Книги й уроки
Розділ 4: Свобода вибирати


Розділ 4

Свобода вибирати

Зображення
Man standing at crossroads

Свобода волі—це вічний принцип

  • Якщо хтось у вас запитає, чому так важливо мати свободу волі, що ви відповісте?

“Ти можеш вибрати для себе сам, бо це дано тобі” (Мойсей 3:17).

Бог сказав нам через Своїх пророків, що ми вільні вибирати між добром і злом. Ми можемо вибрати свободу і вічне життя, якщо йтимемо за Ісусом Христом. Ми також вільні вибрати рабство і смерть, йдучи за Сатаною. (Див. 2 Нефій 2:27). Право вибирати між добром і злом називається свободою волі.

У доземному житті ми мали свободу волі. Одна з цілей життя на землі—показати, що саме ми вибиратимемо (див. 2 Нефій 2:15–16). Якби нас примушували вибирати те, що правильно, ми не змогли б приймати рішення на власний розсуд. Крім того, нам радісніше робити те, що ми самостійно вирішили робити.

Питання свободи волі було одним з принципів, які розглядалися на небесній нараді. Воно було однією з головних причин зіткнення між послідовниками Христа й послідовниками Сатани. Сатана сказав: “Ось я, пошли мене, я буду Твоїм сином, і я викуплю все людство, так що жодна душа не пропаде, і певно я зроблю це; тож дай мені Твою шану” (Мойсей 4:1). Говорячи це він “повстав проти [Бога] і прагнув знищити свободу вибору людини” (Мойсей 4:3). Його пропозицію було відхилено, і він був скинутий з небес разом зі своїми послідовниками (див. УЗ 29:36–37).

Свобода волі є невід’ємною складовою плану спасіння

Завдяки свободі волі наше життя на землі стає періодом випробування. Плануючи наділити Своїх дітей земними тілами, Бог сказав: “І в цьому ми випробуємо їх, щоб подивитися, чи робитимуть вони все, що Господь Бог їхній накаже їм” (Авраам 3:25). Без дару свободи волі ми не змогли б показати Небесному Батькові, що готові зробити все, що Він заповідає нам. Завдяки можливості вибирати, ми несемо відповідальність за власні вчинки (див. Геламан 14:30–31).

Коли ми вирішуємо жити за планом, який Бог склав для нас, наша свобода волі зростає. Правильний вибір допомагає нам приймати більше правильних рішень.

Дотримуючись усіх заповідей Батька, ми набуваємо більше мудрості і зміцнюємо характер. Наша віра зростає. Нам легше приймати правильні рішення.

Ми, діти Небесного Батька, почали самостійно приймати рішення ще тоді, коли жили поруч із Ним. Тоді наші рішення зробили нас гідними прийти на землю. Небесний Батько хоче, щоб ми зміцнювалися у вірі, силі, зростали у знанні, мудрості й у всьому доброму. Якщо ми дотримуємося Його заповідей і приймаємо правильні рішення, то будемо вчитися і більше розуміти. Ми станемо подібними до Нього. (Див. УЗ 93:28).

  • Як прийняття правильних рішень допомагає нам і надалі робити правильний вибір?

Свобода волі вимагає альтернативи у виборі

  • Чому протилежність є настільки необхідною?

Ми не можемо вибрати праведність, якщо перед нами немає протилежності: добра та зла. Легій, величний пророк із Книги Мормона, казав своєму сину Якову, що для того, щоб вічні цілі Бога здійснилися, має бути “протилежність у всьому. Якби не так,… праведність не могла б існувати, так само як злочестивість, ні святість, ані лихо, ні добро, ані зло” (2 Нефій 2:11).

Бог дозволяє Сатані боротися проти добра. Бог сказав про Сатану:

“Я вчинив так, щоб його було скинуто вниз;

І він став Сатаною, так, саме дияволом, батьком усієї брехні, щоб обманювати, і осліпляти людей, і вести їх у полон за його волею, саме всіх тих, хто не прислухається до Мого голосу” (Мойсей 4:3–4).

Сатана робить усе, що в його силах, щоб знищити роботу Бога. Він прагне “нещастя для всього людства. … Він прагне всіх людей зробити так само нещасними, як сам” (2 Нефій 2:18, 27). Він не любить нас. Він не бажає нам добра (див. Мороній 7:17). Він не хоче, щоб ми були щасливими. Він хоче, щоб ми були його рабами. Щоб полонити нас, він використовує різні хитрощі.

Коли ми піддаємося спокусам Сатани, то обмежуємо себе у спроможності вибирати. Цей процес можна проілюструвати на такому прикладі. Уявіть собі, ніби бачите на узбережжі знак: “Небезпечно! Вир! Купатися заборонено!” Нам може здатися, що це обмеження. Але чи обмеження це? У нас є багатий вибір. Ми можемо піти купатися десь в іншому місці. Ми можемо пройтися по берегу й позбирати мушлі. Ми можемо помилуватися заходом сонця. Ми можемо піти додому. Також ми можемо не зважати на знак і плавати у небезпечному місці. Але коли вир почне затягати під воду, тоді наш вибір буде дуже обмеженим. Ми можемо спробувати вибратися або кликати на допомогу, але можемо й потонути.

І хоч ми вільні вибирати, як діяти, ми не можемо вибирати наслідків наших вчинків. Наслідки, добрі чи погані, є природним результатом будь-якого рішення, яке приймаємо (див. Галатам 6:7; Об’явлення 22:12).

Небесний Батько сказав нам, як не потрапити в рабство до Сатани. Ми повинні завжди пильнувати і молитися, просячи Бога допомагати нам протистояти спокусам Сатани (див. 3 Нефій 18:15). Небесний Батько не дозволить, щоб нас спокушали понад нашу силу опиратися спокусі (див. 1 Коринтянам 10:13; Aлма 13:28).

Заповіді Божі спрямовують нас подалі від небезпеки і ведуть до вічного життя. Завдяки мудрому вибору ми здобудемо піднесення, вічний розвиток і досконалу радість (див. 2 Нефій 2:27–28).

  • Наведіть приклади вчинків, які обмежують нашу спроможність приймати рішення? Наведіть приклад вчинків, завдяки яким наша свобода збільшується?

Додаткові уривки з Писань

Роздрукувати