Ліягона
Нас покликано чинити добро
Червень 2024


“Нас покликано чинити добро”, Ліягона, черв. 2024.

Нас покликано чинити добро

Ми будуємо царство Боже, коли служимо іншим, високо тримаємо свій світоч і відстоюємо релігійну свободу.

Гедеон знав, що вчення є хибним, коли почув його. Він уже чув про нього від царя Ноя і його священників — тих священників, які “заносилися в гордовитості їхніх сердець” і які “утримувалися в їхніх лінощах, і в їхньому ідолопоклонстві, і в їхній розпусті, завдяки податкам, якими цар Ной обкладав свій народ” (Moсія 11:5–6).

Навіть гірше: цар Ной наказав стратити Авінадія і намагався вбити Алму та навернених ним людей (див. Moсія 17; 18:33–34). Аби покласти край такій злочестивості, Гедеон поклявся зупинити царя, якого врятувало лише вторгнення ламанійців (див. Moсія 19:4–8).

Пізніше Гедеон справедливо звинуватив священників Ноя у викраденні 24 ламанійських дочок. Він спостерігав, що пророцтво Авінадія стосовно народу здійснилося, оскільки люди відмовилися покаятися. (Див. Мосія 20:17–22.) Він допоміг визволити народ Лімгія, який перебував у неволі у ламанійців (див. Мосія 22:3–9).

Тепер, у похилому віці Гедеонові знову довелося стикнутися з гордовитістю та злочестивістю, чинячи опір Негорові, який запровадив серед людей орудування священників. Негор “напад[ав] на церкву” і намагався звести людей на манівці. (Див. Aлма 1:3, 7, 12; див. також 2 Нефій 26:29.)

Використовуючи слово Боже як зброю, відважний Гедеон докоряв Негорові за його злочестивість. Розлючений Негор напав на Гедеона і вбив його мечем. (Див. Aлма 1:7–9.) Так закінчилися дні “праведної людини”, яка “вчинила багато добра серед цього народу” (Aлма 1:13).

Останні дні, в які ми живемо, надають багато можливостей наслідувати Гедеона у якості “знаряддя у руках Бога” (Алма 1:8), служачи на “користь” (Мосія 22:4) іншим людям, відстоюючи праведність та чинячи опір усьому, що загрожує нашій свободі поклонятися Богові й служити йому. Діючи за прикладом відданого своїй вірі Гедеона, ми також можемо робити багато добра.

Зображення
жінка з тацею для їжі стоїть поруч з жінкою, яка лежить у ліжку

Об’єднуватися в служінні

“Як послідовники [Спасителя] ми прагнемо любити Бога та наших ближніх по всьому світу, — заявляє Перше Президентство. — Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів прагне благословляти інших та допомагати тим, хто в нужді. Господь благословив нас можливістю, ресурсами та надійними партнерами по всьому світу, щоб виконувати цей священний обов’язок”1.

Я вдячний за безкорисливе служіння, яке члени Церкви здійснюють у храмах та в своїх приходах, філіях і колах. Я також вдячний, що члени Церкви служать у безлічі громадських, освітніх та благодійних організацій і що вони долучаються до тисяч гуманітарних проєктів щороку, присвячуючи мільйони годин волонтерського служіння у майже 200 країнах і територіях2.

Один зі способів, у які Церква розширює можливості для служіння у багатьох країнах, — це сайт JustServe.org. Спонсорований Церквою, однак доступний для кожного, хто хоче благословити інших, сайт JustServe.org “повідомляє волонтерів про потреби у волонтерському служінні, які виникають у громаді”, цим “покращуючи якість життя громади”3.

Церква та її члени по всьому світу також об’єднуються з організаціями, які надають служіння. Церква, дякуючи своїм членам, стала “найбільшим донором збору крові для Червоного Хреста у 2022 році”. Крім того, нещодавно Церква пожертвувала Червоному Хресту 8,7 млн. доларів 4.

Церква також співпрацює з іншими організаціями, щоб реалізувати проєкти із забезпечення чистою водою та покращення санітарії у місцевостях по всьому світу. У 2022 р. Церква брала участь у 156 таких проєктах5. Ми також передаємо пожертвування і співпрацюємо з іншими агенціями, які полегшують життя стражденних дітей Бога6.

“Коли ми поєднуємо зусилля, щоб служити нужденним людям, —сказав президент Айрінг, другий радник у Першому Президентстві, — Господь поєднує наші серця”7.

Зображення
руки, складені пригоршнею, наповнені сонячним світлом

Високо піднімати свій світоч

Як учні Христа ми також благословляємо своїх ближніх, коли дотримуємося завітів та наслідуємо Христа у своєму житті. Книга Мормона навчає, що “люди з церкви” повинні не лише обирати праведність, але й робити все можливе, аби їхній праведний голос було почуто, якщо вони хочуть, щоб Господь захищав і давав їм процвітання (див. Aлма 2:3–7; див. також Moсія 29:27). Господь сподівається, що ми будемо ділитися своїми віруваннями та переконаннями і високо піднімати свій світоч. “Знайте, Я є світоч, який ви будете піднімати” (3 Нефій 18:24).

“Ми не можемо добре служити нашому Спасителеві, якщо боїмося людину більше, ніж Бога”, — сказав президент Даллін Х. Оукс, перший радник у Першому Президентстві. Він додав: “Нас покликано встановлювати Господні норми, а не йти за мирськими”8.

У навчальних закладах, на роботі, під час гри чи у відпустці, на побаченні або онлайн Господнім учням не буде “соромно взяти на себе імʼя Христа” (Алма 46:21). Своїми словами і своїми ділами ми свідчимо, що Бог живий і що ми наслідуємо Його Сина.

