Книги й уроки
Розділ 43: Ознаки Другого пришестя


Розділ 43

Ознаки Другого пришестя

Зображення
The resurrected Jesus Christ (wearing white robes with a magenta sash) standing above a large gathering of clouds. Christ has His arms partially extended. The wounds in the hands of Christ are visible. Numerous angels (each blowing a trumpet) are gathered on both sides of Christ. A desert landscape is visible below the clouds. The painting depicts the Second coming of Christ. (Acts 1:11)

Христос повернеться на землю

  • Які є деякі з однак Другого пришестя?

Спаситель сказав Джозефу Сміту: “Бо Я відкрию Себе з небес з силою і великою славою … і житиму в праведності з людьми на землі тисячу років, і злочестиві не вистоять” (УЗ 29:11; див. також розділи 44 і 45 цієї книги). Ісус повідомив нам, що про час наближення Його Другого пришестя нас попереджатимуть певні ознаки й події.

Протягом тисяч років послідовники Ісуса Христа з нетерпінням очікували Другого пришестя як часу миру й радості. Але до приходу Спасителя мешканці землі будуть свідками важких випробувань і лиха. Небесний Батько хоче, щоб ми були готові до цих потрясінь. Він також сподівається, що коли Спаситель зійде у славі, ми будемо духовно підготовлені. Отже, Він вказав ознаки, або події, які звіщатимуть про наближення Другого пришестя Спасителя. В усі часи Господь відкривав ці ознаки Своїм пророкам. Він сказав, що віддані послідовники Христа знатимуть про ці ознаки і стежитимуть за ними (див. УЗ 45:39). Якщо ми слухняні і сповнені віри, то будемо досліджувати Писання і знатимемо про ці ознаки.

Деякі з ознак, що передрікають Друге пришестя Ісуса Христа, вже були явлені або справджуються зараз. А деякі здійсняться у майбутньому.

Злочестивість, війни і безладдя

Багато з ознак є страшними і грізними. Пророки попереджали, що на землі будуть великі безладдя, нечестивість, війни та страждання. Пророк Даниїл казав, що перед Другим пришестям буде такий неспокій, якого земля ще ніколи не знала (див. Даниїл 12:1). Господь сказав: “І любов людей охолоне, а беззаконня примножуватиметься” (УЗ 45:27). “І все буде у сум’ятті; і … страх зійде на всіх людей” (УЗ 88:91). Ми можемо припускати, що будуть землетруси, мори, голод, сильні бурі, блискавки й громи (див. Матвій 24:7; УЗ 88:90). Зливи з градом знищуватимуть врожаї (див. УЗ 29:16).

Ісус казав учням, що всю землю охоплюватимуть війни: “Ви ж про війни почуєте і про воєнні чутки: … Бо повстане народ на народ, і царство на царство” (Матвій 24:6–7). Пророк Джозеф Сміт сказав: “Не впадайте у відчай, коли ми кажемо вам про неспокійні часи, бо вони мають незабаром прийти, бо меч, голод і пошесті наближаються. Будуть великі руйнації на лиці цієї землі, бо вам не треба припускати, що хоч одна йота чи риска з пророцтв усіх святих пророків не буде виконана, і ще багато таких, які будуть виконані” (Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт [2007], с. 252).

Багато з цих ознак здійснюються зараз. Злочестивість можна бачити повсюди. Між народами постійно точиться війна. Ми стаємо свідками землетрусів та інших стихійних лих. Велика кількість людей страждає від нищівних злив, посух, голоду і хвороб. Можна не сумніватися, що перед пришестям Господа ці лиха будуть ще більш жорстокими.

Однак не всі події, що передують Другому пришестю, такі страшні. Багато з них принесуть світові радість.

Відновлення євангелії

Господь сказав: “Світло проб’ється серед тих, хто сидить у темряві, і це буде повнота Моєї євангелії” (УЗ 45:28). Відновлення євангелії передрікали ще давні пророки. Апостол Іван бачив, що євангелія буде відновлена ангелом (див. Об’явлення 14:6–7). Здійснюючи це пророцтво, ангел Мороній та інші небесні посланці принесли євангелію Ісуса Христа Джозефу Сміту.

