2004
З силою Господа
Tpaвeнь 2004


З силою Господа

Нам потрібні сили більші за наші власні, щоб дотримуватися заповідей за будь-яких обставин у житті.

Коли я був юнаком, то служив у Церкві радником одного мудрого президента округу. Він намагався навчати мене. Я пам’ятаю одну його пораду, над якою довго розмірковував: «Коли ти з кимось зустрічаєшся, стався до людини так, ніби вона має серйозну проблему, … і в більшості випадків ти будеш правий».

У той час я вважав його песимістом. Тепер, коли пройшло більше сорока років, я бачу, як добре він розумів світ і життя. З кожним роком світ стає складнішим. А наші фізичні можливості з віком потрохи зменшуються. Стає зрозумілим, що нам потрібно буде мати силу, що перевищує людську. Псалмоспівець був правий: «А спасіння праведних—від Господа, Він їхня твердиня за часу лихоліття»1.

Відновлена євангелія Ісуса Христа допомагає нам зрозуміти, як заслужити допомогу від Господа під час випробувань. Євангелія пояснює, чому ми постаємо перед труднощами життя. І, що навіть більш важливо, вона пояснює, як отримати захист і допомогу від Господа.

Ми маємо труднощі, тому що Небесний Батько любить нас. Його мета—допомогти нам заслужити благословення вічного життя разом із сім’ями, щоб жити у славі з Ним і Його Сином Ісусом Христом. Щоб стати гідними цього дару, нам потрібно було отримати смертне тіло. Прийшовши на землю, ми зрозуміли, що нас буде випробувано спокусами і труднощами.

Відновлена євангелія навчає нас не лише, чому ми повинні пройти через випробування, але також пояснює, що таке випробування. Пророк Джозеф Сміт дав пояснення. Завдяки одкровенню він зміг записати слова, вимовлені під час сотворіння світу. Ці слова про нас, тих духовних дітей Небесного Батька, які мали прийти в земне життя. Ось ці слова:

«І в цьому ми випробуємо їх, щоб подивитися, чи робитимуть вони все, що Господь Бог їхній накаже їм»2.

Це пояснення допомагає нам зрозуміти, чому в нашому житті зустрічаються труднощі. Вони дають можливість довести нашу вірність Богові. В житті стільки всього навалюється на нас, що нам може здатися неможливим витерпіти до кінця. Мені здавалося, що саме це означали слова з Писань «витерпіти до кінця»3, коли я вперше прочитав їх. Це звучало похмуро, подібно до того, коли ти непорушно сидиш у кріслі, тримаючись за його поручні, в той час як хтось видаляє тобі зуба.

Таке саме відчуття може мати сім’я, яка живе на врожай зернових, коли немає дощу. Вони можуть думати: «Як довго ми протримаємося?» Те ж саме можуть відчувати молоді люди, які повинні чинити опір потоку бруду і спокус. Те ж саме може відчувати молодий чоловік, який щосили намагається здобути освіту, необхідну для отримання роботи, яка дасть можливість забезпечувати дружину і сім’ю. Таке саме відчуття може мати людина, яка не може знайти роботу або втрачає роботу раз за разом, тому що підприємства закриваються. Так само може почуватися людина, здоров’я якої раптово погіршилося і вона втратила фізичну силу, що рано чи пізно таки стається в житті з нами або з близькими людьми.

Але випробування люблячого Бога даються не для того, щоб побачити, чи можемо ми витерпіти труднощі, але чи здатні ми їх витерпіти гідно. Ми успішно пройдемо випробування, якщо покажемо, що пам’ятали Його і дані Ним заповіді. Витерпіти гідно означає дотримуватися заповідей, незважаючи на будь-яку протидію, спокуси і суєтність навколо нас. Ми можемо все це так чітко розуміти завдяки тому, що відновлена євангелія робить план щастя простим.

Ця ясність допомагає нам побачити, якої допомоги ми потребуємо. Нам потрібні сили більші за наші власні, щоб дотримуватися заповідей за будь-яких обставин у житті. Для когось—це бідність, а для інших—багатство. Це можуть бути негаразди, пов’язані з похилим віком чи розквітом молодості. Є стільки варіантів поєднання випробувань і їхньої тривалості, скільки дітей у Небесного Батька. Немає двох подібних. Але завжди, в усі часи нашого життя й життя кожної людини випробовується одне й те ж саме: «Чи будемо ми робити все, що Господь повелить нам?»

Знання про причину і природу випробувань підказує нам, як отримати допомогу. Ми повинні звернутися до Бога. Він дає нам заповіді. І нам потрібні сили більші за наші власні, щоб дотримуватися їх.

