2004
Чисте свідчення
Листопад 2004


Чисте свідчення

Одним словом, свідчення, справжнє свідчення, народжене Духом і підтверджене Святим Духом, змінює життя.

Нещодавно я повернувся з відрядження до Азії, де ми зустрілися з вірними святими останніх днів і місіонерами. Одна зустріч відбулася у столичному регіоні, де мешкає приблизно 14000 членів Церкви при загальному населенні 21 мільйон осіб. Якщо б таке саме співвідношення ми мали на цих зборах у Конференц-центрі, у нас було б тільки 13 членів Церкви, розсіяних серед понад 20000-ї громади.

Життєвий досвід упевнив мене як глибоко ми всі повинні бути вдячні, знаючи що через багато років темряви і відступництва Джозеф Сміт побачив у священному гаю дивовижне видіння Батька і Сина. Безсумнівно, у нашому сьогоднішньому світі це рідкісне і цінне явище—мати свідчення, що Бог, наш Небесний Батько, живий, що Його Син, Ісус Христос, є нашим Спасителем і Викупителем, і що владу священства для розповсюдження євангелії Ісуса Христа було знову відновлено на землі. Надзвичайне благословення мати свідчення цих істин не може бути виміряне чи будь-коли легковажно оцінене.

Особисте свідчення є основою нашої віри. Це зв’язуюча сила, що робить Церкву Ісуса Христа Святих Останніх Днів унікальною в житті її членів, в порівнянні з іншими релігійними конфесіями світу. Доктрина відновлення є славетною сама по собі, але що робить її сильною і наповнює великим змістом, так це особисті свідчення членів Церкви по всьому світу, які приймають відновлення євангелії і стараються кожен день свого життя жити за її вченнями.

Свідчення є доказом чи підтвердженням вічної істини, що справила враження на окремі серця і душі через Святого Духа, основне служіння якого—свідчити про істину, особливо якщо це стосується Батька і Сина. Якщо хтось отримує свідчення про істину через цей вказаний небом процес, воно негайно починає впливати на життя цієї особи. Згідно з Алмою молодшим: “воно почне розбухати у вашій душі; і коли ви відчуєте ці рухи розбухання, ви почнете говорити собі… Слово є добрим, бо воно починає збільшувати мою душу; так, воно починає освітлювати моє розуміння, так, воно стає приємним для мене” (Алма 32:28).

Одним словом, свідчення, справжнє свідчення, народжене Духом і підтверджене Святим Духом, змінює життя. Воно змінює спосіб вашого мислення і те, що ви робите. Воно змінює те, що ви кажете. Воно змінює кожен встановлений вами пріоритет і кожен зроблений вами вибір. Мати справжнє і постійне свідчення про євангелію Ісуса Христа означає бути “народжен[им] духовно від Бога”, щоб “отрима[ти] образ його у виразі вашого обличчя” і “відчу[вати] могутню зміну у ваших серцях” (Алма 5:14).

Так само, як майже все в житті, свідчення зростають і розвиваються через досвід і служіння. Ми часто чуємо, як деякі члени Церкви, особливо діти, свідчать, перераховуючи за що вони вдячні: любов у сім’ї, Церкву, своїх вчителів, своїх друзів. Для них євангелія є чимось таким, за що вони вдячні, бо завдяки їй вони відчувають себе щасливими і в безпеці. Це хороший початок, але свідчення має бути набагато більшим. Дуже рано свідчення має бути прикріплене до основних принципів євангелії.

Свідчення реальності любові Небесного Батька, життя і служіння Ісуса Христа і впливу Його спокути на кожного сина і дочку Бога викликає бажання покаятися і гідно жити в товариських стосунках зі Святим Духом. Це також приносить у нашу душу підтвердження відновлення євангелії в ці останні дні. Справжнє свідчення щодо цих цінних істин приходить як доказ від Святого Духа після щирого і відданого зусилля, включаючи навчання вдома, молитву, вивчення Писань, служіння іншим і ретельну слухняність заповідям Небесного Батька. Отримання і постійне володіння свідченням євангельських істин варте будь-якої ціни, що нам доведеться сплатити в процесі духовної підготовки.

Мій досвід по всій Церкві викликає в мене занепокоєння, що занадто багато свідчень наших членів Церкви залишаються на рівні “я вдячний” і “я люблю” і дуже мало хто здатен сказати зі смиренною, але щирою ясністю: “я знаю”. В результаті нашим зборам іноді не вистачає багатого на свідчення духовного фундаменту, що збуджує душу і має виразний, позитивний вплив на життя тих, хто слухає їх.

