2022
Розуміння благословень, які приходять від скромності
Червень 2022


Лише в цифровому форматі: Дорослій молоді

Розуміння благословень, які приходять від скромності

Коли я усвідомила свою сутність і цінність як дочки Бога, скромність стала для мене другою натурою.

Зображення
бічний профіль молодої жінки із закритими очима

Через кілька місяців після того, як я отримала ендаумент, я їхала в жаркій машині із другом, коли він помітив, що шорти на мені дуже довгі.

“Хіба тобі не жарко?”—запитав він.

“Звісно, жарко”,—весело відповіла я.

Ми обидва розсміялися.

“Але ж я тебе знаю, і ти б не наділа коротші шорти, навіть якщо б на тобі наразі не було храмового одягу. Ти завжди була супер скромною”,—піддражнив мене він.

Я замислилася про це.

“Ти правий”,—відповіла я, сміючись.

Але, кажучи правду, його заява мене трохи занепокоїла. Що він мав на увазі, коли сказав “супер” скромна? Невже я доводила свою скромність до крайності? Чи вважає він мене дивною?

І під цим запитанням ховалися інші питання, які я вже давно обмірковувала, але боялася поставити собі: чому я так намагаюся одягатися скромно? Чи це дійсно допомагає мені стати кращим учнем Христа? Чи має це взагалі якесь значення?

У пошуках благословення скромності

У декого з нас можуть виникати питання про скромність, особливо про те, яке відношення вона має до нашого учнівства. Але коли ми шукаємо скерування через Духа, ми починаємо розуміти основу цієї заповіді.

Коли в мене виникли запитання про скромність і я відчула тиск з боку світу, що змушує мене знизити свої стандарти, я звернулася зі своїми запитаннями до Небесного Батька. Поступово я згадала безліч випадків, коли вибір на користь скромності—як у зовнішньому вигляді, так і в поведінці—приніс величезну користь в моє життя.

Ось лише деякі з благословень, які я відчула, дотримуючись принципу скромності.

1. Скромність може зміцнити впевненість у собі

Наші тіла—це священні посудини для нашого духовного “я”, і вони є матеріальним нагадуванням про досконалу любов до нас із боку нашого Небесного Батька. Мати тіло—це справжній привілей, оскільки воно дозволяє нам стати схожими на Нього. Замислюючись над цією чудесною і незбагненною істиною, ми набуваємо додаткової впевненості в тому, ким ми є.

Якщо ви озирнетеся навколо, то побачите, що через дії ворога світ показує тіла не так, як це задумав Небесний Батько. Їх критикують і порівнюють, а нескромність часто звеличують. Світ хоче переконати нас, що певний стиль поведінки та одягу допоможе нам вписатися в суспільство й відчути впевненість в собі, якої в нас раніше не було. Але впевненість, що з цього випливає, є скороминущою.

Міцна впевненість приходить від розуміння нашої божественної природи: усвідомлення того, що наші тіла—це священні інструменти, за допомогою яких ми отримуємо досвід життя, це не окраси для вподобання світу1.

В Ученні і Завітах 121:45 Господь каже: “Нехай чеснота прикрашає твої думки безупинно; тоді зміцніє твоя впевненість у присутності Бога”.

Так і є! Коли в нас скромні й доброчесні думки, вони відбиваються у нашій поведінці, мові й зовнішності, і ми можемо відчути справжню впевненість у собі.

Часом мої мирські бажання—наприклад, бажання носити певний одяг, щоб відчувати себе привабливою, або бажання вписатися в компанію, поводячись певним чином—суперечили принципу скромності. Але в міру того, як я дедалі краще розуміла свою божественну сутність, я хотіла відображати собою цю істину, і скромна поведінка та одяг із часом стали для мене другою натурою. І моя впевненість у собі також зросла, адже справжня впевненість мало пов’язана з нашим зовнішнім виглядом, а більше—зі способом життя, який відображає нашу божественну сутність.

2. Скромність може поглибити наші стосунки з Небесним Батьком та Ісусом Христом

Якщо розглядати заповіді євангелії як правила, вони можуть здатися такими, що обмежують нас. Але коли ми зосереджуємося на вічній перспективі й любові Небесного Батька до нас, ми можемо побудувати своє свідчення на істині про те, що Його заповіді покликані захищати й благословляти нас. Вони випливають з Його досконалої любові2.

Розмірковуючи про те, як скромність благословила моє життя, я якось замислилася над запитанням, яке поставив президент М. Рассел Баллард, діючий президент Кворуму Дванадцятьох Апостолів, щодо нашої любові до Бога порівняно з речами цього світу. Він сказав: “Як ми б відповіли на запитання: “Чи ти любиш мене більше цих?”3

Я зрозуміла, що світ може бути сповнений спокус, але коли я думаю про те, що Небесний Батько і Спаситель зробили для мене через Свою любов, то вибір бути скромною—це мій спосіб показати Їм свою любов у відповідь. Скромність — це відображення моєї внутрішньої відданості Їм, і, продовжуючи демонструвати свою відданість, я відчуваю, як поглиблюються мої стосунки з Ними, що само по собі є благословенням.

3. Скромність веде до радості

Старійшина Д. Тодд Крістофферсон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав: “Його заповіді не обтяжливі—якраз навпаки. Ними позначено шлях зцілення, щастя, миру й радості. І виконуючи Їхні заповіді, ми повніше й глибше відчуваємо Їхню досконалу любов”4.

І ми читаємо в 1 Нефій, що любов Бога “найрадісніша для душі” (1 Нефій 11:23; див. також вірш 22). Коли ми вирішуємо слідувати заповідям, включаючи скромність, ми можемо відчути Його любов і долучитися до плодів євангелії Ісуса Христа, що є джерелом справжньої радості.

Одягаючись або поводячись так, як більшість людей у світі, я можу на мить відчути щастя, і я іноді відчувала таку спокусу. Але більш за все я радію, коли намагаюся дотримуватися заповідей і завітів, адже це дозволяє мені відчути досконалу любов Небесного Батька.

Збереження нашої істинної особистості

Під час розмови зі своїм другом я припустила, що він вважає мене трохи ханжею. Але кілька років тому цей друг став моїм чоловіком, і він пояснив, що завжди цінував те, як моя відданість Христу відображалася в моєму зовнішньому вигляді, словах і вчинках.

Вибрати скромність не завжди буває легко, тому що “привабливими і численними є голоси і натиски світу”5. Але я знаю, що благословення і радість, які я отримую, дотримуючись принципу скромності, варті набагато більшого, ніж усе, що може запропонувати мені світ.

Якщо у вас є запитання про скромність, я запрошую вас шукати особистого одкровення й подумати про те, як воно благословило ваше життя. І пам’ятайте: давайте не будемо судити про гідність інших людей за їхнім вибором щодо скромності. Вибираючи скромність, проявляймо співчуття до інших—те ж співчуття, яке Спаситель пропонує нам.

Скромність—один із найкращих способів навчитися цінувати свою справжню сутність, наблизитися до Небесного Батька та Ісуса Христа й відчути радість життя. Так це було для мене, і я знаю, що так це може бути для вас.

Роздрукувати