Ліягона
Переміна в серці: “чи можете ви відчувати це тепер?”
Червень 2024


За Мною йдіть

Алма 5

Переміна в серці: “чи можете ви відчувати це тепер?”

Старійшина Хейлз навчає, що ми можемо здобути тривале навернення, якщо будемо пам’ятати Господа і Його доброту до нас.

Алма молодший поставив людям у Зарагемлі такі запитання, які спонукали їх замислитися:

“Хіба ви не народжені духовно від Бога? Хіба ви не отримали образ Його у виразі вашого обличчя? Хіба ви не відчули могутню зміну у ваших серцях? …

І ось тоді я кажу вам… чи пережили ви переміну в серці, і чи відчули ви, нібито співаєте пісню викупительної любові, я хочу спитати, чи можете ви відчувати це тепер?” (Алма 5:14, 26).

У дитинстві я відвідував Огденський перший приход у Огдені, шт. Юта, США. Коли мені було років дев’ять, наш єпископ (який був моїм батьком) розпочав присвячену свідченням частину зборів посту і свідчень, запрошуючи кожного з присутніх поділитися своїм свідченням. Збори тривали згідно із запрошенням батька. Майже кожен з присутніх піднімався і свідчив.

Зображення
церковна будівля в Огдені, шт. Юта

Церковна будівля, в якій старійшина Хейлз відвідував Огденський перший приход у дитинстві.

Фотографії люб’язно надані автором

То була для мене знаменна подія. Кожне свідчення було простим, суттєвим і зосередженим на тому, що кожна особа вважала істиною, пов’язаною зі Спасителем та Його євангелією. Наскільки я розумів, кожен відчув значний прояв Духа. Безсумнівно, я відчував Духа й раніше, але в той день Дух був присутній з надзвичайною силою. Мене сповнило могутнє свідчення про істинність євангелії. Минули роки, а я не забув того випадку, коли відчував єдність приходу й любов Спасителя.

Яким би не був наш досвід здобуття підтверджувального свідчення про істинність євангелії Ісуса Христа, нам корисно буде поставити собі запитання: “Чи може[мо] [ми] відчувати це тепер?”, а потім зробити необхідні зміни в курсі, яким прямуємо.

Чи пам’ятаємо ми, що відчували і переживали, коли прийняли євангелію Ісуса Христа і взяли на себе зобов’язання служити Йому й дотримуватися Його заповідей? Чи ми й досі відчуваємо, що “Дух Божий, як полум’я, в серці палає”1. Чи ми досі з ентузіазмом ідемо за Спасителем?

Пам’ятати і каятися

У Книзі Мормона неодноразово звучить порада пам’ятати. Чому? Тому що коли ми пам’ятаємо духовні події та почуття, збільшується ймовірність того, що ми матимемо силу уникати гріха і непохитно триматися взятого зобов’язання залишатися на шляху завітів.

Книга Мормона також з великою силою заохочує нас каятися. Помітивши, що людям потрібно покаятися, Алма пояснив, які благословення прощення можна отримати завдяки Спасителевій Спокуті, та звернувся з таким посланням надії, яке ми можемо застосувати до нас і сьогодні:

“Тож [Спаситель] посилає запрошення всім людям, бо руки милості простерті до них, і Він каже: Покайтеся, і Я прийму вас.

Дійсно, Він каже: Прийдіть до Мене, і ви скуштуєте від плоду дерева життя; так, ви будете їсти і пити хліб і воду життя вільно;

Так, прийдіть до Мене і принесіть діяння праведності, і ви не будете відрубані і вкинуті у вогонь…

Добрий пастир кличе вас; так, і Своїм власним іменем Він вас кличе, яке є іменем Христа” (Aлма 5:33–35, 38).

Любити Бога і ближнього

Алма продовжував навчати, запитуючи в людей, чи вони позбавилися гордовитості й заздрощів (див. Aлма 5:28–29). Він також сказав:

“Чи є серед вас той, хто піднімає на сміх свого брата або хто осипає його утисками?

Горе тому, бо він не готовий, а час, коли він має покаятися, вже поруч, інакше він не може бути спасенним!” (Aлма 5:30–31).

Президент Рассел М. Нельсон навчав нас про наш обов’язок ставитися одне до одного з любов’ю і повагою та уникати осуду й недоброзичливості. Він сказав:

“Як записано в Книзі Мормона… Спаситель запрошує “усіх прийти до Нього і скуштувати від Його доброти; і Він ні від кого не відмовляється, хто приходить до Нього, від чорного і білого, звʼязаного і вільного, чоловічої статі і жіночої… і всі є однаковими для Бога” (2 Нефій 26:33)…

Коли глузливий фарисей попросив [Спасителя] назвати найбільшу заповідь у законі, відповідь Спасителя була самою пам’ятною та короткою. Вона була наповнена істиною, яка веде до радісного життя. Його настанова полягала в тому, щоб спочатку любити Бога всім серцем, а потім любити своїх ближніх як самих себе (див. Матвій 22:35–39)”2.

