Інститут
Урок 22. Підготовчий матеріал для уроку: Виховання дітей у праведності


“Урок 22. Підготовчий матеріал для уроку: Виховання дітей у праведності”, Вічна сім’я. Матеріал для вчителя (2022)

“Урок 22. Підготовчий матеріал для уроку”, Вічна сім’я. Матеріал для вчителя

Зображення
сім’я вивчає євангелію разом

Урок 22. Підготовчий матеріал для уроку

Виховання дітей у праведності

Виховувати дітей так, щоб вони були духовно сильними у світі в наш час, може бути складним завданням. Однак обіцяння Спасителя, яке Він дав нефійцям, стосується і нашого часу: “І всіх твоїх дітей буде навчено Господом; і великим буде мир серед твоїх дітей” (3 Нефій 22:13). Вивчаючи цей урок, обміркуйте, як ви можете виповнити ваш “священний обов’язок виховувати [ваших] дітей у … праведності” (“Сім’я: Проголошення світові”, ChurchofJesusChrist.org).

Частина 1

Що Господь очікує від мене як батька чи матері?

Раніше у цьому розподілі Ісус Христос навчав батьків про їхній обов’язок виховувати своїх дітей у праведності. Він проголосив: “Але Я заповідав вам виховувати своїх дітей у світлі та істині” (Учення і Завіти 93:40). Спаситель потім наставляв пророка Джозефа Сміта та інших провідників Церкви привести до ладу їхні домівки і бути “більш старанними і турботливими вдома” (вірш 50; див. вірші 41–50).

Пророки останніх днів також говорять про необхідність для батьків виявляти відповідальність у своїх зусиллях навчати євангелії у своїх домівках. Вони також наголосили, що вивчення євангелії має бути “зосереджени[м] на домівці за підтримки Церкви” (Девід А. Беднар, “Підготовлені отримати все необхідне”, Ліягона, трав. 2019, сс. 102–104).

Служачи у генеральному президентстві Недільної школи, президент Тед Р. Каллістер навчав:

Зображення
Президент Тед Р. Каллістер

“Як батьки, ми маємо бути головними вчителями євангелії і прикладами для наших дітей—ні єпископ, ні члени Недільної школи, Товариства молодих жінок або молодих чоловіків, а саме батьки. Як їхні головні вчителі євангелії, ми можемо навчити їх сили і дійсності Спокути—про їхню сутність і божественну долю—і таким чином закласти міцну основу для розвитку. Врешті-решт, саме домівка є ідеальним середовищем для викладання євангелії Ісуса Христа” (“Батьки: головні вчителі євангелії для своїх дітей”, Ліягона, лист. 2014, сс. 32–33).

Зображення
батьки навчають своїх дітей
Зображення
піктограма, вивчайте

Вивчайте, готуючись до уроку

Прочитайте Учення і Завіти 68:25, 28 і позначте істини, які батьки мають відповідальність допомогти своїм дітям зрозуміти.

Після того як сестра Шеріл А. Есплін, колишня радниця у генеральному президентстві Початкового товариства, зачитала ці вірші, вона зауважила:

Зображення
Сестра Шеріл А. Есплін

“Навчати наших дітей розуміти, це більше, ніж просто давати їм інформацію. Це допомагати нашим дітям помістити вчення в свої серця так, щоб вони стали частиною їхнього єства і це відображалося в їхньому ставленні та поведінці протягом усього їхнього життя” (“Навчати наших дітей розуміти”, Ліягона, трав. 2012, с. 10).

Служачи у генеральному президентстві Початкового товариства, президент Джой Д. Джоунс навчала:

Зображення
Президент Джой Д. Джоунс

“Ми не можемо сподіватися, що наші діти якимось чином навернуться. Випадкове навернення не є принципом євангелії Ісуса Христа. Неможливо ненароком стати таким, як наш Спаситель Якщо ми цілеспрямовані у своїй любові, навчанні й свідченні, то допоможемо своїм дітям уже змалку відчувати вплив Святого Духа. Святий Дух є вкрай важливим для свідчення наших дітей та для їхнього навернення до Ісуса Христа; ми хочемо, щоб вони “завжди памʼята[ли] Його, щоб Його Дух міг бути з ними” [Учення і Завіти 20:79]” (“Важливі розмови”, Ліягона, трав. 2021, сс. 12–13).

Зображення
піктограма, розмірковуйте

Розмірковуйте, готуючись до уроку

Як батьки можуть допомогти своїм дітям “помістити вчення в свої серця так, щоб вони стали частиною їхнього єства”? Як батьки можуть допомогти своїм дітям відчувати Святого Духа і навчатися від Нього?

Частина 2

Що я можу робити, що допоможе мені вести моїх дітей до Спасителя?

Нефій і його народ наполегливо працювали, аби допомогти своїм дітям дізнатися про Спасителя.

Зображення
піктограма, вивчайте

Вивчайте, готуючись до уроку

Прочитайте 2 Нефій 25:26 і подумайте про те, як батьки у наш час можуть наслідувати приклад цих нефійців?

