Ліягона
Що я можу сказати іншим людям про храм?
Серпень 2024


Що я можу сказати іншим людям про храм?

Те, як ми обговорюємо все, що пов’язано з храмом, має значення.

Зображення
Храм у Тегусігальпі, Гондурас

Фотографія храму в Тегусігальпі, Гондурас, зроблена Коді Беллом

Я пам’ятаю, що була дуже рада, коли готувалася отримати ендаумент перед поїздкою на місію. Я також пам’ятаю, що моя радість перетворилася на хвилювання і збентеження після того, як деякі члени сім’ї давали мені незрозумілі застереження стосовно першого відвідування храму.

Я знала, що вони щиро намагалися допомогти мені отримати позитивний досвід. Але мені здається, що було б краще, якби вони замість того, щоб застерігати про те, що храм це незвичне місце, допомогли мені підготуватися до храму в надихаючий і правильний спосіб.

З огляду на це, далі наведено чотири принципи, які можна застосовувати, коли ви говорите про храм з тими, хто збирається відвідати його вперше.

1. Приділіть основну увагу істинам, а не власним поглядам

Коли людина, яку ми любимо, вперше відвідує храм, нам, звичайно, хочеться поділитися з нею своїм власним досвідом. Але ми маємо переконатися, що ділимося тим, що основується на євангельських істинах, а не на наших особистих поглядах.

Правильна інформація дозволяє тим, кого ми любимо, зосередитися на Спасителі, а не сформувати своє ставлення до храмового досвіду на основі досвіду інших людей. Президент Рассел М. Нельсон сказав: “Хороше натхнення ґрунтується на хорошій поінформованості”.

Ви можете ділитися правильною інформацією (і навіть зображеннями!) про храм з курсу підготовки до храму, Писань і з сайту temples.ChurchofJesusChrist.org. Іноді ми можемо хвилюватися з приводу того, якою інформацією поділитися. Але якщо ми звертаємося до правильних джерел, а не покладаємося лише на власні судження, нам не доведеться хвилюватися, що ми розповімо щось зайве.

Коли ми ділимося правильною інформацією про храм, то відкриваємо більш натхненне бачення храму. Особисті погляди часто зосереджуються на почуттях та досвіді, які отримали ми, в той час як інформація, що основується на євангелії, допомагає нашим близьким отримати власний досвід у храмі.

Зображення
люди розмовляють біля храму

2. Звертайте увагу на слова, які ви використовуєте

Які слова, що описують храм, закарбувалися у вашому розумі? Наприклад, Президент Нельсон сказав: “Ваше служіння та поклоніння у храмі допоможуть вам мислити целестіально”. А Президент Томас С. Монсон (1927–2018) казав: “Кожен [храм] стоїть як маяк світові”.

Ми можемо обирати слова, які вселяють надію та наповнюють світлом наших блихьких, які готуються увійти до храму. Нам слід уникати негативних означень для описання храму (як-от: “незрозумілий” або “дивний”). Натомість ми можемо обирати позитивні, зосереджені на Христі слова (наприклад, “мир” і “надія”).

Мені дуже допомагає, коли я пригадую багато гарних зображень храмових кімнат. Я часто ділюсь ними з друзями і членами сім’ї, які збираються піти до храму. Які почуття, емоції або слова спадають вам на думку, коли ви бачите ці зображення? Намагайтеся підбадьорювати людей, коли ви говорите про храм.

3. Шукайте відповіді у євангельських джерелах

Оскільки ми любимо храм і ставимося до нього з глибокою повагою, не дивно що у нас виникає певний острах, коли ми про нього розповідаємо. Ми можемо відчувати хвилювання і невпевненість, що саме можна сказати. Коли я зростала, було нормою казати допитливим друзям і членам сім’ї, що ми не можемо говорити про те, що відбувається у храмі.

А втім, поки я служила в храмі і більше дізнавалася про нього, то зрозуміла, що ми можемо розповісти більше, ніж я усвідомлювала!

Наприклад, ми можемо розповісти, що “ендаумент у буквальному розумінні є “даром”. Храмовий ендаумент — це дар священних благословень від Бога кожному з нас, і деякі з цих благословень містять:

  1. “Більше знання про цілі та вчення Господа.

  2. Силу виконувати все, чого бажає від нас Бог.

  3. Божественне скерування й захист у нашому служінні Господу, своїм сім’ям та іншим людям.

  4. Більше надії, втіхи та спокою.

  5. Обіцяні благословення зараз і у вічності”.

Ми також можемо говорити про завіти, які ми укладаємо у храмі. Храм надає нам чудову можливість наближатися до Господа і зміцнювати стосунки з Ним через укладання додаткових завітів. Ці завіти є такими:

  • “Закон послуху, який, зокрема, означає, що ми намагаємося дотримуватися заповідей Бога.

  • Закон жертви, який означає, що ми маємо робити все, що можемо, заради підтримки Господньої роботи, і каятися зі скрушеним серцем і упокореним духом.

  • Закон євангелії, тобто вищий закон, якого Він навчав, коли був на землі.

  • Закон цнотливості, який означає, що ми повинні мати статеві стосунки тільки з тією людиною, з якою ми легально і законно одружені за Божим законом.

  • Закон посвячення, який означає, що ми маємо посвячувати свої час, таланти і все, чим Господь благословив нас, для побудови Церкви Ісуса Христа на землі”.

Зображення
Римський Італійський храм із зображенням статуї “Кристус”

Фотографія Римського Італійського храму зроблена Коуді Беллом

Коли ми ділимося позитивними посланнями про храм, то допомагаємо близьким людям комфортніше почуватися і краще підготуватися до першого відвідування храму. Ми можемо посилювати їхнє бажання зміцнити стосунки з Ісусом Христом через храмові завіти.

4. Діліться позитивним досвідом

Ось найголовніше, що я зрозуміла стосовно храму: якщо ми отримали правильну інформацію, він зовсім не буде здаватися дивним. Насправді більшість інформації, якщо не вся, включно з благословеннями, які ми отримуємо в храмі, вже відомі нам з того, що ми щодня дізнаємося, вивчаючи євангелію.

З власного досвіду я зрозуміла, що страх не від Бога. Якщо ми уникаємо можливості говорити про храм або говоримо про нього з нечіткими застереженнями або хвилюванням, то це дає супротивнику більше сили затьмарити красу храму. Замість того, щоб обмежуватися фразою: “Просто продовжуй ходити до храму і згодом все проясниться”, ми можемо поділитися своїм позитивним досвідом відвідування храму.

Якщо ми відчуваємо, що нам страшно відповідати на запитання про храм, це може бути запрошенням від Господа більше дізнатися про нього. Це благословить не лише нас, але й людей навколо нас. Господь хоче, щоб храми благословляли нас, а не лякали.

Пам’ятайте, що сказав Президент Нельсон: “Укладання завітів і отримання необхідних обрядів у храмі, а також прагнення наблизитися до Нього в цьому святому місці, буде благословляти ваше життя так, як ніяке інше поклоніння”. І чим більше ми будемо позитивно говорити про храм, тим більше ми будемо надихати одне одного повернутися й отримати ті благословення в нашому житті.

Роздрукувати