Інститут
Урок 5. Матеріал для вчителя: Наш земний досвід і дар фізичного тіла


“Урок 5. Матеріал для вчителя: Наш земний досвід і дар фізичного тіла”, Вічна сім’я. Матеріал для вчителя (2022)

“Урок 5. Матеріал для вчителя”, Вічна сім’я. Матеріал для вчителя

Урок 5. Матеріал для вчителя

Наш земний досвід і дар фізичного тіла

У доземному світі ми “прийняли план [Бога], за яким Його діти могли отримувати фізичні тіла й набувати земного досвіду, щоб розвиватися в досконалість” (“Сім’я: Проголошення світові”, ChurchofJesusChrist.org). На цьому уроці студенти зможуть пояснити мету нашого смертного життя і те, як фізичні тіла допомагають нам розвиватися, щоб стати подібними до Бога. Студенти також поміркують над тим, що вони можуть зробити, щоб покращити свої сімейні стосунки, долаючи тілесну людину і стаючи більш подібними до Ісуса Христа.

Покращення нашого навчання і вивчення

Заохочуйте зусилля студентів у застосовуванні євангельських істин, питаючи їх про це. Кінцева мета усього вивчення євангелії—це навернутися до Небесного Батька та Ісуса Христа і стати схожими на Них. Досягнення цих цілей вимагає, щоб ми застосовували те, що вивчаємо. Вчителі зможуть допомагати студентам в їхніх зусиллях застосовувати їхнє навчання, якщо будуть питати їх про виконання завдань, які були надані їм на уроках. Студентів не слід просити ділитися тим, що є надто особистим. Якщо студенти не надають ніяких відповідей, вчителі можуть попросити їх обміркувати те, що вони відчували або записали на попередніх уроках, і заохотити їх діяти. Під час уроку слід витратити лише кілька хвилин на перевірку виконання завдання студентами.

Примітка: У кожному уроці до цього часу студентам було запропоновано застосовувати вивчене ними у різні способи. Наприклад, в уроці 4 студенти обмірковували, що вони можуть зробити, щоб їхня сім’я стала займати більш важливе місце в їхньому житті. Ви можете попросити студентів переглянути спонукання, які вони записали, й обміркувати зусилля, щоб діяти відповідно до того, що вони відчули. Потім можна попросити одного чи двох студентів, які почуваються комфортно, поділитися тим, що сталося, коли вони почали намагатися краще жити за цим вченням. За спонуканням ви можете зробити перевірку виконаного частиною майбутніх уроків.

Рекомендації для навчання

Наші фізичні тіла та земний досвід необхідні для нас, щоб отримати вічне життя.

Покажіть наступну навчальну ситуацію (можна пристосувати її відповідно до потреб ваших студентів).

Ваш співробітник Дмитро—товариська людина, і з ним приємно проводити час. Він вірить у те, що треба “добре проводити час”. Дмитро живе для радощів і задоволення. Він проводить вихідні на вечірках, на яких зазвичай вживають алкоголь і наркотики. Він неодружений, але веде статеве життя. Дмитро часто говорить речі подібні до цих: “Якщо відчуваєш добре, роби це” або “Ти живеш всього один раз”. Він думає, що ви живете суворим і нудним життям, бо дотримуєтеся моральних норм Церкви. Він нещодавно спитав вас: “Чому б тобі не повеселитися більше і не насолоджуватися життям?”

Попросіть студентів обговорити зі своїм партнером або у невеликій групі, як би вони відповіли на запитання Дмитра. Заохотьте студентів обміркувати, як істини стосовно наших фізичних тіл та мета нашого смертного життя, про які навчено у частині 1 підготовчого матеріалу, можуть допомогти їм у відповіді. Коли пройде достатньо часу, запросіть кількох студентів поділитися їхніми відповідями. Потім напишіть на дошці таку істину: Наші фізичні тіла та умови смертного життя готують нас стати подібними до Бога.

  • Як те, що ми маємо фізичні тіла та проходимо через умови смертного життя, готує нас стати подібними до Бога? (Можна запросити студентів проглянути висловлювання старійшин Д. Тодда Крістофферсона і Девіда А. Беднара у частині 1 підготовчого матеріалу. Коли студенти поділяться своїми думками, поставте їм додаткові запитання, щоб допомогти їм поглибити їхнє розуміння).

Завдяки Ісусу Христу ми можемо подолати в собі тілесну людину.

Напишіть на дошці наступне: Тілесна людина. Попросіть двох студентів прочитати вголос Алма 41:11 і 1 Коринтянам 2:14. Попросіть клас слідкувати, шукаючи слова або фрази, які описують тілесну людину. Напишіть відповіді студентів на дошці. Попросіть студентів проглянути висловлювання старійшини Беднара з розділу 2 підготовчого матеріалу, щоб знайти додаткові риси і доповнити перелік на дошці.

  • Виберіть одну з рис тілесної людини, що написані на дошці. Як ця риса може впливати на стосунки у сім’ї або з людиною, з якою ви ходите на побачення?

Напишіть на дошці таку фразу: Чоловік або жінка міняються за допомогою Ісуса Христа. Попросіть студентів прочитати Мосія 3:19 і знайти те, як ми можемо подолати в собі тілесну людину.

  • Як Святий Дух та Ісус Христос можуть допомогти нам подолати в собі тілесну людину? (Студенти можуть надати відповіді, подібні до наступних: Якщо ми будемо піддаватися натхненню Духа Святого, Ісус Христос допоможе нам скинути з себе тілесну людину і стати святими завдяки Його Спокуті. Ви також можете скористатися твердженнями старійшини Беднара та єпископа Джеральда Коссе у частині 3 підготовчого матеріалу, щоб допомогти студентам зрозуміти цей принцип).

Можна поставити одне або кілька з наступних запитань, щоб допомогти студентам поглибити їхнє розуміння:

  • Як цей принцип може допомогти комусь, хто, можливо, відчуває неначе він або вона не може змінити своїх пожадань та імпульсів тілесної людини або їх контролювати?

  • Що Спаситель розуміє стосовно випробувань фізичного тіла?

  • Що ви дізнались про Спасителя з того, як Він допоміг вам “скинути” або подолати тілесну людину і стати більш подібними до Нього? Як Святий Дух допоміг вам у цих зусиллях?

Аби допомогти студентам застосувати істини, які вони вивчили на цьому уроці, покажіть запитання, подібні до наступних, і попросіть їх записати свої думки та враження. (Деякі студенти можуть захотіти додати відповіді до того, що вони написали у завданні “Записуйте свої думки” у кінці частини 3 підготовчого матеріалу).

  • Які з якостей Христа, описаних у Мосія 3:19, мені потрібно розвинути в собі повніше?

  • Що я буду робити, щоб більше покладатися на Спасителя та вплив Святого Духа, щоб це допомогло мені скинути з себе тілесну людину і розвинути ці риси, подібні до Христових?

  • Який вплив ця зміна може мати на мої сімейні стосунки?

Заохочуйте студентів докладати зусилля, щоб долати слабкості і ставати більше схожими на Спасителя. Можна свідчити, що Господь благословить їх силою розвинути Його риси та покращити свої сімейні стосунки.

До наступного уроку

Запропонуйте студентам обміркувати те, що вони знають про доктринальну важливість шлюбу між чоловіком та жінкою у Божому плані. Заохотьте студентів, щоб вони під час вивчення уроку 6 намагалися поглибити своє розуміння цього вчення і того, що воно означає для них як для учнів Ісуса Христа.

Роздрукувати