Книги й уроки
Розділ 47: Піднесення


Розділ 47

Піднесення

Зображення
Two planets orbiting in a sky where clouds show swirlling movement.

План нашого розвитку

Коли ми жили з Небесним Батьком, Він виклав перед нами план нашого розвитку. Ми могли стати такими, як Він—піднесеними істотами. За планом ми мали залишити Його і прийти на землю. Це відокремлення мало показати, чи будемо ми слухатися заповідей Батька, хоч і не перебуватимемо в Його присутності. Згідно з планом, після завершення земного життя нас будуть судити і винагородять відповідно до міри нашої віри й слухняності.

Ми дізнаємося з Писань, що на небесах існує три царства слави. Апостол Павло згадував, що знає чоловіка, який “був узятий до третього неба” (2 Коринтянам 12:2). Павло говорив про два царства на небі: целестіальне й террестріальне (див. 1 Коринтянам 15:40–42). Целестіальне—найвище, а террестріальне—друге за рівнем. Із сучасних одкровень ми дізнаємося, що третє царство—це телестіальне царство (див. УЗ 76:81). Ми також дізнаємося, що існує три неба, або ступені, всередині самого целестіального царства (див. УЗ 131:1).

Піднесення

  • Що таке піднесення?

Піднесення—це вічне життя, таке життя, яким живе Бог. Він живе у величній славі. Він досконалий. Він має всі знання та мудрість. Він є Батьком духовних дітей. Він—Творець. Ми можемо стати такими, як наш Небесний Батько. Це і є піднесення.

Якщо ми доведемо свою відданість Господу, то житимемо у найвищому ступені целестіального царства небес. Нас буде піднесено, щоб жити як вічні сім’ї з Небесним Батьком. Піднесення—це найбільший дар, який Небесний Батько може дати Своїм дітям (див. УЗ 14:7).

Благословення піднесення

  • Які благословення отримають ті, кого буде піднесено?

Наш Небесний Батько досконалий. Він радіє тому, що Його діти можуть стати подібними до Нього. Його робота і слава—“здійснювати безсмертя і вічне життя людини” (Мойсей 1:39).

Ті, кого піднесено в целестіальному царстві завдяки вірі в Ісуса Христа, отримають особливі благословення. Господь обіцяв: “Усе є їхнім” (УЗ 76:59). Ось деякі з благословень, що даються піднесеним:

  1. Вони житимуть вічно в присутності Небесного Батька та Ісуса Христа (див. УЗ 76:62).

  2. Вони стануть богами (див. УЗ 132:20–23).

  3. Їх буде об’єднано навічно з їхніми праведними членами сім’ї, і вони зможуть мати вічне зростання.

  4. Вони отримають повноту радості.

  5. У них буде все, що має наш Небесний Батько та Ісус Христос: вся сила, слава, влада і знання (див. УЗ 132:19–20). Президент Джозеф Філдінг Сміт писав: “Батько обіцяв через Свого Сина, що все, що має Він, буде дано тим, хто дотримується Його заповідей. Вони зростатимуть у знанні, мудрості й силі, від благодаті до благодаті, поки на них не почине повнота досконалого дня” (Doctrines of Salvation, comp. Bruce R. McConkie, 3 vols. [1954–1956], 2:36; курсив за оригіналом).

Вимоги для піднесення

Зараз—час робити все можливе, щоб відповідати вимогам піднесення (див. Алма 34:32–34). Президент Джозеф Філдінг Сміт говорив: “Щоб бути піднесеними, ми повинні прийняти євангелію та всі її завіти, і взяти на себе висунуті Господом зобов’язання, і ходити у світлі й розумінні істини, живучи “кожним словом, що виходить з уст Бога” (Doctrines of Salvation, 2:43).

Щоб бути піднесеними, ми спочатку повинні вірити в Ісуса Христа й витерпіти, залишаючись у вірі, до кінця свого життя. Наша віра в Нього повинна бути такою, щоб ми каялися у гріхах і дотримувалися Його заповідей.

Він заповідує всім нам пройти певні обряди:

  1. Ми повинні христитися.

