2004
Ми робили це для вас
Листопад 2004


Ми робили це для вас

Храмова робота—це та робота, виконувати яку нас готували. Це робота для кожного покоління, включаючи молодь Церкви—особливо молодь!

Трохи більше року тому ми з чоловіком відвідали Наву. Ми йшли по Старому Піонерському цвинтарю, шукаючи могилу нашого предка, Зайни Бейкер Хантінгтон, і я була зворушена [відчуттям] мирного відлюддя і того духа, що я відчувала. Я йшла між деревами і читала імена на пам’ятниках, і багато з них належали дітям і сім’ям. Я плакала, і моє серце линуло до моїх предків, багато хто з яких приєдналися до Церкви і прийшли до Наву. У своїй душі я ставила багато питань: Чому вони залишили свої затишні доми і сім’ї? Чому вони зносили переслідування, хвороби, навіть смерть? Чому вони жертвували всім, що в них було, щоб прийти сюди і будувати храм? Їм було важко здобути дах над головою, а вони будували храм! Чому вони це робили? А коли храм було майже добудовано, як їм було залишати його? Я сиділа мовчки, уявляючи це, і відповідь з силою, але й з ніжністю зійшла в мою душу і моє серце: “Ми робили це для вас”.

Ці слова: “Ми робили це для вас” нагадали мені, що наші предки, як і багато інших вірних святих, пожертвували всім завдяки своєму свідченню і вірі в Ісуса Христа. Вони знали, що євангелію знову було відновлено на землі і що їх веде пророк Божий. Вони знали, що Книга Мормона істинна і розуміли її послання та свідчення. Вони знали, що через відновлення ключів священства сім’ї можуть бути запечатані на вічність святими обрядами священства, доступними тільки в храмі. Вони знали, що храмова робота—ключ до спасіння і піднесення людської сім’ї. Вони знали про важливість цієї роботи, і були ладні віддати все, що в них було, щоб збудувати дім, прийнятний для Господа, де б можна було виконувати цю святу роботу. Вони жертвували всім, щоб минулі і майбутні покоління мали доступ до вічних благословень храму.

Ще до приходу до Наву святі багато жертвували, щоб побудувати перший храм цього розподілу в Кертленді, штат Огайо. Саме там Господь Сам явився Джозефу Сміту і Оліверу Каудері. Три інші небесні посланці також явилися там. Одним з них був Ілля—пророк, який відновив через пророка Джозефа Сміта ключі, що мають відношення до відновлення священства і “великої роботи, яку належить виконувати в храмах Господніх”1. Це відбулося відповідно до обіцяння, яке записано в Ученні і Завітах і в якому Господь сказав:

“Ось, Я відкрию вам Священство рукою пророка Іллі…

І він посадить у серця дітей обіцяння, дані батькам, і серця дітей повернуться до їхніх батьків.

Якби це було не так, то всю землю було б повністю спустошено при Його пришесті”2.

Перші святі розуміли, що означає цей уривок з Писань, і того прекрасного ранку на старому цвинтарі в Наву я також це зрозуміла.

Як саме обіцяння, дані батькам, можуть бути посаджені в серцях дітей? Як можуть серця дітей повернутися до своїх батьків? Це може відбутися тільки тоді, коли ми розуміємо, хто ми, і свою роль у цій роботі, коли залишаємося гідними і підготовленими для того, щоб увійти до храму і працювати заради тих, які вже пішли .

Бригам Янг казав: “У нас є робота, настільки ж важлива у своїй сфері, як була важлива робота Спасителя у своїй сфері … Тепер нас покликано виконувати нашу роботу; і вона стане найвеличнішою роботою, що будь-коли виконувала людина на землі”3.

