Учення Президентів
Pозділ 18: Мужність жити праведно


Pозділ 18

Мужність жити праведно

Сьогодні світ найбільше nотребує віри в Бога та мужності, щоб виконувати Його волю1.

Вступ

виступі на Генеральній конференції Президент Девід О. Маккей розповів історію, яку йому переказав чоловік на ім’я Джеймс Л. Гордон.

«Один юнак … вирішив стати учнем в місцевій теслярській майстерні. Він був розумним юнаком, і всі чоловіки з радістю прийняли його до себе. Вони сказали: «Вип’ємо за нашого нового учня!» Вони розлили пиво і дали йому келих.

—Ні, дякую, —відповів він, —я не п’ю.

—Що ж, —сказав грубий старий тесля, —непитущим у нас не місце!

—Один буде, якщо ви мене берете, —сказав юнак.

Інший схопив його за комір і сказав:

—Юначе, ти посмакуєш пива або в собі, або на собі!

—Прекрасно, я прийшов сюди в чистій куртці і з чистим сумлінням. Ви можете заплямувати куртку, якщо так бажаєте, але ви не заплямуєте моєї душі».

Президент Маккей так сказав про юнака з історії:

«Він був вишколений—саме це слово я хочу сказати—не просто навчений, а вишколений не вживати тютюну й міцних напоїв, що одурманюють. Саме це я маю на увазі під моральною мужністю. Сьогодні світ найбільше потребує віри в Бога та мужності, щоб виконувати Його волю»2.

Учення Девіда О. Маккея

Спаситель є довершеним прикладом мужності.

Той, хто є або має бути взірцем у нашому житті, був най- мужнішим з усіх людей. «В Ісусі ми бачимо приклад найвищої відваги, найбільшої мужності, верху героїзму». Справжній герой захищає правду і не щулячись стає на шляху лиха. В цьому плані Спаситель був уособленням справжньої мужності й героїзму. Щоб проілюструвати це, достатньо згадати очищення храму [див. Матвій 21:12–13], сміливу промову істини перед земляками, коли ті вигнали Його з Назарета [див. Лука 4:16–32, 43–44]або коли з 5 тисяч чоловік у Капернаумі … [залишилося зовсім небагато] і Він звернувся [до дванадцятьох] і сказав: «Чи не хочете й ви відійти?» [Див. Іван 6:66–67]. Але Господар ніколи не впадав у відчай і не уникав своєї долі. Саме така мужність потрібна світові в наш час3.

Коли солдати прийшли схопити Ісуса, Петро … вискочив уперед, намагаючись врятувати свого Вчителя, «меча … вихопив, і рубонув раба первосвященика, —і відтяв праве вухо йому». [Див. Іван 18:10]. «Всунь у піхви меча!—наказав йому Спаситель.—Чи ж не мав би Я пити ту чашу, що Отець дав Мені?» [Іван 18:11]. Який урок Петрові! І хоч обов’язок вів до страждання і смерті, Господь був непохитним у Своїй силі …

Похитнулася сила та відданість Петра, але він не міг змусити себе втекти разом з іншими. І він не знав, чи варто йому іти разом з Ісусом. Тому він не зробив ні того, ні іншого, але «здалека йшов услід за Ним до середини двору первосвященика». [Марк 14:54]. Спочатку він залишався ззовні, а потім наважився приєднатися до слуг у дворі …

[Після того, як Петро тричі заперечив, що знає Господа], Спаситель … «обернувся й подививсь на Петра». Потім, згадавши слова Господа: «Перше, ніж заспіває півень, —відречешся ти тричі від Мене», Петро вийшов звідти і гірко заплакав. [Див. Лука 22:54–62].

Говорять, що коли Петро «безмовно пішов від усіх … і коли його ридання наповнили тишу», він так сильно журився, що усамітнився в п’ятницю і суботу, що йшли за розп’яттям Спасителя. Якщо це так, страждання через те, що він зробив, мабуть, було ще гострішим, коли він пригадував всі ті добрі слова Спасителя до нього і ті численні щасливі моменти, коли він був поруч з Господом. Кожне слово, кожен вчинок і погляд—все те, що він пригадував про свого Вчителя, все спливало в розумі в новому світлі… Крізь гіркі сльози він бачив усі якості справжнього чоловіка, уособленням яких був Ісус— Благоговіння, Братерство, Терпіння, Щирість, Мужність4.

Надія та доля світу зосереджені в Галілеянині, Господі і Спасителі, Ісусі Христі. У вашому житті, борючись з його не-гараздами, чи зазирнете ви глибоко в себе, щоб побачити, чи вірите ви в це? [Один письменник] поставив таке запитання: «Чи є Ісус лише легендарною в історії постаттю, святим, якого зображують на вітражах церков, … до якого не наблизитися і чиє ім’я не можна вимовляти вголос, чи Він залишається таким, яким був у плоті, —реальним, з такими ж, як у нас, пристрастями, нашим старшим братом, провідником, порадником, утішителем, прекрасним голосом, що з минулого закликає нас жити благородно, відважно поводитися і до кінця бути мужніми?» Хто Він для тебе, товаришу мій?5

Мужність породжується вірою та надією.

