Інститут
Урок 16. Матеріал для вчителя: Стати щасливими у сімейному житті завдяки Ісусу Христу


“Урок 16. Матеріал для вчителя: Стати щасливими у сімейному житті завдяки Ісусу Христу”, Вічна сім’я. Матеріал для вчителя (2022)

“Урок 16. Матеріал для вчителя”, Вічна сім’я. Матеріал для вчителя

Урок 16. Матеріал для вчителя

Стати щасливими у сімейному житті завдяки Ісусу Христу

“Щастя в сімейному житті найпевніше досягають, коли воно засновано на вченнях Господа Ісуса Христа” (“Сім’я: Проголошення світові”, ChurchofJesusChrist.org). На цьому уроці студенти дізнаються, як вони можуть будувати фундамент їхнього особистого та сімейного життя на Ісусі Христі і Його вченнях. Їм буде запропоновано визначити перепони, які можуть перешкоджати їм це робити і способи, щоб подолати ці перепони.

Рекомендації для навчання

Розбудова нашого особистого та сімейного життя на фундаменті Ісуса Христа захищає та зміцнює нас.

Можна показати супровідне зображення Філадельфійського храму, штат Пенсільванія. Нагадайте студентам про те, яку роль відіграє фундамент будівлі (див. частина 1 підготовчого матеріалу).

Зображення
Філадельфійський храм, Пенсільванія

Прочитайте разом наступні слова старійшини Дональда Л. Холлстрома, де він описує зусилля, докладені інженерами, для створення міцного фундаменту Філадельфійського храму у штаті Пенсільванія.

Зображення
Старійшина Дональд Л. Холлстром

“Будівля буде … зазнавати впливу руйнівних вітрів та постійного сусідства ґрунтових вод. Якщо залишити ці складні умови без уваги, вони можуть серйозно пошкодити і навіть зруйнувати цю величну будівлю.

Знаючи, що ці сили будуть безупинно шкодити храму, інженери розробили, а будівельники вирили під всією будівлею яму глибиною в 10 метрів. Вона була прорубана у пенсильванському граніті, щоб зробити стійкий фундамент для будівництва храму. Потім бетонні основи та фундаменти були приєднані до гранітної основи за допомогою кам’яних анкерів, щоб протистояти навіть найсильнішому вітру та потужним ґрунтовим водам. Щоб розташувати анкера, граніт просвердлили на глибину від 15 до 53 метрів. …

Я наводжу таку детальну інформацію, щоб викласти таку ідею: ми, не подібні до будівель, які є тимчасовими, розбудовуючи наше безкінечне (і ми сподіваємося вічне) життя, іноді приділяємо надто мало уваги плануванню та розбудові нашого фундаменту. У наслідок цього ми дуже схильні до впливу небезпечних сил і легко наражаємося на їхні удари” (“Jesus Christ: Our Firm Foundation”, Ensign, Apr. 2016, 58).

Попросіть студентів подумати про цей опис фундаменту храму, коли будете разом переглядати Геламан 5:12.

  • Чого навчає цей вірш стосовно того, чому окремим особам та сім’ям потрібно будувати духовний фундамент на Ісусі Христі? (Допоможіть студентам визначити принцип подібний до наступного: Якщо окремі особи і сімʼї будуватимуть свій фундамент на Ісусі Христі, Сатана не матиме сили знищити їх).

  • Назвіть загально поширені “могутні вітри, … стріли у вихорі, … град і … могутн[і] бур[і]”, які супротивник застосовує проти сімей у наші дні.

  • Назвіть кілька способів, як окремі особи та сім’ї можуть будувати свій фундамент на Ісусі Христі. (Під час обговорення ви можете попросити студентів розказати, що вони дізналися з висловлювань старійшини Девіда А. Беднара та старійшини Холстрома, а також, під час виконання завдання “Записуйте свої думки” в частині 1 підготовчого матеріалу).

