Інститут
Урок 15: Матеріал для вчителя: План Небесного Батька і наш божественний потенціал


“Урок 15 Матеріал для вчителя: План Небесного Батька і наш божественний потенціал”, Підґрунтя Відновлення. Матеріал для вчителя (2019)

“Урок 15 Матеріал для вчителя”, Підґрунтя Відновлення. Матеріал для вчителя

Урок 15 Матеріал для вчителя

План Небесного Батька і наш божественний потенціал

Господь відкрив Джозефу Сміту славу плану викуплення Небесного Батька, а також знання про наш божественний потенціал стати схожими на Нього. Цей урок допоможе студентам бути більш вдячними за план Батька і глибше зрозуміти, ким вони є і що вони можуть робити, аби сягнути свого божественного потенціалу.

Рекомендації для навчання

Джозеф Сміт отримав важливі істини стосовно плану спасіння.

Попросіть студентів пояснити, яким імовірно було розуміння більшості християн та перших навернених до Церкви стосовно Бога і життя після смерті до того, як Господь дав Джозефу Сміту одкровення щодо цих питань. (Можливо, студенти захочуть продивитися розділи 1 та 3 підготовчого матеріалу.)

  • Що ви дізналися з підготовчого матеріалу стосовно того, коли і як Господь відкрив Джозефу Сміту свої істини щодо плану спасіння?

  • Які відновлені істини стосовно плану, на вашу думку, мали вирішальне значення в житті перших святих? Де записані ці істини? (Див. розділи 1 та 3 підготовчого матеріалу).

Коли студенти відповідатимуть на попередні запитання, ви можете запропонувати їм ще раз продивитися уривки з Писань, вказані у підготовчому матеріалі, зокрема Мойсей 1:39 та Авраам 3:22--26. Допоможіть студентам знайти і пояснити такі істини: Божа робота і слава---здійснювати безсмертя і вічне життя людини (див. Мойсей 1:39). Ми жили з Небесним Батьком як духи до нашого народження (див. Авраам 3:22--23). Господь створив землю як місце, де ми могли б вибирати, слухатися Бога чи не слухатися Його (див. Авраам 3:24--25).

  • Уявіть, яким би було ваше життя, якби ви не знали про план Небесного Батька. Яким чином, на ваш погляд, знання плану впливає на ваші думки, прийняття рішень і вчинки?

Джозеф Сміт навчав про наш божественний потенціал.

Поясніть, що “7 квітня 1844 року Джозеф Сміт підвівся, щоб виступити на своїй, як виявилося, останній конференції. Попросивши “пильної уваги” святих, … Джозеф навчав їх про божественний потенціал та вічний розвиток” (“King Follett Discourse”, Church History Topics, ChurchofJesusChrist.org/study/church-history).

Попросіть когось із студентів прочитати вголос уривок з промови Джозефа Сміта на похороні Кінга Фоллета, який знаходиться в розділі 2 підготовчого матеріалу.

  • Що з учень Джозефа можна дізнатися про ваші стосунки з Богом?

Поясніть, що в 1995 році Перше Президентство і Кворум Дванадцятьох Апостолів видали документ під назвою “Сім’я: Проголошення світові”. У ньому вони зазначили:

Усі людські істоти---чоловіки і жінки---створені за образом Божим. Кожна людина є улюбленим духовним сином або улюбленою духовною дочкою небесних батьків і, будучи такою, має божественну природу і долю. …

У доземному царстві духовні сини й дочки знали Бога як свого Вічного Батька, поклонялися йому і прийняли Його план, за яким Його діти могли отримувати фізичні тіла й набувати земного досвіду, щоб розвиватися в досконалість і зрештою реалізувати свою божественну долю спадкоємців вічного життя. (“Сім’я: Проголошення світові”, ChurchofJesusChrist.org).

  • Яким є наш вічний потенціал як синів і дочок Бога? (Допоможіть студентам визначити принцип, подібний до такого: Як духовні сини і дочки Небесного Батька, ми маємо потенціал стати схожими на Нього).

Покажіть або поставте усно наведені далі запитання і дайте студентам одну-дві хвилини їх обміркувати й записати враження, які вони можуть отримати.

  • Як ця істина впливає на ваше ставлення до стосунків з Небесним Батьком? Як це впливає на ваше сприйняття себе й тих, хто вас оточує? Як це може вплинути на спосіб вашого життя?

Ісус Христос показав нам, як ми можемо отримати повноту Божої слави в целестіальному царстві.

Напишіть на дошці або покажіть слова: Небеса і Пекло й запитайте студентів, якими були вірування більшості християн ХІХ століття стосовно того, хто піде в кожне з цих місць.

