Семінарії та інститути
Урок 10: За Мною йдіть


Урок 10

За Мною йдіть

Вступ

Ісус Христос проголосив: “Я—дорога, і правда, і життя” (Іван 14:6). “Шляхом [Ісуса] є шлях, що веде до щастя в цьому житті і вічного життя у світі прийдешньому” (“Живий Христос: Свідчення апостолів”, Ensign або Ліягона, бер. 2008, с. 42). У цьому уроці наголошується на запрошенні Ісуса Христа всім людям йти за Ним і бути Його учнями. На цьому уроці також розглядається, що означає йти шляхом учнівства.

Ознайомлення з матеріалом

  • Дітер Ф. Ухтдорф, “Шлях учня”, Ensign або Ліягона, трав. 2009, сс. 75–78.

  • Джозеф Б. Віртлін, “Ідіть за Мною”, Ліягона, лип. 2002, сс. 15–17.

Рекомендації для навчання

Іван 1:35–47; 2 Нефій 26:33; Алма 5:33–34

Ісус Христос запрошує всіх бути Його учнями

Попросіть когось зі студентів стисло розповісти про випадок, коли він або вона подорожували до пункту призначення і помилково повернули не в тому місці або пішли не тією дорогою. Потім запропонуйте студентам прочитати Іван 14:6 і переповісти своїми словами вчення, якому навчав Ісус у цьому вірші. (Студенти можуть використовувати різні слова, але вони повинні розуміти, що єдиний шлях, яким ми можемо повернутися, щоб жити з Небесним Батьком, це йти за Ісусом Христом).

Скажіть студентам, що після того, як Ісус охристився і потім був спокушуваний у пустині, Він закликав інших йти за Ним. Ті, хто пішов за Спасителем тоді, та ті, хто наслідує Його зараз, називаються учнями. Попросіть студентів визначити в Іван 1:35–47 імена деяких з перших учнів Спасителя і те, що спонукало їх піти за Ним.

Покажіть наступне висловлювання президента Джеймса Е. Фауста (1920–2007), з Першого Президентства, і попросіть когось зі студентів прочитати його вголос:

Зображення
Президент Джеймс Е. Фауст

[Англійське] слово disciple (учень) і слово discipline (дисципліна) походять від одного й того ж латинського слова discipulus, що означає учень. Воно наголошує на важливості практики або вправ. Самодисципліна і самоконтроль є постійними і незмінними характерними рисами послідовників Ісуса. …

Що ж таке учнівство Христове? Це, перш за все, послушність Спасителю” (“Учнівство Христове”, Ensign або Ліягона, лист. 2006, с. 20).

  • Що підказує нам це визначення учнівства щодо того, яким могло бути життя перших учнів Ісуса Христа?

Попросіть студентів прочитати і порівняти 2 Нефій 26:33 та Алма 5:33–34, щоб побачити, кого ще Ісус запросив прийти до Нього. Потім обговоріть наступні запитання:

  • Чого ми можемо навчитися з цих уривків щодо запрошення Спасителя прийти до Нього? (Після того, як студенти дадуть відповідь, напишіть на дошці таку істину: Ісус Христос запрошує всіх людей прийти до Нього і бути Його учнями).

  • Що, за словами Алми, Спаситель пообіцяв тим, хто прийме запрошення прийти до Нього?

  • Що ці обіцяння означають для вас?

Maтвій 4:18--22; Лука 5:11; 9:57–62; 14:25–33

Бути учнем Ісуса Христа

Розділіть студентів на пари. Попросіть їх вивчити Матвій 4:18–22 та Лука 5:11 і визначити, чим пожертвували деякі з перших учнів Ісуса Христа, щоб відгукнутися на заклик йти за Ним. Обговоріть такі запитання:

  • Як ви можете описати реакцію цих перших учнів на повеління Спасителя йти за Ним? (Обговоріть значення таких слів і фраз, як “покинули сіті”, “зараз” та “залишили”).

  • Які важливі істини з цих уривків ширше розкривають те, що означає бути учнем Ісуса Христа? (Після того, як студенти дадуть відповіді, напишіть на дошці таку істину: Бути учнем Ісуса Христа---це бути слухняним і жертовним).

Дайте студентам копію наступного висловлювання старійшини Джозефа Б. Віртліна (1917–2008), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, і попросіть когось зі студентів прочитати його вголос:

Зображення
Старійшина Джозеф Б. Віртлін

“Сіть можна визначити як знаряддя для виловлення чогось. У більш … важливому розумінні, ми можемо визначити сіть як щось, що принаджує нас або заважає слідувати заклику Ісуса Христа, Сина живого Бога.

Сіті в цьому розумінні можуть бути нашою роботою, нашим хобі, задоволеннями і, понад усе, нашими спокусами та гріхами. Таким чином, сітями може бути все, що утримує нас від щирих стосунків з нашим Небесним Батьком або від Його відновленої Церкви. …

Неможливо перерахувати всі ті сіті, в які ми можемо потрапити, і які утримуватимуть нас від слідування за Спасителем. Але якщо наше бажання наслідувати Його є щирим, ми повинні відразу залишити спокусливі сіті світу й піти за Ним.

