2004
Душа моя втішається Писанням
Tpaвeнь 2004


Душа моя втішається Писанням

Якщо ви досі не розвинули звичку щоденно читати Писання, почніть зараз і продовжуйте надалі.

Коли я тільки-но вийшла заміж, то попросила свою свекруху, яка дуже добре готує, щоб вона навчила мене робити смачні рулети. З вогником в очах вона відповіла, що їй знадобилося 25 років, щоб навчитися робити гарний рулет! Тоді додала: «Отже, краще розпочинай прямо зараз». Я прислухалася до її поради, і ми скуштували вже не один смачний рулет в нашому домі.

Приблизно в той самий час мене запросили на обід Товариства допомоги, де збирали всіх сестер з мого приходу, які прочитали або Книгу Мормона, або скорочену Історію Церкви. У той час я читала Писання нерегулярно, і щоб піти на обід, обмежилася читанням коротшої книги, бо це було простіше і займало менше часу. Під час обіду я глибоко відчула, що хоч історична книга— це добре, проте я маю читати Книгу Мормона. Святий Дух підказував мені змінити свої звички щодо читання Писань. Відтоді я почала читати Книгу Мормона і вже ніколи не припиняла робити це. Я не вважаю себе експертом з Писань, втім надзвичайно люблю читати всі Писання і радію, що на все життя виховала звичку читати їх. Неможливо осягнути уроки, що містять Писання, прочитавши їх лише один раз або вивчаючи окремі вірші в класі.

Випікання рулетів—чудова навичка з домогосподарства. Коли я печу їх, будинок сповнюється солодким ароматом. Я можу висловлювати свою любов до сім’ї, коли ділюся чимось, що створила сама. Коли я досліджую Писання, будинок сповнюється Духом Господа. Я досягла глибокого розуміння і можу ділитися ним зі своєю сім’єю, збільшуючи любов до них. Господь сказав нам, що ми маємо «присвятити свій час вивченню Писань» (див. УЗ 26:1) і що «Книгу Мормона і Святі Писання дано… для [нашого] настановлення» (див. УЗ 33:16). Кожна жінка може стати наставницею з євангельського учення у себе вдома, і кожна сестра в Церкві потребує знання євангелії як провідник і учитель. Якщо ви досі не розвинули звичку щоденно читати Писання, почніть зараз і продовжуйте надалі, щоб ви могли бути готовими виконувати свої обов’язки у цьому житті та у вічності.

Мої перші спроби спекти рулет або читати Писання не завжди були успішними, проте з часом це давалося все легше. В обох випадках я мала навчитися певній техніці виконання і зрозуміти, які інгредієнти потрібні. Було знайдено ключ і застосовано його. Вірний шлях до вивчення Писань починається із «застосування» їх до нас (див. 1 Нефій 19:23). Хтось починає з пошуку теми у Путівнику по Писаннях, яка дуже цікавить його. Інші починають з початку книги у Писаннях і протягом читання шукають особливих учень.

Наприклад, коли мене покликали служити провідником Товариства молодих жінок, я купила новий примірник Писань, і коли читала й робила позначки, шукала те, що могло б допомогти мені у моєму покликанні. Іноді я приклеювала кольорові папірці на сторінки, щоб потім швидко знайти тему, яку вивчала. В мене були паперові закладки на тих сторінках Писань, де знаходилися улюблені вірші про покаяння і Спокуту, тож я могла легко знайти їх, коли щотижня розмірковувала про причастя. Я зазвичай робила нотатки під час навчання. Іноді я залишала ці нотатки у Писаннях або записувала те, чого навчалася, в окремий записник.

Час від часу я купую новий примірник Книги Мормона. Коли я починаю читати цю нову книгу, то роблю примітки на полях, таким чином записуючи те, чого навчилась. Щоб було легше запам’ятовувати вивчене, я малюю лінії, що зв’язують думки. Я замальовую вірші і підкреслюю ключові слова. Коли я знаходжу ідеї, що зв’язані між собою, то утворюю ланцюжок віршів з Писань, щоб поєднати ці ідеї (див. Навчати—немає покликання, величнішого, с. 56–58). Мені подобається застосовувати свої Писання, як робочий зошит, тож іноді я записую, де я була, коли отримала якесь навчання, або ім’я людини, що навчила мене чомусь. Тоді, перечитуючи ці записи, події і почуття оживають у моїй пам’яті.

