Учення Президентів
Розділ 11: Знайти радість у житті


Розділ 11

Знайти радість у житті

[Святі] мають взяти все те, що є добрим і здатним зробити щасливим людський рід.1

З життя Джона Тейлора

Y кінці червня 1847 р. велика група святих, яку вів старійшина Джон Тейлор і старійшина Парлі П. Пратт, залишила Уінтер-Квортерз і вирушила на захід. У вересні 1847 р. вони дійшли до східних передгір’їв Скелястих гір, у 300-400 милях (450-600 км) від долини Солоного озера. У перший тиждень вересня випало кілька дюймів снігу, і багато святих почали впадати у розпач. Саме в той час Президент Бригам Янг і кілька членів Кворуму Дванадцятьох, які поверталися з долини Солоного озера в Уінтер-Квортерз, зустріли загін старійшини Тейлора. Серед снігів і зростаючого занепокоєння подорожан, що прямували в долину Солоного озера, старійшина Тейлор закликав своїх людей не втрачати хорошого настрою і запросив їх прийти на збори з Президентом Янгом, членами Кворуму Дванадцятьох, які були з ним, а також іншими провідниками з цього загону.

Поки проходили ці збори братів, хмари розвіялися – і сніг розтав на сонці. Не сказавши нічого іншим членам загону, кілька сестер пішли в затишне місце, де росла трава, а навколо були кущі. Там вони зробили імпровізований стіл, заслали його білим полотном і поставили красивий посуд. Історичні записи передають, що було забито «угодоване теля», приготовано багато дичини й риби; принесено фрукти, желе і приправи, які зберігали для особливої нагоди – і бенкет вийшов справді царським».

Коли збори ради закінчилися, братів, які були на них прусутні, та ще більше сотні інших членів загону повели до столу, що було для них несподіванкою, і там вони насолоджувалися прекрасним пригощенням. Ось як це описано: «Після того, як вечеря закінчилася і все прибрали, стали готуватися до танців; і невдовзі до приємного сміху, що лунав там і тут, та жвавих розмов додалися й веселі звуки скрипки… Танці змінялися піснями та читанням віршів. «Ми відчули, що надихнули і благословили один одного, – писав старійшина Тейлор, – ми прославляли Господа і благословЛЯЛИ ОДИН ОДНОГО».2

Святі останніх днів завжди вірили в те, що в житті можна знайти щастя, чи то насолоджуючись красою і щедрістю природи, чи то об’єднуючись, щоб робити щось корисне для суспільства, чи то замислюючись над істинами євангелії. Джон Тейлор навчав: «Життя і шлях до щастя – ось чому мають приділяти увагу всі розумні істоти». Вважаючи, що ми можемо відчувати велику радість у цьому житті, він також навчав, що найбільше щастя, якого ми можемо досягнути, полягає в тому, щоб нами був задоволений наш Небесний Батько, в тому, щоб боятися Бога і пізнати Його закони – з принципами вічного життя і тим, що, як ми вважаємо, найкращим чином забезпечить не тільки наше мирське, але й вічне щастя».3

Учення Джона Тейлора

Бог хоче, щоб ми насолоджувалися життям.

Ми любимо земні радощі. І це правильно. За Божим задумом, ми повинні мати радість. Я не вірю в релігію, яка робить людей похмурими, меланхолічними, нещасними та аскетичними… Я не можу повірити, що з [такою релігією] пов’язано щось велике або добре, бо все навкруги – дерева, птахи, квіти й зелені лани – таке приємне; комахи і бджоли гудуть і літають, а ягнята скакають і граються. Якщо все інше насолоджується життям – чому ми не можемо? Але ми хочемо робити це правильно і не перекручувати жодний з тих принципів, які Бог насадив серед людського роду.4

Чи є щось похмуре в трудах, що їх виконав Бог? Куди б ми не глянули – скрізь побачимо гармонію, приємність, радість і красу.

