Ліягона
Як ми можемо щось змінити в наших громадах
Червень 2024


Лише у цифровому форматі: Чого навчають провідники Церкви в соціальних мережах

Як ми можемо щось змінити в наших громадах

Дізнайтеся, чого нещодавно навчали сучасні пророки та провідники Церкви в соціальних мережах щодо того, як ми, будучи учнями Ісуса Христа, можемо змінювати свої громади.

Зображення
Ісус Христос усміхається дітям, які стоять біля Нього

“Між усіма нами є зв’язок, і ми маємо Богом даний обов’язок допомагати в тому, щоб покращувати життя людей навколо нас”,— сказав Президент Рассел М. Нельсон. Він продовжив:“Нам не треба бути однаковими або виглядати однаково, щоб любити одне одного. Нам навіть не потрібно погоджуватися одне з одним, щоб мати любов між собою. Якщо є найменша надія повернути добру волю та почуття людяності, до чого ми й прагнемо, це повинно починатися з кожного з нас, з кожної окремої людини”1.

Провідники Церкви говорили на генеральній конференції про те, як ми, будучи учнями Ісуса Христа, можемо змінити життя наших сусідів, друзів і громад завдяки єдності, служінню та любові. Вони також публікували повідомлення на ці теми в соціальних мережах, зокрема такі:

Запрошувати дітей змінювати світ

“Ви можете подумати, що, оскільки ви юні, ви не можете здійснювати великі справи. Можливо, ви думаєте, що робота Небесного Батька лише для дорослих. Але я хочу, щоб ви знали, що Небесний Батько дивиться на все не так, як ми. Його шляхи дуже відрізняються від наших. Він сказав: “Через мале і просте відбувається велике”. Господь може використовувати вас — так, кожного з вас — для виконання Його дивовижної та важливої роботи.

Отже, що “мале і просте” ви можете робити, аби змінити світ на краще? Ви можете допомогти комусь, хто чогось потребує. Ви можете вивчати вчення Ісуса Христа і дотримуватися їх. Ви можете поділитися тим, що знаєте про Спасителя. Ви можете виконувати Його заповіді, готуватися зараз, щоб відвідати храм і христитися там за своїх предків. Коли ви робите щось із цього, ви допомагаєте Небесному Батькові збирати Його дітей назад до Нього”.

Президент Рассел М. Нельсон, Фейсбук, 21 лютого 2021 (відео), facebook.com/russell.m.nelson.

З повагою ставитися до всіх Божих дітей

“Коли я працював кардіохірургом, я тисячі разів стояв в операційній. Я навіть доглядав за пораненими солдатами в підрозділах мобільного військового хірургічного госпіталю під час Корейської війни. Я буквально торкався сердець чоловіків і жінок багатьох рас і національностей по всьому світу. Мої молитви до Бога про Його скеровуючу допомогу та подальше натхнення, яке я отримав від Нього, були життєво важливими в кожному випадку. У тих операційних, де життя висіло на волосині, я зрозумів, що наш Небесний Батько щиро дбає про кожного зі Своїх дітей. Це тому, що ми Його діти.

Відмінності в національності, кольорі шкіри та культурі не змінюють того факту, що ми справді є синами і дочками Бога. Як послідовник і свідок Ісуса Христа я лише глибше зрозумів цю божественну істину. Разом ми проголошуємо, що кожен дорогоцінний син і дочка Бога є благородними творіннями. Я заявляв раніше й повторюю сьогодні, що расизм, сексизм і безліч інших “-измів” повсюдно і трагічно обмежують те, як ми поважаємо одне одного та ставимося одне до одного. Будь-яка зневага чи упередження щодо іншої людини через расу, національність, стать, сексуальну орієнтацію, культуру чи будь-які інші ознаки є образливими для нашого Творця та суперечать першій і другій великим заповідям, які полягають у тому, що ми повинні любити Бога всім своїм серцем і наших ближніх як самих себе.