Поява Книги Мормона

Господь говорив нефійцям про іншу ознаку: їхні нащадки отримають Книгу Мормона (див. 3 Нефій 21). Старозавітні пророки Ісая та Єзекіїль передбачали появу Книги Мормона (див. Ісая 29:4–18; Єзекіїль 37:16–20). Тепер ці пророцтва здійснюються. Книгу Мормона було явлено, і тепер вона поширюється по всьому світу.

Євангелію буде проголошено всьому світу

Ще однією ознакою останніх днів буде те, що “проповідана буде ця Євангелія Царства по цілому світові, на свідоцтво народам усім” (Maтвій 24:14; див. також Джозеф Сміт—Maтвій 1:31). Усі люди почують повноту євангелії своєю рідною мовою (див. УЗ 90:11). З моменту відновлення Церкви місіонери постійно проголошують євангелію. Місіонерська робота дедалі розгортається, і зараз уже десятки тисяч місіонерів проповідують у багатьох країнах світу багатьма мовами. Перед Другим пришестям і протягом Тисячоліття Господь підготує шлях, щоби принести істину усім народам.

Пришестя Іллі

Пророк Малахія передрікав, що перед тим, як Христос прийде вдруге, на землю прийде пророк Ілля. Він має відновити владу запечатування, щоб сім’ї могли бути запечатані разом. Він також надихне людей бажанням піклуватися про своїх предків і нащадків. (Див. Малахія 4:5–6; УЗ 2). Пророк Ілля явився пророкові Джозефу Сміту у квітні 1836 року. З того часу зростає зацікавленість у дослідженні генеалогії та сімейної історії. У нас також з’явилася можливість виконувати обряди запечатування у храмах, як для живих, так і для померлих.

Нащадки Легія стануть великим народом

Господь сказав, що з наближенням Його пришестя ламанійці стануть праведним і поважним народом. Він сказав: “Але перед тим, як прийде великий день Господа, … Ламанійці будуть квітнути, як троянда” (УЗ 49:24). Велика кількість нащадків Легія зараз отримує благословення євангелії.

Будівництво Нового Єрусалима

При наближенні часу пришестя Ісуса Христа вірні святі побудують місто праведних, місто Бога, що називатиметься Новий Єрусалим. Сам Ісус Христос правитиме в ньому. (Див. 3 Нефій 21:23–25; Moйсей 7:62–64; Уложення віри 1:10). Господь сказав, що це місто буде побудовано у штаті Міссурі у Сполучених Штатах (див. УЗ 84:2–3).

Це лише декілька з ознак, даних нам Господом. У Писаннях їх описується набагато більше.

  • Які ви бачите докази того, що ці ознаки дійсно з’являються?

Знання про ознаки часів допоможе нам

  • Як ми можемо залишатися спокійними попри те, що деякі ознаки вселяють страх і жах?

Розповідаючи про Своє Друге пришестя Господь сказав: “Час і день той не знає ні жодна людина, ні ангели в небесах” (УЗ 49:7). Спаситель учив цьому в притчі про фігове дерево. Він сказав, що коли ми бачимо, як на фіговому дереві розпускається листя, то можемо сказати, що незабаром буде літо. Так само і з ознаками, про які попереджають Писання—коли ми бачимо їх, то знаємо, що Друге пришестя вже поруч. (Див. Матвій 24:32–33).

Господь дав ці ознаки нам на допомогу. Ми можемо привести до ладу своє життя й підготувати себе і сім’ї до того, що чекає нас попереду.

Ми отримали попередження про катастрофи і повеління готуватися до них, але також ми можемо чекати на пришестя Спасителя і відчувати радість. Господь сказав: “Не бентежтеся, бо коли все це [ознаки] станеться, ви можете знати, що обіцяння, які було дано вам, виповняться” (УЗ 45:35). Він сказав, що праведні під час Його пришестя не будуть знищені, “але вони переживуть той день. І землю буде віддано їм у спадок; … і їхні діти виростатимуть без гріха… Бо Господь буде поміж ними, і Його слава буде на них, і Він буде їхнім царем і їхнім законодавцем” (УЗ 45:57–59).

Додаткові уривки з Писань

Роздрукувати