2004
Я стою під дверима та стукаю
Листопад 2004


“Я стою під дверима та стукаю”

Я запрошую вас… зробити все необхідне, щоб палко шукати істину, пізнати Бога, Вічного Батька і Його Сина, Ісуса Христа.

Кілька тижнів тому я був на одному громадському заході зі своїм давнішнім другом, який нещодавно пішов на пенсію. Він добре освічений і досяг великих успіхів у житті. У своїй країні він визнаний фахівець своєї галузі. Коли ми сиділи за вечерею поруч, він повернувся до мене і запитав про Церкву. Мене це дещо здивувало, адже я знав, що він, як велика кількість людей в сучасному світі, не бачили розумного пояснення Бога в бутті. Його цікавість була непідробленою. Було очевидно, що він розмірковував над цим, оскільки ніщо в нашій розмові не могло наштовхнути його на цю тему.

Я розповів йому про відновлення, що Бог, Вічний Батько, і Його Син, Ісус Христос, явилися Джозефу Сміту і що через нього на землі була відновлена влада і повноваження священства. Я свідчив, що безсумнівно знаю, що все сказане мною—правда. Настала довга пауза, під час якої я дивився на нього, заглибленого в роздуми над почутим. Потім я, знаючи, що він засвоює інформацію, нахилився до нього і сказав: “Ти так само, як і я, можеш знати про істинність усього, про що я свідчив, якщо запитаєш “Бога, Вічного Батька,… з щирим серцем,… маючи віру в Христа, [і я обіцяю тобі, що] Він явить [тобі] їхню істинність силою Святого Духа. І силою Святого Духа [ти можеш] пізнати істинність усього”1.

Він все ще перебував у роздумах. На жаль, нас перервали інші гості, і безцінний момент пройшов, але я знав, що в серці він все ще аналізує те, що почув і відчув. Я сподіваюся, що буде ще нагода, адже є стільки всього, чим я хотів би поділитися з ним. Я знаю, що як і тисячі або мільйони інших людей у сучасному світі, він задоволений життям, яким воно є. Як казав Нефій, їх воно “умиротворить, приспить… до плотської безпечності”2. Вони вірні традиціям і навчені людської мудрості.

Коли я розмірковую над тією ситуацією, то запитую себе: “Яка нагорода за наслідування людської філософії?” Відповідь здається очевидною. Ця філософія помирає зі своєю цивілізацією, залишаючись у праху минулого, без надії на вічну винагороду. Я відчував, що мого друга торкнувся дух Господа. Наш Небесний Батько ніколи не відмовиться від нас. Спаситель сказав: “Ось Я стою під дверима та стукаю: коли хто почує Мій голос і двері відчинить, Я до нього ввійду, і буду вечеряти з ним, а він зо Мною”3.

Але ми повинні хотіти відчинити двері, навіть якщо це похитне фундамент наших колишніх вірувань і стиль життя. Це стосується і малоактивних членів Церкви, і тих, хто ще не є членами Церкви. Пригадую слова гімну:

Знай, що вільна кожна душа

Вибирати, як саме прожити життя;

Цю істину вічну дано усім:

Бог не змушує дітей Своїх жити із Ним.

Буде Він прагнути нас спрямувати

Світлом і мудрістю благословляти,

Буде добро непомітно робити,

Та вибір за нами—як життя це прожити4.

Наш Небесний Батько ніколи не забере у нас свободу волі. Ми повинні прагнути пізнати свого Батька і Його Сина Ісуса Христа. Існує спосіб, яким всі люди можуть дізнатися, істинні вчення Ісуса Христа чи ні. Ісус, відповідаючи скептикам на святі Кучок в храмі, сказав: “Коли хоче хто волю чинити Його, той довідається про науку, чи від Бога вона, чи від Себе Самого кажу Я”5.

Президент Девід О. Маккей сказав, що це “найпростіший спосіб дати людині знання, яке людський розум може осягнути. Зробивши це, пройнявшись кожною своєю клітинкою, ви напевне дізнаєтеся, хороше це чи погане. Можливо, ви не переконаєте мене у тому, що знаєте, але ви знаєте, бо живете за цим6.

Чого бажає Батько? “Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів складає світові свідчення, що воля Бога була явлена в цьому розподілі євангелії, що були відкриті євангельські принципи і принципи життя, які перебувають в гармонії з принципами, яких навчав Христос у зеніті часів”7 і що “завдяки спокуті Христа все людство може бути спасенним через послушність законам і обрядам євангелії”8.

