Книги й уроки
Розділ 29: Закон здоров’я від Господа


Розділ 29

Закон здоров’я від Господа

Зображення
A young girl eating an apple.

Наше тіло є Божим храмом

Фізичне тіло—це одне з найбільших благословень, яке ми отримуємо, коли приходимо на землю. Воно потрібне, щоб стати подібними до Небесного Батька. Наше тіло має настільки велике значення, що Господь називає його Божим храмом (див. 1 Коринтянам 3:16–17; 6:19–20). Наші тіла святі.

Оскільки тіло має таке значення, Небесний Батько бажає, щоб ми добре піклувалися про нього. Він знає, що ми будемо щасливішими, кращими, маючи гарне здоров’я. Якщо наше тіло й розум чисті—з нами може перебувати Святий Дух. Батько знає, що у нас виникає спокуса нерозсудливо ставитися до тіла або вживати шкідливі речовини. Через це Він сказав, що буде корисним для нашого здоров’я, а що—ні. Багато інформації про те, що потрібно для збереження доброго здоров’я, Бог дав у 89-му розділі книги Учення і Завіти. Це одкровення називається Словом мудрості.

Ми повинні дотримуватися Слова мудрості, щоб бути гідними увійти до храму. Якщо ми не дотримуємося Слова мудрості, Дух Господа не може перебувати з нами. Якщо ми оскверняємо “Божий храм”, тобто наше тіло, то завдаємо шкоди не лише тілу, але й духу.

Нам заповідано не вживати певні речовини

  • Що Господь заповідав нам не вживати?

Господь заповідає нам не пити вино і міцні напої, тобто напої, які містять алкоголь. Перше Президентство вчило, що вживання міцних напоїв часто призводить до жорстокості, бідності, хвороб і лиха в сім’ях. Часто через таке вживання люди стають нечесними, втрачають цнотливість і тверезе судження. Алкоголь є прокляттям для всіх, хто його вживає. (Див. “Message of the First Presidency,” Improvement Era, Nov. 1942, 686). Майбутні матері, якщо вони п’ють, можуть завдати шкоди фізичному та розумовому здоров’ю своїх дітей. Щороку трапляється величезна кількість дорожньо-транспортних пригод з вини людей у нетверезому стані.

Господь також сказав нам, що “тютюн не для тіла” (УЗ 89:8). Він шкодить нашому тілу й духу. Нам не слід палити цигарки або сигари чи вживати жувальний тютюн. Науковці довели, що тютюн спричиняє багато хвороб і може заподіяти шкоди дитині в утробі.

Господь також радив нам не вживати “гарячі напої” (УЗ 89:9). Церковні провідники сказали, що під цим слід розуміти каву та чай, в яких містяться шкідливі речовини. Ми повинні відмовлятися від усіх напоїв, які містять шкідливі речовини.

Нам не треба вживати наркотики, окрім випадків, коли вони необхідні як ліки. Деякі наркотичні речовини є навіть більше шкідливими, ніж алкоголь і тютюн (які самі по собі є наркотиками). Люди, які зловживають наркотиками, мають шукати допомоги, молитися, щоб мати силу, і просити поради у єпископа, щоб повністю покаятися і очиститися.

Нам слід відмовлятися від усього, що є шкідливим для тіла згідно з нашим розумінням. Не можна вживати будь-які речовини, що формують залежність від них. У Слові мудрості не перераховується все, чого нам треба уникати, але в ньому подаються основні принципи. Це дуже цінний закон земного життя. Але цей закон також і духовний. Живучи за Словом мудрості, ми стаємо духовно міцнішими. Ми очищуємо тіло, щоб Дух Господа міг перебувати в нас.

  • Яких речовин, що не згадуються у Слові мудрості, ми повинні уникати?

Нас навчено, що певні речовини корисні для нашого тіла

  • Що, згідно зі Словом мудрості та словами Господа, є корисним для нас?

