2018
Служити, як Спаситель
Грудень 2018


Служити, як Спаситель

Коли ви докладаєте найкращих зусиль, щоб допомагати іншим, Спаситель відкриє ваші очі, щоб дивитися з любов’ю та співчуттям.

Зображення
ministering with elderly woman

Ми всі помічали, що у когось із друзів був важкий день, або комусь самотньо, або з когось глузують у школі. Можливо ви чули, що хтось у вашому приході або філії проходить через серйозні випробування. У таких ситуаціях, що ви можете робити?

Іноді важко знати, як допомогти. Може здаватися, що набагато легше почекати, поки хтось інший щось зробить, але є багато того, що ви можете зробити, навіть, якщо просто дасте людям навколо себе зрозуміти, що вам не байдуже. Можливості навколо вас, і кожного разу, коли ви виявляєте любов, турботу й зацікавленість іншими людьми, ви служите.

Особисте служіння

Служіння. Ви, можливо, останнім часом часто чули це слово у церкві. У минулому ми зазвичай говорили про Спасителя або пророків, які служили, але чи задумувалися ви про те, що і у вас є особисте служіння?

Служити—означає любити інших і піклуватися про них та робити те, що робив би Спаситель, якби Він був серед нас сьогодні. Служіння—це спосіб допомагати іншим відчувати любов Небесного Батька й задовольняти їхні духовні та матеріальні потреби.

Ісус “прийшов не на те, щоб служили Йому, а щоб послужити” (Maтвій 20:28). Він служив, “добро чинячи” (Дії 10:38). Оскільки ми Його учні, нас просять наслідувати Його приклад. У нас дійсно є особисте служіння!

Але вам не потрібно організовувати величезний проект служіння, щоб послужити. Президент М. Рассел Баллард, діючий президент Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав: “Деякі можливості для служіння є формальними—в нашій сім’ї, у наших церковних покликаннях, а також це наша участь в діяльності громадських організацій. …

[Але] багато нагод для служіння є неформальними—без доручення—і вони з’являються, коли ми простягаємо руку допомоги іншим, кого зустрічаємо під час подорожі життям”1.

Часто подібне до Христового служіння здійснюється за допомогою незначних щоденних щирих вчинків.

Один за одним

Коли Спаситель явився нефійцям, Він наказав кожному підійти і відчути на дотик сліди на Його боці, руках і ногах. “І це вони зробили, підходячи oдин за одним, доки вони всі не підійшли” (3 Нефій 11:15; курсив додано).

Потім Він запросив їх привести всіх хворих, ушкоджених, або “яких інших, … і Він зцілив кожного з тих, кого було приведено до Нього” (3 Нефій 17:7, 9; курсив додано). Після цього “Він узяв їхніх малих дітей, одного за другим, і благословив їх, і молився Батькові за них” (3 Нефій 17:21; курсив додано).

Зображення
Christ blesses the Nephites

Христос відвідує нефійців, художник Мінерва К. Тейчерт

То була чимала група людей. У Писаннях сказано, що приблизно 2500 чоловік було там (див. 3 Нефій 17:25). Однак Спаситель попри все приділяв час, щоб зціляти, втішати, підбадьорювати й виявляти любов кожній людині.

Старійшина Рональд А. Разбанд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав: “В цих словах криється дуже глибоке й ніжне особисте послання. Ісус Христос служить усім, і любить усіх, одного за одним”2. Любов, яку Ісус виявляє одній людині—це і є суть служіння.

Очі, щоб бачити

Спаситель допомагав людям, які Його оточували. Джин Б. Бінгем, генеральний президент Товариства допомоги, сказала, що Він “усміхався людям, розмовляв, ходив з ними, вислуховував їх, приділяв їм час, підбадьорював, навчав, годував і прощав. Він однаково служив сімʼї і друзям, ближнім і чужинцям, Він запрошував знайомих і близьких насолоджуватися щедрими благословеннями Його євангелії”3.

Ісус Христос мав очі, щоб бачити потреби кожної людини, яка була поруч з Ним, і Він допомагав їм усім! Ми можемо наслідувати Його приклад і також допомагати тим, хто потребує нашої допомоги.