У видінні викуплення мертвих, відкритому Президентові Джозефу Ф. Сміту, він побачив багато шляхетних і великих пророків, які жили на землі до пришестя Спасителя. Він також бачив пророка Джозефа Сміта, свого батька Гайрума Сміта та “інших вибраних духів, яких було утримувано, щоб вони прийшли у період повноти часів, щоби взяти участь у закладенні фундаменту великої роботи останніх днів”4. Хто були ті інші вибрані духи? Наше покоління було там, десь серед тих “шляхетних і великих” провідників, підготовлених у світі духів, щоб бути на землі в наш час! Писання кажуть нам, що “навіть до їхнього народження вони, з багатьма іншими, отримали свої перші уроки у світі духів і були підготовлені до того, щоб прийти в належний час Господній і працювати в Його винограднику заради спасіння людських душ”5. Робота, для виконання якої нас було підготовлено і утримувано, включає “побудову храмів і виконання в них обрядів для викуплення мертвих”6.

Бригам Янг передбачав час, у який ми тепер живемо. Він казав: “Щоб виконувати цю роботу, потрібно не один храм, а тисячі; і тисячі й десятки тисяч чоловіків і жінок ходитимуть у ці храми і виконуватимуть обряди для людей, які жили у минулому настільки далекому, наскільки це відкриє Господь”7.

Коли я була молодою, мій дідусь [примітка: батько матері] Мартін навчав мене, що в останні дні храми буквально покриють землю. У той час, коли мій дідусь висловив мені цю думку, мені було важко уявити це. Але я зростала з цим знанням і відчуттям у серці. Нещодавно я проглядала Церковний веб-сайт, закладку “Храми” і змогла ясно побачити, що храми, позначені червоними цятками, починають поширюватися на більшій частині землі8.

Наш улюблений пророк, Президент Гордон Б. Хінклі сказав: “Ми збираємося… принести храми людям і надати їм усі можливості для отримання тих дуже дорогоцінних благословень, що приходять у храмовому поклонінні”9. Наш пророк знає, що важко виконувати храмову роботу, якщо ми живемо далеко від храму. Та це наш час і храмова робота —це та робота, виконувати яку нас готували. Це робота для кожного покоління, включаючи молодь Церкви—особливо молодь!

Щоб виконувати цю велику роботу, ми маємо бути гідними. Не дивно, що нас з усіх боків оточує те, що має на меті розчаровувати, відволікати або робити нас не достойними. Ми маємо зберігати свою зосередженість, і ми маємо пам’ятати, що храм є причиною всього, що ми робимо в Церкві.

Молодіжні програми, такі як “Особистий розвиток” і “Обов’язок перед Богом” заохочують молодь бути гідними відвідування храму. Ці програми розроблені, щоб допомогти молоді приймати і виконувати зобов’язання, таким чином, готуючи їх до укладання і дотримання завітів. Вони також заохочують молодь вести щоденник, займатися сімейною історією і виконувати хрищення за їхніх предків. Брошура Заради зміцнення молоді викладає вчення і принципи, які, якщо їх зрозуміти і жити за ними, допоможуть молоді бути гідними відвідання храму. Ці програми є ефективними засобами, якими має користуватися молодь, батьки і провідники. Вони допомагають молоді готуватися, щоб бути гідними відвідати храм. Щоб відвідати храм, нашій молоді не потрібно чекати свого служіння на місії чи одруження. Вони можуть отримувати храмовий досвід з 12 років, виконуючи хрищення і конфірмації, і це можна продовжувати робити протягом юних років і вже в житті дорослому. Великі благословення буквально “проллються на голови” тих, хто отримав ендаумент у храмі, і частина цих благословень прийде до нашої молоді, якщо вона буде жити гідно того, щоби брати участь у роботі в домі Господньому10.