Повторюю, відновлена євангелія робить простими ті невеличкі речі, які нам потрібно виконувати. І вона дає нам упевненість, що необхідна допомога надійде, якщо ми будемо робити ці маленькі речі завчасно й постійно, не чекаючи, поки настане криза.

Перше, друге й останнє, що нам слід робити—це молитися. Спаситель сказав нам, як. Одна з найчіткіших настанов знаходиться в 3 Нефії:

«Ось, істинно, істинно кажу Я вам, ви повинні пильнувати і молитися завжди, щоб не увійти у спокусу; бо Сатана жадає володіти вами, щоб він міг просіяти вас, як пшеницю.

Отже, ви завжди повинні молитися Батькові в Моє ім’я;

І чого б ви не попросили у Батька в Моє ім’я, того, що є правильним, віруючи, що отримаєте, ось це буде дано вам.

Моліться у своїх сім’ях Батькові, завжди в Моє ім’я, щоб ваші жінки і ваші діти могли бути благословенні»4. Отже, ми повинні завжди молитися.

Ще одна проста річ, яку слід робити, щоб Бог мав можливість укріпити нас—це бенкетувати словом Бога: читати Головні труди Церкви і слова сучасних пророків та розмірковувати над ними. Бог обіцяє надавати допомогу, якщо ми щоденно будемо вивчати Писання. Старанне вивчення Писань приносить Святого Духа. Книга Мормона містить обіцяння, але воно однаково стосується всіх слів Бога, які Він дав і ще дасть через Своїх пророків.

«Ось, я б хотів закликати вас, що коли ви читатимете їх, якщо за мудрістю Бога буде так, що ви читатимете їх, то пам’ятайте, наскільки милостивим був Господь до дітей людських, від створення Адама аж до тих пір, коли ви отримаєте їх і обдумаєте в серцях своїх.

І коли ви отримаєте їх, я б хотів закликати вас, щоб ви запитали у Бога, Вічного Батька, в ім’я Христа, чи не істинні вони; і якщо ви питатимете з щирим серцем, з відвертим бажанням, маючи віру в Христа, Він явить вам їхню істинність силою Святого Духа.

І силою Святого Духа ви можете пізнати істинність усього»5.

Ми повинні звертатися до цього обіцяння не лише один раз і не лише питаючи про Книгу Мормона. Обіцяння певне. Сила Святого Духа—реальна. Вона приходитиме знову і знову. Існує найвища істина, про яку він завжди свідчитиме: Ісус є Христос.

Це свідчення приведе нас до Спасителя, і ми приймемо ту допомогу, яку Він пропонує всім, хто проходить через випробування в горнилі земного життя. Не раз Він казав, що збере нас, як квочка збирає курчат під свої крила. Він каже, що ми повинні прийняти рішення прийти до Нього з лагідністю й достатньою вірою в Нього, щоб покаятися з «щирими намірами в серці»6.

Один із способів зробити це—збиратися зі святими в Його Церкві. Ходіть на збори, навіть коли це важко. Якщо ви приймете рішення, Він допоможе вам знайти силу зробити це.

Мені написала одна сестра, член Церкви з Англії. Коли єпископ запитав, чи прийме вона покликання навчати в ранковій семінарії, він порадив їй також помолитися перш, ніж погодитися. Вона помолилася. Вона погодилася. Під час першої зустрічі з батьками єпископ стояв поруч з нею. Вона оголосила, що, на її думку, заняття необхідно проводити п’ять разів на тиждень. Дехто з батьків засумнівався. Хтось сказав: «Вони не прийдуть. Вони голосуватимуть своїми ногами».

Що ж, той сумнів частково виправдався. Учні справді проголосували своїми ногами. Але їхня відвідуваність під час цих холодних темних ранків перевищує 90 відсотків. Та вчителька і єпископ вірили, що коли учні почнуть приходити, їх буде зміцнено силою, що перевищує їхню власну. Та сила прийшла. Вона захищатиме їх, коли вони підуть туди, де будуть єдиними святими останніх днів. Вони не будуть ні самотніми, ні безсилими, тому що прийняли запрошення збиратися зі святими, хоча це і не було легко.

Цю силу дано як літнім, так і молодим. Я знаю одну вдову, якій за дев’яносто. Вона користується інвалідним візком. Як і ви, вона молиться, благаючи про допомогу у вирішенні проблем, які вона не може вирішити, покладаючись на свої людські сили. Їй прийшла відповідь у вигляді відчуття в серці. Вона підштовхнула її до виконання заповіді: «І ось, ви будете зустрічатися часто»7. Отже, вона знаходить спосіб, щоб дістатися на причасні збори. Люди з її приходу казали мені: «Ми такі раді бачити її. Вона приносить з собою такий дух!»