Ми твердо віримо в батьківство Бога і братерство людей. Нам не обов’язково діяти однаково або виглядати однаково, щоб любити одне одного. Ми можемо не погоджуватися з якогось приводу, не ображаючись. Якщо є найменша надія виконувати добру волю та розвивати почуття людяності, до чого ми й прагнемо, це має починатися з кожного з нас, окремо з кожної людини і зі спілкування з нею.

Давайте, як сини і дочки Бога, як вічні брати і сестри, робити все, що в наших силах, щоб зміцнювати одне одного, вчитися одне в одного і виявляти повагу до всіх Божих дітей. Давайте об’єднаємося в любові та братерстві”.

Президент Рассел М. Нельсон, Facebook, 13 квітня 2023 (відео), facebook.com/russell.m.nelson.

Осявати світ яскравістю своєї надії

“Сприймайте ситуацію в світі й ваші особисті труднощі з надією. Відмовтеся приймати світ таким, яким він здається. Освітіть його яскравістю вашої надії і зробіть його таким, яким він має бути. Будьте тим світлом, яке ви мали, прийшовши на цю землю і хай воно ніколи не згасає”.

Президент Джеффрі Р. Холланд, Facebook, 11 січня 2023, facebook.com/jeffreyr.holland.

Усвідомте, що завжди є хтось, кому потрібен друг

“Церква має бути місцем єдності. Хоча ми різні, ми всі одна сім’я. Вона нас поєднує. Маленькі справи, наприклад, короткий візит з морозивом, спільна вечеря чи обід або ж прогулянка біля сільського ставка, можуть дуже сильно змінити життя людини, яка інакше не відчула б тих почуттів дружби та приналежності. Саме так відбувалося зі мною.

Наша роль як братів і сестер у євангелії полягає в усвідомленні того, що завжди є хтось, кому потрібен друг. Жести дружби та приналежності допомагають більше, ніж ми іноді уявляємо. Вам не обов’язково бути самотнім, щоб цінувати дружбу. Коли ми зосереджуємося на конкретній людині, то стаємо довершеними як спільнота святих — і як діти у сім’ї нашого Небесного Батька”.

Старійшина Дітер Ф. Ухтдорф, Facebook, 30 червня 2021, facebook.com/dieterf.uchtdorf.

Підтримувати людей поряд з вами

“Як учні Ісуса Христа ми маємо виконувати важливу роль: “допомагати слабким, піднімати руки, що опустилися, і зміцнювати ослаблі коліна” (див. Учення і Завіти 81:5).

Оскільки я двічі був біженцем ще до того, як мені виповнилося дванадцяти років, я нагадую вам в цей всесвітній день біженців: підтримувати людей навколо вас.

Привітайте їх. Виявляйте всім Божим дітям стільки гуманності, співчуття й милосердя, щоб вони відчули, що нарешті знайшли дім”.

Старійшина Дітер Ф. Ухтдорф, Facebook, 20 червня 2021, facebook.com/dieterf.uchtdorf.

Нам потрібна ваша допомога

“Багато з вас, хто читає це, належите до Покоління Z. Ви виросли із природним знанням інтернету, гаджетів, соціальних медіа та інших подібних технологій, для освоєння яких нам, старшому поколінню, довелося прикладати зусилля. Для вас “вподобати”, “поділитися” та “надіслати повідомлення” так само звично, як поколінням, що жили до вас, зателефонувати, постукати у двері і написати листа для поколінь до вас. Але разом з вашим величезним знанням цифрового світу навколо вас, ви володієте чимось навіть більшим — у вас є основа для того, щоб бути найуспішнішим поколінням у поширенні плану щастя нашого Небесного Батька серед усіх Його дітей. І нам потрібна ваша допомога”.

Старійшина Квентін Л. Кук, Facebook, 26 січня 2023facebook.com/quentin.lcook.