Попросіть студентів розповісти, що вони дізналися з Учення і Завітів 76 про життя після смерті й отримання целестіальної слави. (Можливо студентам потрібно буде продивитися Учення і Завіти 76:50--54.) Також ви можете запитати студентів, що вони дізналися про Небесного Батька та Ісуса Христа завдяки істинам, відкритим у розділі 76.

Покажіть наведене далі висловлювання старійшини Джеффрі Р. Холланда, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Старійшина Джеффрі Р. Холланд

По всій Церкві я чую, як багатьох людей мучать ці фрази: “Я просто не достатньо хороший або хороша”. “Мені так багато чого бракує”. “Я ніколи не відповідатиму вимогам”. Я чую ці слова від підлітків. Я чую їх від місіонерів. Я чую їх від новонавернених. Чую їх від людей, які все життя були членами Церкви (Джеффрі Р. Холланд, “Отож, будьте досконалі---зрештою”, Ліягона, лист. 2017, с. 40).

Ви можете запропонувати студентам поміркувати, чи мали вони такі відчуття у своєму житті.

Запропонуйте студентам прочитати Учення і Завіти 76:40--42, 69 і з’ясувати, яку вирішальну роль Ісус Христос відіграє в нашому спасінні.

  • Яку роль відіграє Ісус Христос у нашому прагненні до вічного життя? (Допоможіть студентам визначити таку істину: Ми можемо стати досконалими лише завдяки Ісусу Христу).

  • Чому, на вашу думку, так важливо пам’ятати, що досконалість і піднесення приходять лише завдяки Ісусу Христу?

Прочитайте з класом Учення і Завіти 93:12--13 і дізнайтеся, що в цьому уривку говориться про шлях, яким пройшов Спаситель, щоб стати подібним до Небесного Батька.

  • Що, на вашу думку, означає вираз, що Спаситель “продовжував від благодаті до благодаті, доки не отримав повноту”?

  • Як приклад Спасителя може допомогти вам подолати відчуття розчарування в прагненні бути гідними вічного життя?

Покажіть або прочитайте таке висловлювання старійшини Холланда:

Зображення
Старійшина Джеффрі Р. Холланд

Я свідчу про цю величну долю, яку уможливила для нас Спокута Господа Ісуса Христа, Який Сам просувався “від благодаті до благодаті” [Учення і Завіти 93:13], поки не отримав у Своєму безсмерті [див. Лука 13:32] досконалу повноту целестіальної слави. Я свідчу, що цієї й кожної години Він простягає до нас у Своїх долонях зі шрамами від цвяхів ту саму благодать, підтримуючи й заохочуючи нас, не бажаючи залишити нас, поки одного дня ми безпечно не дістанемося додому в обійми Вічних Батьків. Як би незграбно у мене це не виходило, я продовжую просуватися до цього досконалого дня. Як би неспіврозмірно у мене це не виходило, я продовжую дякувати за такий досконалий дар. Я роблю це в ім’я самої Досконалості, в ім’я Того, Хто ніколи не був незграбним або некомпетентним, але Хто любить всіх нас, хто є такими. В ім’я Ісуса Христа (Джеффрі Р. Холланд, “Отож, будьте досконалі---зрештою”, Ліягона, лист. 2017, с. 42).

Запросіть студентів поміркувати з хвилину про те, що найбільше допомогло б їм у даний момент духовно зростати в прагненні до вічного життя. На завершення поділіться своїм свідченням, що завдяки милості Спасителя і наслідуванню Його прикладу ми можемо отримати вічне життя й увійти в целестіальне царство.

ПОКРАЩЕННЯ НАШОГО НАВЧАННЯ І ВИВЧЕННЯ

Продовжуйте заохочувати студентів готуватися до уроку. Зараз, коли студенти вже пройшли більшу половину цього курсу, ви можете попросити їх розповісти про те, як підготовка до уроків вплинула на їхній навчальний досвід. Можна поділитися таким заохоченням від старійшини Кіма Б. Кларка, сімдесятника: “Коли ви виконуєте свою частину: молитеся з вірою, готуєтеся, вивчаєте, берете активну участь і робите все можливе, Святий Дух навчатиме вас, збільшуватиме вашу здатність діяти відповідно до отриманого знання й допоможе вам стати такими, якими Господь бажає вас бачити” (“Learning for the Whole Soul”, Ensign, Aug. 2017, 27).

Наступного разу

Попросіть студентів поміркувати про те, що змінилося в їхньому житті завдяки храмам і храмовим обрядам. Поясніть, що на наступному уроці вони дізнаються про те, чому давні пророки явилися Джозефу Сміту та Оліверу Каудері в Кертлендському храмі. Закличте їх вивчати підготовчий матеріал для уроку 16, щоб вони могли прийти підготовленими до обговорення принципів, які допоможуть їм зробити храм більш вагомою частиною свого життя.

Роздрукувати