Учення Президентів
РОЗДІЛ 21: Дотримання Слова мудрості


РОЗДІЛ 21

Дотримання Слова мудрості

Господь дав нам Слово мудрості для нашого мирського і духовного спасіння.

З життя Гебера Дж. Гранта

Під час свого служіння апостолом і Президентом Церкви Президент Гебер Дж. Грант та інші Генеральні авторитети часто під натхненням зверталися до святих, навчаючи їх про Слово мудрості—одкровення, що міститься у 89 розділі книги “Учення і Завіти”. У цьому одкровенні Господь забороняє вживати спиртне, тютюн та гарячі напої, які, за визначенням пророків останніх днів, є чай і кава (див. УЗ 89:5–9). Господь також каже, що корисні трави, зернові та фрукти “призначив для вживання людиною”, а також м’ясо, яке “треба вживати помірно” (див. УЗ 89:10–17). Президент Грант й інші президенти Церкви не тільки наставляли святих виконувати цю конкретну пораду, але й виступали проти вживання тих речовин, які є шкідливими, а також тих, які можуть викликати залежність, зокрема проти наркотиків. Президент Грант казав: “Господь не хоче, щоб ви приймали наркотики, що викликають залежність”1.

Значною мірою на проповідування Президента Гранта стосовно Слова мудрості вплинула історія з його другом, чиє життя було зіпсовано через цигарки та спиртне. Цей юнак кинув палити, щоб йому дозволили відслужити на місії, але як тільки його було відкликано від служіння місіонером повного дня, він знову ж узявся за своє. Паління підштовхнуло його до алкоголю, а алкоголь—до втрати цнотливості і відлучення від Церкви. Він помер у молодому віці, і Гебер Дж. Грант приходив на його могилу. “Коли я стояв біля могили, —згадував Президент Грант, —то подивився на небеса і пообіцяв своєму Богові, що для спиртного й тютюну я буду запеклим ворогом і буду боротися з ними, поки вистачить сил, що їх Бог дасть, до самого дня моєї смерті”2.

Деякі члени Церкви у дні Президента Гранта скаржилися, що надто часто слухають проповіді на тему Слова мудрості. Президент Грант зауважував: “Рідко коли проходить якась конференція без того, щоб не сказали нам: “Будь ласка, не розказуйте про Слово мудрості. Ми так часто чуємо про це, що вже набридло”. На такі зауваження Президент Грант відповідав: “Жодній смертній людині, яка є серед святих останніх днів і яка дотримується Слова мудрості, не може набриднути згадування цього закону. Коли людина йде зі зборів і каже: “Невже ні про що говорити, окрім Слова мудрості; мені це вже набридло”, то звісно це так, адже у неї всередині повно всього того, чого Слово мудрості просить позбавитися”3.

З власного досвіду Президент Грант знав, що ті, хто дотримуються Слова мудрості, не будуть захищені від різних хвороб і недуг. Президент Грант визнавав, що “те, що ми благословенні зовсім не означає, що нас завжди обходитимуть неприємності й труднощі життя”4. Однак він неодноразово свідчив, що якщо святі останніх днів дотримуються Слова мудрості, вони будуть благословенні здоров’ям, процвітанням і духовною силою і що вони не змогли б отримати це, якби не дотримувалися цього закону.

На квітневій Генеральній конференції 1933 року Президент Грант сказав, що Господь дозволив йому дожити до звершення його місії на землі, бо він дотримувався Слова мудрості. “Я залишаю вам своє свідчення, —сказав він, —що вірю так само твердо, як і в будь-що в цьому світі, що не стояв би тут сьогодні, не виступав би перед вами, якби не підкорявся Слову мудрості. Коли мені видаляли апендицит, він прорвався, відбулося зараження крові, і мені сказали, що почалася третя й остання стадія. Там було дев’ять лікарів і восьмеро з них твердили, що я помру. Старший хірург… повернувся до Президента Джозефа Ф. Сміта і сказав: “Пане Сміт, можете і не думати про те, що в цього чоловіка є шанс вижити. Хоча, якщо він виживе, це буде чудом, а в наш час чудес не буває”.

Так мені про це розповів сам Джозеф Ф. Сміт, коли востаннє захворів, і він сказав: “Вже помер наш друг-лікар, який говорив, що то було б чудом. А я ніколи в житті не бачив тебе, Гебере, здоровішим, ніж сьогодні”.

Я сказав медсестрі, що розповіла мені про дев’ятьох лікарів, що не хочу бачити жодного з них, окрім того, хто сказав і вірив, що мій час ще не прийшов. Вона сказала: “Він—місцевий лікар. Я сходжу за ним”.