Дивіться навколо і благословляйте інших

“Мормонський батальйон є дуже вдалим прикладом того, як виконувати важкі справи і робити це добре. У них були випробування, які ми ледь можемо усвідомити — я впевнений, це були і фізичні, й певні духовні випробування. Але вони впоралися з ними. Вони не скаржилися. Вони продовжили роботу. Коли вони дісталися до теперішнього Сан-Дієго, [Каліфорнія, США], вони змінили місто, наполегливо працюючи над копанням колодязів, будівництвом школи та зміцненням громади.

Уроки, засвоєні тоді, потрібні сьогодні як ніколи. Кожен з нас стикається з власними труднощами, і перед кожним відкриваються свої можливості. Але ми можемо справлятися з ними, вірячи в Ісуса Христа і в те, що отримаємо скерування та допомогу, коли ці труднощі постануть перед нами, а також, маючи віру, потрібно подивитися навколо й благословити інших. Мені цікаво, що, аби почати щось робити, потрібна віра. Але коли ви дієте з вірою, це посилює віру, з якою ви почали”.

Старійшина Д. Тодд Крістофферсон, Facebook, 2 лютого 2022, facebook.com/dtodd.christofferson.

Також допомагайте зміцнювати віру тих, хто сповідує інші релігії

“Я думав про Всесвітній тиждень гармонії віри та розмірковував про те, що люди віри, будь-якої віри, схильні робити дуже позитивні внески у своє суспільство, у світ. Вони є волонтерами у своїх громадах. У них, як правило, міцні сім’ї. Вони підтримують освіту. Вони служать. Вони готові робити свій внесок заради добра, просто керуючись своєю вірою та віруваннями. Ми хочемо поділитися відновленою євангелією Ісуса Христа та запросити всіх почути її. Але в будь-якому випадку, як мінімум, ми сподіваємося, що всі люди зміцнюватимуть свої зобов’язання — свою діяльність — до якої б церкви не ходили і яку б віру не вибрали.

Кілька років тому я був на обіді зі старійшиною Л. Томом Перрі, куди він запросив релігійних лідерів Долини Солоного озера, щоб зібратися разом і, зокрема, подякувати їм, познайомитися з ними трохи краще. Але я був дуже вражений — під кінець нашого обіду він мало не вдарив по столу, сказавши: “Вам слід допомогти вашим людям бути більш активними. Вам слід перевірити, що ви залучаєте всіх, кого можете, аби вони діяли і брали участь, зміцнюєте їхню віру та підтримуєте їх у вірі. Це може лише допомогти громаді. Так краще для всіх нас”. І я вважаю, що він абсолютно правий. Усіх нас благословляє відданість людей усіх віросповідань”.

Старійшина Д. Тодд Крістофферсон, Facebook, 1 лютого 2023 (відео), facebook.com/dtodd.christofferson.

Бути добрими і творити добро

Ми, учні Ісуса Христа, уклали завіти бути вірними Богу, належимо до завітного Божого народу і маємо дбати одне про одного, й це спонукає нас бути добрими і чинити добро. Як вам відомо, наша Церква надає гуманітарну допомогу людям незалежно від їхньої раси, віросповідання або національності. Ми співпрацюємо з партнерами, які належать до будь-якого віросповідання або взагалі не належать до жодного. Ми відгукуємося на термінові або довготривалі потреби. Ми відчуваємо благословення небес, коли виявляємо нашу любов до Бога, роблячи все можливе для наших братів і сестер, Його синів і дочок, усюди, усіма доступними нам способами.

Якщо ви шукаєте способи стати кращою версією “себе”, ви можете завантажити додаток “JustServe.org”, щоб знайти можливості служити поруч з вами”.

Старійшина Герріт У. Гонг, Facebook, 12 лютого 2021, facebook.com/gerritw.gong.