Крім того, слова Алми містять потужне і пряме послання не відвертатися від бідних і нужденних (див. Алма 5:55). Натомість ми маємо допомагати тим, хто опинився в нужді. Це є надзвичайно важливим, якщо ми хочемо утримувати прощення наших гріхів (див. Мосія 4:16–26) та постійно відчувати зміну, яку Спаситель здійснив у наших серцях.

Бути старанними в особистому релігійному поклонінні

Наш земний досвід вимагає, щоб ми ходили у вірі. Іноді ми можемо дратуватися. Члени сім’ї або люди, з якими ми спілкуємося, можуть нас розчаровувати. Ми можемо іноді відчувати втому, слабкість, виснаження і спокуси з усіх боків. Умови в цьому світі можуть викликати думки про те, що дійсно “диявол сміється, і його ангели радіють”, дивлячись на наше становище (3 Нефій 9:2). З огляду на таку ситуацію й труднощі, особливо в ці останні дні, наше палке бажання жити за євангелією може послабитися, якщо ми не будемо старанними.

Однак ми можемо дотримуватися основних практик нашої релігії, аби захистити себе, навіть якщо життя є важким. Без цих особистих релігійних практик нам буде важко зміцнювати свою віру, підтримувати здатність протистояти спокусам і пам’ятати про свій духовний досвід. Вони допомагають нам духовно зростати й не піддаватися тактикам Сатани.

Варто звернути увагу на свідчення двох пророків останніх днів про благословення, які ми отримуємо, якщо в нашому житті присутні ці особисті релігійні практики.

Президент Езра Тефт Бенсон (1899–1994) свідчив:

“Серед найважливішого, що ви можете зробити… це зануритися в Писання. Старанно їх досліджуйте. Бенкетуйте словами Христа. Досліджуйте доктрину. Засвоюйте принципи, що містяться в них. Мало що принесе вам більші дивіденди… Мало що принесе вам більше натхнення…

Коли окремі члени Церкви і сім’ї занурюються регулярно і постійно у вивчення Писань… свідчення зміцняться. Здатність виконувати зобов’язання посилиться. Сім’ї ставатимуть сильнішими. Почнуть надходити особисті одкровення”3.

Під час семінару для провідників на генеральній конференції 2019 року Президент Нельсон сказав: “Наприкінці минулорічної жовтневої конференції я закликав святих регулярно відвідувати храм. Чому? Тому що атаки супротивника стрімко зростають за інтенсивністю і розмаїттям. Необхідність регулярно відвідувати храм є нагальною, як ніколи. Я тоді пообіцяв, і повторю це зараз, що ті, хто регулярно призначає зустріч Господу — відвідує Його святий дім — і приходить на ту зустріч, матимуть чудеса”4

Благословення від переміни серця

Алма заохочував людей у Зарагемлі пам’ятати про неволю тих, хто був до них. Він заохочував їх пам’ятати Господню “милість і довготерпіння” до їхніх батьків та пам’ятати, що Він “визволив їхні душі з пекла” (Aлма 5:6). Серця їхніх батьків було змінено завдяки заслугам, милості й благодаті Ісуса Христа (див. Алма 5:7; див. також 2 Нефій 2:8). На ці благословення можемо претендувати й ми, якщо будемо пам’ятати Господа і Його доброту до нас.

Коли я згадую ті надзвичайні збори посту і свідчень свого дитинства, почуття, які я мав, і зерна свідчення, посіяні в моєму серці Святим Духом, допомагають мені мати бажання бути кращою людиною зараз. Якщо ми дотримуємося настанови Алми, пам’ятаючи свій особистий духовний досвід, з вірою дотримуючись релігійних практик в особистому житті і смиренно обдумуючи все, що Спаситель для нас зробив, ми зміцнюємо здатність шанувати свої завіти і наближатися до Нього.

Зображення
доросла молодь збирається у каплиці на захід

Доросла молодь збирається на захід в каплиці Огденського першого приходу. Мати старійшини Хейлза (справа, третій ряд, крайня зліва) і батько (справа, другий ряд крайній справа) відвідували захід перед своїм одруженням у жовтні 1949 р.

Посилання

  1. “Дух Божий”, Гімни, № 2

  2. Russell M. Nelson, “NAACP Convention Remarks” (delivered in Detroit, Michigan, July 21, 2019), newsroom.ChurchofJesusChrist.org.

  3. Ezra Taft Benson, “The Power of the Word”, Ensign, May 1986, 81.

  4. Russell M. Nelson, general conference leadership seminar, Oct. 2, 2019; використовується з дозволу.

Роздрукувати