Ми живемо в добу раціональних обґрунтувань, люди не хочуть духовних проявів і самі заперечують одкровення. Що сталося з допитливим розумом, відкритим розумом, розумом спраглим, що шукає істину і знання? Ми схильні покладатися на власний розсуд. А Господь хоче, щоб ми були чутливими до Духа, і показав нам зразок:

“І знову, Я дам вам зразок в усьому, щоб вас не можна було обманути; бо Сатана повсюди на цій землі, і він іде, обманюючи народи—

Отже, той, хто молиться, чий дух упокорений, той визнаний Мною, якщо він підкоряється Моїм обрядам.

Той, хто каже і чий дух упокорений, чия мова лагідна і напутлива, той від Бога, якщо він підкоряється Моїм обрядам”9.

Чому вам важливо прагнути пізнати істину?

Ісус, наш Викупитель, саме пе-ред тим, як перетнув потік Кедрон і був зраджений Юдою, проголо-сив прекрасну заступницьку молитву. Він молився Батькові за нас, Він сказав: “Життя ж вічне—це те, щоб пізнали Тебе, єдиного Бога правдивого, та Ісуса Христа, що послав Ти Його”10.

Пізнати Бога і Його Сина—це вічне життя. Як ми можемо навчитись пізнавати Бога, якщо не бажаємо шукати Його і виконувати Його волю? Вічне життя—це саме те, чого ми повинні бажати понад усе інше в цьому світі .

Людина не може дізнатися про Ісуса Христа і Його вчення і залишитися колишньою, не змінитися в кращий бік. Коли ви отримуєте свідчення про Спасителя, то хочете стати такими, як Він, і йти за Ним, тому ви входите у води хрищення й укладаєте з Ним священний завіт.

Наш Спаситель переживає за кожного з нас:

“Пам’ятайте, що цінність душ є великою в очах Бога;

Бо знайте, Господь, Викупитель ваш, перестраждав смерть у плоті; отже, Він перестраждав біль усіх людей, щоб усі люди могли покаятися й прийти до Нього.

І Він воскрес з мертвих, щоб привести всіх людей до Себе, за умов покаяння.

І якою великою є Його радість від тієї душі, що кається!”11

Через Свою безмежну любов до нас, божественну любов, Він хоче, щоб ми знайшли ту радість, яку знайшов Він Сам. Він сказав: “Це Я вам говорив, щоб радість Моя була в вас, і щоб повна була ваша радість!”12 Він благословить нас істинним миром—морально, психологічно, фізично, духовно, матеріально—дасть “не [такий мир,] як дає світ “,13 а “мир,… що вищий від усякого розуму”14.

Якщо людина підкоряється волі нашого Небесного Батька, прийде час духовного, інтелектуального і морального зростання, а також впевненість через Святого Духа істини. Ця впевненість і радість можуть перерости у досконале знання. Спаситель сказав: “Якщо ти проситимеш, ти отримаєш одкровення за одкровенням, знання за знанням, щоб ти міг знати таємниці і мирні речі—те, що приносить радість, те, що приносить життя вічне”15.

Малоактивних, чесних серцем, мого друга і хороших людей землі я запрошую прокинутися від самовдоволення і безглуздої безтурботності й прийти до Христа і зробити все необхідне, щоб палко шукати істину, пізнати Бога, Вічного Батька і Його Сина Ісуса Христа. Бо “це є шлях; і нема ніякого іншого шляху чи імені під небесами, якими людина може бути спасенною в царстві Бога”16.

Я свідчу, що якщо ви будете виконувати Його волю, то наблизитеся до Нього і почнете розуміти, що таке вічна радість і що вічне життя доступне. Ви зрозумієте, що Він дійсно існує, що Він є нашим Батьком, який з любов’ю відкриває нам реальність Спокути і воскресіння і божественність цієї великої роботи. Про це я смиренно свідчу в ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Мороній 10:4–5.

  2. 2 Нефій 28:21.

  3. Об’явлення 3:20.

  4. “Know This, That Every Soul is Free,” Hymns, no. 240.

  5. Іван 7:17.

  6. “What is Eternal Life,” Instructor, Mar. 1968, 97.

  7. David O. McKay, Instructor, Mar. 1968, 98.

  8. Уложення віри 1:3.

  9. Див. УЗ 52:14–16.

  10. Іван 17:3.

  11. УЗ 18:10–13.

  12. Іван 15:11.

  13. Іван 14:27.

  14. Филип’янам 4:7.

  15. Див. УЗ 42:61.

  16. 2 Нефій 31:21.

Роздрукувати