Інститут
Урок 13: Матеріал для вчителя: Божі закони


“Урок 13 Матеріал для вчителя: Божі закони”, Підґрунтя Відновлення. Матеріал для вчителя (2019)

“Урок 13 Матеріал для вчителя”, Підґрунтя Відновлення. Матеріал для вчителя

Урок 13 Матеріал для вчителя

Божі закони

Господь знову явив Свої закони і заповіді у цьому розподілі через Джозефа Сміта і наступних пророків. Цей урок підготує студентів до кращого розуміння божественних цілей, заради яких Бог дав заповіді Своїм дітям. Студентам також буде запропоновано визначити, що вони можуть зробити, щоб більш віддано дотримуватися заповідей Господа.

Рекомендації для навчання

Господь дає нам закони і заповіді заради нашого спасіння.

Покажіть студентам відео “Why Does God Give Us Commandments?” (Чому Бог дає нам заповіді?) (0:39) і попросіть їх звернути увагу на те, як в цьому відео показано ставлення деяких людей до Божих заповідей.

  • Як це відео ілюструє ставлення, яке може бути у декого з дорослої молоді до Божих законів і заповідей?

  • Чого можуть не розуміти деякі люди, які вважають, що Божі заповіді обмежують?

Поясніть, що Божі закони призначені для більш важливих цілей, а не лише тільки для фізичного захисту або земного випробування. У Своїх одкровеннях пророку Джозефу Сміту Господь навчав святих про деякі з вищих мотивів, з яких Бог дає Своїм дітям закони і заповіді. Попросіть одну половину класу подумки прочитати Учення і Завіти 93:19–20, а другу половину класу подумки прочитати Учення і Завіти 130:20–21. Попросіть студентів знайти обіцяння Господа тим, хто дотримується Божих законів і заповідей. Нехай студенти розкажуть, що знайшли.

Зазначте, що Божа “повнота”, згадана в Ученні і Завітах 93:19–20, є обіцянням вічного життя—увійти у присутність Бога і стати схожими на Батька і Сина (див. Учення і Завіти 76:94).

  • Як би ви сформулювали істину з цих уривків з Писань про те, чому Небесний Батько дає Своїм дітям заповіді? (Використовуючи слова студентів, напишіть на дошці або покажіть формулювання доктрини, подібне до наступного: Небесний Батько дає Своїм дітям заповіді, щоб мати можливість благословляти їх і допомогти їм стати схожими на Нього).

Щоб студенти глибше зрозуміли цю істину, покажіть наступне висловлювання старійшини Дейла Г. Ренлунда, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, і попросіть когось зі студентів прочитати його вголос:

У Божому плані містяться настанови для нас, які в Писаннях називаються заповідями. Ці заповіді не є чудернацькою чи довільною збіркою нав’язаних правил, призначених лише для того, щоб навчити нас послуху. Вони пов’язані з розвитком нами якостей побожності, поверненням до нашого Небесного Батька та отриманням тривалої радості(“Виберіть собі сьогодні”, Ensign або Ліягона, лист. 2018, с. 105).

  • Чому заповіді є ознакою любові Небесного Батька і Спасителя до нас?

  • Наскільки змінилося б наше життя, якби ми вважали заповіді настановами, даними з любовʼю, які допоможуть нам набути побожності і здобути радість?

Господь дає святим Свій закон.

Нагадайте студентам, що невдовзі після того, як пророк Джозеф Сміт переїхав до Кертленда, шт. Огайо, він отримав одкровення, в якому містився Господній закон для Його Церкви (див. Учення і Завіти 42). Протягом наступних років Господь додатково навчав святих про Свій закон.

  • Які з давніх законів і заповідей Господь підтвердив у нашому розподілі?

Нагадайте студентам про завдання, яке вони отримали у підготовчому матеріалі. Дайте студентам кілька хвилин на розгляд закону або законів, які вони вивчали. Попросіть студентів, які, можливо, не вивчали якийсь із законів, описаних у підготовчому матеріалі, зробити це цього разу.