  2. Ми повинні через рукопокладання бути конфірмовані у члени Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів і отримати дар Святого Духа.

  3. Брати повинні отримати Мелхиседекове священство і звеличувати свої покликання у священстві.

  4. Ми повинні отримати у храмі ендаумент.

  5. Ми повинні укласти шлюб на вічність у цьому житті чи в наступному.

Крім того, що ми проходимо необхідні обряди, Господь заповідає всім нам:

  1. Любити Бога і ближніх.

  2. Виконувати заповіді.

  3. Каятися у своїх помилках.

  4. Шукати імена померлих родичів і пройти за них спасительні євангельські обряди.

  5. Ходити на церковні збори якомога регулярніше, щоб, причащаючись, поновлювати завіти хрищення.

  6. Любити членів своєї сім’ї і зміцнювати їх у Господніх шляхах.

  7. Щодня молитися сім’єю та особисто.

  8. Словом і прикладом навчати євангелії інших.

  9. Вивчати Писання.

  10. Прислухатися до натхненних слів пророків Господа й дотримуватися їх.

І, нарешті, кожен з нас повинен отримати Святого Духа і вчитися діяти за Його скеруванням в особистому житті.

  • Як обряди і завіти готують нас до піднесення?

  • Як віра в Ісуса Христа допомагає нам виконувати заповіді?

  • Чому ми повинні навчитися діяти за скеруванням Святого Духа, щоб досягнути піднесення?

Після того, як ми витерпимо до кінця

  • Що буде, якщо ми витерпимо до кінця й залишимося вірними учнями Христа?

Господь сказав: “І якщо ти виконуватимеш Мої заповіді і витерпиш до кінця, то матимеш вічне життя—дар, найвеличніший з усіх дарів Бога” (УЗ 14:7). Президент Джозеф Філдінг Сміт говорив: “Якщо ми перебуватимемо в Бозі—тобто, будемо дотримуватися Його заповідей, поклонятися Йому і жити за Його істиною,—тоді настане час, коли насолоджуватимемося повнотою істини, що буде яскравішати і яскравішати аж до досконалого дня” (Doctrines of Salvation, 2:36).

Пророк Джозеф Сміт учив: “Коли ви піднімаєтеся драбиною, то повинні стати на першу сходинку і підніматися крок за кроком, поки не дістанетеся до верху; так само і з принципами євангелії—ви повинні почати з перших і просуватися далі, поки не пізнаєте всі принципи піднесення. Але це буде вже через довгийчас після того, як ви пройдете крізь завісу [помрете]. Не все можливо пізнати в цьому світі; навіть у загробному житті пізнавати своє спасіння й піднесення—це велика робота” (Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт [2007], с. 270).

Джозеф Сміт учив: “Перший принцип євангелії—правильно усвідомити характер Бога… Сам Бог, Батько всіх нас, жив на землі, так само, як Сам Ісус Христос” (Teachings of the Prophet Joseph Smith, sel. Joseph Fielding Smith [1976], 345–346).

Небесний Батько знає наші випробування, слабкості й гріхи. Він співчуває нам і ставиться з милістю до нас. Він хоче, щоб ми досягли успіху, як це зробив Він.

Уявіть, як би кожен з нас радів, коли б ми повернулися до Небесного Батька і сказали: “Батьку, я виконував Твою волю все своє життя. Я був вірним і дотримувався Твоїх заповідей. Який я радий, що можу знов бути вдома!” Тоді ми почуємо, як Він каже: “Гаразд!.. Ти в малому був вірний, над великим поставлю тебе,— увійди до радощів пана свого!” (Матвій 25:23).

  • Прогляньте Maтвій 25:23. Подумайте, що б ви відчували, якби почули, що Господь звертається до вас з такими словами.

Додаткові уривки з Писань

  • УЗ 132:3–4, 16–26, 37 (підготовка до піднесення)

  • УЗ 131:1–4 (вічний шлюб є ключем до піднесення)

  • УЗ 76:59–70 (пояснюються благословення целестіальної слави)

  • УЗ 84:20–21 (сила благочестя проявляється через обряди священства)

Роздрукувати