Книги й уроки
Розділ 18: Віра в Ісуса Христа


Розділ 18

Віра в Ісуса Христа

Зображення
Full length profile portrait of Jesus Christ. He is depicted wearing a white robe with a blue belt. He has one hand extended. His other hand is touching His chest.

Що таке віра?

Віра в Господа Ісуса Христа є першим принципом євангелії. Це духовний дар, і він необхідний для нашого спасіння. Цар Веніямин проголосив: “Спасіння не прийде до жодного,… тільки через покаяння і віру в Господа Ісуса Христа” (Мосія 3:12).

Віра—це сподівання “на те, чого не видно, але що є істинним” (Алма 32:21; див. також Євреям 11:1). Віра—це принцип сили, що мотивує нас до виконання повсякденних справ.

Чи навчалися б ми, якби не вірили, що наберемося мудрості й знання? Чи працювали б день-у-день, якби не сподівалися, що цим чогось досягнемо? Чи засівав би селянин поле, якби не сподівався отримати врожай? Кожен день ми робимо щось, сподіваючись на кінцевий результат, хоча не можемо бачити його. Оце і є віра. (Див. Євреям 11:3).

Багато історій з Писань розповідають про дивовижні справи, здійснені вірою.

Вірою Ной побудував ковчег і врятував свою сім’ю від потопу (див. Євреям 11:7). Мойсей розділив води Червоного моря (див. Євреям 11:29). Ілля прикликав вогонь з неба (див. 1 Царів 18:17–40). Нефій накликав голод (див. Геламан 11:3–5). Він також просив Господа припинити його (див. Геламан 11:9–17). Силою віри заспокоювалися води моря, відкривалися видіння й на молитви приходили відповіді.

Якщо ми будемо уважно вивчати Писання, то зрозуміємо, що віра—це сильне внутрішнє переконання про істину, яке спонукає нас чинити добро. Звідси виникає запитання: в кого ж ми повинні вірити?

  • Пригадайте, чим ви займаєтеся щодня. Над чим ви працюєте щодня, але не бачите кінцевого результату? Як віра спонукає вас до дій?

Чому ми повинні вірити в Ісуса Христа?

Ми маємо зосередити віру на Господі Ісусі Христі.

Вірити в Ісуса Христа означає довіряти Йому настільки, щоб слухатися всіх Його заповідей. Коли ми покладаємо віру на Ісуса Христа, стаючи Його слухняними учнями, Небесний Батько прощає наші гріхи й готує до повернення до Нього.

Апостол Петро проголошував, що “під небом нема іншого Ймення, даного людям, що ним би спастися ми мали” (Дії 4:12; див. також Moсія 3:17). Яків учив, що люди повинні мати “повну віру в Святого Ізраїля, інакше вони не можуть бути спасенними в царстві Божому” (2 Нефій 9:23). Якщо ми віримо у Спасителя і каємося, Його Спокута починає повною мірою діяти в нашому житті. Вірою ми також можемо здобути силу, щоб долати спокуси (див. Алма 37:33).

Ми не можемо вірити в Ісуса Христа, не маючи віри в Небесного Батька. Якщо ми віримо в Них, то також віритимемо, що Святий Дух, якого Вони посилають, навчить нас усій істині і втішить.

  • Як віра в Ісуса Христа впливає на наше виконання церковних покликань, сімейні стосунки, роботу? Як віра в Ісуса Христа впливає на нашу надію на вічне життя?

Як ми можемо зміцнити віру в Ісуса Христа?

Знаючи про незліченні благословення, які приходять через віру в Ісуса Христа, ми повинні прагнути зміцнювати віру в Нього. Спаситель сказав: “Коли будете ви мати віру, хоч як зерно гірчичне,… нічого не матимете неможливого!” (Матвій 17:20). Гірчичне зерно—дуже маленьке, але виростає у велике дерево.

Як ми можемо зміцнювати свою віру? Так само, як і розвивати будь-які інші здібності. Як ми вчимося різьбити по дереву, ткати, малювати, куховарити, робити гончарні вироби чи грати на музичних інструментах? Ми навчаємося, тренуємося й працюємо. Таким чином ми удосконалюємося. Так само і з вірою. Якщо ми хочемо зміцнити віру в Ісуса Христа, то повинні працювати над нею. Пророк Алма порівнював Слово Бога із насінням, яке слід доглядати вірою:

“Але знайте, якщо ви прокинетеся і пробудите сили свого розуму, аж до того, щоб зробити дослід над моїми словами, і скористуєтеся принаймні частинкою віри, так, навіть якщо ви не можете нічого, окрім того, щоб мати бажання повірити, нехай це бажання працює в вас, аж до того, як ви повірите так, що зможете дати місце для частини моїх слів.

