Книги й уроки
Розділ 17: Церква Ісуса Христа в наші дні


Розділ 17

Церква Ісуса Христа в наші дні

Зображення
Painting of a young boy kneeling looking up at a grove of trees. At the center of the painting is a young boy (age 14) kneeling. His hands are resting on his thighs and he looks up at a light source above his head. The boy wears grey trousers (with suspenders) and grey vest and an off-white shirt. The shirt has a collar and two button placket at the front and the sleeves are rolled. The young boy had blond hair that is slightly rumpled. The background his a grove of trees, almost all with no leaves. There are some low saplings immediately behind the boy. The foreground has rocks, twings and small plants sprouting. "Walter Rane 04" appears in the lower right corner in red.

Церкву Ісуса Христа було забрано з землі

  • Чому Церкву Ісуса Христа було забрано з землі невдовзі після Спасителевої смерті й воскресіння?

Коли Ісус жив на землі, Він установив Свою Церкву—єдину істинну Церкву. Він зробив це для того, щоб євангельські істини могли бути донесені до всіх людей і щоб обряди євангелії виконувалися належно, з повноваженням. Завдяки цій організації Христос міг принести благословення спасіння всьому людству.

Після піднесення Спасителя на небеса люди змінили обряди і вчення, встановлені Ним і Його апостолами. Через відступництво припинилися одкровення, які йшли безпосередньо від Бога. На землі більше не було справжньої Церкви. Люди заснували різні церкви, які заявляли, що є істинними, але навчали суперечливим доктринам. Навколо релігії точилися безладдя й суперечки. Господь передбачив таку ситуацію. Він казав, що буде голод на землі, “не голод на хліб, і не спраг[а] на воду, але спраг[а] почути Господні слова… І … блукатимуть, щоб знайти слово Господа,—та не знайдуть його!” (Aмос 8:11–12).

  • Як впливає на людей голод, про який ідеться в Амос 8:11–12?

Господь пообіцяв відновити свою істинну Церкву

  • Назвіть деякі з умов у світі, щоб бути готовим для Відновлення євангелії?

Господь пообіцяв відновити в останні дні Свою Церкву. Він сказав: “Я ось ізнову предивне вчиню з цим народом, вчиню чудо й диво” (Ісая 29:14).

Протягом багатьох років люди жили в духовній темряві. Приблизно через 1700 років після пришестя Христа люди дедалі більше стали цікавитися істинним знанням про Бога та релігію. Дехто бачив, що євангелії, якій навчав Ісус, на землі вже немає. Дехто розумів, що немає одкровення, немає справжнього повноваження, і що на землі не існує Церкви, яку організував Христос. Прийшов час для відновлення Церкви Ісуса Христа на землі.

  • Чому Відновлення повноти євангелії є “чудом і дивом”?

Нове одкровення від Бога

  • Що Джозеф Сміт дізнався про Бога, коли отримав Перше видіння?

Навесні 1820 року відбулася одна з найважливіших подій у світовій історії. Настав час для предивної і чудесної роботи, про яку говорив Господь. Один юнак, якого звали Джозеф Сміт, хотів дізнатись, яка з усіх церков була істинною Церквою Христа. Він пішов у ліс неподалік від дому і смиренно й щиро молився Небесному Батькові, запитуючи, до якої церкви йому слід приєднатися. Того ранку сталося диво. Небесний Батько й Ісус Христос явилися Джозефу Сміту. Спаситель наказав йому не приєднуватися до жодної з церков, бо істинної Церкви на землі немає. Він також сказав, що вчення сучасних церков “мерзотні на Його погляд” (Джозеф Сміт—Історія 1:19; див. також вірші 7–18, 20). Ця подія ознаменувала собою відновлення безпосереднього одкровення з небес. Господь обрав нового пророка. Відтоді небеса вже не були зачиненими. Одкровення тривають і до цього дня, приходячи через обраних Ним пророків. Джозеф був обраний стати пророком, щоб допомогти відновити істинну євангелію Ісуса Христа.

  • Чому Перше видіння було однією з найважливіших подій в історії світу?

Відновлення повноваження діяти від імені Бога

  • Чому було необхідно відновити Ааронове і Мелхиседекове священства?

Відновлюючи євангелію, Бог знову дав людям священство. У 1829 році явився Іван Христитель і висвятив Джозефа Сміта й Олівера Каудері в Ааронове священство (див. УЗ 13; 27:8). Потім Петро, Яків та Іван, президентство Церкви в давні часи, явилися і дарували Джозефу та Оліверу Мелхиседекове священство й ключі царства Божого (див. УЗ 27:12–13). Пізніше через небесних посланників, серед яких Мойсей, Еліяс та Ілля, були відновленні й інші ключі священства (див. УЗ 110:11–16). Завдяки Відновленню на землю повернулося священство. Сучасні носії цього священства мають повноваження виконувати обряди, наприклад, христити. Вони також можуть керувати Господнім царством на землі.

Церкву Христа було знову організовано

  • Які події передували тому, що Церкву було знову організовано на землі?

