2022
Храмовий одяг: священне нагадування про Господа Ісуса Христа
Червень 2022


Лише в цифровому форматі: Дорослій молоді

Храмовий одяг: священне нагадування про Господа Ісуса Христа

Храмовий одяг вказує нам на Ісуса Христа та Його провідну роль у нашому спасінні й піднесенні.

Зображення
Адам і Єва в Еденському саду

Ілюстрація Керолін Вібберт

Незалежно від того, чи виросли ви в Церкві або приєдналися до неї пізніше, ви, можливо, чули про храмовий одяг ще до того, як самі побували в храмі. Але знати про цей одяг і розуміти його значення—це дві різні речі!

Храмовий одяг—це не те ж саме, що традиційна спідня білизна. Правильне носіння цього священного одягу запрошує в наше життя божественну силу, тому що нагадує нам про необхідність повніше жити за євангелією.

Чи замислювалися ви будь-коли, чому священний одяг дається тим, хто укладає завіти з Богом у храмі? Ось кілька ідей для роздумів.

Зразок священних нагадувань

Протягом усього часу Бог заповідував Своїм дітям дотримуватися різних манер поведінки, практик та обрядів, щоб нам було простіше пам’ятати й поглиблювати наші стосунки з Ним. Ось кілька прикладів:

  • Суботній день: день відпочинку й поклоніння—день, присвячений Його шануванню й спогаду про Нього (див. Вихід 20:8–11; Учення і Завіти 59:9–13).

  • Пасха: урочисте, але радісне свято, що нагадує ізраїльтянам про їхнє звільнення з єгипетського рабства та вказує їм на Ісуса Христа, Який надає духовне звільнення всьому людству (див. Вихід 12–13).

  • Причастя: священний обряд, встановлений Ісусом в пам’ять про Його спокутну жертву (див. Матвій 26; Марк 14; Лука 22; 3 Нефій 18). Через цей обряд члени Церкви також поновлюють завіти, укладені ними з Богом.

Кожен із них служить нагадуванням, спрямовуючи нас до Бога. Подібним чином храмовий одяг є матеріальним нагадуванням про наші заповітні стосунки з Богом-Батьком, які стали можливими через Його Сина, Ісуса Христа. Одяг—це покрив для найбільш священного з творінь Бога: Його дітей.

Як було сказано Першим Президентством, “носіння храмового одягу є священним привілеєм, і воно є зовнішнім виявленням внутрішнього зобов’язання наслідувати Спасителя Ісуса Христа”1. Кожного разу, коли ми беремо участь ву обрядах, служимо іншим, молимося або вивчаємо євангелію, ми, зокрема, демонструємо “зовнішнє виявлення” нашого індивідуального зобов’язання слідувати за Спасителем. Хоча храмовий одяг не видно світу, його сумлінне носіння може стати постійним нагадуванням про священні храмові завіти, укладені з Богом,—символом нашого прагнення стати такими, якими, за Божим планом, ми можемо бути.

Сумлінно дотримуючись завітів ендаументу, ми готуємося отримати дорогоцінний дар піднесення в Царстві нашого Небесного Батька. Храмовий одяг нагадує нам, що ми можемо позбутися тілесної людини в собі й стати святими завдяки Спокуті Ісуса Христа (див. Мосія 3:19).

Падіння людства та обіцяння Спасителя

Ми можемо більше дізнатися про символізм храмового одягу, досліджуючи взаємодію Бога з Адамом і Євою. Після куштування забороненого плоду Адам і Єва відчули сором при думці про те, що їм доведеться перебувати в присутності Бога. Знаючи, що вони нагі, вони зробили фартухи з фігових листків і сховалися. (Див. Буття 3:1–8.)

Але коли Бог побачив, що вони зробили, Він не залишив їх без уваги й розради. Коли Адам і Єва зіткнулися з реальністю духовної та фізичної смерті, Бог навчив їх необхідності нового духовного народження й дару вічного життя, доступного всім Його дітям. “Якщо ти повернешся до Мене і прислухаєшся до Мого голосу,—сказав Бог,—і повіриш, і покаєшся в усіх своїх провинах, і будеш охрищений, саме у воді, в імʼя Мого Єдинонародженого Сина, сповненого благодаттю та істиною, Який є Ісус Христос, єдине імʼя, яке буде дано під небесами, через яке спасіння прийде до дітей людських, ти отримаєш дар Святого Духа, просячи все в Його імʼя, і що б ти не попросив, тобі буде дано” (Мойсей 6:52).

Адам і Єва почали свій шлях в цьому занепалому світі зі знання про Спасителя, запрошення прийти до Нього і відчути Його спокутну силу. Вони уклали завіти з Богом та отримали “одежу шкуряну”, зроблену Самим Богом, щоб нагадувати їм про ці завіти (Буття 3:21; Мойсей 4:27).

Коли ми відвідуємо храм, ми отримуємо силу й особисто укладаємо завіти з Богом. Храмовий одяг є символом захисту, який отримали Адам і Єва і який отримуємо ми, а також нагадуванням про ці священні завіти.

Символічне зобов’язання слідувати за Ісусом Христом

Президент Рассел М. Нельсон наголосив, що “носіння храмового одягу має глибоке символічне значення. Воно символізує собою постійне зобов’язання”2. Зокрема, це і зобов’язання Бога дарувати Спасителя Своїм дітям (див. Мороній 10:33), а також наше власне зобов’язання прийняти Ісуса Христа як свого Спасителя й Викупителя.

Коли ми слідуємо завітам і сумлінно носимо храмовий одяг, нам обіцяні благословення захисту від спокус і зла. Ми насолоджуємося постійним нагадуванням про те, що наш Спаситель бажає очистити нас від гріхів і допомогти нам подолати наші особисті гріхи, слабкості, розчарування й біль.

Для Адама і Єви одяг служив символом їхніх відносин із Богом і нагадуванням про завіти, які дозволили їм отримати численні благословення, що Бог приготував для Своїх вірних дітей. Коли ми долаємо труднощі й випробування земного життя, храмовий одяг може допомогти нам пам’ятати про Ісуса Христа, шанувати наші храмові завіти й зберігати твердість у своєму прагненні бути гідними благословень вічного життя.

Посилання

  1. Лист Першого Президентства, 6 жовтня 2019 р.

  2. Рассел М. Нельсон, “Особиста підготовка до отримання храмових благословень”, Ліягона, лип. 2001, с. 38.

Роздрукувати