Книги й уроки
Розділ 22: Дари Духа


Розділ 22

Дари Духа

Зображення
Two elder missionaries in Korea talking to a young man. They are standing on a sidewalk.

Дари Духа

  • Навіщо Господь дає нам духовні дари?

Після хрищення на голову кожного з нас було покладено руки, щоб ми отримали дар Святого Духа. Якщо ми праведні, то можемо постійно відчувати Його вплив. Завдяки Йому кожен може бути обдарований певними духовними здібностями, що називаються дари Духа. Ці дари отримують люди, віддані Христу. “Всі ці дари йдуть від Бога, на благо дітям Бога” (УЗ 46:26). Вони допомагають нам розуміти євангельські істини і навчати їм. Вони допоможуть нам благословити інших. Вони скеровуватимуть нас на шлях повернення до Небесного Батька. Щоб мудро розпоряджатися своїми дарами, нам необхідно знати, якими вони є, як ми можемо розвивати їх і як розпізнавати сатанинські підробки, що нагадують їх.

У Писаннях згадується багато дарів Духа. Вони давалися членам істинної Церкви кожного разу, коли вона існувала на землі (див. Марк 16:16–18). Далі перераховуються деякі з дарів Духа:

Дар язиків (УЗ 46:24)

Іноді трапляється, що нам необхідно розповісти про євангелію мовою, якою ми не володіємо. У таких випадках Господь може благословити нас здатністю говорити цією мовою. Наприклад: коли старійшина Алонцо А. Хінклі служив місіонером у Голландії, він дуже погано розумів і розмовляв голландською, хоч молився і наполегливо вчився. Коли він якось повернувся до будинку, де вже був одного разу, двері відчинила жінка, і дуже сердито розмовляла з ним голландською мовою. На своє здивування він розумів кожне її слово. У нього було сильне бажання свідчити їй. Він почав говорити, і промовляв усі слова чистою голландською мовою. Та коли він повернувся до президента місії, щоб показати свій прогрес у вивченні мови, ця здатність зникла. Багато відданих членів Церкви були благословенні даром язиків. (Див. Joseph Fielding Smith, Answers to Gospel Questions, comp. Joseph Fielding Smith Jr., 5 vols. [1957–1966], 2:32–33.)

Дар тлумачення язиків (УЗ 46:25)

Інколи цей дар дається, якщо ми не можемо зрозуміти мову і нам потрібно отримати важливе послання від Бога. Ось приклад: Президент Девід О. Мак-Кей дуже хотів виступити перед святими в Новій Зеландії без перекладача. Він сказав їм, що сподівається, що Господь благословить їх спроможністю зрозуміти його. Він виступав англійською. Виступ тривав хвилин сорок. Під час виступу вираз обличчя та сльози на щоках багатьох людей були доказом того, що вони зрозуміли послання президента Мак-Кея. (Див. Answers to Gospel Questions, 2:30–31.)

Дар перекладати (УЗ 5:4)

Якщо провідники Церкви покликають нас перекладати слово Господнє, ми можемо отримати дар перекладати, який перевищує нашу природну здатність до цього. Ми повинні жити праведно, наполегливо вчитися і молитися про отримання цього дару, втім, це стосується й усіх інших дарів. Коли ми робимо так, Господь дає нам відчувати палання всередині, і ми знаємо чи є наш переклад правильним (див. УЗ 9:8–9). У Джозефа Сміта був дар перекладу, коли він перекладав Книгу Мормона. Цей дар діяв лише тоді, коли він був у гармонії з Духом.

Дар мудрості (УЗ 46:17)

Дехто з нас був благословенний здібністю розуміти людей, принципи євангелії та їхнє застосування в житті. Нам сказано:

“А якщо кому з вас не стачає мудрости, нехай просить від Бога, що всім дає просто, та не докоряє,—і буде вона йому дана.

Але нехай просить із вірою, без жодного сумніву. Бо хто має сумнів, той подібний до морської хвилі, яку жене й кидає вітер.

Нехай бо така людина не гадає, що дістане що від Господа” (Якова 1:5–7).

Господь сказав: “Прагніть не багатств, але мудрості, і знайте, таємниці Бога буде відкрито вам” (УЗ 6:7).