Дозвольте Господу зміцнити ваші зусилля

“У своєму виступі на генеральній конференції старійшина Ардерн говорив:… “Як би ми з вами не старалися зробити все, ми не зможемо зцілити кожного, але кожен з нас може бути людиною, яка спричинить позитивні зміни в чиємусь житті. Лише один хлопчина, ще дитина, дав п’ять хлібин і дві рибини, якими нагодували п’ять тисяч. Ми можемо запитувати про наш внесок, як запитав учень Андрій про хліб і рибу: “Що то на безліч таку”? (Іван 6:9). Я запевняю вас, що достатньо дати або зробити те, що ви можете, і потім дозволити Ісусу Христу звеличити ваші зусилля”(генеральна конференція, жовт. 2023).

Я свідчу, що ваш час, таланти, співчуття, матеріали та фінансові ресурси є частиною Господньої комори. Хоча це може здаватися мізерним, ваш внесок, зроблений з любов’ю, благословить Його дітей у кожному куточку світу. Він збільшить нашу ефективність!”

Президентка Камілл Н. Джонсон, Facebook, 9 жовтня 2023, facebook.com/RSGeneralPresident.

Станьте тими, хто приносить зміни

“Змінюйте щось.

У перший день семінарії в мій перший рік вчитель закликав нас подружитися з кимось новим до кінця семестру.

Мені подобаються виклики, тому я вибрала людину, яка максимально відрізнялася б від мене.

“Я була сором’язливою, у мене були ті , з якими я дружила ще з початкової школи, і я любила семінарію.

Кевін співав пісні на всю силу своїх легень і сказав брату Хауелу, що він приходитиме щодня, якщо той пообіцяє йому поставити F у табелі. (Його друзі не вважали семінарію крутою.)

Я вирішила щодня ходити з Кевіном до семінарії та назад. Просто через паркінг. Це здавалося легким. Він завжди ходив сам. Як тільки ми підходили до будівлі школи, то обоє розходилися.

Усвідомлення того, що у Кевіна не так багато друзів, прийшло досить швидко. Насправді, протягом наступних кількох місяців я зрозуміла, що у нього було лише два друга. Він обідав з ними, ходив з ними коридорами. І прогулював з ними уроки. Але не семінарію.

Одного разу Кевін і двоє його друзів підійшли до мене біля моєї шафки. Кевін сказав мені, що він грає в гру з підказками і йому потрібен один з моїх черевиків. Я була у сандалях. Ходити по школі босоніж було проти правил. Але Кевін був не тією дитиною, яка дотримувалася правил. Я обговорила це хвилину, а тоді нагнулася, щоб зняти сандалію. Після цього я попередила його, що хочу повернути мою сандалію до кінця другого уроку, незважаючи ні на що.

Я ніколи не забуду того, що сталося далі. Минуло понад три десятиліття, а я все ще пам’ятаю, наче це було вчора.

“Все нормально, — сказав він, — насправді мені не потрібне твоє взуття”. Потім він повернувся до тих двох друзів і сказав слова, які я ніколи не забуду: “Я казав вам, що в цій школі є одна людина, яка вірить у мене”.

Кому сьогодні потрібно, щоб ви в них вірили?

Кому потрібен ще один друг?

З ким ви могли б пройти через парковку?

Іноді бути свідком Христа означає пообідати з кимось, хто потребує друга, зупинитися, щоб поговорити з кимось новим, зустрітися з кимось там, де вони є, і проявити до них любов.

Станьте джерелом змін.

Ви потрібні Господу.

І якщо вам сьогодні потрібне це нагадування, я вірю в вас”.

Президентка Емілі Белл Фрімен, Facebook, 22 серпня 2023, facebook.com/henry.b.eyring.

Посилання

  1. Рассел М. Нельсон, “NAACP Convention Remarks” (address given at the annual convention of the NAACP in Detroit, Michigan, USA, July 21, 2019), newsroom.ChurchofJesusChrist.org.

Роздрукувати