Учення Президентів
Pозділ 17: Свідчення про істину


Pозділ 17

Свідчення про істину

Свідчення nро євангелію Ісуса Христа є найсвятішим, найдорогоціннішим даром у нашому житті, що здобувається лише дотриманням євангельських nринциnів і ніяк не дорогами світу 1.

Вступ

президент Девід О. Маккей часто учив важливості здобуття особистого свідчення про євангелію, обіцяючи, що «Господь ніколи не залишить без уваги того, хто шукає Його». У дитинстві Девід О. Маккей сам прагнув отримати власне свідчення про істину. Згадуючи про цей період свого життя, він писав:

«У дитинстві я чомусь думав, що ми не можемо мати свідчення, якщо не мали якогось [божественного] прояву. Я читав про перше видіння пророка Джозефа Сміта і дізнався, що він знав, що це було від Бога. Я чув свідчення мого батька про голос, який звернувся до нього, і чомусь у мене склалося враження, що тільки так може здобуватися будь-яке свідчення. Ще в дитинстві я розумів, що найдорогоцінніше, що може мати в житті людина, це свідчення про божественність цієї роботи. Я прагнув його, я відчував, що якщо зможу отримати свідчення, все інше стане просто незначним.

Я ніколи не нехтував молитвами. Я завжди вважав, що потаємна молитва в кімнаті, у гаю чи на схилі буде саме тим засобом, через який прийде свідчення. Тому, коли я ще був хлопчиком, то не раз ставав на коліна й молився біля куща з істівними червоними ягодами, залишаючи коня біля дороги.

Я пам’ятаю, як одного дня пообідньої пори їхав схилами Хантсвілля, розмірковуючи про це, і вирішив, що тут, у тиші між гірськими схилами, настав час отримати це свідчення. Я зупинив коня, розгнуздав його, відійшов на кілька кроків і став на коліна під деревом. Повітря було чистим і свіжим, гріло сонце, трави і квіти наповнювали атмосферу прекрасними ароматами …

Я став на коліна і з усією палкістю серця вилив душу перед Богом, благаючи дати свідчення про цю євангелію. Я думав, що буде якесь видіння, що я побачу якийсь прояв, що не залишить в мене ніяких сумнівів.

Я підвівся, сів на коня і, коли вирушив далі, став зважувати всі свої відчуття, потім невільно покачав головою і сказав собі: «Ні, пане, ніяких змін. Я такий самий хлопчик, яким був до молитви». Сподіваного божественного прояву не було»2.

І хоча він не мав якогось божественного прояву, як того очікував, Президент Маккей продовжував пошуки особистого свідчення. Потім він казав, що «духовний прояв, про який я молився у підліткові роки, став природним наслідком виконання обов’язку»3.

Президент Маккей учив зі свого власного досвіду, що слухняність євангельським принципам була ключем до отримання свідчення. Він свідчив: «Якщо ви захочете прийняти принципи вічного життя, то побачите, як у вашу душу проливається благословення Святого Духа, який дасть вам однозначне свідчення, що Бог живе, що Він дійсно є нашим Батьком і що це Його робота, запроваджена через пророка Джозефа Сміта. Таке моє свідчення—найцінніша річ у житті!»4

Учення Девіда О. Маккея

Свідчення про істину—це найдорогоцінніший скарб на світі.

Не існує нічого такого у світі, що людина могла б мати і що приносило б їй більше спокою, більше надії і віри, ніж свідчення про існування Небесного Батька, який любить нас, або про реальність Ісуса Христа, Його Єдинонародженого Сина, про те, що ці дві небесні особи явилися пророку Джозефу і встановили Церкву Ісуса Христа і що чоловіки вповноважені представляти Божество5.

Найдорогоцінніша річ на світі—це свідчення про істину… Істина ніколи не старіє, а істина в тому, що Бог є джерелом священства; … що Він живе, що Ісус Христос, великий Первосвященик, стоїть на чолі цієї Церкви6.

У нас було свідчення Духа про те, що ми є дітьми нашого Батька Небесного. У нас було свідчення, що Бог є живою істотою. У нас було свідчення, що Христос, якого розіп’яли і який піднявся на третій день як воскресла істота, є главою цієї Церкви. У нас було свідчення Духа, що Він явив у цей розподіл часів євангелію Ісуса Христа, яка знов на землі у своїй повноті. Євангелія Ісуса Христа, відкрита пророку Джозефу Сміту, насправді є силою Божою на спасіння [див. Римлянам 1:16]. Вона приносить кожній людині довершене життя в цьому світі й, за умови дотримання євангельських принципів, життя вічне7.

Плекайте у серці свідчення про істину, робіть його настільки ж міцним, твердим і непохитним, як зірки на небі. Нехай до серця кожного і до кожної домівки прийде істинний Дух Христа, нашого Викупителя, існування якого і натхненний вплив якого є реальні—я знаю про це8.

