Книги й уроки
Розділ 46: Останній суд


Розділ 46

Останній суд

Зображення
Resurrected Christ with arms outstretched stands above a throng of people of all races and times, some prone, some standing. The people on the right side of Christ are in the attitude of worship. The people on the left side of Christ are in anguish. Scenes of ruin are in the foreground and background. The Washington D.C. temple is pictured in the upper left corner.

Суди Божі

  • Які інші суди передуватимуть останньому суду? Як всі ці суди пов’язані між собою?

У Писаннях часто згадується, що настане день, коли ми постанемо перед Богом і Він нас судитиме. Нам необхідно зрозуміти, як відбувається суд, щоб краще підготуватися до цієї важливої події.

Писання вчать, що всіх нас буде суджено згідно з нашими вчинками: “І бачив я мертвих малих і великих, що стояли перед Богом. І розгорнулися книги, і розгорнулась інша книга,—то книга життя. І суджено мертвих, як написано в книгах, за вчинками їхніми” (Об’явлення 20:12; див. також УЗ 76:111; 1 Нефій 15:32; Aвраам 3:25–28). Нас також будуть судити “згідно з бажанням [наших] сердець” (УЗ 137:9; див. також Алма 41:3).

Тут, на землі, часто визначають нашу гідність для отримання певних благословень у царстві Божому. Коли ми христимося, визначають нашу гідність для цього обряду. Коли нас покликають на служіння в Церкві, коли проходимо співбесіду для отримання наступного чину у священстві або для одержання храмової рекомендації, нас судять.

Алма учив, що коли ми помираємо, наш дух призначається до стану щастя або нещастя (див. Алма 40:11–15). Це є суд.

Нас судять згідно з нашими словами, вчинками і думками

  • Уявіть, що вас судять за всі ваші думки, слова та вчинки.

Пророк Алма свідчив: “Наші слова викриватимуть нас; так, усі наші діяння викриватимуть нас; … і наші думки також викриватимуть нас” (Алма 12:14).

Господь сказав: “За кожне слово пусте, яке скажуть люди, дадуть вони відповідь судного дня! Бо зо слів своїх будеш виправданий, і зо слів своїх будеш засуджений” (Матвій 12:36–37).

Віра в Ісуса Христа допомагає нам підготуватися до останнього суду. Відданим учнівством Йому та покаянням в усіх своїх гріхах ми можемо здобути прощення і стати чистими і святими, щоб перебувати в присутності Бога. У міру того, як ми каємося в гріхах, відкидаємо всі нечисті думки і вчинки, Святий Дух змінюватиме наше серце так, що у нас не буде навіть бажання грішити (див. Moсія 5:2). І тоді, коли нас будуть судити, ми будемо визнані готовими увійти в присутність Бога.

  • Подумайте, як ви можете покращити свої думки, слова та вчинки.

Нас судитимуть згідно з записами

  • З яких записів нас буде суджено? Хто буде нас судити?

Пророк Джозеф Сміт сказав, що померлі будуть суджені згідно з записами, що ведуться на землі. Ми також будемо суджені за “книгою життя”, що ведеться на небесах (див. УЗ 128:6–8).

“Всі люди… повинні стати перед судом Святого Ізраїля,… а потім … їх повинні судити за святим правосуддям Бога” (2 Нефій 9:15). І відповідно до видіння Івана “книги було відкрито: і розгорнулась інша книга,—то книга життя. І суджено мертвих, як написано в книгах, за вчинками їхніми” (Об’явлення 20:12). “Книги” говорили про посилання на “записи [про ваші вчинки], які ведуться на землі. … Книга життя є записом, який ведеться на небесах” (Учення і Завіти 128:7)”. Учення Президентів Церкви: Гарольд Б. Лі [2000], сс. 226–227).

Існує ще один вид записів, за якими нас судитимуть. Апостол Павло навчав, що ми самі є записом нашого життя (див. Римлянам 2:15). У нашому тілі й у розумі зберігається повна історія всього, що ми робили. Цій істині навчав Президент Джон Тейлор: “Сама людина розповідає свою історію і свідчить проти себе… Записи, що ведуться самою людиною на скрижалях власного розуму—записи, що не брешуть,—у той день будуть представлені перед Богом, ангелами і тими, хто сидітиме на суддівських місцях” (Deseret News, Mar. 8, 1865, 179).

