Книги й уроки
Розділ 37: Сімейні обов’язки


Розділ 37

Сімейні обов’язки

Зображення
An Asian family gathered for scripture study. They are sitting on sofas and the floor.

Обов’язки батьків

  • Які обов’язки розподіляють між собою чоловіки й дружини, виховуючи дітей?

Кожен посідає важливе місце у своїй сім’ї. Господь через пророків пояснював, як батьки, матері та діти повинні поводитися одне з одним і ставитися одне до одного. Нам, чоловікам, дружинам та дітям, потрібно знати, чого від нас очікує Господь, щоб досягти мети існування сім’ї. Якщо ми виконаємо нашу частину, то об’єднаємося навіки.

У священних обов’зках батьківства “як рівноправні партнери, матері й батьки зобов’язані допомагати один одному” (“Сім’я: Проголошення світові”, Ліягона, жовт. 2004, с. 49). Вони є рівноправними партнерами і тому повинні разом працювати, щоб забезпечувати духовні, моральні, інтелектуальні та фізичні потреби сім’ї.

Деякі обов’язки мають бути розподілені між чоловіком і дружиною. Батьки повинні навчати дітей євангелії. Господь попереджав, що якщо батьки не вчать дітей вірі, покаянню, хрищенню та дару Святого Духа, гріх буде на головах батьків. Вони також повинні вчити дітей молитися і виконувати заповіді Господа. (Див. УЗ 68:25, 28).

Один з найкращих способів, яким батьки можуть навчати дітей,—це на власному прикладі. Чоловіки й дружини повинні проявляти любов і повагу одне до одного і до своїх дітей і робити це і на ділі, і словом. Важливо пам’ятати, що кожен член сім’ї є дитиною Бога. Батьки мають ставитися до дітей з любов’ю і повагою, бути з ними твердими, але добрими.

Батькам слід розуміти, що інколи діти прийматимуть неправильні рішення, навіть після того, як їх учили істині. Коли таке стається, батьки не повинні здаватися чи впадати у відчай. Необхідно продовжувати вчити дітей, виявляти свою любов до них, бути хорошим прикладом і поститися й молитися за них.

У Книзі Мормона розповідається про те, як молитви батька допомогли неслухняному синові повернутися до Господньої стежки. Алма молодший відійшов від учень свого праведного батька Алми і ходив серед людей, намагаючись знищити Церкву. Батько з вірою молився за свого сина. Алмі молодшому явився ангел, і тоді він покаявся у неправедному житті. Він став величним провідником у Церкві. (Див. Moсія 27:8–32).

Батьки можуть створювати в домі дух благоговіння та поваги, якщо вчать і спрямовують дітей у любові. Батьки також повинні збагачувати життя дітей приємними подіями.

  • Як саме чоловіки й дружини можуть допомагати одне одному у виконанні своїх обов’язків? До кого самотні батьки можуть звернутися за підтримкою?

Обов’язки батька

  • Який ви можете навести позитивний приклад того, як батько виховує дітей?

“За божественним задумом, батько має головувати над своєю сім’єю в любові й праведності; він відповідає за забезпечення своєї сім’ї всім необхідним та її захист” (Ліягона, жовт. 2004, с. 49). Гідний батько, який є членом Церкви, має можливість бути носієм священства. Завдяки цьому він є провідником священства у своїй сім’ї. Він повинен головувати у сім’ї зі смиренням і добротою, а не з силою та жорстокістю. Писання навчають, що люди, які мають священство, повинні керувати іншими шляхом переконання, з ніжністю, любов’ю і добротою (див. УЗ 121:41–44; (Ефесянам 6:4).

Батько ділиться благословеннями священства з членами сім’ї. Якщо чоловік має Мелхиседекове священство, він ділитися цими благословеннями, прислужуючи хворим і даючи особливі благословення священства. Під керівництвом головуючого провідника священства він може благословляти немовлят, христити, конфірмувати і виконувати обряди священства. Він повинен бути гідним прикладом для своєї сім’ї в дотриманні заповідей. Він має слідкувати за тим, щоб сім’я молилася разом двічі на день і проводила домашні сімейні вечори.

Батько повинен проводити час індивідуально з кожною дитиною. Він має навчати дітей правильним принципам, говорити з ними про їхні проблеми і турботи, а також з любов’ю давати поради. Деякі хороші приклади цього наведені в Книзі Мормона (див. 2 Нефій 1:14–3:25; Aлма 36–42).

Один з обов’язків батька—задовольняти матеріальні потреби своєї сім’ї: щоб було достатньо їжі, був дах над головою, одяг та можливість здобути освіту. Навіть якщо він не в змозі сам забезпечувати сім’ю всім необхідним, він не повинен перекладати обов’язки піклування про сім’ю на інших.

