Інститут
Урок 11: Матеріал для вчителя: Збирання Ізраїля


“Урок 11 Матеріал для вчителя: Збирання Ізраїля”, Підґрунтя Відновлення. Матеріал для вчителя (2019)

“Урок 11 Матеріал для вчителя”, Підґрунтя Відновлення. Матеріал для вчителя

Урок 11 Матеріал для вчителя

Збирання Ізраїля

Ісус Христос пообіцяв зібрати Свій народ в останні дні (див. 3 Нефій 21:22–29). Мета цього уроку—допомогти студентам краще зрозуміти свою роль у допомозі Господу збирати Ізраїль. Матеріал уроку скерує студентів у тому, як вони більш повно братимуть участь у цьому збиранні.

Рекомендації для навчання

Господь наказав Своїм святим збиратися.

Покажіть наступну ілюстрацію і попросіть когось із студентів прочитати Учення і Завіти 29:1–2.

Зображення
Скільки разів, художник Ліз Лемон
  • Чого може навчити нас про Спасителя образність у цих віршах? Що Ісус Христос хоче зробити для Свого народу?

Зверніть увагу студентів на слово “спокутало” у вірші 1. Поясніть, що Президент Рассел М. Нельсон навчав, що “у гебрейській мові основне слово для спокути є слово kaphar—це дієслово, яке означає “огортати” або “пробачати” (“The Atonement”, Ensign, Nov. 1996, 34).

  • Відповідно до вірша 2, ким є народ Господа, який Він хоче зібрати й огорнути Своїми милостивими руками?

Поясніть, що Біблія, Книга Мормона та деякі одкровення, дані Джозефу Сміту, всі навчають, що Господь збере Свій народ, розсіяний Ізраїль, в останні дні (див. Єзекіїль 28:25; 2 Нефій 10:8; Учення і Завіти 33:6).

Попросіть студентів пояснити, що вони зрозуміли про збирання Ізраїля. (Закличте їх звернутися до розділу 1 підготовчого матеріалу). Щоб допомогти поглибити обговорення, ви також можете поставити запитання на кшталт наступних:

  • Чому, на вашу думку, Президент Нельсон називає збирання “найбільшим випробуванням, найвеличнішою справою та найвеличнішою роботою на землі сьогодні”? (“Надія Ізраїля”, [всесвітній духовний вечір для молоді, 3 червня 2018 р.], додаток до журналу Ліягона, вер. 2018, с. 8, ChurchofJesusChrist.org; курсив в оригіналі).

  • Що ми можемо дізнатися про Господа та про Його характер завдяки розсіянню і збиранню Його завітного народу?

  • Назвіть деякі причини того, чому Господь хоче, щоб Його святі зібралися разом?

Поясніть, що у грудні 1830 року Джозеф Сміт отримав одкровення, в якому було повеління святим переселитися в Огайо (див. Учення і Завіти 37:1–3). Під час церковної конференції у січні 1831 року Джозеф отримав додаткове одкровення, в якому розкривалися причини того, чому Господь повелів святим зібратися, і назвав обіцяні благословення за це.

Попросіть клас прочитати Учення і Завіти 38:28, 31–33 і знайти, які саме благословення мали отримати святі, дослухавшись до заповіді зібратися в Огайо. Запропонуйте студентам поділитися знайденим.

Ви можете наголосити на такій істині: Господь збирає Свій народ, щоб захистити їх і зміцнити духовно.

  • Як збирання сьогодні в наших приходах, колах та храмах дає нам можливість отримати захист і духовну силу від Господа?

  • Як саме вас було захищено, коли ви зібралися з іншими святими?

Господь покликає Своїх служителів збирати Ізраїль і допомагає в цьому.

Ще раз покажіть ілюстрацію з квочкою, яка збирає курчаток під свої крила. Покажіть напис з такою істиною: Господь покликав нас і допоможе нам збирати Ізраїль.

Попросіть студентів прочитати Учення і Завіти 29:4–7 та 84:86–88 і знайти, як саме Господь допоможе нам, коли ми долучатимемося до збирання Ізраїля. Нехай студенти розкажуть про те, що знайшли.