Благословення провидіння були створені для людини та її насолоди; вона поставлена на чолі сотворіння. Для неї земля рясніє найщедрішими дарами; золоте зерно, запашні фрукти, добірні виноградні грона; для неї трави й квіти прикрашають землю, видихаючи свої витончені аромати й відкриваючи свою розкішну красу; … Для неї кущі й лози розпускаються й квітнуть і природа вдягається у свої найкращі шати; гомінливий струмок, чисте джерело, кришталева річка – течуть для неї, уся природа розкриває свою найвитонченішу принадність і запрошує її причаститися від її радості, краси й невинності та поклонитися її Богові.

Не може бути меланхолії в страхові Божому та Його служінні! Це зіпсутість цього світу робить людину нещасною, і це зіпсутість релігії робить її похмурою: це нещастя, привнесені людиною; це не благословення Божі. Яка може бути похмурість! Чи є похмурість у пташиному щебеті, у гарцюванні коня, у грайливості ягняти або козеняти, у красі квітів, у будь-якому з дарів або розкоші шат Природи, або в Богові, Який створив їх, або в Його служінні?5

Спільні розваги можуть не протирічити істинній релігії.

О, є люди, які вважають, що, наприклад, скрипка – це інструмент від диявола і грати на ній – це неправильно. Я так не думаю, я думаю, що танцювати під [звуки] скрипки – це прекрасно. Але деякі люди думають, що нам не можна танцювати. Ні, можна, ми повинні насолоджуватися життям усіма можливими способами. Дехто виступає проти музики. Чому? Музика панує в небесах і серед птахів! Бог наповнив небеса музикою і дав її птахам. Немає нічого приємнішого і захоплюючого, ніж піти рано-вранці в ліс або пройти біля кущів і слухати щебіт і прекрасні мелодії птахів, і це абсолютно точно відповідає уподобанням нашої природи.

Ми й гадки не маємо про те, яку прекрасну музику будемо чути на небесах. Про це можна сказати словами апостола, який з іншого приводу сказав: «Чого око не бачило й вухо не чуло, і що на серце людині не впало, те Бог приготував був тим, хто любить Його!» [Див. 1 Коринтянам 2:9]. Ми й уявити не можемо пишноту, красу, гармонію та багатство музики, [що звучить] в небесах.

Наша мета – взяти все добре і приліпитися до нього, а все погане – відкинути. Одна з причин, чому релігійні люди у світі чинять опір музиці та театру – це розтління, яке переплілося з ними. Злочестиві й розтлінні люди пов’язують себе з музикою й театром і принижують їх; але з якої такої причини святим не можна насолоджуватися дарами Бога? Чи [така відмова] – це правильно? Та безумовно ж ні! Вони мають триматися всього, що є добрим і здатним зробити щасливим людський рід…

В усіх наших розвагах ми повинні слідкувати за тим, щоб усе відбувалося належним чином, і нам ніколи не слід забувати про те, що ми маємо поводитися як леді й джентльмени, нам потрібно здолати в собі примхливість [або непослух] і нахабність і ставитися до всіх з добротою, ввічливістю та повагою.6

Спільні розваги та веселощі не є несумісними з належною поведінкою та істинною релігією. Святі останніх днів [ніколи] не забороняли театр і не накладали на нього табу, натомість вони завжди намагалися стежити за репертуаром, охороняти театр від нечистого впливу та зберігати його як те місце, де всі могли б збиратися для здорових розваг. Отже, наші провідники відвідують ці місця, щоб захистити молоде й зростаюче покоління від усього того, що може бути шкідливими для них. Не потрібно бути надто заповзятими, аби свободу не було зведено до отримання дозволу, а те, що має приносити просто радість і задоволення не стало б викликати нездорове збудження і псувати моральність… Члени комітетів і відповідальні службовці мають слідкувати за тим, щоб будь-які танцювальні заходи проводилися скромно і пристойно, щоб не було там місця такій поведінці, яка б призвела до зла або образила найделікатніші почуття.7

Єднання в євангелії приносить нам радість.