Старійшина Ніл Л. Андерсен, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, дав таку пораду для спрямування батьків у допомозі їхнім дітям дізнаватися про Спасителя і навчатися від Нього:

Зображення
Старійшина Ніл Л. Андерсен

“Чи є у нашому домі зображення Спасителя? Чи часто ми говоримо зі своїми дітьми про притчі Ісуса? “Розповіді про Ісуса[—]як той швидкий вітер, що роздмухує тліючі вогники віри в серцях наших дітей” [Ніл Л. Андерсен, “Розкажи про Ісуса мені”, Ліягона, трав. 2010, с 108]. Коли ваші діти ставлять запитання, відповідально прагніть навчати того, чого навчав Спаситель. Наприклад, якщо ваша дитина запитує: “Тату, чому ми молимося?”, ви можете відповісти: “Чудове запитання. А ти пам’ятаєш, як молився Ісус? Давай поговоримо про те, чому Він молився і як Він молився” (“Ми говоримо про Христа”, Ліягона, лист. 2020, с. 89).

Пораду, яку пророк Мойсей дав ізраїльським батькам можна застосувати до нас: “І пильно навчиш [заповідей] синів своїх, і будеш говорити про них, як сидітимеш удома, і як ходитимеш дорогою, і коли ти лежатимеш, і коли ти вставатимеш” (Повторення закону 6:7).

Президент Джоунс описала суть поради Мойсея, коли навчала:

Зображення
Президент Джой Д. Джоунс

“[Один] ключ у допомозі дітям протистояти гріху—почати у дуже ранньому віці з любов’ю закарбовувати їм основні євангельські вчення і принципи—з Писань, Уложень віри, брошури Заради зміцнення молоді, пісень Початкового товариства, гімнів та наших особистих свідчень—які вестимуть дітей до Спасителя.

Набуття міцних звичок молитися, вивчати Писання, проводити домашній сімейний вечір і поклонятися в Суботній день, веде до цілісності характеру, внутрішньої послідовності та твердих моральних цінностей—іншими словами, духовної цілісності. …

Брати і сестри, тримайте своїх діток ближче до себе—настільки близько, щоб вони бачили, як ви поклоняєтеся Богу щодня, і бачили, як ви дотримуєтеся своїх обіцянь і завітів. “Діти чудово наслідують усе, тож, дайте їм щось чудове для наслідування” [анонімна цитата]” (“Покоління, що протистоїть гріху”, Ліягона, трав. 2017, сс. 88–89).

Зображення
батьки вивчають Писання зі своїми дітьми
Зображення
піктограма, записуйте

Записуйте свої думки

Виділить кілька хвилин, щоб записати праведні дії або звички, які ви можете почати або продовжити розвивати зараз, щоб підвищити вашу здатність виховувати ваших дітей у праведності. Які духовні звичаї ви хочете встановити у вашій сім’ї у майбутньому?

Частина 3

Що я можу робити, якщо член сім’ї відійшов від євангельського шляху?

Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Старійшина Девід А. Беднар

“Однією з причин найбільшого душевного болю для доблесних батьків у Сіоні є дитина, яка сходить з євангельської путі. Запитання, на кшталт: “Чому?” або “Що я зробив/ла не так?” і “Як цій дитині тепер можна допомогти?” обмірковуються в серцях і розумі таких батьків” (“Вірні батьки і діти, які збилися з путі: зберігати надію, долаючи хибне розуміння доктрини”, Ліягона, бер. 2014, с. 28).

Зображення
Легій і Сарія

Легій і Сарія розуміли біль, який приходить, коли діти відходять від євангельського шляху.

Зображення
піктограма, вивчайте

Вивчайте, готуючись до уроку

Прочитайте 1 Нефій 8:37–38 і знайдіть, як Легій намагався допомогти Ламану і Лемуїлу, коли побачив у видінні, що вони відмовилися від Господа.

Зверніть увагу, з якою любов’ю Легій проповідував своїм дітям чи навчав їх. Старійшина Уліссес Соарес, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, так навчав про те, як ми можемо реагувати, якщо член сім’ї зійшов з євангельського шляху:

Зображення
Старійшина Уліссес Соарес

“Важко зрозуміти всі причини, чому деякі люди обирають інший шлях. Найкраще, що ми можемо зробити у цих обставинах,—просто любити і приймати їх, молитися за їхнє благополуччя й шукати Господньої допомоги, щоб знати, що робити і казати. Щиро радійте з ними їхньому успіху, будьте їхніми друзями і шукайте в них хороше. Ми ніколи не повинні здаватися стосовно них, натомість варто зберігати наші стосунки. Ніколи не відвертайтеся від них і не судіть їх хибно. Просто любіть їх! У притчі про блудного сина Спаситель навчає нас, що, коли діти приходять до тями, вони часто бажають повернутися додому. Якщо це відбувається з близькими вам людьми, наповніть серця співчуттям, біжіть їм назустріч, кидайтесь їм на шию та цілуйте їх, як зробив це батько блудного сина [див. Лука 15:20].

Зрештою, продовжуйте жити гідно, будьте для них гарним прикладом того, у що ви вірите, наближайтеся до нашого Спасителя, Ісуса Христа. Він знає і розуміє наші глибоке страждання та біль, Він благословить ваші зусилля і відданість вашим близьким, якщо не в цьому житті, то в наступному” (“Як я можу зрозуміти?”, Ліягона, трав. 2019, с. 8).

Зображення
батько та син обіймаються
Зображення
піктограма, розмірковуйте

Розмірковуйте, готуючись до уроку

Які є інші приклади у Писаннях праведних батьків, чия дитина або діти зійшли з євангельського шляху? (Пригадайте, наприклад, Легія і його синів Ламана і Лемуїла або Алму і його сина Алму молодшого). Чого ви можете навчитися від дій цих батьків, що може спрямувати вас у ставленні до членів сім’ї, які відійшли від праведного шляху?

Роздрукувати