Я запитав його, чому він не погоджувався з колегами, а він посміхнувся… і сказав: “Пане Грант, я лишень спробував угадати. Я рахував пульс тисячам пацієнтів у багатьох-багатьох лікарнях, але такого пульсу, як у вас, не було ще. Знаєте, пане, під час усіх тестів, які я зробив за одну і три чверті години, що ви лежали під скальпелем, ваше серце ні разу не збилося з ритму, і я подумав, що ваше серце витягне вас із цього стану”.

Яке в мене було серце? У мене було серце, яке качає чисту кров—не зіпсовану чаєм, кавою або алкоголем. Ось чому інфекція в організмі була знешкоджена”5.

“Нехай Бог допомагає вам, мені та кожному святому останніх днів дотримуватися Слова мудрості, —одного разу молився Президент Грант, —щоб ми були здоровими і мали приховані скарби знання, щоб Бог дозволив нам жити на цій землі до часу, коли ми виконаємо міру свого створіння”6.

Учення Гебера Дж. Гранта

Слово мудрості для святих останніх днів—закон життя і здоров’я.

В Ученнях і Завітах є такий коротенький уривок:

“Я, Господь, зв’язаний своїм обіцянням, коли ви робите те, що я кажу; але коли ви не робите того, що я кажу, ви не маєте обіцяння” [УЗ 82:10].

Я хочу, щоб кожен святий останніх днів пам’ятав ці слова. Як би я хотів, щоб вони назавжди залишилися в нашій пам’яті й нашому серці, що Бог зобов’язаний виконати дані нам обіцяння, оскільки ми виконуємо Його заповіді. Існує закон, нескасовно встановлений на небесах, —так нам було сказано пророком Джозефом—ще до заснування світу, за яким визначаються всі благословення, і коли ми отримуємо якесь благословення, то це завдяки виконанню того закону, яким воно визначається [див. УЗ 130:20–21]. Якщо ми з вами бажаємо благословень життя, здоров’я, жвавості тіла й розуму, якщо бажаємо, щоб ангел знищення обминув нас, як він обминув у свій час дітей Ізраїлевих, ми повинні дотримуватися Слова мудрості; тоді Бог зобов’язаний, і до нас прийдуть благословення7.

Повідомивши, що є корисним для нас [див. УЗ 89:10–17], Господь дає одне з найвеличніших, одне з найбільш духовно піднесених і натхненних обіцянь, які взагалі можуть бути дані смертному. Він каже:

“І всі святі, які не забувають дотримуватися цих слів і виконувати їх, ходячи в послушності заповідям, отримають здоров’я в череві та життєву силу в кістках;

І знайдуть мудрість і великі скарби знання, саме сховані скарби;

І бігтимуть—і не втомлюватимуться, і йтимуть—і не слабшатимуть.

І я, Господь, даю їм обіцяння, що ангел знищення пройде повз них, як повз дітей Ізраїля, і не вб’є їх” [УЗ 89:18–21]…

Господь сказав нам через пророка Джозеф Сміта:

“І якщо людина здобуває більше знань і розуму в цьому житті через свою старанність і послушність, ніж інша людина, вона матиме відповідну перевагу у світі прийдешньому” [УЗ 130:19].

Жодна людина, яка порушує Слово мудрості, не може здобути в цьому світі стільки ж знання й розуму, скільки людина, яка дотримується цього закону. Для мене не має значення, що то за людина і звідки вона—її думки не будуть настільки чистими, вона не зможе досягнути стільки і так швидко, і в неї не буде стільки сили, скільки було б, дотримуйся вона Слова мудрості8.

А ще я хочу, щоб святі останніх днів дотримувалися Слова мудрості тому, що за словами Господа його було дано для нашого земного спасіння [див. УЗ 89:2]. Нехай буде відомо, що якщо ми як народ ніколи не будемо зовсім вживати ні чаю, ні кави, ні тютюну або спиртного, то станемо одними з найба- гатших людей у світі. Чому? Тому що матимемо міцніше тіло, кмітливіший розум, ми зростатимемо духовно, у нас буде коротший канал спілкування з Богом, нашим Небесним Батьком, ми будемо здатні на більше.

У багатьох святих останніх днів були важкі часи, коли вони втрачали домівки, що були притулком для їхніх дружин і дітей, і якщо вони дотримувалися Слова мудрості, то часто повертали їх. Між невдачею та успіхом відстань в один крок, і цей крок—дотримання Слова мудрості. Якщо дотримуватися Слова мудрості, з’явиться достатньо грошей, щоб виплатити застави та ще й подбати про сім’ю і господарство9.