Святим Божим приємно замислюватися над принципами вічної істини, розкритими для них. Якщо є щось пов’язане із щастям і гуманністю, якщо є те, що може розширити світогляд і [поглибити] почуття людського роду, укріпити наші надії та сподівання, принести мир, радість і впевненість, – то це думка про те, що Бог відкрив нам заповіді вічної істини; що Він вклав їх у наші груди і дав нам упевненість у тих речах, віру в які ми проголошуємо і [істинність] яких ми твердо знаємо.8

Я не можу уявити собі нічого більш прекрасного і небесного, ніж єдність і братство, організоване за зразком, викладеним в Ученні і Завітах – коли всі діють на благо всіх – коли ми, люблячи Бога усім серцем, любимо свого ближнього, як самих себе, коли наш час, наше майно, наші таланти, наші розумові й фізичні сили спрямовані на те, щоб творити добро для всіх; коли жодна людина не відбирає нічого у іншої і не користується своєю перевагою над нею; коли є спільний інтерес, спільні кошти, спільні запаси; коли, як це було [колись] на цьому континенті, про них кажуть, що «вони ведуть справи справедливо один з одним», і всі дії спрямовані на загальне благополуччя, «коли кожна людина скрізь могла зустріти брата і друга», коли перемагають щедрі й благородні впливи та схильності нашої натури, коли заздрість, пихатість, ненависть і гординя, і кожне зло подолано і підкорено волі й Духу Божому. Ці принципи вельми прекрасні; вони принесуть щастя громаді, території, штату, народу або світові.9

Я [завжди] відчуваю радість у Господі, і я благословляю ім’я Бога Ізраїлевого за те, що я пов’язаний з Його Церквою і царством на землі. Ці почуття я завжди хочу плекати в своїх грудях і нести в життя; і я вірю, що сьогодні переді мною сотні, якщо не тисячі тих, хто має той самий дух, і ті самі почуття, і ті самі прагнення…

Що саме робить нас такими оптимістичними й радісними при таких нагодах, як ця?… Це є можливим тому, що є поєднання добрих почуттів, добрих бажань і прагнень, тому що один дух надихає всіх, створюючи фалангу [або організовану групу], що має силу, віру і Дух Господній. Одна свічка даватиме світло, і то на нього приємно дивитися, а тисячі таких [свічок] освітлять усе навколо. Якщо казати про нас, то настав час єдності, світла, життя, розуму, Духа живого Бога; наші почуття єдині, наша віра єдина, і велика кількість людей, маючи цю єдність, формує ту об’єднану силу, яку жодна інша сила на цій землі або в пеклі не зможе здолати чи перемогти…

Ми віримо, що ми, як група людей, які входять в усі різні кворуми цієї Церкви і царства, робимо цю єдину велику роботу; отже, існує відчуття віри, єдності, сили, або, якщо хочете, сили Духа живого Бога, Який оживлює розум, дає енергію в тілі і радість у грудях. Ми всі відчуваємо, що причасні до цієї роботи. Господь тут через Свого Духа і силу, і наші серця радіють.10

Розуміння принципів істини приносить щастя і радість.

Коли правильно сприймаємо себе – коли ми правильно розуміємо принципи істини – то чого тільки ми не віддамо заради спасіння! Коли Дух яскраво просвітлив серця святих – коли проявилися світло і розум небес – коли Господь [засяяв] у душах святих у зібранні, що вони тоді відчували? Що їх благословив Господь. Як часто, коли вони збиралися з особливих нагод, щоб отримати певні благословення з рук Божих, дух одкровення сходив на них і майбутнє відкривалося їхнім очам в усій своїй красі, славі, багатстві та неперевершеності; і коли їхні серця зігрівав цей дух, як їм хотілося радіти! Як вони сприймали все те, що від цього світу, і те, що чекає їх, той привілей бути святими Всевишнього Бога, ту славу, яку вони успадкують, якщо будуть вірними до кінця!