Багато з вас вивчають іноземні мови. Можливо, вам сподобається розпочати читання Книги Мормона іншою мовою. Коли ви читаєте Писання іноземною мовою, ви отримуєте нове значення слів. Хтось починає з пошуку відповідей на свої запитання. Вони хочуть дізнатися, ким є і що мають робити зі своїм життям. Мій друг запропонував мені почати з пошуку запитань у Писаннях, що поставив нам Господь, і замислитися над ними (див. John S. Tanner, «Responding to the Lord’s Questions,» Ensign, Apr. 2002, 26). З тих пір я відкрила багато важливих запитань, як наприклад: «Чого ти бажаєш?» (1 Нефій 11:2) та «Що ви думаєте про Христа?» (Матвій 22:42). Перелік цих запитань знаходиться в кінці моїх Писань. Я часто вибираю одне для обдумування у тихі хвилини, тому що розмірковування освітлює мій розум, і я можу «розуміти Писання» (Лука 24:45). Коли Писань немає поруч зі мною, я навчаюся через перегляд учень, які пам’ятаю. Повторюючи напам’ять Уложення віри або інші вірші, я можу зберігати їх у своєму банку пам’яті.

Коли б людина не почала вивчати Писання, ключ до відкриття важливих знань полягає у продовженні вивчення. Я ніколи не втомлююся від дослідження скарбів істини у Писаннях, бо вони навчають «у простоті, таким простим, яким тільки може бути слово» (2 Нефій 32:7). Писання «свідчать про Христа» (див. Іван 5:39). Вони «скажуть вам усе, що вам треба робити» (див. 2 Нефій 32:3). Вони можуть «зробити [нас] мудрими на спасіння» (2 Тимофію 3:15).

Завдяки читанню Писань і молитвам, що супроводжують моє навчання, я здобула знання, яке приносить мир і допомагає зосереджувати мої зусилля на вічних принципах. Почавши кожен день читати Писання, я дізналася більше про Небесного Батька, Його Сина Ісуса Христа та що мені слід робити, щоб стати такими, як Вони. Я дізналася про Святого Духа і що зробити, аби Він був поруч. Я дізналася про те, що є дочкою Бога. Дійсно, я збагнула, ким я є, для чого живу на землі і що мені робити з цим життям.

Будучи юнаком, пророк Джозеф Сміт мав важливе запитання, що обтяжувало його розум. Він почав читати Писання і знайшов вирішення проблеми у Біблії (див. Яків 1:5). Він сказав: «Ще ніколи жоден уривок з Писань не зворушував людського серця з такою силою, як тоді ці слова зворушили мене». Він міркував над цим «знову і знову» (Джозеф Сміт—Історія 1:12). Завдяки тому, що Джозеф вчинив так, як було сказано в Писаннях, він дізнався про Небесного Батька, Його Сина Ісуса Христа, Святого Духа і що він сам є сином Бога. Джозеф дізнався про те, ким він є, для чого він живе на землі і що має робити в цьому житті.

Писання настільки важливі, що Нефій ризикував своїм життям, щоб отримати одне з них. Він хотів «побачити, і почути, і пізнати» (1 Нефій 10:17). Він, «вивчивши [Писання], перекона[вся], що вони корисні… [і] великої цінності» (1 Нефій 5:21). З Писань він дізнався про «діяння Господа в інших землях, серед давнього народу» (1 Нефій 19:22). Він почав вивчати Писання і дізнався про Небесного Батька, Його Сина Ісуса Христа, Святого Духа та про те, що він є сином Бога. Він дізнався, ким він є і що робити.

Я глибоко впевнена у молодих жінках Церкви. Через вашу звичку щодня читати Писання вас буде «приведено повірити святому писанню, так, пророцтвам святих пророків, які записано» (Геламан 15:7). Ви будете матерями й провідниками, які допоможуть зміцнити наступне покоління у розумінні євангелії та свідченні. Ваші діти стануть чоловіками й жінками віри, які продовжуватимуть будувати царство Бога на землі, завдяки тому, чого ви навчили їх з Писань.

Якщо читання Писань ще не стало звичкою для вас, сьогодні прекрасний день, щоб почати. Насправді, щоб зробити смачний рулет, не потрібно 25 років. Мені потрібно було лише натхнення почати. Домашні рулети приносять велике задоволення моїй сім’ї. Проте більша радість приходить від звички щодня читати Писання, що я розпочала робити багато років тому. Інколи у мене буває вдосталь часу, щоб роздумувати над Писаннями. Та буває, я розмірковую над кількома віршами. Так само як їжа й дихання підтримують моє фізичне тіло, Писання насичують і оживляють мій дух. Я можу сказати зараз словами Нефія: «Душа моя втішається Писанням, і серце моє обдумує його… Послухайте, моя душа втішається діяннями Господа; і серце моє постійно обдумує те, що я побачив і почув» (2 Нефій 4:15–16). В ім’я Ісуса Христа, амінь.

Роздрукувати