Щоб навести приклад того, як Господь допомагатиме нам збирати Ізраїль, попросіть студентів розповісти або прочитати разом розповідь про місію Гебера Ч. Кімбола в Англію, яка знаходиться в розділі 2 підготовчого матеріалу. Це можна зробити у маленьких групах. Розглянувши розповідь старійшини Кімбола, запросіть кожну групу (або клас) обговорити разом наступні запитання:

  • Що я можу дізнатися з досвіду Гебера Ч. Кімбола, що зміцнило б мою впевненість у здатності допомагати збирати Ізраїль, ділячись євангелією з іншими?

  • Коли я відчував/ла допомогу Господа у проголошенні євангелії?

  • Що я можу робити, щоб виявляти свою віру і більше ділитися євангелією з іншими?

Покажіть наведене далі висловлювання старійшини Дітера Ф. Ухтдорфа, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів. Попросіть студентів прочитати це висловлювання, а потім розповісти, як ефективно і водночас природно вони ділилися посланням євангелії з іншими.

Де б ви не були на цій землі, існує безліч можливостей ділитися доброю новиною євангелії Ісуса Христа з людьми, яких ви зустрічаєте, з якими навчаєтеся, живете, працюєте або спілкуєтеся. … Для цього існує багато звичайних і природних способів (Дітер Ф. Ухтдорф, “Miсіонерська робота: діліться тим, що в серці”, Ensign або Ліягона, трав. 2019, сс. 15, 17).

Ми можемо приєднатися до чудової роботи зі збирання Ізраїля.

Покажіть наступне висловлювання Президента Нельсона і попросіть когось зі студентів прочитати його вголос:

Кожного разу, коли ви робите щось, що допомагає будь-кому—по цей або по той бік завіси—наблизитися на крок до укладання завітів з Богом та отримання необхідних цим людям обрядів хрищення і храмових обрядів, ви допомагаєте збирати Ізраїль (Рассел М. Нельсон, “Надія Ізраїля”, с. 15, курсив в оригіналі).

  • Відповідно до вчень Президента Нельсона, що ще ми можемо робити, аби допомагати Господу збирати Ізраїль? (Допоможіть студентам визначити істину, подібну до наступної: Ми збираємо Ізраїль, коли допомагаємо Божим дітям просуватися в напрямку укладання і дотримання завітів з Ним).

Примітка: Студенти зможуть додатково обговорити збирання Ізраїля завдяки сімейно-історичному і храмовому служінню на уроці 19, “Викуплення померлих”.

Попросіть студентів визначити кілька конкретних способів, як вони можуть допомагати збирати Ізраїль. Напишіть їхні відповіді на дошці. Ви можете попросити студентів поділитися своїм досвідом, пов’язаним з пунктами у цьому списку.

Дайте студентам час, щоб поміркувати над наступним запитанням, яке знаходиться у розділі 2 підготовчого матеріалу, і записати ціль, якої, як вони відчувають, вони могли б досягти. Вони можуть скласти план, як діяти, щоб досягнути своїх цілей разом з другом або групою у класі. Ви також можете запитати, чи бажатиме хтось зі студентів розповісти про свій досвід під час майбутнього обговорення.

  • Що ви робитимете протягом наступних днів і тижнів, щоб активніше брати участь у збиранні Ізраїля?

Завершіть своїм свідченням про те, що Господь збирає Ізраїль в останні дні. Запевніть студентів про захист і силу, які Бог дасть їм, коли вони збиратимуться з іншими святими і коли вони допомагатимуть збирати Ізраїль.

Наступного разу

Поясніть, що збирання Ізраїля тісно пов’язане з роботою Господа у встановленні Сіону на землі під час підготовки до Його Другого пришестя. Попросіть студентів опрацювати підготовчий матеріал для наступного уроку і прийти підготовленими обговорити, що таке Сіон, і благословення, які приходять, коли допомагаєш установлювати Сіон у своїх домівках і колах.

Роздрукувати