2022
“Я не знаю значення всього цього”, і це нормально
Квітень 2022


Дорослій молоді

“Я не знаю значення всього цього”, і це нормально

Коли ми не знаємо всіх відповідей, відповіддю є віра.

Зображення
жінка стоїть на верхівці гори і дивиться на захід сонця

Я ніколи не забуду урок, який у мене був під час місії з однією молодою жінкою.

Вона постійно просила навести матеріальні або відчутні на дотик докази того, що Книга Мормона є істинною. Я сиділа, не знаючи, як відповісти на її запитання і звинувачення. Я була молодою місіонеркою із сяючими очима, і я просто знала, що Книга Мормона справді є істинною. Я була збентежена, бо не знала всіх відповідей на її запитання. Однак я усвідомлювала, що наявність матеріальних доказів навряд чи допомогла б мені довести, що Книга Мормона є істинною. Докази не сприяли б появі віри у тієї жінки.

Старійшина Д. Тодд Крістофферсон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав: “Віра не з’явиться внаслідок вивчення стародавніх текстів шляхом суто академічного дослідження. Вона не з’явиться внаслідок археологічних розкопок і відкриттів. Вона не з’явиться внаслідок наукових досліджень. Вона навіть не з’явиться внаслідок побачених чудес. Усе це може служити підтвердженням віри або, часом, випробуванням її, але не джерелом віри” 1 .

Як було б легко, якби ми могли показати золоті пластини цілому світові? Деякі люди неодмінно приєдналися б до Церкви, але інші, можливо,—ні, тому що матеріальні докази—це не все, що вимагається для розбудови віри в Ісуса Христа і Його євангелію. Зрештою Ісус сказав Хомі: “Блаженні, що не бачили й увірували” (Іван 20:29).

То що ж таке віра?

Віра—це не просто вірування. Це—принцип дії. “Віра у Христа веде до дій. Вона веде до щирого і тривалого покаяння” 2 . І хоча світ каже, що вірити—це сліпо наслідувати, я зрозуміла, що віра—це довіряти тому, що Бог дасть мені підтвердження істини, коли я діятиму.

“Мати віру в Ісуса Христа означає повністю покладатися на Нього, довіряючи Його безмежній силі, розуму і любові. Це також означає вірити Його вченням. Це означає мати переконання, що хоч ми й не розуміємо усього, усе розуміє Він” 3 .

Ми не маємо всіх відповідей, але якщо ми довіряємо нашому всезнаючому Небесному Батькові, Він спрямує нас до того, що є істинним (див. Слова Мормона 1:7).

Зосереджуватися на тому, що ви дійсно знаєте

Я буваю приголомшена, коли чую пораду будувати непохитну віру у світі, який постійно намагається похитнути нас. Але розвинути непохитну віру дійсно можливо. Віра—це вибір. Коли ми послідовно і свідомо обираємо жити за вірою кожного дня, то будуємо міцний фундамент і тверду основу для свідчення.

У своєму повчанні цар Веніямин дав своєму народові рецепт того, як розвинути непохитну віру: “Віруйте в Бога; … віруйте, що Він має всю мудрість, і всю силу, і на небесах, і на землі; віруйте, що людина не розуміє всього того, що Господь може розуміти” (Moсія 4:9).

Можу сказати про себе: коли я приймаю факт, що не все можу до кінця розуміти в цьому житті, і зосереджуюся на тому, що я дійсно розумію,—все інше не похитне мого свідчення в Божу любов до мене і в істинність цієї Церкви.

Я повторю слова старійшини Девіда А. Беднара, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

“Я не знаю всіх причин, всіх цілей, і я не знаю всього, що стосується розкладу Господа. І ви, і я можемо сказати разом з Нефієм, що ми “не зна[ємо] значення усього цього” (1 Нефій 11:17).

Але дещо я знаю напевно. Я знаю, що ми духовні сини й дочки люблячого Небесного Батька. Я знаю, що Вічний Батько є творцем плану щастя. Я знаю, що Ісус Христос—наш Спаситель і Викупитель” 4 .

Ці основні принципи є важливою складовою мого свідчення. Бог відкрив багато всього величного і важливого; не зациклюйтеся на таємницях, які Він ще не відкрив (див. Уложення віри 1:9).

Є багато всього, чого ми ще не знаємо. І це нормально!

Старійшина Ніл А. Максвелл (1926–2004), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав: “Звичайно, ми не можемо до кінця осягнути все прямо зараз! Звичайно, ми не можемо знати значення всього прямо зараз. Але ми можемо знати прямо зараз, що Бог знає нас і любить кожного з нас!” 5

Діяти з вірою, а не сумніватися

Багато вірних членів Церкви загубилися, коли дозволили, щоб їхні сумніви були гучнішими за їхню віру. Зосереджуючись на сумнівах, ми можемо відчути спонукання поглядати “за межу” (Кн. Якова 4:14).