Можливо, ви відчували ті почуття, які природно виникають у людському серці завдяки таким думкам і перспективам. Чому ми не завжди відчуваємо це? Це тому, що ми забуваємо молитися і звертатися до Бога, посвячувати себе Йому, або тому, що вчинили провину, нечестя і втратили Духа Божого, забули про славетну надію нашого покликання; але якби ми завжди могли бачити, усвідомлювати і розуміти наше істинне положення перед Богом, то завжди тягнулися б серцем до того, що від Бога, і ми б цілий день прагнули дізнатися, що ще ми можемо зробити заради щастя і спасіння світу, що ми можемо вдіяти, аби вшанувати своє покликання – вшанувати священство Сина Божого, що зробити, аби вшанувати нашого Бога, краще витратити час, який нам ще залишився на землі, і свої тілесні сили заради здійснення Його цілей, заради розгортання Його царства – заради здійснення Його задумів, щоб ставши перед Ним, ми могли почути від Нього: «Гаразд, рабе добрий і вірний! Ти в малому був вірний, над великим поставлю тебе» [див. Матвій 25:23].11

Наскільки це стосується мене особисто, я знаходжуся тут як кандидат на вічність, на небеса і на щастя. Я хочу своїми діями забезпечити собі мир в іншому світі, що надасть мені те щастя і блаженство, які я прагну знайти.12

Рекомендації для вивчення і обговорення

  • Президент Тейлор навчав, що Бог створив землю і зробив її красивою для того, щоб ми насолоджувалися нею. Згадайте ті випадки, коли ви знаходили радість від краси землі й відчували себе ближчими до Господа.

  • Як хороша музика, поезія, театральне мистецтво або інші форми розваг можуть приносити нам радість? Що ми можемо робити, аби внести силу й радість високої музики в наше життя і життя членів нашої сім’ї? Як ми можемо підтримувати проведення здорових розваг і сприяти їм?

  • Чому, на вашу думку, музика є настільки важливою частиною нашого релігійного поклоніння? Як Церковні гімни втішали та зміцнювали вас у часи випробувань?

  • Що саме у вашому спілкуванні зі святими приносило вам радість? Що можна робити, аби сприяти зміцненню єдності серед членів приходу або філії?

  • Що для вас означає відчуття «радості в Господі»? Які саме положення євангельського вчення приносять вам радість? Чому, шукаючи радість у цьому житті, важливо також думати і про вічність?

  • Згадайте якісь події у вашому житті, які приносили вам радість? Що слід робити, аби і в часи випробувань не втрачати духа радості? Як можна допомагати дітям знаходити радість у житті?

Відповідні уривки з Писань: Псалом 118:24; Ісая 12:2–3; Матвій 25:23; 2 Нефій 2:25; Мосія 2:41; Уложення віри 1:13

Посилання

  1. Deseret News (Weekly), 15 Jan. 1873, 760.

  2. See В. H. Roberts, The Life of John Taylor (1963), 186, 188–192; see also B. H. Roberts, A Comprehensive History of the Church, 3:293–298.

  3. The Gospel Kingdom, sel. G. Homer Durham (1943), 342.

  4. Deseret News (Weekly), 15 Jan. 1873, 760.

  5. The Government of God (1852), 30.

  6. Deseret News (Weekly), 15 Jan. 1873, 760.

  7. In James R. Clark, comp., Messages of the First Presidency of The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, 6 vols. (1965–75), 3:121–122.

  8. Deseret News (Weekly), 8 Nov. 1871, 463.

  9. The Gospel Kingdom, 258.

  10. Deseret News (Weekly), 28 Dec. 1859, 337.

  11. Deseret News (Weekly), 25 May 1854, 2; paragraphing altered.

  12. Deseret News (Weekly), 11 Apr. 1860, 41.

Зображення
pioneers dancing

«За Божим задумом, ми повинні мати радість. Я не вірю в релігію, яка робить людей похмурими, меланхолічними, [або] нещасними».

Роздрукувати