Наші збори свідчень потребують більшої зосередженості на Спасителі, на вченнях євангелії, на благословеннях відновлення і на вченнях Писань. Ми маємо замінити оповідання, журнали подорожей і лекції на чисті свідчення. Ті, кому доручено виступати і навчати на наших зборах, мають робити це з доктринальною силою, яку і почують, і відчують, і яка підніматиме дух наших людей і навчатиме їх. Ви пам’ятаєте, що в серці могутньої проповіді царя Веніямина своїм людям було його власне свідчення про Спасителя, який на той час ще не народився в смертному житті.

У один момент проповіді царя, якраз коли він свідчив людям, “Дух Господа зійшов на них, і вони сповнилися радості… через надзвичайну віру, що її вони мали в Ісуса Христа, який прийде” (Мосія 4: 3).

Це тому, що коли промовляють чисте свідчення про Христа, Духа утримати неможливо. Тож люди царя Веніямина були настільки натхнені його свідченням, що їхнє життя змінилося прямо там, на місці, і вони стали новим народом.

Пригадайте також Авінадія та Алму. Авінадій своїм сміливим свідченням про Господа Ісуса Христа розлютив нечестивого царя Ноя. Зрештою цей великий місіонер за своє свідчення і віру приніс крайню жертву, але не раніше, ніж його чисте свідчення торкнулося одного віруючого серця. Алма, один із священиків царя Ноя, “покаявся у своїх гріхах,… [прийняв Ісуса як Христа] і пішов таємно серед людей, і почав навчати словам Авінадія” (Мосія 18: 1). Як прямий результат потужного свідчення Авінадія про Спасителя, якому повірила одна душа, Алма, було багато навернених до євангелії Ісуса Христа.

Апостол Павло також палко свідчив про Христа і навернув багато людей завдяки своєму місіонерському труду. Він не відступив, коли свідчив перед царем Агріппою. Його слова були такими потужними, що навіть цей впливовий представник Римської імперії схвильовано вигукнув: “Ти малощо не намовляєш мене, щоб я став християнином” (Дії 26:28).

Урок, я вважаю, ясний: просто мати свідчення недостатньо. Насправді, коли ми істинно навернені, нас неможливо утримати, щоб ми не свідчили. І як було це в давнину з апостолами і вірними членами Церкви, це є також нашим привілеєм, нашим обов’язком і нашим священним зобов’язанням “проголошу[вати] те, що [ми]… знає[мо], що це є істинним” (див. УЗ 80:4).

До того ж, будь ласка, пам’ятайте, що ми говоримо про справжнє свідчення, а не про те, за що ми взагалі вдячні. Хоча завжди висловлювати любов і вдячність добре, та це не є свідчення, яке запалює вогонь віри в житті інших. Свідчити—це “свідчити силою Святого Духа, зробити урочисту заяву про істину, яка базується на особистому знанні чи вірі” (Guide to the Scriptures, “Testify,” 241). Ясна заява щодо істини приносить у життя людей зміни. Саме це змінює серця. Саме це Святий Дух може підтверджувати в серцях дітей Бога.

Хоча як члени Церкви ми можемо мати свідчення щодо різних речей, існують основні істини, яких ми маємо постійно навчати один одного, а також ділитися з тими, хто не нашої віри. Свідчіть, що Бог є наш Батько, а Ісус є Христос. План спасіння зосереджений на спокуті Спасителя. Джозеф Сміт відновив повноту споконвічної євангелії Ісуса Христа, і Книга Мормона є доказом, що наше свідчення істинне.

Коли члени Церкви об’єднуються з місіонерами і проголошують чисте свідчення тим, хто не є членами Церкви, відбуваються чудеса. Наприклад, коли багатьох людей торкнулося свідчення Алми в землі Аммонійга, і коли Амулек встав і додав до свідчення Алми своє, “люди дуже здивувалися, побачивши, що було більше одного свідка, які свідчили” (Алма 10:12). Те саме може статися з нами сьогодні. Якщо ми триматимемося разом, Господь допоможе нам знайти набагато більше Своїх овець, які знатимуть Його голос, коли ми спільно ділитимемось з ними своїми свідченнями.

Багато років тому Бригам Янг розповів про одного з перших місіонерів Церкви, якого попросили поділитися своїм свідченням з великою групою людей. Згідно з президентом Янгом цей особливий старійшина “ніколи не був здатним сказати, що Джозеф Сміт—пророк”. Він завжди намагався просто помолитися і піти, але обставини зробили це неможливим. Тож він почав говорити, і “як тільки він зміг вимовити “Джозеф”, наступним було… “пророк”, і з того моменту його язик розв’язався, і він говорив до заходу сонця”.