Я не хочу втручатися в права і привілеї інших. І не хочу нікому нічого нав’язувати. Але коли Господь дає одкровення і вказує мені те, що принесе мені і цьому народу фінансову користь, незважаючи на “зло та злі наміри, які існують і будуть існувати в серцях змовників у останні дні” [УЗ 89:4], то, на мою думку, принаймні святі останніх днів повинні прислухатися до того, що сказав Господь10.

Жоден чоловік і жодна жінка, які дотримуються Слова мудрості, не шукають в ньому помилки. Чому? Тому, що вони знають, що здорові, вони спокійні, радісні, втішені, задоволені, і всі ці почуття з’являються в їхньому серці тоді, коли вони виконують те, що Господь хоче від них11.

Жодна людська істота не виграє від порушення Слова мудрості, але якщо буде дотримуватися його, це принесе користь в моральному, інтелектуальному, фізичному та духовному плані12.

Для святих останніх днів закон життя і здоров’я полягає в дотриманні Слова мудрості13.

Ті, хто не дотримуються Слова мудрості, послаблені фізично й духовно.

Чи не забуваємо ми, що саме Творець небес і землі, Господар усього, що можна побачити у безкрайньому всесвіті, Батько наших духів, Батько нашого Господа Ісуса Христа в дусі і плоті сказав нам, що Він дав пораду, котра допоможе нам повернутися назад до Його присутності, котра зробить наше тіло міцним, а розум—чистим?

Є сотні, тисячі святих останніх днів, яким Господь Бог Всемогутній дав свідчення і знання, що Він живе, знання, що Ісус є Христос, знання, що Джозеф Сміт був пророком істинного і живого Бога, які можуть свідчити про це у себе вдома та за кордоном і які, коли Господь Бог Всемогутній, Творець неба і землі, каже, що є корисним для них, корисним для тіла і душі, і пише їм листа, навіть не звертають уваги на нього. Мені шкода говорити про це, але в наш час є багато синів і дочок святих останніх днів, і дехто з них є синами і дочками керівників цієї Церкви, які збираються компаніями і вважають пиття вина, чаю та кави, картярство і все те, що нас було навчено не робити, проявом вільнодумства і свободи. Зараз я прочитаю вам лист від Господа, адресований святим останніх днів. [Після цих слів Президент Грант прочитав Учення і Завіти 89.]14

Очевидним злом цієї доби є аморальність. У Церкві Христа є лише один стандарт моралі. Тисячі з нас, хто виховувався у цій Церкві із самого дитинства, були навчені, що другим гріхом після вбивства є втрата цнотливості, і я хочу сказати батькам і матерям, синам і донькам, керівникам Початкового товариства, Спілки взаємного вдосконалення, семінарій та інститутів, Недільної школи, Товариства допомоги та всіх кворумів священства—я хочу, щоб всі зрозуміли, що вживання алкоголю й тютюну є одним з основних інструментів у руках ворога, яким він веде хлопців і дівчат до аморальності.

Майже завжди ті, хто втратив цнотливість, спочатку приймали ті речовини, що збуджують в них пристрасть або послаблюють волю і задурманюють розум. Юнаки і дівчата наших днів думають, що будуть привабливішими, випиваючи вдома трохи вина і міцніших напоїв, і роблячи те, чого не радить Господь, кладуть початок того, що неминуче призведе їх до загибелі. Вони не можуть порушувати заповіді Господа і не потрапляти на пороги [стрімкої ріки]. На які ж це пороги? А на такі: звичка пропустити чарочку веде до пияцтва, а пияцтво—до знищення тіла, розуму й віри15.

Коли до людини, тіло якої просякнуто тютюном та алкоголем, або до людини, яка зловживала шкідливими речовинами і не турбувалася про своє тіло, підступає хвороба, то на таку людину не поширюються обіцяння, [дані в УЗ 89:18–21]16.

З Господньою допомогою кожен святий останніх днів може дотримуватися Слова мудрості.

Господь не наділив мене жодним даром, жодною силою, жодною здатністю, жодним талантом, за які не вимагатиме звіту, і Він дав кожному чоловікові, жінці й дитині з народу святих останніх днів силу та здатність дотримуватися Слова мудрості17.

“Слово мудрості, на благо раді первосвящеників, які зібралися в Кертленді, і Церкві, і також святим у Сіоні—

Послане як привітання; не як заповідь чи силування…”

Дехто каже: “О, це зачіпка, щоб не виконувати його. Це не заповідь і не силування”. Що це? Я скажу вам:

“але як одкровення і слово мудрості, що показує порядок і волю Бога”. [УЗ 89:1–2.]

Коли Господь показує Свій порядок і виявляє Свою волю, то нехай ті, хто порушує Слово мудрості, не співає колискових для своєї совісті18.