Молода жінка, яку я навчала під час своєї місії, повірила б, що Церква істинна, лише у тому випадку, якби ми з напарницею могли спростувати всі її звинувачення. Але єдине, що я могла їй довести, це реальність пошуку відповідей через особисте одкровення 6 .

Я можу свідчити про потужний доказ Святого Духа в моєму житті. Я знаю, що Книга Мормона істинна не тому, що я знаю всі відповіді, а тому, що Дух свідчив мені про її незаперечну істинність. Моє свідчення не стало наслідком чудесного явлення, але розвинулося поступово завдяки постійному навчанню й молитвам. Іншими словами, моє свідчення не виникло внаслідок матеріальних доказів, а стало результатом того, що я діяла з вірою і буду робити так і далі.

То що ж ми робимо, якщо не можемо знайти відповіді на свої запитання? Сестра Камілла Кімбол, дружина Президента Спенсера В. Кімбола, поділилася, якою стратегією користується, очікуючи відповіді на складні питання. Вона має уявну поличку для усього, на що не має відповіді. І, тримаючись за те, що знає, вона також вивчає і молиться, думаючи про свої питання. Так вона здатна здобути глибше розуміння.

“У мене все ще є запитання на тій поличці,—каже вона,—але я почала розуміти так багато всього іншого у моєму житті, тож готова чекати з терпінням відповідей на решту запитань” 7 .

Повернутися до основ

Були часи, коли я не розуміла певні заповіді. Колись я мала запитання стосовно полігамії, потягу до людей своєї статі та інші.

Однак я засвоїла могутній урок з того, як Бог навчав Адама і Єву.

Нас навчають, що “Бог дав їм заповіді після того як зробив відомим для них план викуплення” (Алма 12:32; курсив додано).

Не дивно, що Адам і Єва мали багато запитань про заповіді, які їх просили виконувати. Але перш ніж вони могли зрозуміти заповіді, вони спочатку мали дізнатися про план спасіння.

Наскільки добре ви розумієте план спасіння? Коли у вас є запитання, чи ви повертаєтеся до основоположних принципів Божого плану? Поки я досліджувала відповіді на свої запитання, вивчення плану спасіння допомогло мені отримати натяки на Божі відповіді.

Коли я зосереджуюся на основоположних принципах, відомих мені, я спроможна стояти на міцній основі. Я не дозволяю чомусь другорядному похитнути свою віру. Я не знаю всього, але я знаю достатньо 8 .

Ми завжди можемо обирати віру

Я закінчила свій місіонерський урок з тією молодою жінкою сміливим свідченням про Книгу Мормона. Я сказала їй, що єдиний спосіб, у який вона дійсно може знайти відповіді на всі свої запитання—це запитати в Небесного Батька, чи Книга Мормона істинна. До того часу, коли вона зрозуміє основи євангелії Ісуса Христа, вона може відкласти решту своїх запитань на поличку і звертатися до них пізніше, здобувши глибше розуміння і віру. Але, якщо бути чесними, хіба це не стосується всіх нас? Ми дійсно можемо зміцнити свою віру, якщо будемо діяти з вірою.

Я мала благословення кожного разу, коли обирала віру, постаючи перед чимось невідомим. І оскільки я покладаюся на те, що Небесний Батько дасть відповіді у визначений Ним час, я знаю, що відчую радість і щастя, живучи за євангелією—навіть якщо я і не знаю всіх відповідей.

Посилання

  1. Д. Тодд Крістофферсон, “Благословення від Писань”, Ліягона, трав. 2010, сс. 34–35.

  2. Проповідуйте Мою євангелію: Путівник для місіонерського служіння (2005), с. 62.

  3. Стійкі у вірі: Довідник з євангелії (2004), с. 29.

  4. David A. Bednar, “That We Might ‘Not … Shrink’ (D&C 19:18)” (Church Educational System devotional for young adults, Mar. 3, 2013), broadcasts.ChurchofJesusChrist.org.

  5. Ніл А. Максвелл, “Оточені руками Його любові”, Ліягона, лист. 2002, с. 18.

  6. Див. Лоуренс Е. Корбрідж, “Стійте на камені одкровення”, Ліягона, жовт. 2020, сс. 24–29.

  7. Camilla Kimball, in Lavina Fielding, “Camilla Kimball: Lady of Constant Learning”, Ensign, Oct. 1975, 62.

  8. Див. Rihna Mak, “I Don’t Know All the Answers, but I Know Enough” (digital-only article), Ensign, Sept. 2018.

Роздрукувати