2010
Запитання і відповіді
Серпень 2010 року


Запитання і відповіді

“Як мені реагувати, коли глузують з мого членства у Церкві й того, що я дотримуюся своїх норм?”

Завдяки Світлу Христа Божі діти знають, що правильно, а що хибно, але, на жаль, деякі з них вирішують нехтувати цим знанням і глузувати з людей, які намагаються вибирати істину. При кожній нагоді намагайтеся ділитися свідченням з такими людьми й пояснювати, які благословення ви отримали завдяки тому, що живете за євангельськими нормами.

Ваша реакція на глузування впливатиме на ставлення до Церкви інших людей. Ніколи не сперечайтеся і не відповідайте гнівно чи недоброзичливо. Іноді вам варто просто не зважати на те, що кажуть інші, і виконувати Спасителеву настанову любити й молитися за них (див. 3 Нефій 12:44). Пам’ятайте, що ви маєте бути “зразком для вірних у слові, у житті, у любові, у дусі, у вірі, у чистоті!” (1 Тимофію 4:12).

І, нарешті, не соромтеся свого свідчення про євангелію (див. Римлянам 1:16). Ваш незмінний приклад буде могутнім свідченням для інших людей про істинність євангелії. Якщо ви будете відстоювати свої вірування доброзичливо і впевнено, ви також зміцните тих, кому не вистачає сміливості робити те, що правильно.

Поясніть свої вірування

Кілька років тому я грав у баскетбольній команді, яка зазвичай брала участь у змаганнях, що проводилися в суботні дні. Однак, коли ми грали в неділю, я не приходив, а інші гравці через це глузували з мене. Коли ж вони запитали, чому я не граю у неділю, я відповів: “Я—член Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Мене навчили святити Суботній день і не займатися спортом. Я живу за принципами євангелії, тому що знаю: Бог бажає нам найкращого”. Після того члени моєї команди поважали мої вірування і перестали з мене глузувати.

Ніколас Б., 19 років, Кордова, Аргентина

Моліться за них

Нас бентежить, коли насміхаються з наших вірувань. Однак я намагаюся пам’ятати, що глузії втрачають євангельські благословення. Тому я молюся, щоб Небесний Батько змінив їхні серця й допоміг зрозуміти важливість євангелії. Я знаю, що коли живу хорошим, взірцевим життям, мій приклад допоможе їм змінитися.

Ітаобонг О., 20 років, Ріверз, Нігерія

Не соромтеся

Якщо хтось глузує з вас за те, що ви є членом Церкви, просто скажіть, що у вас є свідчення про Церкву й вам подобається туди ходити. Розкажіть, що відчуваєте, як зовсім поруч з нами перебуває Небесний Батько. Не бентежтеся й не бійтеся казати правильні речі!

Лора А., 12 років, Ессен, Німеччина

Промовляйте з любов’ю

Я прочитав статтю старійшини Роберта Д. Хейлза про сміливість християнина і про те, що ми повинні відповідати не гнівно, а з любов’ю тим, хто налаштований проти Церкви1. Якщо ми виявляємо свою турботу, більшість людей перестануть погано до нас ставитися. Ви повинні завжди ставитися до людей з повагою і любов’ю, і тоді вони так само почнуть ставитися до вас. Якщо люди попросять вас робити те, що суперечить вашим нормам, просто спокійно відмовтеся й скажіть: “Я—член Церкви святих останніх днів і не вірю, що так слід робити”. Ви можете навіть запропонувати щось своє, що не суперечить вашим нормам.

Лукас Х., 15 років, шт. Аризона

Будьте гарним другом

По-перше, я б згадав про приклад Господа. Він віддав Своє життя, хоча не мав жодного недоліку й нічим не заслужив Свої страждання. По-друге, я пригадав би приклад Джозефа Сміта, який знав, як бути сильним і смілим, щоб сьогодні я міг пишатися своїм членством у Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів. По-третє, я б продовжував жити за своїми принципами: виявляти доброту і служити. Я б показував свою любов людям, будучи для них найкращим другом і прикладом. Я розповів би їм про благословення, які приносить послух євангельським принципам. Зрештою, всі ми діти одного люблячого і милостивого Батька.

Августе Р., 15 років, Таїті, Французька Полінезія

Нехай сяє ваше світло

Ми повинні пам’ятати, чому і для кого ми живемо за своїми принципами. Якщо ми завжди пам’ятаємо приклад Спасителя, то будемо готові пережити такі моменти смиренно, уникнемо духу суперечок і почуття сорому за норми, які обрали для свого життя. Якщо ми будемо так діяти, то наше світло буде сяяти перед людьми, і вони будуть бачити наші добрі справи й прославляти нашого Батька Небесного (див. Матвій 5:16).

Лара М., 21 рік, Параїба, Бразилія

Діліться свідченням

Коли я навчалася в університеті, один хлопець переслідував мене за те, що я належала до Церкви. Він завжди хотів сперечатися, тому я просто намагалася його уникати. Потім одного разу я свідчила йому, і він перестав мене переслідувати. Ми повинні завжди бути непохитними й пам’ятати, як здобули своє свідчення. Ми повинні зберігати самоконтроль, щоб під час відповіді Святий Дух завжди був з нами і зміцнював нас, не зважаючи на те, що кажуть і думають інші. Ми повинні молитися за тих людей, щоб вони одного дня могли прийняти Ісуса Христа.

Брезка Е., 21 рік, Вальпараісо, Чилі

Поговоріть з друзями в Церкві

Я зрозумів, що мені дуже допомагає перечитування патріаршого благословення. Воно дає мені глибше розуміння того, ким я є, моїх слабких і сильних рис, щоб я міг краще справлятися з подібними випробуваннями. У мене є лише два близькі друга в Церкві, але я часто розмовляю з ними про те, як долати труднощі. Вважаю, що це має допомогти й вам. Ще один гарний спосіб вирішення подібної проблеми—просто виявляти доброту й бути прикладом в усьому, що робите. Безсумнівно, ви не можете змусити людей змінити думку, але бути добрим і повільним на гнів—це, мабуть, найкращий спосіб показати, якою важливою для вас є Церква.

Вільям Л., 17 років, шт. Невада, США

Посилання

  1. Див. Роберт Д. Хейлз, “Сміливість християнина—ціна учнівства”, Ліягона, лист. 2008, с. 72; “That Is Christian Courage,” New Era, July 2009, 2.

Роздрукувати