… Наше життя вщерть заповнене зустрічами, зборами й завданнями. Потрапити у безліч сітей настільки легко, що іноді лише порада звільнитися від них може здаватися нам загрозливою та навіть лякаючою.

Іноді ми відчуваємо, що чим більше ми зайняті, тим самі є важливішими---ніби наша зайнятість визначає нашу цінність. Брати і сестри, ми можемо провести все життя в лихоманковому темпі, виставляючи відмітки в списку зробленого, а в кінці, насправді, це не матиме ніякого значення.

Те, що ми робимо дуже багато, може бути не таким важливим. А суттєвим є те, що ми маємо зосереджувати енергію нашого розуму, наших сердець і наших душ на тих речах, які мають вічне значення (“Ідіть за Мною”, Ліягона, лип. 2002, сс. 15–16).

  • Якщо риба, сіті та човни, які залишили рибалки, символізують їхні мирські турботи, що Спаситель може вимагати, щоб ви залишили заради того, аби йти за Ним?

  • Чому іноді важко залишити мирські турботи?

  • Як людині можна розпізнати, що вона потрапила у такі сіті, що заплутують, як ті, про які говорив старійшина Віртлін?

Попросіть студентів розповісти про випадок зі свого життя, коли вони відгукнулися на заклик Спасителя йти за Ним (можливо, коли залишили старий спосіб життя або прийняли покликання в Церкві). Потім запитайте:

  • Як ваш відгук на цей заклик благословив ваше життя?

Покажіть наведені далі посилання на Писання і запитання або напишіть їх на дошці:

Лука 9:57–62—Що заважає нам йти за Спасителем?

Лука 14:25–27, 33—Що Спаситель вимагає від Своїх учнів?

Лука 14:28–32—Як слово докінчити пов’язане з вимогами до учнів?

Поділіть клас на три групи й призначте кожній групі вивчити один з уривків і відповідне запитання. Коли пройде достатньо часу, попросіть студентів розповісти, яку відповідь на своє запитання вони знайшли в прочитаному ними уривку. Після того, як буде обговорено всі три уривки, запитайте:

  • Яку вимогу до учнівства проілюстровано в наведених Спасителем аналогіях? (Коли студенти обговорюватимуть це запитання, допоможіть їм зрозуміти таку істину: Учнівство вимагає нашої постійної готовності залишити все і йти за Христом).

Поясніть, що хоча учнівство означає, що ми постійно поглиблюємо свою відданість і зобов’язання йти за Спасителем, Він не вимагає від нас бігти швидше, ніж нам під силу (див. Мосія 4:27).

Дайте кожному студенту копію наступного висловлювання президента Дітера Ф. Ухтдорфа, з Першого Президентства, і попросіть когось зі студентів прочитати його вголос:

Зображення
Президент Дітер Ф. Ухтдорф

“Перший крок на стежці учнівства починається, на щастя, як раз із того місця, де ми стоїмо! Щоб зробити цей перший крок, нам не потрібно тренуватися. Немає значення, багаті ми чи бідні. Від нас не вимагається бути освіченими, красномовними чи інтелектуалами. Для цього не треба бути досконалими, вміти вишукано говорити чи навіть бути добре вихованими.

Ви і я можемо йти цією стежкою учнівства сьогодні. Будьмо смиренними, молімося Своєму Небесному Батьку усім своїм серцем і висловлюймо своє бажання наближатися до Нього і вчитися від Нього.

Майте віру. Шукайте, і ви знайдете. Стукайте, і вам буде відчинено [див. Матвій 7:7]. Служіть Господу, служачи іншим. Будьте активними у своєму приході чи філії. Зміцнюйте свою сім’ю, зобов’язавшись жити за принципами євангелії. Будьте одного серця й одного розуму у своєму шлюбі і у своїй сім’ї.

Зараз---час упорядкувати своє життя, щоб бути гідним мати храмову рекомендацію і користуватися нею. Зараз---час проводити змістовні домашні сімейні вечори, читати слово Бога і здіймати наші голоси в палкій молитві до Небесного Батька. Зараз---час наповнити свої серця вдячністю за Відновлення Його Церкви, живих пророків, Книгу Мормона, силу священства, яка благословляє наше життя. Зараз---час прийняти євангелію Ісуса Христа, стати Його учнями і йти Його шляхом” (“Шлях учня”, Ensign або Ліягона, трав. 2009, с. 77).

  • Де, за словами президента Ухтдорфа, починається шлях учнівства?

  • Коли, на думку президента Ухтдорфа, настане час, щоб почати йти шляхом учнівства?

Напишіть на дошці наступне:

Зараз---час для мене, щоб …

Попросіть студентів обміркувати, як вони можуть завершити це речення описанням одного зі способів, у які вони діятимуть, як учні Ісуса Христа. Запропонуйте їм відразу ж діяти відповідно до того, що спаде їм на думку, оскільки це, ймовірно, було підказкою від Святого Духа. Свідчіть, що коли вони зроблять цей перший крок, Господь допомагатиме їм бути Його учнями.

Матеріали для прочитання студентами

Роздрукувати