Дар знання (УЗ 46:18)

Всі ті, хто стають подібними до Небесного Батька, зрештою здобувають знання про все. Знання Бога та Його закони відкриваються Святим Духом (див. УЗ 121:26). Ми не можемо бути спасенними, якщо не знаємо про ці закони (див. УЗ 131:6).

Господь явив: “Якщо людина здобуває більше знань і розуму в цьому житті через свою старанність і послушність, ніж інша людина, вона матиме відповідну перевагу у світі прийдешньому” (УЗ 130:19). Господь заповідав нам якомога більше дізнаватися про Його роботу. Він хоче, щоб ми дізнавалися про небеса, землю, все, що сталося або станеться, все що вдома й у далеких землях (див. УЗ 88:78–79). Однак є багато людей, які намагаються набути знання, навчаючись виключно власними силами. Вони не просять про допомогу Святого Духа. Саме такі люди постійно вчаться, але ніколи не знаходять істину (див. 2 Тимофію 3:7). Коли ми отримуємо знання через одкровення від Святого Духа, Дух промовляє до нашого розуму і серця (див. УЗ 6:15, 22–24; 8:2; 9:7–9).

Дар навчати мудрості й знанням (Мороній 10:9–10)

Окремим людям дана особлива здібність—роз’яснювати істини євангелії і свідчити про них. Цей дар може бути застосований тоді, коли ми навчаємо на уроці. Батьки також можуть застосовувати його, щоб навчати своїх дітей. Цей дар також допомагає нам учити людей, щоб вони могли розуміти євангелію.

Дар знати, що Ісус Христос є Сином Бога (УЗ 46:13)

Цей дар отримували пророки й апостоли, покликані бути особливими свідками Ісуса Христа. Однак й інші можуть також отримати його. Президент Девід О. Мак-Кей навчав: “Декому дано,—каже Господь в книзі Учення і Завіти,—Святим Духом знати, що Ісус є Сином Бога і що Його було розіп’ято за гріхи світу [див. УЗ 46:13]. Саме про таких я кажу, що вони міцно стоять на камені одкровення завдяки свідченню, яке несуть світові” (Учення Президентіув Церкви: Девід O. Mак-Кей [2004], с. 120).

Дар вірити у свідчення інших (УЗ 46:14)

Силою Святого Духа ми можемо знати про істинність усього. Щоб дізнатися, чи каже якась людина правду, ми повинні запитати у Бога з вірою. Якщо те, про що ми молимося, є правдою, Господь заспокоїть наш розум (див. УЗ 6:22–23). Так ми можемо пересвідчитися, що хтось, навіть пророк, справді отримав одкровення. Нефій просив Господа показати йому, дати відчути і пізнати те, що сон його батька був правдивим (див. 1 Нефій 10:17–19).

Дар пророцтва (УЗ 46:22)

Люди, які отримують справжні одкровення про минуле, теперішнє й майбутнє, мають дар пророцтва. Такий дар є у пророків, але у нас він також може бути, щоб впорядковувати власне життя (див. 1 Коринтянам 14:39). Ми можемо отримати одкровення від Бога для себе і своїх покликань, але не для Церкви або її керівників. І навпаки, людина не може отримати одкровення з небес для когось, над ким вона не головує. Якщо ми дійсно маємо дар пророцтва, ми не отримаємо одкровення, яке не узгоджується з тим, що сказав Господь у Писаннях.

Дар зцілення (УЗ 46:19–20)

Дехто має віру, щоб зцілювати, а дехто—щоб бути зціленими. Усі ми можемо проявляти віру, щоб зцілитися, коли хворі (див. УЗ 42:48). Багато носіїв священства мають дар зцілювати недужих. Комусь може бути дано знання про те, як лікувати хвороби.

Дар творити дива (УЗ 46:21)

Господь неодноразово дивовижним чином благословляв Свій народ. Коли перші поселенці в Юті вирощували перший врожай зернових, його ледь не знищило нашестя сарани. Піонери молилися Господові, щоб Він врятував їхні поля, і Він послав чайок, які поїли всю сарану. Коли нам потрібна допомога і ми просимо з вірою, і якщо це нам на благо, то Господь вчинить для нас дива (див. Матвій 17:20; УЗ 24:13–14).