ПОКРАЩЕННЯ НАШОГО НАВЧАННЯ І ВИВЧЕННЯ

Обговорення і виконання завдань в маленьких групах можуть допомогти студентам здобувати більш глибинне знання. Якщо розділити клас на пари або на маленькі групи, це дозволить більшій кількості студентів висловити свої думки і почуття та навчати одне одного. Щоб допомогти студентам отримати важливий спільний досвід, впевніться, що ще до початку обговорення вони розуміють мету й актуальність того, що вони обговорюють. Ви також можете призначити лідера обговорення або призначити одного зі студентів висловитися першим.

Коли пройде достатньо часу, розділіть клас на маленькі групи (від двох до п’яти студентів у групі) відповідно до закону, який вони вирішили дослідити. Наприклад, студенти, у кількості від двох до п’яти, які вирішили дослідити закон посвячення, сформують групу. Можливо, потрібно буде кілька груп, які обговорюють той самий закон, якщо більше п’яти студентів виберуть вивчати той самий закон. (Якщо ваш клас маленький або якщо лише один студент вибере досліджувати якийсь окремий закон, тоді пристосуйте цю вправу, щоб задовольнити потреби вашого класу. Наприклад, ви можете запросити того одного студента чи ту одну студентку поділитися тим, що вони дізналися, з вами або з групою тих, хто вивчав іншу тему).

Запропонуйте студентам призначити лідером групи одного з її членів. Дайте кожному лідеру групи копію супровідного роздаткового матеріалу “Божі закони”.

Божі закони

Настанови для лідера групи: Будь ласка, скеровуйте свою групу у змістовному обговоренні наступних запитань. Зробіть усе можливе, щоб у вашому обговоренні брав участь кожний член групи.

  1. Яку істину або істини ви засвоїли під час вашого дослідження?

  2. Які випробування пов’язані з послухом цьому закону сьогодні і як їх можна подолати?

  3. Які благословення отримали ви чи ваша сім’я, дотримуючись цього закону?

  4. Як виконання цього закону може допомогти вам стати більше схожими на Небесного Батька?

На завершення визначте особу, яка поділиться з класом кількома основними думками з обговорення, проведеного вашою групою.

Божі закони

Зображення
Роздатковий матеріал “Божі закони”

Дайте групам 10 хвилин або достатньо часу для змістовного обговорення. Коли цей час закінчиться, попросіть представників кожної групи поділитися з усім класом кількома основними думками з їхнього обговорення. Ви можете заохотити кожного представника розповісти про те, як послух закону, який він або вона вивчали, може допомогти нам стати більше схожими на нашого Небесного Батька.

Поділіться своїм свідченням і досвідом про те, як послух Божим законам і заповідям благословив ваше життя і допоміг вам стати більше схожим чи схожою на Небесного Батька.

Покажіть наступні запитання. Дайте студентам час подумати над запитаннями, записати їхні враження і визначити, що вони відчувають натхнення зробити. Заохотьте студентів з молитвою прагнути допомоги і скерування Небесного Батька, щоб діяти за враженнями, які вони отримали. Ви також можете запропонувати їм визначити час, коли проконтролювати виконання того, що вони зобов’язалися зробити.

  • Яку з заповідей Господа, що обговорювалися сьогодні, я можу виконувати більш віддано?

  • Що конкретно мені потрібно змінити, почати або припинити робити, щоб більш віддано виконувати цю заповідь?

  • Які благословення, благочестиві риси та радощі я матиму у своєму житті завдяки стараннішому і більш щирому виконанню цієї заповіді?

Наступного разу

Поясніть, що одним з унікальних вірувань Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів є те, що Бог продовжує скеровувати Своїх дітей, даючи додаткові Писання. Попросіть студентів опрацювати підготовчий матеріал для наступного уроку і прийти підготовленими обговорити, як додаткові Писання прояснюють і поглиблюють наше розуміння євангелії Спасителя.

Роздрукувати