Тепер ми порівняємо Слово з насінням. Тож, якщо ви знайдете місце, щоб насіння могло бути посіяне у вашому серці, знайте, якщо це справжнє насіння, тобто добре насіння, якщо ви не викинете його вашою зневірою, щоб чинити опір Духові Господа, знайте, воно почне розбухати у вашій душі; і коли ви відчуєте ці рухи розбухання, ви почнете говорити собі—Певно, що це є добре насіння, тобто що Слово є добрим, бо воно починає збільшувати мою душу; так, воно починає освітлювати моє розуміння. …

Тепер дивіться, чи не збільшуватиме це вашу віру?” (Aлма 32:27–29).

Отже, ми можемо зміцнити віру в Бога, діючи відповідно до бажання вірити в Нього.

Ми також можемо зміцнювати віру, молячись Небесному Батькові про свої сподівання, бажання й потреби (див. Алма 34:17–26). Але нам не слід припускати, ніби все, що ми маємо робити, так це просити. У Писаннях нам сказано, що “віра, коли діл не має,—мертва в собі!” (Якова 2:17). Подана далі історія розповідає про чоловіка, чия віра проявилася у вчинках.

Цей чоловік хотів вивчати Писання, але не вмів читати. Він молився Небесному Батькові, щоб Той допоміг йому навчитися читати. У той час до його села завітав один учитель, і наш чоловік попросив його допомогти йому. Він вивчив алфавіт. Він учив звуки і навчився складати літери у слова. Незабаром він уже міг читати прості слова. Чим більше він докладав зусиль, тим більше пізнавав. Він дякував Господу за те, що Той послав йому вчителя й допоміг навчитися читати. Його віра настільки зміцнилася, а смирення і знання поглибилися, що він служив президентом однієї з філій Церкви.

Президент Спенсер В. Кімбол пояснював: “Повинні бути діла, зроблені через віру. Як нерозумно було б просити Господа дати нам знання, але як мудро просити Господньої допомоги, щоб здобувати знання, творчо підходити до навчання, ясно розмірковувати й зберігати в пам’яті те, чого навчилися” (Faith Precedes the Miracle [1972], 205; курсив оригіналу).

Вірити—означає робити все, що в наших силах, щоб здійснити те, на що сподіваємося і про що молимося. Президент Кімбол сказав: “З вірою ми саджаємо насіння і невдовзі бачимо диво розквіту. Люди часто неправильно розуміють і перекручують цей процес”. Він пояснив, що багато людей хочуть мати здоров’я і силу, не дотримуючись законів здоров’я. Ми хочемо процвітати, не сплачуючи десятину. Ми хочемо бути ближче до Бога, але не хочемо поститися й молитися. Ми хочемо дощ у належний час і мир у країні, і не зберігаємо Суботній день святим, і не дотримуємося інших Господніх заповідей. (Див. Учення Президентів Церкви: Спенсер В. Кімбол [2006], 152).

Вагомий спосіб, щоб зміцнювати віру—слухати й досліджувати слова Господа. Ми чуємо слово Господа на церковних зборах. Ми можемо досліджувати Його слова в Писаннях. “І оскільки у всіх немає віри, шукайте старанно і навчайте один одного словам мудрості; так, шукайте в найкращих книгах слів мудрості; прагніть знання, саме через навчання і також через віру” (УЗ 88:118).

  • Який ви бачите взаємозв’язок між нашою вірою і нашими вчинками?

Які благословення приходять завдяки вірі?

Вірою творяться дива, являються ангели, даються дари Духа, приходять відповіді на молитви і люди стають синами Бога (див. Мороній 7:25–26, 36–37).

“Коли з’являється віра, разом з нею з’являються… апостоли, пророки, євангелісти, пастори, вчителі, дари, мудрість, знання, чудеса, зцілення, язики, тлумачення язиків тощо. Усе це з’являється, коли на землі з’являється віра, і зникає, коли віра зникає з землі, бо все це є результатом віри. … Той, у кого вона є, завдяки їй здобуде все необхідне знання і мудрість, поки не пізнає Бога й Ісуса Христа, Якого Він послав—пізнання Якого і є вічним життям” (Lectures on Faith [1985], 83).

  • В яких історіях з Писань розповідається про те, що люди ставали сильнішими завдяки своїй вірі в Ісуса Христа? Чи траплялося таке у вашому житті?

Додаткові уривки з Писань

Роздрукувати