Книги й уроки
Розділ 27: Праця й особисті обов’язки


Розділ 27

Праця й особисті обов’язки

Зображення
A man working indoors on a lathe.

Праця—вічний принцип

  • Пригадайте, що з вашого особистого досвіду допомогло вам зрозуміти важливість праці?

У вченнях і на власному прикладі Небесний Батько та Ісус Христос показали нам, що праця має велике значення і на небі, і на землі. Щоб створити небеса і землю, Бог працював. Він зібрав води в одному місці, і з’явилася суша. Він зробив, щоб на ґрунті росли трави, рослинність і дерева. Він створив сонце, місяць і зірки. Він створив усе живе в морі й на суші. Потім Він помістив Адама і Єву на землю, щоб дбати про неї та панувати над усіма іншими живими істотами. (Див. Буття 1:1–28).

Ісус сказав: “Отець мій працює аж досі,—працюю і Я” (Іван 5:17). Він також сказав: “Ми мусимо виконувати діла Того, Хто послав Мене” (Іван 9:4).

Нам заповідано працювати

Праця стала невід’ємною частиною життя з того самого часу, коли Адам з Євою залишили Еденський сад. Господь сказав Адаму: “У поті свойого лиця ти їстимеш хліб” (Буття 3:19). Адам і Єва працювали в полі, щоб забезпечувати необхідним себе і своїх дітей (див. Мойсей 5:1).

Господь сказав народу Ізраїля: “Шість день працюй” (Вихід 20:9).

У перші дні відновленої Церкви Господь сказав святим останніх днів: “Тепер, Я, Господь, не зовсім задоволений жителями Сіону, бо є ледарі серед них” (УЗ 68:31).

Пророк Божий сказав: “Праця має бути знов зведена на престол як керівний принцип в житті членів нашої Церкви” (Гебер Дж. Грант, Учення Президентів Церкви: Гебер Дж. Грант [2003], с. 118).

Обов’язки в сім’ї

  • Які обов’язки батько, мати й діти мають виконувати в сім’ї? Як вони можуть розподіляти між собою ці обов’язки?

Батьки разом повинні забезпечувати матеріальні, духовні та психологічні потреби членів сім’ї. Вони не повинні сподіватися, що хтось зробить їхню роботу замість них. Апостол Павло писав: “Коли ж хто про своїх, особливо ж про домашніх не дбає, той вирікся віри” (1 Тимофію 5:8).

Розподіляючи конкретні обов’язки, подружня пара повинна прагнути натхнення від Господа й наслідувати пораду пророків. Створення домівки, де щодня навчаються принципів євангелії і де перебуває любов та порядок, є настільки ж важливим завданням, як і забезпечення їжею та одягом.

Діти мають нести свою частку обов’язків у сім’ї. Дітям слід давати такі доручення, з якими вони б упоралися. Їх необхідно хвалити за добре виконання цих доручень. Хороше ставлення до праці, звичка працювати та навички прищеплюються завдяки позитивному досвіду вдома.

Інколи людям важко забезпечувати свою сім’ю. Хронічні хвороби, втрата супутника життя або турбота про літніх батьків збільшують кількість обов’язків у домі. Небесний Батько не забуває про такі сім’ї і дає їм більше сил для виконання їхніх обов’язків. Він завжди благословляє їх, якщо вони з вірою просять Його про це.

Робота може приносити радість

  • Як ставлення до роботи впливає на саму працю?

Для декого робота—це нудьга. А для декого—частина життя, що приносить радість. Ми можемо повністю насолодитися життям, якщо навчимося любити працю.

Не всі ми можемо вибирати собі роботу. Дехто працює довгі години, щоб задовольнити основні потреби життя. Важко любити таку роботу. Але найщасливіші люди навчилися любити свою роботу, якою б вона не була.

Ми можемо допомогти одне одному у праці. Найбільший тягар стає легшим, якщо хтось допомагає нести його.

Велике значення має наше ставлення до праці. Наведена далі історія розповідає про одного чоловіка, який у своїй роботі бачив більше, ніж рутинність. Один чоловік проходив повз каменоломню і побачив трьох чоловіків за роботою. Він запитав кожного з них, що вони роблять. Їхні відповіді представили різне ставлення до тієї самої роботи. “Я видобуваю камінь”,—відповів перший робітник. А другий відповів: “Я заробляю три золотих у день”. Третій чоловік посміхнувся і сказав: “Я допомагаю будувати дім Божий”.