Вона приймає причастя й поновлює завіт. Вона пам’ятає Спасителя і намагається дотримуватися Його заповідей. І тому завжди має з собою Його Духа. Можливо, її проблеми не вирішаться. Більшість із них є наслідком вибору інших людей, і навіть Небесний Батько, Хто чує її молитви і любить її, не може змусити інших вибирати правильно. Але Він може надати їй захист Спасителя й обіцяння, що Його Дух завжди буде з нею. І я впевнений, що вона, у силі Господа, успішно пройде через свої випробування, тому що дотримується заповіді збиратися часто зі святими. Це буде не лише доказом того, що вона терпить гідно, але і є джерелом сили витерпіти те, що чекає попереду.

Є ще одна проста річ. Господню Церкву було відновлено, й, таким чином, будь-яке покликання служити в ній є покликанням служити Йому. Той єпископ в Англії був таким мудрим. Він попросив жінку помолитися про своє покликання служити. Він знав, яку відповідь вона отримає. Це буде запрошенням від Небесного Батька і Його Улюбленого Сина. Він знав, про що вона дізнається, відгукнувшись на заклик Учителя. У Своєму служінні Святий Дух стає напарником для тих, хто намагається робити все, на що здатен. Ця жінка безсумнівно відчула це, коли стояла перед батьками і бачила, як учні голосують своїми ногами. Те, що здавалося важким, майже неможливим здійснити власними силами, перетворилося на радість, завдяки силі Господа.

Коли вона читає Писання і розмірковує над ними, молиться перед підготовкою до уроків, то знає, що Спаситель просить Батька послати їй Святого Духа так само, як Він обіцяв це Своїм учням під час Останньої вечері. Він знав, які на них чекають випробування, а Йому треба було вже йти. Він не залишив їх безутішними. Він пообіцяв їм Святого Духа так само, як Він обіцяє його нам, коли ми служимо Йому. Отже, кожного разу, коли приходить запрошення служити, приймайте його. Разом з ним прийде допомога долати випробування, які набагато важчі за це покликання.

Зараз не всі мають офіційне покликання. Але кожен учень служить Учителю, коли свідчить і по-доброму ставиться до людей. Усі дають це обіцяння, коли входять у води хрищення. І всіх, хто виконуватиме свої зобов’язання перед Богом, буде супроводжувати Дух.

Служачи Вчителю, ви пізнаєте і полюбите Його. Якщо ви будете наполегливими в молитвах і вірному служінні, то почнете відчувати, що Святий Дух супроводжує вас. Багато хто з нас служив так і відчував цей супровід. Якщо озирнетеся в минуле, то згадаєте, що з вами відбулися зміни. Зменшився вплив спокус робити зло. Збільшилося бажання робити добро. Ті, хто добре знали вас і любили, могли сказати: «Ти став добрішим, більш терплячим. Ти вже не такий, як був раніше».

Ви вже не такі, якими були раніше, тому що Спокута Ісуса Христа є реальною. І реальним є обіцяння, що ми можемо стати новими, зміненими, кращими. Ми можемо стати сильнішими у життєвих випробуваннях. Тоді ми підемо в силі Господа, в силі, яка розвилася, коли ви служили Йому. Він іде з нами. І з часом ми станемо Його учнями, які зміцнилися, пройшовши через випробування.

Згодом ви помітите зміну у ваших молитвах. Вони стануть палкішими й частішими. Слова, які ви промовлятимете, набудуть для вас іншого змісту. За заповіддю ми завжди молимося Батькові в ім’я Ісуса Христа. Але ви відчуєте більшу впевненість, коли молитиметеся Батькові, знаючи, що звертаєтеся до Нього як перевірений учень Ісуса Христа, якому можна довіряти. Батько дасть вам більше миру й сили в цьому житті, а разом з цим ви відчуватимете радість, сподіваючись почути в кінці життєвого випробування слова: «Гаразд, рабе добрий і вірний!»8

Я знаю, що Бог Батько живий. Я свідчу, що Він чує кожну нашу молитву і відповідає на неї. Я знаю, що Його Син Ісус Христос сплатив ціну за всі гріхи і що Він хоче, аби ми прийшли до Нього. Я знаю, що Батько і Син хочуть, аби ми пройшли життєве випробування. Я свідчу, що Вони підготували для нас шлях. Завдяки Відновленню євангелії в останні дні шлях для нас ясний. Ми можемо знати заповіді. В Церкві Ісуса Христа ми маємо право на обіцяння, що Святий Дух завжди буде з нами. І ми можемо витерпіти гідно. В ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Псалми 37:39.

  2. Aвраам 3:25.

  3. 2 Нефій 31:20.

  4. 3 Нефій 18:18–21.

  5. Мороній 10:3–5.

  6. 3 Нефій 10:6.

  7. 3 Нефій 18:22.

  8. Матвій 25:21.

Роздрукувати