Інститут
Урок 8. Матеріал для вчителя: Намагатися розуміти потяг до осіб своєї статті та любити наших ЛГБТ братів і сестер.


“Урок 8. Матеріал для вчителя: Намагатися розуміти потяг до осіб своєї статті та любити наших ЛГБТ братів і сестер”, Вічна сім’я. Матеріал для вчителя (2022)

“Урок 8. Матеріал для вчителя”, Вічна сім’я. Матеріал для вчителя

Урок 8. Матеріал для вчителя

Намагатися розуміти потяг до осіб своєї статті та любити наших ЛГБТ братів і сестер

Як учнів Ісуса Христа нас запрошено “бу[ти] в перших лавах у виявленні любові, співчуття і підтримки” до тих, хто має потяг до осіб своєї статі або визначає себе як гей, лесбіянка або бісексуал (Quentin L. Cook, “Let Us Be at the Forefront (Будьмо в перших лавах)” [видео], ChurchofJesusChrist.org). На цьому уроці студенти матимуть можливість визначити, обговорити та застосувати євангельські істини, які можуть допомогти їм реагувати привітно, з любов’ю та повагою до тих, хто має потяг до осіб своєї статі або визначає себе як ЛГБТ.

Рекомендації для навчання

Покращення нашого навчання і вивчення

Навчайте із розумінням та співчуттям. Готуючись до уроку, виділіть трохи часу, щоб подумати, як ви розумієте потяг до осіб своєї статі і яким є ваше ставлення до тих, хто визначає себе як гея, лесбіянку або бісексуала. Як я можу допомогти студентам відчувати любов, привітність та повагу до всіх Божих дітей?

Ісус Христос заповідає Своїм учням любити одне одного так, як Він любить нас.

Попросіть студентів уявити, що молода жінка на ім’я Женя вперше прийшла на урок інституту. Коли Женя зрозуміла, що сьогодні на уроці буде обговорюватися тема потягу до осіб своєї статі, вона відчула тривогу і захотіла піти з уроку, бо вважала себе лесбіянкою. Обговоріть, чому Женя могла відчути тривогу і що члени класу могли зробити, аби допомогти їй та іншим не почуватися незручно під час цього обговорення.

Попросіть студентів прочитати Матвій 22:37–39 та Іван 13:34–35 і знайти, наскільки важливою для Небесного Батька та Ісуса Христа є любов до інших. Напишіть на дошці таку істину: Нам заповідано любити одне одного, як Ісус Христос любить нас.

  • Чому для учнів Ісуса Христа важливо любити інших, як любить Він?

  • Як Ісус Христос виявляв досконалу любов під час Свого земного священнослужіння? (Під час обговорення нагадайте студентам, що любити інших не означає, що ми маємо погоджуватися з поведінкою, яка суперечить заповідям Бога, або схвалювати її. Спаситель навчав доктрини свого Батька сміливо і чітко, але з любов’ю).

  • Як приклад любові Спасителя може спрямовувати нас під час нашого обговорення теми потягу до осіб своєї статі?

Ми можемо реагувати на людей, які відчувають потяг до осіб своєї статі, привітно, з любов’ю та повагою.

Поділіть клас на невеликі групи. Поясніть, що через кілька хвилин кожна група обговорить навчальну ситуацію, в якій мова йтиме про людину, яка має потяг до осіб своєї статі. Зауважте, що ця навчальна ситуація подібна до справжніх ситуацій у житті деяких членів Церкви. Аби допомогти студентам провести обговорення, основуючись на євангельських принципах, ви можете попросити, щоб кожний член групи спочатку переглянув один з розділів підготовчого матеріалу.

Після того як студенти матимуть достатньо часу, щоб переглянути свої розділи, дайте кожному з них копію роздаткового матеріалу, що вміщений у кінці цього уроку. Попросіть студентів подумки прочитати навчальну ситуацію, а потім обговорити у групах запитання, які наведені після неї.

Дайте студентам достатньо часу для обговорення навчальної ситуації та запитань, а потім запропонуйте їм розповісти, що вони дізналися або відчули під час їхнього обговорення. Коли студенти будуть ділитися своїми думками, можна поставити їм уточнюючі запитання, щоб допомогти їм глибше розібратися в цій темі. Ось деякі приклади для формулювань уточнюючих запитань:

  • Як ця думка/істина/цей принцип вплинула/в …

  • Коли ви відчували/бачили/мали …

  • Який приклад …

  • Як би ви могли діяти з вірою, щоб …

Після обговорення спитайте студентів, чи вони мають якісь запитання або занепокоєння стосовно теми про потяг до осіб своєї статі, які не були обговорені.

Щоб допомогти студентам застосувати те, про що вони дізнались, можна показати наведені далі запитання і попросити вибрати одне або більше, які є актуальними для них. Заохотьте студентів подумати над їхнім запитанням (або їхніми запитаннями) і записати всі враження, які у них виникли.