Христильна купіль у Солт-Лейкському храмі—як чудово бути тут суботнім ранком! Якось рано-вранці я була там, щоби бути охрищеною за деяких своїх предків. Коли я сиділа на лаві поблизу купелі, чекаючи, я помітила, що молода жінка, яка сиділа ліворуч, читає своє патріарше благословення. Дівчина, що сиділа праворуч, читала Писання. Я спитала її, чи вона прийшла у складі групи. Вона відповіла: “Ні, я приходжу сюди з подругою щосуботи. Завдяки цьому весь тиждень проходить краще”. Ці молоді жінки, а також багато інших молодих чоловіків і жінок знають велику таємницю—храм благословляє не тільки наші сім’ї і життя наших предків, але також і наше власне життя. Нам обіцяно, що ті, хто отримав храмовий ендаумент, вийдуть зі святого храму, “озброєні Твоєю силою, і щоб Твоє ім’я могло бути на них, і Твоя слава—навколо них, і Твої ангели відповідають за них”11. Це великі благословення і обіцяння. Чого б тільки не були ладні зробити молоді люди, щоб тільки отримати ці благословення і знаходити свій курс в сьогоденному світі, що тьмянішає і тьмянішає?

Коли Президент Фауст виступав перед молодими чоловіками на сесії священства минулого жовтня, він закликав їх бути ініціативними і стати частиною храмової та сімейно-історичної роботи. Він сказав: “Я закликаю вас… почати відкривати знання про те, ким ви насправді є, дізнаючись більше про ваших предків… Ви можете з легкістю отримати доступ до великої збірки сімейно-історичних записів, використовуючи Інтернет з вашого домашнього комп’ютера або в найближчому сімейно-історичному центрі… Храмова робота є життєво важливою… тому що “ми без них не можемо стати досконалими; і вони не можуть без нас стати досконалими”12.

Молодь підготовлена до “такого часу, як цей”.13 Вони розумні і кмітливі. Вони майстерно опанували комп’ютери та Інтернет. Вони є великим незадіяним ресурсом для добра у світі! Їх було утримувано для цих останніх днів, і вони мають виконати велику роботу! І вони не тільки мають виконувати велику роботу в храмах, але храм також буде прихистком для них, який захистить їх від тиску та впливу цього світу.

Думаючи над словами президента Фауста, я можу бачити армію праведної молоді, підготовленої до відвідування храму і гідної цього. Я можу бачити сім’ї, запечатані на вічність. Я можу бачити молодь, що розуміє, що означає бути “спасителями… на горі Сіон”.14 Я можу бачити молодь, чиї серця повернуті до їхніх батьків.15 І я можу уявити молодих людей, яких виховують так, що вони вийдуть з храмів, сповнені силою чинити опір тиску цього світу16. Я можу бачити покоління молоді, що “стоятиме на святих місцях, і не буде зрушена”17.

Зайна Бейкер Хантінгтон, а також багато інших вірних святих пожертвували всім, щоб ми могли мати благословення відновленої євангелії. Це моя молитва, щоб ми могли зрозуміти нашу роль у цій великій роботі і залишилися гідними того, щоби входити до Його святих храмів. Я знаю: якщо ми будемо робити це, настане радісний день, коли ми зустрінемо наших предків знову і зможемо сказати їм: “Ми робили це для вас”. В ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Див. УЗ 138:48; див. також УЗ 27:9; 110:14–16; 128:17; 138:47.

  2. Див. УЗ 2:1–3.

  3. Discourses of Brigham Young, sel. John A. Widtsoe (1954), 406.

  4. Див. УЗ 138:53, курсив додано.

  5. Див. УЗ 138:55–56, курсив додано.

  6. Див. УЗ 138:54.

  7. Discourses of Brigham Young, 394.

  8. Див. www.lds.org; див. також “Temples throughout the World,” Friend, July 2002, 36–37.

  9. “Some Thoughts on Temples, Retention of Converts, and Missionary Service,” Ensign, Nov. 1997, 50.

  10. Див. УЗ 110:9–10.

  11. Див. УЗ 109:22.

  12. “Ким ви насправді є”, Ліягона, лис. 2003, 53–54; див. також УЗ 128:18.

  13. Естер 4:14.

  14. Овдій 1:21.

  15. Див. УЗ 2:1–3.

  16. Див. УЗ 109:22.

  17. Див. УЗ 87:8.

Роздрукувати