Книги й уроки
Розділ 28: Служіння


Розділ 28

Служіння

Зображення
Jesus Christ with the twelve apostles. Christ (depicted wearing a white robe with a yellow sash), is kneeling before one of the apostles as He washes the feet of that apostle. The other eleven apostles are gathered around a table (having just completed the last supper). They are watching Christ. (John 13:1-20)

Як ми можемо служити

  • Пригадайте, як люди служили вам і вашій сім’ї.

Ісус сказав: “Я серед вас, як службовець” (Лука 22:27). Ми як справжні послідовники Ісуса також маємо служити людям.

Служіння—це допомога людям, яким вона потрібна. Подібне до Христового служіння виникає із щирої любові до Спасителя та любові й турботи про людей, яким Він дає нам нагоду і наказ допомогти. Любов—це не просто почуття. Якщо ми любимо людей, то бажаємо допомагати їм.

Усі ми повинні мати бажання служити, яким би не був наш статок, вік або соціальний стан. Дехто вважає, що тільки бідні й скромні повинні служити. Інші припускають, що служіння повинно виконуватися багатими. Але Ісус вчив іншому. Коли мати двох Його учнів попросила Ісуса вшанувати їх у Його царстві, Він відповів: “Хто великим із вас хоче бути,—хай буде слугою він вам. А хто з вас бути першим бажає,—нехай буде він вам за раба” (Матвій 20:26–27).

Є багато способів служити. Ми можемо допомагати іншим фінансово, соціально, фізично й духовно. Ми, наприклад, можемо поділитися їжею або чимось ще із тими, хто потребує їх. Ми можемо допомагати нужденним щедрими пожертвуваннями від посту. Ми можемо бути другом для людини, яка щойно переїхала в наш район. Ми можемо засадити город для літньої людини або доглядати хворого. Ми можемо вчити євангелії когось, хто шукає істину, і втішати засмучених.

Ми можемо служити і в малому, і у великому. Не слід обходити допомогою когось, вважаючи, що ми не здатні зробити щось вагоме для них. Одна вдова розповідала, як невдовзі після переїзду до нового міста до неї прийшло двоє дітей. Діти принесли кошик з продуктами, в якому була записка: “Якщо вам потрібна допомога, зателефонуйте нам”. Цю вдову приємно вразив такий прояв доброти, і вона ніколи не забувала цього.

Однак інколи, щоб послужити людині, доводиться багато чим пожертвувати. Спаситель віддав власне життя, служачи нам.

  • Подумайте, хто у вашій сім’ї чи громаді має економічні, соціальні, фізичні чи духовні потреби. Подумайте, як ви можете їм послужити.

Чому Спаситель хоче, щоб ми служили людям

  • Чому Господь хоче, щоб ми служили іншим?

Робота Бога здійснюється завдяки служінню чоловіків і жінок, хлопців і дівчат. Президент Спенсер В. Кімбол пояснював: “Бог помічає нас, Він пильнує за нами. Але зазвичай наші потреби Він задовольняє через інших людей” (Учення Президентів Церкви: Спенсер В. Кімбол [2006], с. 88).

Протягом усього життя всі ми залежимо від допомоги інших. Коли ми були малятами, батьки годували нас, одягали й піклувалися про нас. Без цієї турботи ми б загинули. Коли ми підросли, інші люди прищеплювали нам навички і світогляд. Багатьом потрібен був медичний догляд під час хвороби або гроші під час фінансових негараздів. Хтось із нас просить Бога благословити стражденних, а тоді нічого для них не робить. Нам слід не забувати, що Бог працює через нас.

Допомагаючи людям, ми служимо Богові. Цар Веніямин, великий цар часів Книги Мормона, навчав свій народ цьому принципу на прикладі свого життя. Все життя він служив людям, сам заробляючи на життя і не вимагаючи, щоб інші його забезпечували. У натхненній проповіді він пояснював, чому любив служіння, кажучи:

“Коли ви служите вашим ближнім, то ви тільки служите вашому Богові. …

І якщо я, кого ви називаєте своїм царем, докладав зусиль, щоб служити вам, то хіба не повинні ви також докладати зусиль, щоб служити один одному?” (Moсія 2:17–18).

  • Як ми можемо готуватися, щоб допомагати іншим?

Завдяки служінню ми отримуємо благословення

  • Які благословення ми можемо отримати завдяки служінню людям?

Коли ми служимо іншим, то здобуваємо важливі благословення. Завдяки служінню збільшується наша здатність любити. Ми перестаємо бути егоїстичними. Переймаючись проблемами інших, ми бачимо свої негаразди не такими вже й серйозними. Ми повинні служити людям, щоб здобути вічне життя. Бог сказав, що люди, які бажають жити з Ним, повинні любити Його дітей і служити їм (див. Maтвій 25:34–40).

