Книги й уроки
Розділ 25: Піст


Розділ 25

Піст

Зображення
A Fijian man in an outdoor setting. He is holding a copy of the scriptures and has his eyes closed in prayer.

Як правильно поститися

  • Що ми можемо зробити для того, щоб піст був радісним?

Починаючи ще з часів Адама, Божий народ постився. Це допомагало людям наближатися до Бога і поклонятися Йому. Ісус на власному прикладі показав важливість посту (див. Лука 4:1–4). Через одкровення останніх днів ми дізнаємося, що Господь і досі очікує, що Його народ буде часто поститися і молитися (див. УЗ 88:76).

Поститися означає обходитися без їжі й пиття. Щоб тіло було здоровим, а розум працював активніше, корисно час від часу поститися.

Спаситель учив, що піст з певною метою—це більше, ніж просте утримання від їжі й пиття. Нам також слід зосереджувати увагу на духовному.

Ми повинні молитися під час посту

Молитва—невід’ємна частина посту. Скрізь у Писаннях піст згадується разом з молитвою. Він має супроводжуватися щирою молитвою, і розпочинати й завершувати піст також треба молитвою.

Ми повинні поститися з метою

Для посту є багато причин. Постом і молитвою ми можемо здолати слабкості чи проблеми. Інколи ми можемо поститися й молитися, якщо інші люди потребують допомоги чи проводу, наприклад, члени сім’ї, які хворіють і потребують благословення (див. Мосія 27:22–23). За допомогою посту ми можемо пізнати істину про все, як це зробив пророк Алма з Книги Мормона. Він сказав: “Я постився і молився багато днів, щоб знати це самому. І ось, я знаю сам, що це істина; бо Господь Бог зробив так, що це явилося мені через Його Святого Духа” (Алма 5:46).

Ми можемо поститися, щоб допомогти іншим пізнати істину. Піст може втішити нас у годину смутку і страждання (див. Алма 28:4–6). Піст може допомогти нам стати смиренними й наблизитися до Небесного Батька (див. Геламан 3:35).

Ми не повинні поститися, щоб справити враження на інших. Господь радив:

“А як постите, то не будьте сумні, як оті лицеміри: вони бо зміняють обличчя свої, щоб бачили люди, що постять вони.

По-правді кажу вам: вони мають уже нагороду свою!

А ти, коли постиш, намасти свою голову, і лице своє вмий, щоб ти посту свого не виявив людям” (Матвій 6:16–18).

Коли постимося, ми повинні бути радісними й не сурмити про свій піст іншим.

  • Як наше ставлення до посту впливає на те, яким він буде для нас?

Пісний день

Одну неділю кожного місяця святі останніх проводять у пості. У цей день ми не їмо і не п’ємо упродовж двох послідовних прийомів їжі. Якщо ми вечеряємо в суботу, то не їмо і не п’ємо до недільної вечері.

Ми повинні заохочувати дітей поститися (вже після того, як вони христилися), але ніколи не слід примушувати їх. Пісний день—це особливий день, коли ми упокорюємося перед Господом в пості й молитві. Це день, коли ми можемо благати про прощення гріхів та силу здолати вади і прощати іншим.

У пісну неділю члени Церкви зустрічаються і причащаються. Вони зміцнюють одне одного, ділячись свідченням на зборах посту і свідчення.

  • Які благословення ви отримали, коли ділилися своїм свідченням на зборах посту і свідчення? Як вам допомогли свідчення інших людей?

Пожертвування від посту

  • Чому ми вносимо пожертвування від посту?

Коли ми щомісяця постимося, Господь просить нас допомагати нужденним. Один зі способів полягає в тому, щоб передати їм через відповідних провідників священства продукти або гроші, які були б витрачені нами на два прийоми їжі. Ми повинні бути настільки щедрими в цьому, наскільки це можливо. Завдяки пожертвуванням від посту ми стаємо партнерами Господа у розв’язанні проблем наших менш успішних братів і сестер.

За піст ми отримуємо благословення

  • Які благословення ми можемо отримати, коли постимося належним чином?

Ісая, старозавітний пророк, писав про рясні Господні благословення тим, хто поститься й допомагає нужденним. Нам обіцяно мир, добре здоров’я та духовний провід. “Засяє тоді, мов досвітня зоря, твоє світло, і хутко шкірою рана твоя заросте, і твоя справедливість ходитиме перед тобою, а слава Господня сторожею задньою! Тоді кликати будеш—і Господь відповість, будеш кликати—і Він скаже: Ось Я!” (Ісая 58:8–9).

Піст вдосконалює наше життя й додає сил. Він допомагає нам жити за іншими принципами євангелії, оскільки наближає нас до Господа.

Піст навчає самоконтролю

Піст допомагає нам зміцнити характер. Якщо ми будемо правильно поститися, то навчимося контролювати бажання, пристрасті й характер. Ми стаємо трохи міцнішими, доводячи собі, що маємо самоконтроль. Якщо ми вчимо дітей поститися, у них розвиватиметься духовна міць, щоб долати більші спокуси у подальшому житті.

Піст дає нам духовну силу

Коли ми мудро і з молитвою постимося, наша віра зміцнюється. З цією вірою ми здобуваємо більше духовної сили. Ось приклад: Алма (пророк з Книги Мормона) розповідає, як знову зустрівся із синами Мосії через багато років після їхнього дивовижного навернення. Він відчув сильну радість, коли побачив, що вони зміцнилися у вірі й здобули більшу духовну силу. Вони здобули її завдяки тому, що “багато віддавалися молитві і посту; тому вони мали дух пророцтва і дух одкровення” (Алма 17:3).

Сини Мосії чотирнадцять років проповідували ламанійцям. Оскільки вони постилися і молилися, Дух Господній підсилив вплив їхніх слів. Завдяки цьому вони мали великий успіх в місіонерській роботі. (Див. Алма 17:4).

Спаситель сказав тим, хто належним чином поститься: “Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі явно” (Матвій 6:18).

  • Як піст може збільшити нашу духовну силу протистояти спокусам, отримувати одкровення, чинити праведно?

Додаткові уривки з Писань

Роздрукувати