6 квітня 1830 року Спаситель знову розпорядився організувати Свою Церкву на землі (див. УЗ 20:1). Його Церква називається Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів (див. УЗ 115:4). Христос є головою сучасної Церкви, так само, як і в часи давнини. Господь сказав, це—“єдин[а] істинн[а] й жив[а] Церкв[а] на лиці всієї землі, якою Я, Господь, дуже задоволений” (УЗ 1:30).

Джозефа Сміта було підтримано як пророка і “першого старійшину” Церкви (див. УЗ 20:2–4). Пізніше було організовано Перше Президентство, і його було підтримано як Президента. Коли Церква тільки організувалася, було встановлено лише її основу. Церковна організація вдосконалювалася в міру зростання Церкви.

Церкву було організовано з тими ж самими чинами, що й у давній Церкві. Тоді були апостоли, пророки, сімдесятники, євангелісти (патріархи), пастори (головуючі чини), первосвященики, старійшини, єпископи, священики, вчителі й диякони. Ці ж чини є і в Його сучасній Церкві (див. Уложення віри 1:6).

Пророк під керівництвом Господа веде Церкву. Пророк також є Президентом Церкви. У нього є всі повноваження, необхідні для скеровування Господньої роботи на землі (див. УЗ 107:65, 91). Президенту допомагають двоє радників. Дванадцять апостолів, які є особливими свідками Ісуса Христа, навчають євангелії і здійснюють управління справами Церкви в усіх частинах світу. Інші генеральні чини Церкви, які мають особливі доручення, у тому числі Верховний єпископат і кворуми сімдесятників, служать під керівництвом Першого Президентства і Дванадцятьох.

У священстві є такі чини: апостол, сімдесятник, патріарх, первосвященик, єпископ, старійшина, священик, учитель і диякон. Такі самі чини існували й у первинній Церкві.

Церква стала набагато чисельнішою, ніж за часів Ісуса. У міру її зростання Господь через одкровення являв, які додаткові підрозділи мають існувати в організації Церкви. Коли на якійсь території Церкву повністю організаційно встановлено, тоді її місцеві підрозділи називаються колами. Кожен кіл очолюють президент колу і двоє його радників. У колі є 12 членів вищої ради, які допомагають у здійсненні Господньої роботи в колі. Під керівництвом президента колу в колі організовуються кворуми Мелхиседекового священства (див. розділ 14 цієї книги). Територіально кожен кіл розділено на менші підрозділи, що називаються приходами. Кожен приход очолюють єпископ і двоє його радників.

У місцевостях, де Церква розвивається, існують округи, які схожі на коли. Округи розділяються на маленькі підрозділи, які називаються філіями, що схожі на приходи.

Відновлено інші важливі істини

  • Які важливі істини повернулися з відновленням Церкви?

Сучасна Церква навчає тих самих принципів і проводить ті самі обряди, що були й за часів Ісуса. Першими принципами й обрядами євангелії є віра в Господа Ісуса Христа, покаяння, хрищення зануренням та рукопокладання для надання дару Святого Духа (див. Уложення віри 1:4). Коли Церкву було відновлено, ці дорогоцінні істини повернулися у своїй повноті.

Даром і силою від Бога Джозеф Сміт переклав Книгу Мормона, яка містить прості й цінні євангельські істини. Після цього ним було отримано багато інших одкровень, які записані як Священні Писання в книгах Учення і Завіти й Дорогоцінна Перлина (див. розділ 10 цієї книги).

Господь також відновив інші важливі істини:

  1. Наш Небесний Батько—це реальна особа з відчутним на дотик, досконалим тілом з плоті й кісток. Святий Дух є духовною істотою.

  2. Ми жили в доземному житті як духовні діти Бога.

  3. Для виконання обрядів євангелії необхідне священство.

  4. Ми будемо покарані за наші власні гріхи, а не за Адамову провину.

  5. Дітей не треба христити, доки вони не сягнуть віку підзвітності (8 років).

  6. На ненбесах існують три царства слави, і через милість Господа, Ісуса Христа, людей буде нагороджено згідно з їхніми вчинками на землі і відповідно до бажань їхнього серця.

  7. Завдяки запечатувальній владі священства, сімейні стосунки можуть бути вічними.

  8. Обряди і завіти, необхідні для спасіння, існують і для живих, і для мертвих.

  • Як ці істини вплинули на вас та на інших?

Церкву Ісуса Христа ніколи не буде знищено

  • У чому полягає місія Церкви?

З часу відновлення в 1830 році кількість членів Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів швидко зростає. Вони живуть майже в усіх країнах світу. Церква й надалі зростатиме. Христос сказав: “Проповідана буде ця Євангелія Царства по цілому світові, на свідчення народам усім” (Джозеф Сміт—Матвій 1:31). Церкву більше ніколи не буде забрано з землі. Її місія—принести істину до кожного. Тисячі років тому Господь сказав, що Він “поставить царство, що навіки не зруйнується, і те царство не буде віддане іншому народові,… а само буде стояти навіки” (Даниїл 2:44).

  • Як ви допомагали просувати роботу Божого царства? Що ви можете робити, щоб і надалі брати участь у цій роботі?

Додаткові уривки з Писань

Роздрукувати