Ми можемо служити Богу, виконуючи будь-яку чесну роботу. Цар Веніямин, нефійський пророк, сказав: “Коли ви служите вашим ближнім, то ви тільки служите вашому Богові” (Мосія 2:17). Навіть якщо наша робота дає можливість лише забезпечити себе чи сім’ю найнеобхіднішим, ми все одно допомагаємо Божим дітям.

  • Як ми можемо змінити на краще своє ставлення до роботи?

Бог засуджує нероб

Господь не задоволений ледарями або неробами. Він сказав: “Ледар не матиме місця в Церкві, якщо він не покається і не виправить свої шляхи” (УЗ 75:29). Він також заповідав: “Не будь лінивим; бо той, хто лінується, не їстиме хліба і не носитиме одяг трудівника” (УЗ 42:42).

З найперших днів Церкви пророки вчили святих останніх днів бути незалежними, забезпечувати себе й уникати ледарства. Справжні святі останніх днів просто так не скидатимуть з себе відповідальності за самостійне забезпечення власних потреб. Поки є можливість, вони забезпечуватимуть себе і свою сім’ю найнеобхіднішим в житті.

Наскільки це можливо, всі члени Церкви повинні взяти на себе обов’язок піклуватися про власних родичів, які не в змозі потурбуватися про себе.

  • Як неробство впливає на людину, сім’ю, громаду?

Робота, розвага і відпочинок

  • Чому важливо зберігати рівновагу між роботою, розвагами, відпочинком та навчанням?

Кожен з нас повинен прагнути досягти рівноваги в роботі, відпочинку й розрядці. Є така стара приказка: “Нічого не робити—це найтяжча праця, адже немає й хвилини для відпочинку”. Без праці відпочинок і розрядка втрачають сенс.

Відпочивати не тільки приємно й необхідно, але нам заповідано відпочивати в Суботній день (див. Вихід 20:10; УЗ 59:9–12). Цей день відпочинку після шістьох днів праці дає перепочинок перед наступними днями. Тим, хто дотримується святості Суботнього дня, Господь також обіцяє “повноту землі” (див. УЗ 59:16–20; див. також розділ 24 цієї книги).

У інші дні тижня ми можемо не лише працювати, але і присвячувати час удосконаленню талантів, займатися своїм хоббі, розважатися та займатися іншими справами, які допоможуть нам оновити сили.

  • Що ми можемо робити, щоб підтримувати належний баланс між роботою, іграми, відпочинком і освітою? Як батьки можуть допомагати своїм дітям підтримувати цей баланс?

Благословення праці

  • Які благословення приносить чесна робота?

Господь сказав Адаму: “У поті свойого лиця ти їстимеш хліб” (Буття 3:19). Це був не тільки мирський закон, але й закон на спасіння душі Адама. Насправді-то немає різниці між духовною, розумовою та фізичною працею. Праця необхідна для зростання кожного з нас, для розвитку характеру і задоволення, чого ледачим ніколи не пізнати.

Президент Девід О. Мак-Кей сказав: “Нам слід усвідомити, що привілей працювати—це дар, сила працювати—це благословення, а любов до роботи—це успіх” (Pathways to Happiness [1957], 381).

“Люди є, щоб мати радість” (2 Нефій 2:25). Праця є ключем до повноти радості в Божому плані. Якщо ми живемо праведно, то повернемося і будемо жити з Небесним Батьком, і у нас буде робота, яку нам слід буде виконувати. А Його робота—“здійснювати безсмертя і вічне життя людини” (Мойсей 1:39).

Додаткові уривки з Писань

  • Мойсей 4:23–25 (Адамові сказано, що він все життя працюватиме, щоб заробити собі на хліб)

  • УЗ 56:16–17 (Бог застерігає багатих і бідних від жадоби, заздрощів та ледарства)

  • УЗ 58:26–29 (люди повинні з радістю брати участь у добрих справах)

  • Матвій 25:14–30 (притча про таланти)

  • Ефесянам 4:28 (більше не кради, а працюй)

  • 1 Солунянам 4:11–12 (працюй своїми руками)

  • 2 Нефій 5:17 (Нефій вчить свій народ працювати й бути працьовитими)

Роздрукувати