Книги й уроки
Розділ 36: Сім’я може бути вічною


Розділ 36

Сім’я може бути вічною

Зображення
A Korean couple standing in front of the Seoul Korea Temple. The father is holding their young daughter.

Важливість сім’ї

  • Чому Небесний Батько послав нас на землю, щоб ми жили у сім’ї?

“Шлюб між чоловіком і жінкою встановлено Богом. …Сім’я є основною частиною плану Творця для вічної долі Його дітей” (“Сім’я: Проголошення світові”, Ліягона, жовт. 2004, с. 49).

Коли Небесний Батько дав Адамові Єву, Він заповідав їм народжувати дітей (див. Буття 1:28). Він відкрив нам, що одна з цілей шлюбу—це надавати земні тіла для Його духовних дітей. Батьки є партнерами Небесного Батька. Він хоче, щоб усі Його духовні діти одержали фізичне тіло й пройшли земне життя. Коли чоловік і жінка приводять у цей світ дітей, вони допомагають Небесному Батькові здійснювати Його план.

Кожна нова дитина має бути з радістю прийнята в сім’ї. Кожна з них—Божеє дитя. Ми повинні знаходити час, щоб бути з дітьми, гратися з ними і навчати їх.

Президент Девід О. Мак-Кей сказав: “Я всім своїм серцем вірю, що найкраще місце підготовки до… вічного життя—це дім” (“Blueprint for Family Living”, Improvement Era, Apr. 1963, 252). Удома, в сім’ї, ми можемо вчитися самоконтролю, жертвуванню, відданості та цінності праці. Ми можемо вчитися любити, ділитися і служити одне одному.

Батьки і матері відповідальні за те, щоб навчати своїх дітей про Небесного Батька. Дотримуючись Його заповідей, вони повинні власним прикладом показувати, що люблять Його. Батьки також повинні вчити дітей молитися і виконувати заповіді (див. Приповісті 22:6).

  • Чому домівка є найкращим місцем підготовки до вічного життя?

  • Як ми можемо допомогти молоді в Церкві розуміти святість сім’ї і шлюбного завіту?

Вічна сім’я

Сім’ї можуть бути разом вічно. Щоб мати це благословення, ми маємо бути одруженими у храмі. Якщо люди одружуються не в храмі, їхній шлюб закінчується зі смертю подружжя. Якщо наш шлюб укладено в храмі владою Мелхиседекового священства, ми одружені на час і вічність. Якщо ми будемо дотримуватися заповідей Господа, наші сім’ї навіки будуть разом—чоловік, дружина та діти. Смерть не зможе розлучити нас.

Любов у сімейних стосунках

  • Як розвивати гармонію в сімейних стосунках?

Чоловіки й дружини повинні бути чуйними й добрими одне до одного. Вони ніколи не повинні робити чи казати те, що може образити почуття одне одного. Вони також повинні робити все можливе, щоб зробити одне одного щасливими.

У Книзі Мормона цар Веніямин говорив:

“І ви не дозволите, щоб ваші діти… билися і сварилися один з одним. …

Але ви будете навчати їх іти шляхами істини і розсудливості; ви будете вчити їх любити один одного, і служити один одному” (Мосія 4:14–15).

Заохочення і щира похвала, яку ми чуємо одне від одного в сім’ї, додають впевненості. Кожна дитина має відчувати, що є важливою. Батьки повинні проявляти зацікавленість справами дітей і виявляти любов і турботу про них. Діти також мають проявляти любов до своїх батьків. Вони мають бути слухняними і намагатися жити так, щоб своїм життям прославляти батьків і свій рід.

  • Що можуть робити батьки, щоб заохочувати своїх синів і дочок дружити між собою? Як брати і сестри можуть підтримувати свої дружні стосунки?

  • Що можуть робити чоловіки і дружини, щоб сприяти щастю одне одного?

Як зробити сім’ю щасливою

  • Що ви робите, щоб сприяти зміцненню сім’ї та її успіху?

Президент Гарольд Б. Лі навчав: “Найважливіша Господня робота, яка може випасти вам, виконується в стінах ваших власних домівок” (Учення Президентів Церкви: Гарольд Б. Лі [2001], с. 134).

Сатана знає, яку роль відіграють сім’ї в плані нашого Небесного Батька. Він прагне зруйнувати їх, не даючи нам наблизитися до Господа. Він спокушатиме нас робити те, що розлучатиме сім’ї.

Перше Президентство і Кворум Дванадцятьох Апостолів проголосили: “Щасливі шлюби й сім’ї засновуються та зберігаються на принципах віри, молитви, покаяння, прощення, поваги, любові, співчуття, праці, а також здорового відпочинку” (Ліягона, жовтень 1998, с. 24).

Усі ми хочемо, щоб наші сім’ї були щасливими і успішними. Подані далі настанови допоможуть нам у цьому:

  1. Моліться сім’єю щовечора і щоранку (див. 3 Нефій 18:21). Моліться разом: чоловік і дружина.

  2. Щотижня на домашніх сімейних вечорах навчайте дітей євангелії.

  3. Регулярно вивчайте Писання всією сім’єю.

  4. Робіть справи всією сім’єю: працюйте, ходіть на прогулянки і разом приймайте рішення.

  5. Учіться бути добрими, терпеливими і милосердними (див. Мороній 7:45–48).

  6. Постійно відвідуйте церковні збори (див. УЗ 59:9–10).

  7. Наслідуйте пораду Господа з УЗ 88:119: “Організуйте себе; приготуйте кожну потрібну річ; і встановіть дім, саме дім молитви, дім посту, дім віри, дім навчання, дім слави, дім порядку, дім Бога”.

  8. Зберігайте сімейну історію, виконуйте разом храмову роботу і отримайте обряди запечатування у храмі.

Сім’я є найважливішою одиницею Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Церква існує саме для того, щоб допомогти сім’ям здобути вічні благословення і піднесення. Організації та програми Церкви призначені, щоб зміцнити кожного з нас і допомогти нам жити вічними сім’ями.

  • Що можуть робити сім’ї, щоб долати труднощі у важкі часи?

  • Який ви бачили доказ того, що сімейна молитва, сімейне вивчення Писань, сімейні наради, сімейні обіди і домашні сімейні вечори зміцнюють сім’ї?

Додаткові Писання та інші джерела

  • Мойсей 2:27–28 (створено і благословенно чоловіка та жінку)

  • Буття 2:24 (нехай чоловік приліпиться до своєї дружини)

  • УЗ 49:15–16 (шлюб призначений Богом)

  • Ефесянам 6:4 (навчайте дітей у праведності)

  • УЗ 132:15–21 (вічний шлюб)

  • УЗ 88:119–126 (настанови для створення щасливої сім’ї)

  • УЗ 93:40–50 (Господь заповідує батькам виховувати дітей у світлі та істині)

  • “Сім’я: Проголошення світові” (доступне на LDS.org та в багатьох церковних публікаціях, у тому числі Ліягона, жовт. 2004, с. 49; Заради зміцнення молоді: Наш обов’язок перед Богом [каталожний номер 36550 192], с. 44 і Стійкі у вірі: довідник з євангелії [каталожний номер 36863 192], сс. 135–137).

Роздрукувати