Однієї неділі я побував на двох зборах у неділю посту—одні відбувалися вранці, а інші по обіді. На останніх зборах серед промовців була сестра Анна Сноу.

Родом вона була зі Скандинавії; вона з самого дитинства призвичаїлася до кави і не вірила, що може кинути пити її. Та нарешті, уже у 82 роки, її дуже вразило те, що вона не може виконувати цю заповідь, і вона вирішила, що з 83-го дня народження стане краще дотримуватися Слова мудрості і таки кине пити каву. Це ледь не звело її в могилу, та вона все ж подолала цю звичку. І вона смиренно стояла перед присутніми, зізнаючись в тому, що не повністю дотримувалася Слова мудрості, і виражаючи вдячність Господу за силу подолати згубну звичку, нехай навіть і в такому віці. І вона свідчила, що вже отримала від цього користь, адже завдяки дотриманню цього Божого закону її здоров’я стало міцнішим.

Я був глибоко вражений її прекрасним свідченням. Як би мені хотілося, щоб кожна наша сестра, а також наші брати, які рік за роком порушують цю просту заповідь Господа, могли бути на тих зборах і послухати її свідчення.

Я знаю дуже багатьох людей, які впродовж не одного року слухали проповіді про Слово мудрості, і вони не справили на них ніякого враження. Я просто не знаю, як на деяких людей у світі взагалі можна справити враження. Я знаю багатьох, хто старанно працював сам над собою, а також прислухався до повчань і застережень інших людей. Але всі ці зусилля не принесли бажаного результату. Я серцем відчуваю, що саме на мені лежить обов’язок знаходити в собі слабкі сторони, і тоді молитися Господу про допомогу, щоб подолати їх. Читаючи Слово мудрості, я розумію, що воно було адресовано найслабшим із слабких, які називаються або можуть називатися святими [див. УЗ 89:3]. І я вважаю, що якщо всі святі останніх днів будуть виконуватися цю просту заповідь Господа, це буде великою підтримкою у просуванні царства Божого. Коли я почув свідчення цієї літньої сестри, що в такому віці подолала свою слабкість, то захотів, щоб весь Ізраїль міг почути це свідчення і бути натхненним ним19.

Серед всіх святих останніх днів немає жодного чоловіка і жодної жінки, які б змогли дотримуватися Слова мудрості без того, щоб не ставати на коліна … і не молитися Богу про допомогу20.

Рекомендації для вивчення і обговорення

  • Як дотримання або недотримання Слова мудрості впливає на наше прагнення до знань, здатності отримувати особисті одкровення, гідності увійти до храму, міцного здоров’я?

  • Як слухняність Слову мудрості веде до процвітання—і мирського, і духовного? Чому люди не можуть по-справжньому процвітати, якщо зневажають істини Слова мудрості?

  • Як недотримання Слова мудрості може привести до втрати цнотливості?

  • Якщо наразі людині важко дотримуватися Слова мудрості, що вона має робити, щоб мати достатньо сили, аби виконувати цю заповідь?

Посилання

  1. In Conference Report, Apr. 1922, 165.

  2. “Answering Tobacco’s Challenge, ” Improvement Era, June 1931, 450.

  3. In Conference Report, Apr. 1937, 13.

  4. In Conference Report, Apr. 1945, 7.

  5. In Conference Report, Apr. 1933, 10–11; spelling altered.

  6. In Conference Report, Oct. 1927, 6.

  7. In Conference Report, Apr. 1909, 109–110.

  8. In Conference Report, Apr. 1925, 9–10.

  9. “Safeguard, ” Improvement Era, Feb. 1941, 73; paragraphing altered.

  10. In Conference Report, Oct. 1934, 129.

  11. In Conference Report, Oct. 1937, 14.

  12. In Conference Report, Oct. 1944, 8.

  13. In Conference Report, Apr. 1926, 9.

  14. In Conference Report, Oct. 1923, 8.

  15. In Conference Report, Oct. 1944, 7–8; paragraphing altered.

  16. “Safeguard, ” Improvement Era, Feb. 1941, 120.

  17. In Brian H. Stuy, comp., Collected Discourses Delivered by President Wilford Woodruff, His Two Counselors, the Twelve Apostles, and Others, 5 vols. (1987–1992), 5:60.

  18. In Conference Report, Oct. 1937, 14.

  19. Gospel Standards, comp. G. Homer Durham (1941), 284–285.

  20. In Collected Discourses, 4:170.

Зображення
fruits and bread

В одкровенні, відомому як Слово мудрості, Господь говорить: “Усі крупи добрі в їжу людині; і також плоди виноградної лози; те, що родить плоди, чи то в землі, чи над землею” (УЗ 89:16).

Роздрукувати