Обов’язки матері

  • Який ви спостерігали позитивний приклад того, як мати виховує дітей?

Президент Девід O. Mак-Кей сказав, що материнство—це найблагородніше з покликань (див. Учення Президентів Церкви: Девід О. Мак-Кей [2004], с. 162). Це—священне покликання, яке робить матерів напарницями Богові у приведенні Його духовних дітей у світ. Народження дітей є одним з найбільших благословень. Якщо в сім’ї немає батька, сім’ю очолює мати.

Президент Бойд К. Пекер схвально відгукувався про жінок, які не могли мати своїх дітей, але прагнули піклуватися про інших. Він сказав: “Коли я говорю про матерів, то маю на увазі не тільки тих жінок, які народили дітей, але й тих, які виховували дітей інших людей, а також тих жінок, які не мали своїх дітей, але стали матерями іншим дітям” (Mothers [1977], 8).

Пророки-святі останніх днів навчали: “Головний обов’язок матерів—виховувати своїх дітей” (Ensign, Nov. 1995, 102). Матері необхідно проводити час із дітьми і навчати їх євангелії. Вона повинна гратися і працювати з ними, щоб діти пізнавали навколишній світ. Вона також має допомогти членам сім’ї зрозуміти, як зробити домівку місцем, де завжди приємно знаходитися. Ставлячись до дітей теплом і любов’ю, вона допомагає їм відчути самоповагу.

У Книзі Мормона описується група з 2000 юнаків, які сягнули величі завдяки вченню їхніх матерів (див. Алма 53:16–23). Під командуванням пророка Геламана вони вийшли на битву зі своїми ворогами. Від матерів вони навчилися бути чесними, відважними й надійними. Їхні неньки також вчили їх, що якщо вони не сумніватимуться, Бог визволить їх (див. Алма 56:47). Усі вони вижили в тій битві. Потім вони висловили віру в учення своїх матерів такими словами: “Ми не сумніваємося, що наші матері знали це” (Алма 56:48). Кожна мати, в якої є свідчення, може справити глибокий вплив на своїх дітей.

Обов’язки дітей

  • Як діти допомагають своїм батькам створювати щасливу сім’ю?

Діти розділяють з батьками відповідальність за створення щасливої домівки. Вони повинні дотримуватися заповідей і співпрацювати з іншими членами сім’ї. Господові не подобається, коли діти сваряться (див. Мосія 4:14).

Господь заповідав дітям шанувати своїх батьків. Він сказав: “Шануй свого батька та матір свою, щоб довгі були твої дні на землі” (Вихід 20:12). Шанувати батьків означає любити і поважати їх. Це також означає слухатися їх. Писання кажуть дітям “слухайтеся своїх батьків у Господі, бо це справедливе!” (Ефесянам 6:1).

Президент Спенсер В. Кімбол сказав, що діти повинні вчитися працювати й брати на себе частину обов’язків по дому й господарству. Необхідно давати їм доручення слідкувати за чистотою і охайністю домівки. (Див. Учення Президентів Церкви: Спенсер В. Кімбол [2006], с. 128).

  • Що мають робити діти, щоб шанувати і поважати своїх батьків?

  • Які риси ваших батьків викликають у вас почуття шани і поваги до них?

Прийняття обов’язків приносить благословення

  • Що може зробити кожний член сім’ї, щоб зробити домівку щасливим місцем?

Щасливі й сповнені любові сім’ї не виникають випадково. Кожна людина в сім’ї повинна виконувати свою роботу. Господь дав обов’язки і батькам, і дітям. Писання вчать, що ми мусимо бути дбайливими, радісними та уважними у стосунках з іншими. Коли ми разом спілкуємося, молимося, співаємо або працюємо, то можемо насолоджуватися гармонією в сім’ї. (Див. Колосянам 3).

  • Які традиції та події перетворюють дім на місце радості?

Додаткові Писання та інші джерела

  • Приповісті 22:6 (навчайте дітей)

  • Ефесянам 6:1–3 (діти повинні слухатися батьків)

  • УЗ 68:25–28; Eфесянам 6:4 (обов’язки батьків)

  • “Сім’я: Проголошення світові” (доступне на LDS.org та в багатьох церковних публікаціях, у тому числі Ліягона, жовт. 2004, с. 49; Заради зміцнення молоді [каталожний номер 36550 192], с. 44 і Стійкі у вірі [каталожний номер 36863 192], сс. 59–61)

  • Путівник для сім’ї (каталожний номер 31180 192)

Роздрукувати