На нас лежить більший обов’язок, ніж будь-коли, —учитися євангелії Ісуса Христа і жити за нею. Перед нами складніше завдання. Останню роботу ще не виконано повністю … Нам необхідна мужність, щоб вийти на новий рівень, нам потрібна мужність, щоб устояти в існуючій ситуації, при існуючих умовах, і саме тому я вибрав слова: «Будьте сильні, і хай буде міцне ваше серце, усі, хто надію покладає на Господа!» [Псалми 30:25].

У цьому обіцянні закладено два принципи, якими буде дорожити кожна справді набожна людина—віра й мужність. Про що ці слова? Ми точно знаємо, що Господь залишається вірним Своєму народу, тому нехай ніхто не впадає у відчай, а набереться мужності, і його віра не буде даремною. Віра в Бога, довіра до Нього, впевненість у ближніх, мужність у боротьбі за свої переконання дозволять нам зрештою досягти будь-якої праведної мети6.

З вірою в безмежну силу, в особистий захист, який надає нам наш Батько, —а ми вважаємо Його саме таким люблячим Батьком—зустрічаймо з мужністю свої труднощі!»7

Щоб зберігати духовні цінності, молодь повинна розвивати мужність.

[Збереження] своїх ідеалів—це інший аспект життя, в якому ми можемо проявити мужність і заслужити схвалення Бога, якому віримо. Настали часи, коли люди повинні мислити тверезо і не дати відірвати себе від пристані безпеки ілюзорними теоріями, що пропонуються як панацея від наших теперішніх хвороб. Наш час змушує молодь, якій вистачає мужності, високо тримати прапор моралі. В цьому ми можемо побачити справжню силу духу. Говорять, що героїзм—це концентрована мужність. Що ж, наші найславетніші герої бувають не тільки на полях битв. Я думаю, що вони також живуть серед нашої молоді. Молоді чоловіки і молоді жінки, потрапивши на вечірки, безстрашно відмовляйтеся від всього того, що, як ми знаємо, виснажує особистість і ослабляє саму життєву енергію молоді, і засуджуйте це.

«В історії цього світу ще ніколи не було періоду, —каже [один письменник], —коли б так конче були потрібні герої моралі. Світ чекає на таких. Провидіння Боже наказало науці трудитися і підготувати таким дорогу. Для них вона кладе залізні рейки, протягує дроти і долає океани. Але де ж вони самі? Хто вдихне в наші громадські й політичні стосунки вище життя?» «Найважливішими у світі, —каже видатний вчений, —є не відкриття Галілея, Фарадея та інших, а віра в існування моральних і духовних цінностей». Я благаю молодь бути мужньою і зберігати моральні та духовні цінності євангелії Ісуса Христа. Врешті-решт, «яка ж користь людині, що здобуде ввесь світ, але душу свою занапастить? Або що дасть людина взамін за душу свою?» [Матвій 16:26]8.

Мета освіти полягає в тому, щоб розвинути можливості дитини, що забезпечить її добробут упродовж життя; розвинути силу самоконтролю, щоб вона ніколи не стала рабом своїх забаганок чи інших слабкостей; зробити з неї справжнього чоловіка або прекрасну жінку, щоб кожна дитина та кожен підліток хоча б подавали надії на те, що будуть другом, супутником, а згодом і зрілим чоловіком або дружиною, зразковим батьком чи люблячою, розумною матір’ю, маючи силу мужньо встояти перед бурями життя, стійко витримати лихо і без страху постати перед смертю9.

Я читав 53 розділ книги Алми, в якому йдеться про юнаків, що славилися своєю мужністю, силою і здібністю—чоловіків, які були завжди вірними в усьому, що б їм не довірили. Хто ці юнаки? То були сини батьків, які були так само гідні довіри. їхніми батьками були навернені ламанійці, які, отримавши Дух Божий, присвятили своє життя служінню ближнім і в своєму служінні в церкві уклали завіт, що ніколи не візьмуть у руки зброю проти своїх братів, що більше ніколи не підуть на війну. Такою була їхня клятва, таким був завіт, і вони були віддані йому до своєї смерті10.

Я благаю молодь бути мужньою і зберігати моральні та духовні цінності євангелії Ісуса Христа. Світу потрібні духовні герої!11

Як казав [один письменник]: «Перед вами дві дороги: одна веде все нижче і нижче—туди, звідки чути плач відчаю, а інша веде до ранкових висот, звідки доносяться вигуки радості людської і де чесний труд винагороджується безсмертям».