“Наша віра не змінюється від обставин, тобто вона, звичайно ж, не має змінюватися. Віра не є лише для церкви, вона не є лише для дому, вона є не лише для [школи], — зазначав Пол Ламберт, фахівець з релігійного плюралізму, святий останніх днів. — Вона для всього, що ми робимо”9.

Ми не знаємо, який вплив наше свідчення, хороший приклад і добрі вчинки можуть справляти на інших людей. Але якщо ми відстоюємо істину й високо тримаємо світоч Спасителя, люди помітять нас, а небеса вболіватимуть за нас.

Зображення
жінка стоїть біля храму

Відстоювати релігійну свободу

Сьогоденне орудування священників у суспільстві, яке все більше секуляризується і наступає на віруючих людей, мало чим відрізняється від того, що було за часів Книги Мормона. Голос тих, хто чинить опір важливій ролі релігії в публічному та політичному житті, стає гучнішим. Секуляристи й уряд, зокрема багато шкіл та університетів, примушують до аморальної поведінки та проповідують аморальність, атеїзм і моральний релятивізм.

Нападки на релігійну свободу будуть успішними, якщо ми не будемо відстоювати свої релігійні права. “Ми, як Церква, — нещодавно навчав я, — об’єднуємо зусилля з іншими релігіями, захищаючи людей усіх віросповідань та поглядів та їхнє право говорити про свої переконання”10.

Війна на небесах точилася через свободу волі — наше право вибирати. Аби зберегти свою свободу волі, необхідно, щоб ми старанно захищали свою релігійну свободу.

Яскрава віра релігійної людини зміцнює і захищає сім’ю, громаду і народи. Вона спонукає дотримуватися законів, вселяє повагу до життя і майна та навчає милосердя, чесності й моральності — тих чеснот, без яких неможливе існування справедливого, вільного і цивілізованого суспільства. Нам ніколи не потрібно вибачатися за свою віру.

Наші місіонерські зусилля, вікарна робота у храмах, наші зусилля будувати царство Боже і саме наше щастя вимагають, щоб ми відстоювали свою віру та релігійну свободу. Ми не можемо втратити ту свободу, не втрачаючи інші свободи.

Пророк Джозеф Сміт навчав: “Любов до свободи — ось що надихає мою душу — до світської та релігійної свободи для всього роду людського”11. Релігійна свобода також надихає наші душі, якщо ми дотримуємося поради церковних провідників:

  • “Будьте в курсі суспільно важливих питань, а потім сміливо і ввічливо висловлюйте свою думку”12.

  • “Зрозумійте, що занепад релігійної свободи значною мірою вплине на нашу можливість зміцнюватися в силі та знанні євангелії, отримувати благословення священних обрядів та покладатися на Господа в скеруванні Його Церкви”13.

  • “Підведіться й промовляйте, стверджуючи, що Бог існує і що є абсолютні істини, визначені Його заповідями”14.

  • “Оспорю[йте] закони, які порушують нашу свободу жити за нашою вірою”15.

  • “Ідіть у світ чинити добро, зміцнювати віру у Всемогутнього Бога і допомагати в приведенні інших людей у щасливіше місце”16.

  • Дослідіть джерела на сайті religiousfreedom.ChurchofJesusChrist.org та на сайті religiousfreedomlibrary.org/documents.

Ми будуємо царство Боже, коли служимо іншим, високо тримаємо свій світоч і відстоюємо релігійну свободу. Нехай Господь благословить нас у наших зусиллях чинити добро в своїй сім’ях, громадах і країнах.

Посилання

  1. “A Message from the First Presidency”, цитовано з Caring for Those in Need: 2022 Annual Report of The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, 3, ChurchofJesusChrist.org.

  2. Див. Caring for Those in Need: 2022 Annual Report, 4, ChurchofJesusChrist.org.

  3. Justserve.org/about. JustServe діє в 17 країнах. Тисячі людей і організацій отримали благословення завдяки цій ініціативі.

  4. Див. Kaitlyn Bancroft, “Church Donates $8.7 M as Part of Red Cross Collaboration”, Church News, Apr. 22, 2023, 23.

  5. Див. Mary Richards, “Church Joins with Groups around the World to Tap into the Gift of Water”, Church News, May 27, 2023, 12.

  6. Див. Даллін Х. Оукс, “Допомога бідним і стражденним”, Ліягона, лист. 2022, сс. 6–8.

  7. Генрі Б. Айрінг, “Можливості чинити добро”, Ліягона, трав. 2011, с. 25.

  8. Даллін Х. Оукс, “Безкорисливе служіння”, Ліягона, трав. 2009, сс. 94–95.

  9. Paul Lambert, in Rachel Sterzer Gibson, “Why Is There a Need for Faith in the Workplace?”, Church News, Apr. 22, 2023, 16.

  10. Рональд А. Разбанд, “Зцілити світ”, Ліягона, травень 2022, с. 92.

  11. Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт (2011), 348.

  12. D. Todd Christofferson, “Religious Freedom — A Cherished Heritage to Defend” (address at Freedom Festival Patriotic Service, Provo, Utah, June 26, 2016), 5–6, speeches.byu.edu.

  13. Ronald A. Rasband, “Free to Choose” (Brigham Young University devotional, Jan. 21, 2020), 3, speeches.byu.edu.

  14. Dallin H. Oaks, “Truth and Tolerance” (Brigham Young University devotional, Sept. 11, 2011), 2, speeches.byu.edu.

  15. Dallin H. Oaks, “Truth and Tolerance”, 4.

  16. Ronald A. Rasband, “Free to Choose”, 5, speeches.byu.edu.

Роздрукувати