Президент Янг використовував цей випадок, аби навчати, що “Господь виливає Свого Духа на людину, коли та свідчить, якщо Господь дає їй свідчити” (Millennial Star, supplement, 1853, 30).

Брат пророка Гайрум зрозумів це і мужньо свідчив про божественну істину, як її було відкрито його братові, Джозефу, і підтверджувалося в його власному серці. Його свідчення благословило життя багатьох, у тому числі—Парлі П. Пратта. Коли Парлі вперше побачив Книгу Мормона, Гайрум привів його до себе додому і всю ніч навчав і свідчив. Він поділився свідченням щодо пророчої мантії, що перебувала на Джозефові, та істинності Книги Мормона. Невдовзі після цього Гайрум відклав свої власні справи і пішов… з Парлі, щоб задовольнити його вимогу христитися (див. Autobiography of Parley Parker Pratt, ed. Parley P. Pratt Jr. [1938], 35–42).

Ми можемо ніколи не зрозуміти повністю чи бути здатними виміряти далекосяжний вплив особистого свідчення Гайрума Парлі П. Пратту. Крім вірних нащадків Парлі, його апостольське свідчення і місіонерське служіння привели до Царства Бога незліченні душі. Цікаво, що серед тих, хто приєднався до Церкви в результаті його служіння в Канаді, були Джозеф Філдінг і його сестри, Мері та Мерсі. Після смерті своєї першої дружини, Джеруші, Гайрум зустрівся і одружився з Мері Філдінг, і від їхнього шлюбу походить президент Джозеф Ф. Сміт і незліченні інші члени і провідники Церкви. Зараз я розумію, що не всі свідчення вестимуть до такого благословення, як свідчення Гайрума.

Джозеф Кімбер, смиренний новонавернений з Татчема, Англія, поділився своїм простим свідченням з парубком-робітником ферми. Я думаю, що саме свідчення брата Кімбера про Джозефа Сміта і відновлення запалило вогонь віри в серці 17-річного Генрі Балларда і примусило його просити про хрищення. Благодіяннями цього смиренного свідчення користуються покоління сім’ї Баллардів.

У наші дні члени Церкви і місіонери можуть мати випадки навернення інших, намагаючись якомога краще жити своїм життям і готуючись “бути свідками Бога в усі часи і в усьому, і в усіх місцях” (Мосія 18:9). Один товариш нещодавно розповів мені про 90-хвилинну автобусну поїздку до Бразилії. Він відчув, що має піти в задню частину автобуса і поговорити з молодими людьми, які виконували обов’язки гідів для його групи бізнесменів. Колега його батька пішов за ним і слухав його свідчення щодо істинності відновленої євангелії. Цей чоловік пізніше сказав: “Коли я слухав ваше свідчення, усе моє тіло пронизувало відчуття, що це істина”. Він з дружиною незабаром христитиметься.

Зараз місіонери готуються проводити уроки не як вивчені діалоги чи механічні презентації, вони скоріше у загальних рисах відображатимуть принципи євангелії в певному порядку, прикликаючи Духа, який би скеровував їх, як ділитися істиною євангелії із зацікавленими, дух до духа, серце до серця. Брати і сестри, ділячись щодня своїм цінним свідченням, об’єднуйтесь з місіонерами, свідчіть при кожній нагоді про славетне послання відновлення. Усе що вам потрібно, щоб познайомити з євангелією значно більше дітей нашого Батька,—це вогонь вашого серця. Довіряйте Господові й ніколи не недооцінюйте впливу, що ваше свідчення може мати на життя інших, коли ви ділитиметесь ним із силою Духа. Сумнів і страх—знаряддя Сатани. Для всіх нас прийшов час подолати будь-який страх і сміливо використовувати кожну нагоду, аби ділитися нашим свідченням про євангелію.

Нехай Господь благословить вас, коли ви продовжуватимете живити свої свідчення молитвами, особистим вивченням Писань і вчинками служіння. З великою радістю я смиренно свідчу вам, що я знаю, що Бог, наш Небесний Батько, любить нас, Ісус є Христос, Джозеф Сміт відновив повноту споконвічної євангелії, і Книга Мормона свідчить про ці істини. Сьогодні нас веде живий пророк. І я молюся, щоб Господь благословив вас, коли ви будете навчати і свідчити, про що я прошу в ім’я Ісуса Христа, амінь.

Роздрукувати