Дар віри (Мороній 10:11)

У брата Яреда була надзвичайна віра. Завдяки їй він отримав інші дари. Його віра була настільки сильною, що йому явився сам Спаситель (див. Етер 3:9–15). Без віри не може бути інших дарів. Мороній обіцяв: “Ось, я кажу вам, що той, хто вірить у Христа, не сумніваючись ні в чому, все, що він попросить у Батька в ім’я Христа, буде дано йому” (Мормон 9:21). Ми повинні прагнути зміцнювати свою віру, з’ясувати, які дари маємо, й використовувати їх.

Деякі люди не мають віри, і вони заперечують саме існування дарів Духа. Мороній так звертався до них:

“І знову я кажу вам, тим, хто заперечує одкровення Бога, і каже, що з ними покінчено, що немає ні одкровень, ні пророцтв, ні дарів, ні зцілення, ні мовлення язиками, ні тлумачення язиків;

Ось, я кажу вам, той, хто заперечує це, не знає євангелію Христа; так, він не читав писань; а якщо й читав, то не розуміє їх” (Мормон 9:7–8).

  • Навіщо Господь дає нам духовні дари?

Ми можемо розвивати свої дари

  • Як ми можемо “прагнути … щиро найкращих дарів”? (УЗ 46:8).

Господь сказав: “Бо не всім даються всі дари; бо є багато дарів, і кожній людині дається дар Духом Бога. Декому дається один, і декому дається інший, щоб усі мали користь від цього” (УЗ 46:11–12).

Щоб розвивати дари, ми повинні з’ясувати, якими з них володіємо. Для цього нам слід молитися і поститися. Ми повинні прагнути найкращих дарів (див. УЗ 46:8). Інколи в патріаршому благословенні нам може бути сказано, які дари ми отримали.

Ми повинні бути слухняними і вірними своїм дарам. Тоді нам слід використовувати їх для виконання Господньої роботи. Вони дані не для того, щоб ми вдовольняли свою цікавість або доводили собі щось через брак віри. Про духовні дари Господь сказав: “Їх дано на благо тих, хто любить Мене і виконує Мої заповіді, і того, хто прагне робити так” (УЗ 46:9).

  • Поміркуйте, які духовні дари могли б зміцнити особисто вас або допомогти вам служити Господу й іншим. Визначте, що ви будете робити, щоб прагнути цих дарів?

Сатана підробляє дари Духа

  • Як відрізнити справжні дари Духа від підробок Сатани?

Сатана може підробляти дари язиків, пророцтва, видіння, зцілення та інші чудеса. Мойсею довелося змагатися із Сатаною, який підробляв дива у палаці фараона (див. Вихід 7:8–22). Сатана хоче, щоб ми повірили у його лжепророків, лжецілителів та магів. Деякі з них можуть здаватися настільки реальними, що єдиний спосіб дізнатися правди—це просити Бога про дар проникливості. Навіть диявол може явитися у вигляді ангела світла (див. 2 Нефій 9:9).

Сатана хоче осліпити нас щодо істини і не дати нам прагнути справжніх дарів Духа. Медіуми, астрологи, ворожки та чаклуни отримують натхнення Сатани, хоч вони і кажуть, що наслідують Бога. Їхні діяння огидні для Господа (див. Ісая 47:12–14; Повторення Закону 18:9–10). Нам слід уникати будь-яких зв’язків із силами Сатани.

Ми повинні обачливо поводитися з наданими нам дарами Духа

  • Як ми можемо виявляти повагу до святості духовних дарів?

Господь сказав: “Заповідь я даю їм, щоб вони ані вихвалялися цим, ані говорили про це перед світом; бо це дається вам на користь і на спасіння” (УЗ 84:73). Нам варто пам’ятати, що духовні дари священні (див. УЗ 6:10).

За те, що Господь дає нам ці дари, Він просить, щоб ми “приноси[ли] дяку Богові в Дусі за кожне благословення, яким [нас] благословлено” (УЗ 46:32).

Додаткові уривки з Писань

Роздрукувати