Фрукти, овочі та добрі рослини є корисними для нас. Ми повинні вживати їх з розсудливістю і вдячністю.

М’ясо птахів і тварин також дано нам для їжі. Однак нам не слід зловживати м’ясом (див. УЗ 49:18; 89:12). Крім цього, корисною для нас є і риба.

Корисними є злакові. Особливо це стосується пшениці.

  • Як вживання цього благословило вас?

Важливість праці, відпочинку та фізичних вправ

  • Як праця, відпочинок та фізичні вправи стосуються Господнього закону здоров’я?

Крім 89-го розділу книги Учення і Завіти, поради щодо здоров’я містяться і в інших уривках Писань. У них нам радять: “Перестаньте бути ледачими; перестаньте бути нечистими; … перестаньте спати довше, ніж необхідно; відходьте до сну рано, щоб вам не бути втомленими; уставайте рано, щоб ваше тіло та розум могли бути сповненими енергії” (УЗ 88:124). Нам також сказано: “Шість день працюй і роби всю працю свою” (Вихід 20:9). Господь радить нам не працювати понад силу (див. УЗ 10:4).

Пророк останніх днів сказав, що ми маємо підтримувати здоров’я в тілі. “Поживна їжа, регулярні фізичні вправи і достатній сон необхідні, щоб зміцнювалося тіло, так само як постійне вивчення Писань і молитва зміцнюють розум і дух” (Thomas S. Monson, in Conference Report, Oct. 1990, 60; or Ensign, Nov. 1990, 46).

Благословення за дотримання в житті закону здоров’я від Господа

  • Які благословення ми отримаємо, якщо будемо дотримуватися Слова мудрості?

Наш Небесний Батько дав закони здоров’я, щоб навчити нас піклуватися про власні тіла. Писання говорять нам про Божі закони: “Жодної фізичної заповіді не давав Я,… бо Мої заповіді є духовними” (УЗ 29:35). Це означає, що Його заповіді щодо фізичного стану є також на благо нашому духові.

Господь обіцяє, що якщо ми будемо дотримуватися закону здоров’я та інших Його заповідей, Він благословить нас фізично і духовно.

З фізичної точки зору нам обіцяно міцне здоров’я. Якщо воно буде міцним, ми будемо бігати—і не втомлюватися, ходити—і не слабшати (див. УЗ 89:20). Це велике благословення, але духовні благословення, обіцяні Ним, є навіть величнішими за фізичні.

Господь обіцяє, що ми знайдемо “мудрість і великі скарби знання, саме сховані скарби” (УЗ 89:19). Святий Дух через одкровення вчитиме нас важливим істинам. Президент Бойд К. Пекер учив: “Наше фізичне тіло є знаряддям нашого духа. У дивовижному одкровенні, Слові мудрості, нам сказано, як слід утримувати своє тіло від нечистоти, яка може притупити, навіть знищити ті тонкі фізичні відчуття, що виникають внаслідок духовного спілкування. Слово мудрості—це ключ до особистого одкровення” (in Conference Report, Oct. 1989, 16; or Ensign, Nov. 1989, 14).

Господь також обіцяє, що ангел знищення пройде повз нас. Якщо ми з вами бажаємо благословень життя, здоров’я, жвавості тіла й розуму, якщо бажаємо, щоб ангел знищення обминув нас, як він обминув у свій час дітей Ізраїлевих, ми повинні дотримуватися Слова мудрості; тоді Бог зобов’язаний, і до нас прийдуть благословення” (Учення Президентів Церкви: Гебер Дж. Грант [2002], с. 127).

  • Як ми можемо допомогти дітям та молоді зрозуміти вічне значення Слова мудрості?

  • Що ми можемо робити, щоб допомогти членам сім’ї або друзям, які мають труднощі з дотриманням Слова мудрості?

Додаткові уривки з Писань

Роздрукувати