  • Які випадки були у вашому житті або в житті вашої сім’ї, коли розбудова на фундаменті Ісуса Христа допомогла протистояти бурям різних видів або подолати їх?

Життя за вченнями Ісуса Христа приносить щастя у сімейне життя.

Покажіть наступне твердження з проголошення про сім’ю: “Щастя в сімейному житті найпевніше досягають, коли воно засновано на вченнях Господа Ісуса Христа” (“Сім’я: Проголошення світові”, ChurchofJesusChrist.org).

Покращення нашого навчання і вивчення

Заохочуйте студентів до участі. Шукайте способи запрошувати всіх студентів до участі в уроці. У кожного студента є особлива особиста історія, інтереси, сподівання та випробування, які формують його чи її думки та запитання. Різні погляди студентів можуть благословити інших студентів у класі особистим чином. Коли ви уважно слухаєте студентів, це також може допомогти вам оцінити їхні потреби та занепокоєння.

Попросіть студентів відкрити уривок з Писань, який вони знайшли, де міститься вчення Ісуса Христа, яке принесло їм щастя в особистому та сімейному житті, коли вони його застосовували. (Див. частину 2 підготовчого матеріалу). Можливо, вам потрібно буде дати студентам кілька хвилин, щоб вони знайшли уривок).

Поділіть клас на невеликі групи. Попросіть студентів поділитися своїми уривками з Писань, а також дати відповіді на таке запитання (ви можете розмістити або написати це запитання на дошці):

  • Як життя за цим євангельським вченням може благословити окрему особу, шлюб або сімʼю?

Дайте студентам достатньо часу, а потім запропонуйте кільком з них розказати класу, що вони дізналися у своїх групах під час обговорення.

Попросіть студентів проглянути подумки 4 Нефій 1:1, 11–13, 15–18 і знайти слова або фрази, які визначають учення Спасителя, за якими ці люди вирішили жити. Запропонуйте студентам поділитися тим, що вони знайшли.

  • Які благословення може отримати сім’я, намагаючись разом жити за вченнями Спасителя? Де ви бачили приклади такого виду благословень?

  • Як саме супротивник намагається не дозволити нам отримати ці благословення? (У разі потреби ви можете запропонувати студентам проглянути приклади у частині 3 підготовчого матеріалу).

Покажіть наведене далі твердження старійшини Бредлі Д. Фостера, який служив сімдесятником:

Зображення
Старійшина Бредлі Д. Фостер

“Відволікати може не лише зло” (“Мама сказала мені”, Ліягона, трав. 2010, с. 99).

  • Назвіть відволікання, які за своєю суттю не є злом, але які можуть заважати нам твердо будувати наш фундамент на Ісусі Христі і Його вченнях. Що ви зробили, щоб зменшити у вашому житті або усунути з нього одне чи більше з цих відволікань?

  • Які благословення люди можуть втратити, якщо їхній фундамент розбудовано на чомусь такому як культурна традиція, відпочинок чи гроші?

Обміркуйте способи, якими ви можете допомогти студентам ефективно діяти відповідно до того, що вони дізналися на цьому уроці. Наприклад, ви можете дати студентам кілька хвилин, щоб проглянути слова старійшини Гарі Е. Стівенсона і завдання “Дійте” у частині 3 підготовчого матеріалу. Потім запропонуйте студентам написати додаткові думки, які вони б хотіли додати до своєї цілі або плану.

Ви можете завершити урок свідченням про щастя, яке ви маєте у вашому особистому та сімейному житті, розбудовуючи свій фундамент на Ісусі Христі та Його вченнях.

До наступного уроку

Попросіть студентів подумати про випадки, коли вони були свідками того, як чоловік і дружина працювали разом як рівноправні партнери. Вони також можуть подумати про те, коли бачили, як пари з певних причин не працювали як рівноправні партнери. Запросіть студентів вивчити матеріал для наступного уроку, міркуючи про ці приклади і визначившись якого типу напарництво вони хочуть мати у своєму шлюбі.

Роздрукувати