Ліягона
Бог буде нас підтримувати й оберігати
Серпень 2024


“Бог буде нас підтримувати й оберігати”, Ліягона, серп. 2024.

Бог буде нас підтримувати й оберігати

Подібно до полководця Моронія ми можемо отримувати божественну допомогу і силу в життєвих битвах.

Зображення
Полководець Мороній тримає гасло волі

Ілюстрація Еріка Чоу

Коли я вперше читав Книгу Мормона, мені подобалися історії про війни між нефійцями і ламанійцями. Я був у захваті від віри, винахідливості й тактики полководця Моронія, командувача військами, якого призначили очолювати армію нефійців, коли йому було лише 25 років. Він був мудрим, сильним і кмітливим. Він був беззастережно відданий справі свободи й процвітання свого народу. (Див. Aлма 48:11–12.)

Замість того, щоб приписувати собі військові успіхи, Мороній віддавав належне Богові та священній підтримці, яку надавали його армії жінки і діти, які не брали участь у бойових діях. Він сказав переможеному очільнику ворожої армії: “Господь… віддав вас у наші руки. І тепер я б хотів, щоб ви зрозуміли, що це… через нашу релігію і нашу віру в Христа”. Потім Мороній висловлює таку пророчу думку: “Бог буде підтримувати, і охороняти, і оберігати нас доти, доки ми будемо вірними Йому, і нашій вірі, і нашій релігії” (Aлма 44:3, 4).

З часом я зрозумів, що Мороній змоделював принципи, які ми можемо застосовувати у сучасному житті, щоб долати власні труднощі. Якщо ми виявляємо віру в Ісуса Христа, Спасителя світу, Він благословить нас Своєю силою. Але щоб Він це зробив і щоб ми визнали Його благословення, нам необхідно розуміти свою мету, розробити стратегію досягнення успіху й підготуватися до символічних битв, які ми маємо, так само, як Мороній готувався і вів реальні битви в своєму житті. Якщо ми так зробимо, Небесний Батько та Ісус Христос будуть підтримувати нас і захищати.

Розуміння своєї мети

Мороній неодноразово нагадував людям, ким вони є (спадкоємцями Авраамового завіту), чиїми вони є (улюбленими дітьми Бога) і за яку справу вони борються (сім’ю, віру і свободу). Мороній навчав свій народ, що вони борються за своєї життя і за свободу від гніту й рабства. На противагу цьому їхні вороги билися за особисте возвеличування і владу, гноблячи інших.

Коли дехто з нефійців намагався узурпувати владу заради власної вигоди, Мороній розірвав свій одяг і написав на шматку своє головне послання: “В памʼять нашого Бога, нашої релігії, і свободи, і нашого миру, наших жінок, і наших дітей”. Він підняв цей прапор, який назвав “гасло волі”, на жердині і скористався ним, щоб нагадати людям, за що вони борються, та щоб згуртувати їх у цій справі. (Див. Алма 46:12–13, 19–20.)

У духовних битвах життя ми “не маємо боротьби проти крови та тіла, але проти… світоправителів цієї темряви, проти піднебесних духів злоби” (Eфесянам 6:12). Нам також необхідне нагадування про те, за що ми боремося. Старійшина Ніл А. Максвелл (1926–2004), колишній член Кворуму Дванадцятьох Апостолів, висловив цю думку під час незабутньої, хоч і короткої розмови.

У 2004 році я провідував старійшину Максвелла в лікарняній палаті незадовго до його смерті. Він виявляв надзвичайну доброту кожному, хто до нього приходив чи допомагав йому. Медичні працівники заходили до його палати, а виходили в сльозах. Я сказав йому: “Старійшино Максвелле, це дійсно важко”. Він засміявся і сказав: “О, Дейле, ми вічні істоти, які живуть у смертному світі. Ми вирвані зі своєї стихії, як риба, яку забрано з води. Лише коли ми дивимося на все з точки зору вічності, події нашого життя набирають сенсу”.

Нам ніколи не можна втрачати бачення важливої складової — нашої божественної природи і вічної долі, а також диявольських сил, які чинять нам спротив. Правильне розуміння плану Небесного Батька буде нас мотивувати до постійної боротьби за наше вічне спасіння і за нашу свободу від духовного рабства.

Зображення
люди будують укріплення

Стратегія досягнення успіху

Для кожної битви, яку вела армія Моронія, він розробляв стратегію, аби успіх був невідворотним. Він посилав розвідників, щоб знати про дії та наміри ворогів. Він прагнув отримати спрямування від пророка Алми. Після того Мороній користувався тією натхненною інформацією для планування битви. Він використовував ресурси відповідно до потреб, розміщуючи більше солдатів у менш укріплених містах. Він стратегічно розробляв плани операцій на основі актуальної інформації.

Таким чином він здобував перевагу над армією ворога. Він ніколи не вдовольнявся минулими перемогами: натомість він продовжував удосконалювати здатність своєї армії справлятися з майбутніми випробуваннями.

