це священне місце, де люди і сім’ї можуть отримувати найсвященніші обряди євангелії для свого спасіння і піднесення. Храм також є місцем, де вони можуть виконувати священні обряди за своїх предків та інших, хто жив тут, на землі, але не мав можливості отримати ті обряди. Отже тим, хто зараз по той бік завіси, ми надаємо можливість отримати те, що вони не отримали у цьому житті. (Див. Євреям 11:40; Учення і Завіти 128:15).

Храми і збирання Ізраїля

Президент Рассел М. Нельсон навчав:

“Це дійсно останні дні, і Господь прискорює Свою роботу, щоб зібрати Ізраїль. Це збирання є найважливішим з того, що відбувається на землі сьогодні. …

Коли ми говоримо про збирання, ми просто кажемо таку фундаментальну істину: що кожен з дітей нашого Небесного Батька, по обидва боки завіси, заслуговує на те, щоб почути послання відновленої євангелії Ісуса Христа. Вони вирішують для себе, чи хочуть дізнатися більше. …

Кожна дитина нашого Небесного Батька заслуговує на можливість вибрати йти за Ісусом Христом, прийняти й отримати Його євангелію з усіма її благословеннями”1.

Ми, члени Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, будучи завітним Ізраїлем в останні дні, маємо відповідальність допомагати Господу в цій величній роботі. Як нам це зробити?

Президент Рассел М. Нельсон відповів такими словами: “Коли ми говоримо про збирання Ізраїля по обидва боки завіси, то, звичайно, маємо на увазі місіонерську, храмову та сімейно-історичну роботу. Ми також маємо на увазі зміцнення віри і свідчення у серцях тих, з ким живемо, працюємо і служимо. Кожного разу, коли ми робимо щось, що допомагає будь-кому—по цей, або по той бік завіси—укладати свої завіти з Богом і дотримуватися їх, ми допомагаємо збирати Ізраїль”2.

Іншими словами, ми шукаємо праведних, тих, хто дозволяє, аби “Бог бу[в] понад усе”3 у їхньому житті, і підтримуємо їх відповідно до того, як Дух скеровує їх на шлях завітів, до храму і до вічного життя.

Храми і відновлення

Як і Соломон у давнину “збудував … храм для Ймення Господа, Бога Ізраїлевого” (1 Царів 8:20), з найперших днів доби Відновлення члени Церкви отримали заповідь побудувати храм (див., наприклад, Учення і Завіти 57:3; 84:3–5; 124:31). То була частина виповнення сну, розтлумаченого Даниїлом, у якому він бачив, що Бог встановить царство в останні дні, яке ніколи не буде зруйноване. Царство зростатиме, поширюватиметься і процвітатиме, поки не наповнить усю землю. (Див. Даниїл 2:35, 44–45). Джозеф Сміт сказав: “Ця Церква заповнить Північну і Південну Америку—вона заповнить увесь світ”4.

Господь казав про наші дні як про “розподіл євангелії в останні часи; і у повноті часів, у які Я зберу разом усе в одному, і те, що на небесах, і те, що на землі” (Учення і Завіти 27:13). Важливі складові того збирання усього на небесах і на землі поєднуються у храмі.

Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів є царством Бога на землі в наш час. Мета Церкви—підготувати людей, щоб вічно жити в целестіальному царстві. (Див. Учення і Завіти 65). Церкву встановлено, коли Божі сини й дочки, які мають свідчення про євангелію Ісуса Христа:

  • Отримують хрищення і конфірмацію.

  • Отримують храмові обряди.

  • Дотримуються своїх завітів.

  • Демонструють, що вони залишаться вірними та слухняними за будь-яких обставин і будуть брати учать у величній роботі останніх днів. (Див. 1 Нефій 13:8–14; Учення і Завіти 98:14–15).

Цей розподіл повноти часів встановлено для того, щоб збирати розсіяний Ізраїль, що є підготовкою перед Другим пришестям Ісуса Христа.

Я знаю, що царство Бога було встановлено на землі, аби допомагати нам дізнаватися й розуміти дивовижний план Небесного Батька для нас. Євангелія і храм допомагають нам пам’ятати, ким ми є, чому ми отримали земне життя і куди підемо після цього життя. Я знаю, що священні обряди і завіти храму допоможуть нам стати гідними вічного життя і піднесення, якщо ми залишимося вірними укладеним завітам. Вони зміцнять наші шлюби і сім’ї, і вони допоможуть нам збільшити свою здатність опиратися нападкам супротивника, якщо ми кожного дня готуємося до зустрічі з нашим Творцем.

Роздрукувати