Апостол Іван учив, що “Отець … не судить нікого, а ввесь суд віддав Синові” (Іван 5:22). Син, у свою чергу, покличе інших допомагати в суді. Дванадцятеро, які були з ним у Його священнослужінні, судитимуть дванадцять колін Ізраїля (див. Матвій 19:28; Лука 22:30). Дванадцятеро нефійських учнів судитимуть народи нефійців і ламанійців (див. 1 Нефій 12:9–10; Мормон 3:18–19).

Успадкування миру у царстві слави

  • Як наша вірність під час земного життя впливатиме на наше життя у вічностях?

На останньому суді нас буде призначено до того царства, якому відповідає рівень нашої підготовки. Писання навчають про три царства слави—целестіальна слава, террестріальна слава і телестіальна слава (див. УЗ 88:20–32).

У книзі Учення і Завіти в розділі 76 Господь описує те, в який спосіб ми можемо прожити життя на землі. Він пояснює, що наш вибір визначатиме те, до якого з царств ми готові. З цього одкровення ми дізнаємося, що навіть члени Церкви успадкують різні царства, оскільки не всі вони будуть однаково вірними й доблесними у слухняності Христу.

Далі описано те, як ми можемо прожити життя і які тоді, внаслідок свого вибору, успадкуємо царства.

Целестіальне царство

“Вони ті, хто сприйняли свідчення Ісуса і повірили в Його ім’я, і кого було хрищено,… щоб, дотримуючись заповідей, вони могли бути омитими й очищеними від усіх своїх гріхів і отримати Святого Духа”. Це ті, хто долає світ своєю вірою. Вони праведні й істинні, так що Святий Дух може запечатати на них їхні благословення. (Див. УЗ 76:51–53). Ті, хто успадковують найвищий ступінь целестіального царства, хто стають богами, повинні також бути одруженими у храмі навічно (див. УЗ 131:1–4). Усі ті, хто успадкують целестіальне царство, вічно житимуть з Небесним Батьком та Ісусом Христом (див. УЗ 76:62).

Завдяки роботі, яку ми виконуємо у храмах, усі люди, які жили на землі, мають однакову можливість отримати повноту євангелії і спасительні обряди, щоб успадкувати целестіальну славу.

Террестріальне царство

Це ті, хто не сприйняли євангелію на землі, але після того сприйняли її в духовному світі. Це шановані на землі люди, які були засліплені людською підступністю і не прийняли євангелії Ісуса Христа. Це також ті, хто сприйняли євангелію та свідчення Ісуса, але не були доблесними. Їх буде відвідувати Ісус Христос, але не Небесний Батько. (Див. УЗ 76:73–79).

Телестіальне царство

Ці люди не сприйняли євангелії або свідчення Ісуса ані на землі, ані в духовному світі. Вони страждатимуть у пеклі за власні гріхи аж до кінця Тисячоліття, коли будуть воскрешені. “Це ті, хто є брехунами, і чаклунами, і перелюбниками, і розпусниками, і всі, хто любить і чинить неправду”. Таких людей стільки, скільки зірок на небі й піску на узбережжі. Їх буде відвідувати Святий Дух, але не Батько і не Син. (Див. УЗ 76:81–88, 103–106, 109.)

Зовнішня темрява

Це ті, хто мав свідчення Ісуса через Святого Духа і пізнав Господню силу, але дозволив Сатані здолати себе. Вони зреклися істини й знехтували силою Господа. Для них немає прощення, бо вони заперечили Святого Духа, прийнявши Його. Вони не успадкують царства слави. Вони вічно житимуть у вічній темряві, муках і стражданні з Сатаною та його ангелами. (Див. УЗ 76:28–35, 44–48).

Ми повинні вже зараз готуватися до суду

  • Що ми повинні робити, щоб бути готовими до останнього суду?

Насправді, кожен наш день є судом. Ми говоримо, думаємо та діємо за целестіальним, террестріальним або телестіальним законом. Наша віра в Ісуса Христа, що проявляється у щоденних справах, і визначає царство, яке ми успадкуємо.

У нас є відновлена у своїй повноті євангелія Ісуса Христа. Євангелія—це закон целестіального царства. Було відкрито всі обряди священства, необхідні для нашого розвитку. Ми ввійшли до вод хрищення й уклали завіт жити, як жив Христос. Господь сказав, яким буде наш суд, якщо ми праведні й дотримуємося укладених завітів. Він скаже нам: “Прийдіть, благословенні Мого Отця, посядьте Царство, уготоване вам від закладин світу” (Матвій 25:34).

Додаткові уривки з Писань

Роздрукувати