Ми можемо користуватися подібними методами, щоб долати своїх духовних суперників. Ми можемо почати з усвідомлення, що Сатана намагається зробити в нашому житті. Він намагається відволікти нас від мети. Коли ми постаємо перед такою спокусою, нам слід себе запитати:

  • “Як цей мій вчинок співвідноситься з даним через одкровенням словом Бога?

  • Якими є наслідки цього вчинку?

  • Чи цей вчинок допоможе мені досягнути своєї мети на землі?”

Нам слід також усвідомлювати вічні наслідки, до яких призведе поступка навіть найменшим спокусам. Коли ми піддаємося спокусі, то приймаємо отруту поступово (див. Алма 47:18), що є найефективнішою стратегією, яку застосовують сили зла, аби зрештою спричинити наш духовний крах.

Ми можемо зміцнювати себе, щоб опиратися спокусам Сатани, якщо будемо дотримуватися настанов, отриманих від нашого пророка останніх днів. Тим самим ми збережемо бачення вічної перспективи, яка допоможе дати оцінку своїм діям. Розробивши стратегію того, як ми будемо протистояти спокусам, які виникатимуть у різних сферах нашого життя, ми зможемо приймати правильніші рішення у момент появи спокус. Розпланована стратегія і методи допоможуть нам не піддаватися відволіканням від вічної мети.

За приклад можемо взяти технології. Технології можуть бути обосічним мечем — як корисними, так і шкідливими, в залежності від того, як ми їх використовуємо. Щоб приймати рішення щодо використання технологій, молоді й літні можуть звернутися до статті “Taking Charge of Technology” (Узяти на себе відповідальність за використання технологій) і Заради зміцнення молоді: Путівник з прийняття рішень. Ці матеріали нагадують нам про мету, спрямовують нас до Ісуса Христа й допомагають запрошувати Святого Духа в своє життя. Планування того, як, коли і де ми будемо користуватися технологіями, допоможе нам зміцнитися, щоб протистояти ницим мирським методам.

Зображення
Ламанійці нападають на нефійські укріплення

Підготовка до символічних битв

Готуючись до майбутніх битв, Мороній надав своїм людям індивідуальні засоби захисту: нагрудники, щити, шоломи й товстий одяг. Він підготував свій народ колективно, оточивши міста укріпленнями, насипавши навколо них земляні вали.

Коли йдеться про духовний захист, наша індивідуальна підготовка полягає в дотриманні заповідей Бога. Ми укладаємо завіти з Богом і дотримуємося їх, завдяки чому залучаємо у своє життя силу Ісуса Христа. Ми беремо участь в особистих, приватних діях, що демонструють нашу відданість, таких як молитва, піст і вивчення Писань. Ми також діємо з вірою відповідно до отриманих духовних спрямувань. Ми свідомо готуємося до причастя і гідно його приймаємо. Якщо ми так робимо, Спаситель стає більш реальним у нашому житті, так само, як Він був реальним для Моронія, який був твердим у своїй вірі в Ісуса Христа. Мороній знав, що може покладатися на Спасителя, аби знати, куди рухатися і як визволитися (див. Aлма 48:16). Ми також можемо покладатися на Ісуса Христа, аби знати, куди рухатися і як визволитися.

Ми можемо покращити свою підготовку, зміцнюючи свою сім’ю. Небесний Батько об’єднав нас у сім’ї, аби допомогти нам бути щасливими і знати, як повернутися до Нього. Наші сім’ї можуть бути для нас джерелом допомоги. Ми всі можемо відчувати радість і любов, якщо пам’ятатимемо, що належимо до великої Божої сім’ї, незалежно від індивідуальних обставин кожної сім’ї.

Ми всі разом можемо здобувати силу й готуватися до духовних битв, приєднуючись до громад святих. Наші коли й округи є тим місцем прихистку й захисту. Ми можемо живити одне одного духовно, допомагати одне одному дотримуватися заповідей Бога і заохочувати одне одного покладатися на Христа завжди, а особливо в часи випробувань. Коли ми збираємося, ми розуміємо, що не ведемо бій наодинці. У нас є друзі, вчителі й провідники, які допомагають нам і захищають нас. Ми сильніші, коли готуємося разом.

Визначним є те, що, як вважав Мороній, усі причини щасливого стану його народу пояснюються їхньою відданістю вірі в Бога і їхній релігії. Подібно до Моронія ми маємо усвідомлювати, що радість приходить завдяки Небесному Батькові та Його плану і завдяки Ісусу Христу та Його Спокуті. Коли ми починаємо розуміти свою мету, виробляти стратегію досягнення успіху й готуватися до символічних битв, ми отримуємо божественну допомогу й силу.

Як і Мороній, я знаю, що Небесний Батько та Ісус Христос приносять повну свободу від рабства — свободу від смерті й гріха. Вони благословляють нас Своєю силою, коли ми звертаємося до Них в усіх своїх справах.

Посилання

  1. Taking Charge of Technology”, Gospel Library.

  2. Заради зміцнення молоді: Путівник з прийняття рішень (2022), с. 11.

  3. Рассел М. Нельсон, “Радість і духовне виживання”, Ліягона, лист. 2016, с. 82.

Роздрукувати