  • Що мені потрібно змінити у своїх думках та діях, щоб виявляти до всіх людей, зокрема й тих, хто має потяг до осіб своєї статі, більше любові, привітності та поваги? Як я можу покладатися на Спасителя, коли змінююсь у цьому?

  • Як зосередження на Спасителі та на Його євангелії може допомогти мені, людині, яка має потяг до осіб своєї статі, жити з більшою надією та радістю? Якщо я ще нікому не розповів/ла про свої почуття, до кого я можу звернутися за підтримкою? (Примітка: Якщо ви вирішили розповісти про свої почуття потягу до осіб своєї статі, з молитвою вирішіть, кому про це сказати і як розповісти про цей аспект вашого земного життя).

Історія Джексона

Вічна сім’я. Матеріал для вчителя—Урок 8

Джексон виріс у сім’ї вірних членів Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. У нього є люблячі батьки, і він особливо близький зі своєю сестрою Селеною.

Джексон любить євангелію і має свідчення про Ісуса Христа та Відновлення. Він веселий і дружелюбний. Однак нещодавно його життєрадісність зникла і він став сумним і дуже замкненим у собі. У Джексона є секрет, і він не знає, що робити з ним.

Скільки він себе пам’ятає, йому більше подобалися чоловіки, ніж жінки. Багато років він намагався ігнорувати ці почуття або прикидатися, що їх не існує. Через те що цю тему ніколи не обговорювали вдома, він відчував, що говорити про неї було заборонено. Час від часу його друзі дозволяли собі зневажливі коментарі про людей з іншою сексуальною орієнтацією. Все, що він чує від вчителів та провідників Церкви,—це те, що гомосексуалізм є серйозним гріхом.

Перед своєю місією Джексон часто благав Бога забрати цей його потяг до чоловіків. Він був впевнений, що якщо він відслужить на місії, то його почуття зміняться. Однак з того часу, як він закінчив місію, він все ще мав потяг до чоловіків. Джексон відчайдушно хоче з кимось поговорити, але страх змушує його мовчати.

Селена помітила, що він емоційно віддалився від їхньої сім’ї. Вона може бачити біль в його очах. Вона молилася за Джексона, щоб знати, як йому допомогти.

Цього ранку Селена спитала Джексона, чи можуть вони прогулятися разом. Він неохоче погодився. Під час прогулянки вони говорили про повсякденні справи. Селена навіть викликала усмішку на обличчі Джексона. Врешті-решт Селена сказала: “Джексоне, я знаю, що щось не так. Я бачу це у твоїх очах. Будь ласка, скажи мені. Я дуже хвилююся за тебе”.

Джексон довго стояв мовчки. По його щоках побігли сльози. Нарешті, з глибини вирвався потік емоцій, і він тремтячим голосом сказав: “Селено, я гей і був ним стільки, скільки себе пам’ятаю. Не знаю, що мені робити. Я боюся того, що скажуть мама і тато, коли дізнаються. Решта нашої сім’ї буде соромитися мене? А мої друзі ще дружитимуть зі мною, якщо дізнаються, що я—гей? Що станеться з моїм членством у Церкві, якщо я скажу про це єпископу? Я не розумію, як я коли-небудь зможу бути щасливим і мати сім’ю. Я відчуваю, неначе Бог залишив мене”.

Джексон схилив голову і втупився в землю. Після довгої паузи він тихо промовив: “Селено, мені шкода, що я розчарував тебе. Будь ласка, не кажи нікому. Я відчував себе таким розгубленим і спантеличеним”.

Запитання для обговорення

  1. Які почуття у вас виникають, коли ви думаєте про Джексона? Чому може бути важко говорити про потяг до осіб своєї статі з членом сім’ї, близьким другом чи церковним провідником?

  2. Що би ви відчували, якби були Селеною? Що може зробити Селена, щоб відреагувати з розумінням і співчуттям?

  3. Як правильне розуміння Господніх вчень про потяг до осіб своєї статі може допомогти і Селені, і Джексону? Чому іноді буває важко прийняти ці вчення?

  4. Як Джексон та Селена можуть подивитися на потяг до осіб своєї статі з точки зору вічної перспективи?

  5. До кого може звернутися Джексон, щоб отримати додаткові настанови, заохочення та допомогу?

Історія Джексона

Зображення
роздатковий матеріал учителя

До наступного уроку

Попросіть студентів, щоб вони, вивчаючи підготовчий матеріал для уроку 9, також виділили трохи часу, щоб дізнатися про своїх предків на сайті FamilySearch.org або у додатку “Родинне дерево”. Заохотьте їх подумати про благословення, обіцяні тим, хто допомагає своїм предкам отримати спасительні обряди у храмі.

Роздрукувати