Нехай Бог дасть вам чисте бачення, ясний погляд, непохитну волю, мужнє серце, … щоб ви зробили правильний вибір. Вибравши правильно, ходіть з піднятою головою, не ховаючи обличчя, що доведе, що ви нікого не образили. І хоча життя стає важчим і обтяжують страждання, нехай вас веде світло Христового життя, щоб не падали ви духом12.

З духовною мужністю ми можемо подолати всі життєві випробування.

Мужність—це риса характеру, яка дозволяє поставати перед небезпекою або протидією із спокоєм і твердістю і допомагає людині переживати труднощі, що лежать на її шляху до праведних досягнень… Мужність означає силу не тікати від труднощів і долати їх13.

Неважко чинити правильно, якщо тебе оточують добрі люди, але важко захищати правду, коли більшість у натовпі борються проти неї, однак, це слушний час проявити справжню мужність. Пророк Джозеф Сміт, наприклад, був гнаний і переслідуваний за стверджування, що він мав видіння, але він завжди залишався вірний своєму свідченню. Хоча його ненавиділи і переслідували, він, як сам казав, все ж таки був вірний тому Богові, який промовляв до нього, і весь світ не міг змусити його думати або вірити інакше. [Див. Джозеф Сміт—Історія 1:24–25; курсив додано].

Такою повинна бути мужність і твердість кожного. Коли людина знає, де правда, вона повинна завжди мати мужність, щоб захищати її, навіть піддавши себе висміюванню чи покаранню14.

Будьмо мужніми, захищаючи правду! Не боїмося висловлюватися на її користь! Будьмо вірними!15

Нехай Бог благословить нас мужністю, щоб ми вибирали правду, здатністю цінувати все хороше в житті і силою віддано служити Йому та нашим ближнім16.

Праведність—це відданість істині, яку ми знаємо, це сповнене відваги життя в гармонії з нашими ідеалами; це завжди сила17.

Рекомендації для вивчення і обговорення

  • Що таке мужність? (Див. с. 182). Чому духовна мужність важливіша за бравість? Як ми можемо посилити мужність або зміцнитися в ній? Як ми можемо жити за євангелію, смиренно проявляючи щодня мужність?

  • Наведіть приклади того, як Спаситель та інші персонажі із Священних Писань проявляли довершену духовну мужність. (Див. сс. 178-179). Як їхній приклад вплинув на вас?

  • Який зв’язок між вірою і мужністю? (Див. с. 179). Як Господь допомагає нам витримувати здавалося б нестримну протидію? Що ми повинні робити, аби Він допомагав нам?

  • Розпач—це коли людина втрачає мужність. Чому розпач вважається небезпечним знаряддям в руках лукавого? Що ми можемо робити, щоб не впасти в розпач?

  • В яких ситуаціях часто необхідна екстраординарна мужність? Як святі останніх днів проявляють в таких ситуаціях свою мужність? Як ми можемо допомогти дітям і молоді Церкви бути мужніми у збереженні євангельських норм і заохочувати їх до цього? (Див. сс. 180-182). Як у цьому може допомогти брошура Заради зміцнення молоді?

Відповідні уривки з Писань: Повторення 31:6; 2 Царів 6:16; Римлянам 15:13; 1 Нефій 3:7; УЗ 121:7–9

Посилання

  1. In Conference Report, Apr. 1963, 95.

  2. In Conference Report, Apr. 1963, 95; story taken from James L. Gordon, The Young Man and His Problems.

  3. In Conference Report, Apr. 1936, 58.

  4. Ancient Apostles (1918), 63–66; paragraphing altered.

  5. In Conference Report, Oct. 1954, 84; paragraphing altered.

  6. In Conference Report, Apr. 1936, 57–58; paragraphing altered.

  7. In Conference Report, Apr. 1936, 61.

  8. In Conference Report, Apr. 1936, 60–61; paragraphing altered.

  9. Gospel Ideals (1953), 436.

  10. In Conference Report, Oct. 1927, 11–12.

  11. In Conference Report, Apr. 1969, 152.

  12. Whither Shall We Go? Brigham Young University Speeches of the Year, 10 May 1961, 7.

  13. In Conference Report, Apr. 1936, 58.

  14. Ancient Apostles, 185; paragraphing altered.

  15. In Conference Report, Oct. 1968, 145.

  16. In Conference Report, Apr. 1940, 118.

  17. In Conference Report, Apr. 1959, 73.

Зображення
Peter

«Крізь гіркі сльози [Петро] бачив усі якості справжнього чоловіка, уособленням яких був Ісус—Благоговіння, Братерство, Терпіння, Щирість, Мужність».

Зображення
two thousand stripling warriors

Як і юні воїни Геламана, ми повинні бути «надзвичайно хоробрими, … ма[ти] мужність, а також силу і спритність» і бути «вірними завжди» (Алма 53:20).

Роздрукувати