Якщо ми слухняні, то можемо отримати свідчення Духа.

Чистота думки та щире серце, яке щодня прагне керівництва Спасителя, приведе до свідчення про істинність Христової євангелії, такого ж твердого і непохитного, яким було свідчення Петра після того як він побачив переобра-ження Христа і почув голос Бога, який свідчив про Його божественність [див. Матвій 17:1–5]9.

Мені було цікаво, чи багато хто з нас показує … [молоді], як вони можуть [отримати свідчення]. Чи достатньо ми наголошуємо на тому, що вони ніколи не матимуть його, якщо зариються у гріхах, вони ніколи не відчують його, якщо житимуть, щоб задовольняти пристрасті й бажання. «Не буде Мій Дух перемагатися в людині навіки» (Буття 6:3; УЗ 1:33; Мойсей 8:17). Його дух не перебуватиме в нечистій скинії. («Дух Господа не живе в несвятих храмах» Геламан 4:24). І ви не зможете отримати свідчення, не маючи Духа Божого …

Постає запитання: звідки мені знати? На нього дав відповідь Ісус, як показував у всьому, що ми повинні робити. Одного дня, коли Він свідчив про Своє божественне походження, про те, що Його вчення від Бога, фарисеї та інші люди навколо сказали: «Як Він знає Писання, не вчившись?» «Звідки нам знати, —запитували вони, —що Ти від Бога?» А Він просто відповів: «Коли хоче хто волю чинити Його, той довідається про науку, чи від Бога вона, чи від Себе Самого кажу Я» (Іван 7:15, 17). То була вичерпна відповідь, чітка і ясна… «Якщо виконуватимете волю, то пізнаєте». А «пізнати Бога та Ісуса Христа, що послав Він Його, —це вічне життя». [Див. Іван 17:3].10

«Декому дано, —каже Господь в книзі Учення і Завіти, — Святим Духом знати, що Ісус є Сином Бога і що Його було розіп’ято за гріхи світу» [див. УЗ 46:13]. Саме про таких я кажу, що вони міцно стоять на камені одкровення завдяки свідченню, яке несуть світові. Але далі Господь каже, що є такі, кому дано повірити свідченню слів інших людей, щоб вони могли також отримати спасіння, якщо залишаться вірними до кінця [див. УЗ 46:14]. Однак для всіх них свідчення здобувається також і в буденному житті.

Святі останніх днів по всьому світу, виконуючи свій обов’язок, знаходять підтвердження свого свідчення. Вони знають, що євангелія навчає їх бути кращими людьми, що слухняність її принципам зробить з них сильніших чоловіків та вірніших жінок. Це знання відкривається їм щодня, і вони не можуть заперечувати цього. Вони знають, що слухняність євангелії Ісуса Христа робить їх кращими і більш відданими чоловіками, вірними і шановними жінками, слухняними дітьми. Вони знають, що слухняність принципам євангелії робить їх ідеальними сім’янинами. В цьому ідеал, вони відчувають його, вони не можуть заперечувати це, бо знають це, і знають, що порушення цих принципів матиме негативний ефект на їхнє особисте життя і життя їхніх сімей. Вони знають, що слухняність євангелії створює справжнє братерство і дружбу, вони знають, що, дотримуючись законів та обрядів, вони стають більш порядними громадянами. Отже, у буденному житті, дотримуючись принципів релігії на роботі, вони стають уособленням євангельської істини в житті11.

Ви, безсумнівно, бачили людей, які … дивуються, як Церкві вдається бути такою живою і так швидко зростати. Секрет полягає в тому, що справжні святі останніх днів особисто переконані, що це робота Бога, та ж влада, яка дала Петру й Івану силу стояти перед обвинувачами і відверто й сміливо проголошувати Синедріону, кажучи, що Ісус, якого вони розіп’яли, є силою, якою цей чоловік уздоровився, що Його ім’я—це єдине ім’я під небом, яким люди можуть спастися [див. Дії 4:10, 12].

Секрет полягає у свідченні, яким володіє кожна вірна своєму членству в Церкві Христа людина, що євангелія складається з вірних принципів… Це свідчення було дано кожному щирому чоловікові і кожній щирій жінці, які прийняли принципи євангелії Ісуса Христа, прийняли обряди і отримали право на дар Духа Божого, Святого Духа, щоб вести їх. Кожна людина незалежна у своєму свідченні, як тисячі яскравих ліхтарів, що роблять Солт-Лейк-Сіті … таким прекрасним ввечері, кожен перебуває і світить у своїй сфері, однак, його світло породжено тією ж силою, тією ж енергією, що і світло інших ліхтарів12.

