2022
Духовні орієнтири у вихованні дітей
Червень 2022


Духовні орієнтири у вихованні дітей

За своєю діяльністю мені часто доводиться спілкуватися з дітьми, тому що я працюю вчителем у школі. У школу я прийшла з глибоким переконанням, що потрібна дітям і можу дати їм те, що ніхто, крім мене, дати їм не зможе. Останнім часом я часто зустрічаю дітей, які дуже вороже ставляться до навколишнього світу, одне до одного та дорослих. І в цьому стані вони здатні на найгірші вчинки—вони вживають нецензурні слова, вульгарно одягаються і навіть курять. Всі навколо знають, що це жахливо, і така поведінка називається деструктивною.

Проблеми, пов’язані з поведінкою дітей, часто зароджуються у сім’ях, де батьки не знають, як правильно виховувати дітей. Я помітила, що подібні проблеми виникають, коли люди віддаляються від Бога і гублять з виду моральні орієнтири.

Дуже втішно бачити дітей, які виховуються на основі віри у Бога. Ці діти, як правило, краще навчаються, виявляють здібності, вони краще соціалізовані. Спостерігаючи за дітьми в нашій Церкві, я відчуваю спокій за них та їхнє майбутнє, оскільки вони навчені євангелії. У Книзі Мормона сказано: “І ми говоримо про Христа, ми втішаємося у Христі, ми проповідуємо про Христа, ми пророкуємо про Христа, і ми записуємо наші пророцтва, щоб наші діти могли знати, до якого джерела їм звертатися за прощенням їхніх гріхів” (2 Нефій 25:26).

Своє основне завдання, як у школі, так і в Початковому товаристві, я бачу в тому, щоб підставити своє плече дітям, виявляючи до них щодня любов та повагу. Я намагаюся нагадувати їм, що якщо ми самі добрі та милосердні, то нам нічого боятися. Так, світ дуже складний, нас не оминуть проблеми, горе, хвороби та лихо, але ми можемо мати хороші почуття, любити своїх друзів та близьких, можемо служити. І тоді кожен з нас зробить своє життя і життя людей, які нас оточують, трохи кращим.

Одного разу, в якусь мить, я побачила очі дітей. Вони дивилися на мене якось по-особливому і з надією. Тоді я мало не розплакалась. Я подумала, що ще я можу зробити для них. Зараз я просто молюся Богу і прошу, щоб Він зробив мене мудрішою, щоб я допомогла їм вирости добрими людьми, які зможуть упоратися з будь-якими життєвими труднощами. Я вірю, що Бог живий, і ми можемо бути спасенними лише завдяки своєму покаянню та Його жертві.

Роздрукувати