Якщо ми подивимося на життя людей, які безкорисливо служать, то можемо побачити, що вони отримують більше, ніж віддають. Одним з таких був святий останніх днів на ім’я Пол. Пол втратив обидві ноги через нещасний випадок. Деякі люди після такого стають ні до чого не здатними песимістами. Натомість Пол вирішив присвятити себе іншим. Він здобув професію, заробив достатньо грошей і придбав будинок. Там вони з дружиною відвели кімнату для бездомних і покинутих дітей. Деякі з них мали серйозні фізичні вади. До самої смерті, протягом двадцяти років він служив цим дітям та іншим людям. За це його щиро любили, і він не думав про скалічені ноги. Пол дуже наблизився до Господа.

Президент Спенсер В. Кімбол сказав: “Ми стаємо більш незалежними, коли служимо іншим, дійсно, легше “знайти” себе, бо набагато більше людей ще шукають!” (Учення Президентів Церкви: Спенсер В. Кімбол, сс. 85–86).

Можливості служити

Дехто з нас служить лише тим, з ким йому подобається спілкуватися, й уникає всіх інших. Однак Ісус заповідав нам любити і служити кожному. Існує безліч нагод служити (див. Мосія 4:15–19).

Ми можемо служити своїм домашнім. Чоловіки й дружини повинні знати про потреби одне одного. Батьки мають служити своїм дітям—не тільки годувати й одягати їх, але й навчати їх, гратися і працювати з ними. Діти можуть служити, допомагаючи по господарству, а також братам і сестрам.

Чоловік і дружина служать і допомагають одне одному. Вони можуть разом піклуватися про дітей і підтримувати одне одного, коли йдеться про особисті інтереси й прагнення. Мати й батько можуть піти на жертви, щоб відправити дитину на місію. Старший хлопчик може заспокоїти молодшу сестричку, яка злякалася темряви, або допомогти їй навчитися читати. Наші пророки вчать, що сім’я є найважливішою одиницею суспільства. Ми повинні старанно служити своїм сім’ям (див. Мосія 4:14–15).

У нас є багато можливостей служити ближнім, друзям і навіть незнайомцям. Якщо сусід не встигає самотужки зібрати врожай до грози, ми можемо допомогти. Якщо захворіла жінка, ми можемо приглянути за її дітьми або допомогти по господарству. Якщо якийсь юнак відходить від Церкви, ми можемо повернути його. Якщо з якоїсь дитини глузують, ми можемо подружитися з нею і просити інших бути добрішими. Нам не потрібно знати людей, яким ми служимо. Нам слід шукати способи служити якомога більшій кількості дітей нашого Небесного Батька.

Якщо у нас є особливі здібності, ми повинні застосовувати їх на служіння іншим. Бог благословляє нас талантами і здібностями, щоб ми покращували людям життя.

У нас є можливість служити в Церкві. Однією з цілей Церкви як організації є надання нам нагод допомагати одне одному. Члени Церкви служать, коли виконують місіонерську роботу, приймають покликання бути провідниками, відвідують інших членів Церкви, викладають уроки і виконують іншу роботу в Церкві. У Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів немає професійного духовенства, тому її члени безоплатно ведуть всі її справи.

  • Як знайти достатньо часу для своєї сім’ї, навіть маючи так багато можливостій для служіння в Церкві і в громаді?

Христос—досконалий взірець служіння

  • Розкажіть свої улюблені історії з Писань, у яких Спаситель показує приклад служіння?

Спаситель подав ідеальний приклад служіння. Він говорив, що не прийшов на землю, щоб Йому служили, а щоб служити і віддати Своє життя за нас (див. Матвій 20:28).

Нам важко осягнути всю велич любові Ісуса до нас. Протягом Свого земного життя Він служив бідним, неосвіченим, грішникам, зневаженим усіма людям. Він навчав євангелії всіх, хто хотів почути її, годував натовпи голодних, які приходили послухати Його, зцілював хворих і воскрешав померлих.

Він є нашим Богом, Спасителем і Господом всесвіту, і, незважаючи на це, Він багато і смиренно служив. Незадовго до розп’яття Він і Його учні зібралися разом. Після навчання, Він взяв миску з водою і рушник та омив їм ноги (див. Іван 13:4–10). У ті часи омивання гостю ніг було виявом пошани, і це, як правило, робив слуга. Ісус зробив це як приклад любові та служіння. Коли ми добровільно в дусі любові служимо людям, то стаємо більше подібними до Христа.

  • Про що ми можемо дізнатися з прикладу служіння Спасителя?

Додаткові уривки з Писань

Роздрукувати