Якщо ми приймаємо свідчення людини, так свідчення ж Бога є більшим, бо саме свідченням Бога було проголошено про Його Сина: «Хто вірує в Божого Сина, той свідчення має в собі» [1 Івана 5:10]. Існує свідчення Духа. Бог продовжує являти людським душам реальність воскресіння Господа, божественність цієї величної роботи, істину, божественну й вічну істину, що Бог існує—не як якась сила, як щось, як твердь, як електрика, а Він є нашим Батьком Небесним… Бог являє кожній душі Своє існування. Він являє божественність Господа Ісуса Христа, який прийшов на землю, щоб довести людям існування Бога і Сина13.

Маючи істину своїм дороговказом, супутником, союзником, натхненням, зрозуміймо своє споріднення з Вічним, і всі незначні випробування, смуток і страждання цього життя розтануть як короткий сон. Це можливо завдяки Божим благословенням і керівництву, якщо ми у буденному житті будемо користуватися благословеннями і привілеями євангелії Ісуса Христа14.

Свідчення про євангелію є якорем для душі.

Свідчення про євангелію є якорем для душі в бурхливому і неспокійному житті… Знання про Бога та Його закони приносить стабільність, заспокоєння, мир і з цим наповнене любов’ю серце лине до ближніх, пропонуючи ті ж благословення, ті ж привілеї15.

Ми не можемо по-справжньому вірити, що є дітьми Бога і що Бог існує, не вірячи в остаточний і безумовний тріумф істини євангелії Ісуса Христа. Якщо ми віримо в це, то будемо менше переживати через нищення у світі та занепад цивілізації, адже Бог установив Свою Церкву, яку ніколи не буде повалено і не буде віддано іншому народу. І як Бог живе, поки його люди будуть вірними Йому та одне одному, нам нема чого сумніватися в остаточному тріумфі істини.

Якщо з вами є свідчення [про істину], ви можете безстрашно йти темною долиною злослів’я, перекручування правди і наклепу, наче ви зодягнені у магічні лати, які не проб’є жодна куля і не простромить жодна стріла. Ви можете безстрашно і високо тримати голову, спокійно і не моргаючи дивитися прямо в очі кожній людині… Ви знатимете, що все врешті-решт стане на свої місця, що так і буде, що всі тікатимуть від величного яскравого світла істини, як тане темрява при появі сонячного світла16.

Рекомендації для вивчення і обговорення

  • Що означає мати свідчення про Ісуса Христа та Його євангелію? Чому свідчення є найдорогоціннішим скарбом на землі? (Див. сс. 170–171). Чому кожному з нас необхідно мати особисте свідчення?

  • Що ми повинні робити, щоб отримати свідчення про істину? (Див. сс. 171–174). Чому для отримання міцного свідчення необхідна слухняність? Яку роль відіграє Святий Дух в отриманні нами свідчення?

  • Чому необхідно все життя зміцнювати свідчення? Якими способами ви підживлюєте своє свідчення?

  • Що ми можемо робити, щоб допомогти дітям отримати свідчення про Ісуса Христа і Його євангелію?

  • Президент Маккей учив, що «свідчення про євангелію є якорем для душі» (с. 174). Чому свідчення стає якорем для наших душ? (Див. с. 174). Як ваше свідчення захищає і зміцнює вас під час життєвих випробувань?

  • Чому важливо ділитися свідченням з іншими? Які благословення ви отримали завдяки тому, що свідчили?

Відповідні уривки з Писань: Матвій 16:13–17; Лука 22:32; Іван 7:17; 14:26; Етер 12:4; Мороній 10:3–5; УЗ 1:39; 93:24–28

Посилання

  1. Treasures of Life, comp. Clare Middlemiss (1962), 228.

  2. Treasures of Life, 228–230.

  3. Cherished Experiences from the Writings of President David O. McKay, comp. Clare Middlemiss, rev. ed. (1976), 7.

  4. Treasures of Life, 232.

  5. In Conference Report, Oct. 1953, 88.

  6. In Conference Report, Apr. 1948, 172.

  7. In Conference Report, Oct. 1966, 136.

  8. In Conference Report, Oct. 1965, 145–146.

  9. Ancient Apostles (1918), 49.

  10. In Conference Report, Oct. 1953, 88–89.

  11. In Conference Report, Oct. 1912, 121; paragraphing altered.

  12. In Conference Report, Oct. 1912, 120–121.

  13. In Conference Report, Oct. 1925, 111.

  14. In Conference Report, Apr. 1958, 130.

  15. In Conference Report, Oct. 1912, 122.

  16. In Conference Report, Apr. 1969, 152.

Зображення
sister bearing testimony

«Найдорогоцінніша річ на світі—це свідчення про істину>

Роздрукувати