Однак Спаситель є досконалим. А як же ми можемо помічати потреби інших і служити їм так, як Він? Президент Баллард сказав: “У вашій ранковій молитві щодня просіть Небесного Батька скеровувати вас, щоб ви змогли побачити можливість послужити одному з Його дорогоцінних дітей. Потім протягом дня, з серцем, сповненим віри й любові, шукайте людину, якій допомогти. … Якщо ви робитимете так, ваша духовна чутливість зросте і ви будете знаходити можливості для служіння, про які ніколи раніше і не здогадувались”4.

Дійте за спонуканнями

Уявіть собі такий сценарій: ви бачите свою подругу в школі, і з усього видно, що вона трохи пригнічена. Ви відчуваєте, що вам слід щось для неї зробити, але ви хвилюєтеся, чи не будете їй надокучати, чи це не збентежить її або вас самих. Потім ви починаєте перейматися тим, чи було це духовним спонуканням, а може вашими власними думками.

Іноді важко знати, чи ви отримали духовне спонукання служити, чи це просто ваша особиста думка, але Мормон навчає нас, як розпізнавати духовні спонукання: “Те, що від Бога, запрошує і принаджує творити добро постійно; ось чому все, що запрошує і принаджує творити добро, і любити Бога, і служити Йому, надихнуто Богом” (Moроній 7:13).

Президент Томас С. Монсон (1927–2018) сказав: “Якщо ми спостережливі та діємо за підказками, що даються нам, ми можемо звершити багато добра”5.

Служіння призначене для кожного

Під час квітневої генеральної конференції 2018 року Президент Рассел М. Нельсон оголосив: “Господь вніс важливі зміни в те, як нам піклуватися одне про одного. Сестри і брати—літні і молоді—будуть служити одне одному у новий, більш святий спосіб”6. Це включає можливості служити в напарництві, однак служіння—це не лише те, що ми робимо в неділю або під час спільних заходів. Це не просто відповідальність, яка є наслідком певних покликань. Служіння призначене для кожного. Воно—на всі часи.

Зображення
shaking hands

Коли ми христимося, то обіцяємо мати бажання “нести тягарі один одного, так щоб вони були легшими; так, і бажає[мо] сумувати з тими, хто сумує; так, і співчувати тим, хто потребує співчуття” (Moсія 18:8–9). Служіння іншим—це складова того, що ми обіцяли робити.

Бонні Л. Оскарсон, колишній генеральний президент Товариства молодих жінок, сказала: “Господь бажає, щоб ви подивилися навколо на ваших однолітків і служили їм, як Він би це робив”7. Якщо ви так будете робити, Він відкриє ваші очі, щоб бачити з любов’ю і співчуттям, як ви можете послужити іншим. Він не залишить вас з думками про те, що треба робити. Він скерує вас у тому, як ви можете краще послужити людям.

Служіння приносить благословення

Президент Нельсон сказав: “Ми, як [Господні] служителі, будемо служити кожному окремо, як Він це робив.”8 Це благословляє не лише інших, це благословляє нас самих.

Старійшина Дітер Ф. Ухтдорф, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав: “Коли ми простираємо руки і відкриваємо свої серця іншим людям, виявляючи їм Христову любов, з нами відбувається щось чудове. Наш дух зцілюється, очищується і зміцнюється. Ми стаємо щасливішими, більш спокійними й більш сприйнятливими до спонукань Святого Духа”9.

Ісус Христос показав шлях до більш насиченого, повноцінного життя. Якщо ми будемо служити так, як Він, це принесе справжнє щастя і відчуття миру та радості у ваше життя.

Посилання

  1. М. Рассел Баллард, “Дорогоцінні дари від Бога”,Ліягона, трав. 2018, с.10.

  2. Рональд А. Разбанд, “Один за одним”, Ліягона, січ. 2001, с. 29.

  3. Джин Б. Бінгем, “Служити так, як Спаситель”, Ліягона, трав. 2018, с. 104.

  4. М. Рассел Баллард, “Завзято займатися справою”, Ліягона, лист. 2012, с. 31

  5. Томас. С. Монсон, “Керуйтеся трьома цілями”, Ліягона, лист. 2007, с. 121.

  6. Президент Рассел М. Нельсон, “Треба труд вершить”, Ліягона, трав. 2018, с. 118.

  7. Бонні Л. Оскарсон, “Потреби навколо нас”, Ліягона, лист. 2017, с. 26.

  8. Рассел М. Нельсон, “Служіння з силою і владою від Бога”, Ліягона, трав. 2018, с. 69

  9. Дітер Ф. Ухтдорф, “Ви—Мої руки”, Ліягона, трав. 2010, с. 75.

Роздрукувати