Інститут
Урок 3. Матеріал для вчителя: Наша божественна природа і доля


“Урок 3. Матеріал для вчителя: Наша божественна природа і доля”, Вічна сім’я. Матеріал для вчителя (2022)

“Урок 3. Матеріал для вчителя”, Вічна сім’я. Матеріал для вчителя

Урок 3. Матеріал для вчителя

Наша божественна природа і доля

Ми—улюблені сини і дочки Небесних Батьків з божественним потенціалом. На цьому уроці студенти дізнаються, як розуміння їхньої божественної природи може вплинути на їхні стосунки з Богом, ким вони бачать себе та інших і як ставляться до себе та інших. Студенти також визначать, як вони можуть використовувати знання про свою божественну природу і долю, щоб впливати на рішення, які вони приймають.

Рекомендації для навчання

Ми є улюбленими духовними синами і дочками Небесних Батьків.

Можна присвятити частину уроку співу гімну, як от: “У небеснім світлім краї” (Гімни, № 180) або “Я Божеє дитя” (Гімни, № 186).

Щоб почати заняття, ви можете попросити студентів поділитися фразами зі вступного гімну, які навчили їх чогось про Бога і про себе, і розказати, що саме вони дізналися. Або ви можете показати студентам фотографію ваших батьків, або когось ще, хто позитивно вплинув на вас, коли ви росли. Розкажіть про деякі фізичні риси або риси характеру, які, на вашу думку, ви перейняли від них. Запропонуйте кільком студентам поділитися тим, що вони успадкували або дізналися від своїх батьків або ще когось.

Розташуйте на дошці наступне твердження з документа “Сім’я: Проголошення світу” (ChurchofJesusChrist.org): “Усі люди—чоловіки й жінки—створені за образом Бога. Кожна людина є улюбленим духовним сином або улюбленою духовною дочкою небесних батьків і, будучи такою, має божественну природу”.

  • Що вам здається найважливішим у цьому твердженні і чому? (Ви можете скористатися інформацією з частини 1 підготовчого матеріалу, щоб допомогти студентам поглибити розуміння цієї істини).

  • Що ще пророки допомогли нам дізнатися про Бога і наші стосунки з Ним? І чого це розуміння навчає нас щодо нас самих? (Ви можете дати студентам кілька хвилин, щоб продивитися частину 1 підготовчого матеріалу перед тим, як вони будуть казати свої відповіді на ці запитання).

  • Як розуміння того, що ви—дитина Бога, впливає на те, як ви поклоняєтеся Йому?

Покращення нашого навчання і вивчення

Покладайтеся на підготовку ваших студентів. Знайдіть способи, як заохотити студентів опрацьовувати підготовчий матеріал для наступного уроку. Потім на уроці спирайтеся на те, про що вони дізналися, готуючись до уроку. Це буде надихати студентів більш відповідально ставитися до свого навчання. Протягом цього курсу давайте студентам можливість ділитися тим, як підготовчий матеріал поглиблює їхнє розуміння доктрини про сім’ю і сприяє їхньому навчанню в класі.

У залежності від кількості студентів у класі поділіть студентів на невеликі групи, щоб обговорити їхні відповіді на наступні запитання (у студентів була можливість під час вивчення підготовчого матеріалу написати кілька своїх думок стосовно одного або кількох з цих запитань):

  • Як розуміння нашої божественної природи може впливати на те, як ми ставимося до себе та інших? Чи були ви у ситуації, коли ви змогли не звертати уваги на образливу поведінку або ставлення якоїсь людини та побачити її божественну природу?

  • Які приклади з життя Спасителя показують, що Він розумів божественну природу інших людей? Яким чином ви можете краще наслідувати Його приклад у тому, як ви ставитеся до інших?

Перегляньте разом або нехай хтось із студентів розповість про досвід Мойсея, коли він спілкувався з Богом і потім із Сатаною, як це записано у Мойсей 1:4–6, 12–16 (див. частину 2 підготовчого матеріалу).

  • Чого ми можемо навчитися з історії, що сталася з Мойсеєм? (Серед іншого, студенти можуть визначити наступну істину: Розуміння нашої божественної природи може надати нам сили і захистити від супротивника).

  • Чому, на вашу думку, розуміння нашої божественної природи може надати нам сили протистояти супротивнику?

  • Як ви можете допомогти собі пам’ятати про те, ким ви є, коли Сатана намагається запевнити вас в іншому? (Ви можете, наприклад, запропонувати студентам продивитися слова старійшини Браяна К. Тейлора, які знаходяться в розділі “Прагнете дізнатися більше?” підготовчого матеріалу).

Покажіть наведене далі твердження Президента Рассела М. Нельсона:

Зображення
Президент Рассел М. Нельсон

“Моя перша рекомендація—дізнайтеся для себе, ким ви насправді є. Запитайте вашого Небесного Батька в ім’я Ісуса Христа, про те, що Він думає про вас і вашу місію тут, на землі. Якщо ви спитаєте зі справжнім наміром, через деякий час Дух прошепоче вам істини, що змінюють життя. Запишіть ці враження, часто переглядайте їх і чітко їх виконуйте” (“Бути справжнім поколінням нового тисячоліття”, Ліягона, жовт. 2016, с. 49).

Дайте студентам кілька хвилин, щоб вони в тиші подумали і обміркували те, що Господь хоче, щоб вони робили, аби краще зрозуміли свою божественну природу та інших людей. Ви можете заохотити їх молитися наодинці, як рекомендував Президент Нельсон, і записати на уроці і після нього всі спонукання, які вони отримають.

У кожного з нас є божественна доля.

Додайте наступну фразу до твердження з проголошення про сім’ю, яке знаходиться на дошці: “і долю”.

Попросіть когось із студентів прочитати вголос Римлянам 8:16–17. Запропонуйте класу слідкувати, шукаючи, чого апостол Павло навчав про нашу божественну долю.

  • Чого навчає вас цей уривок з Писань стосовно того, що Небесний Батько та Спаситель хочуть для вас? (При потребі допоможіть студентам зрозуміти, що означає бути “співспадкоємцями Христовими”. Для пояснення див. частину 3 підготовчого матеріалу).

Перед початком уроку ви можете попросити когось зі студентів підготуватися підсумувати висловлювання президента Дітера Ф. Ухтдорфа в частині 3 підготовчого матеріалу та розповісти про свої почуття стосовно цього висловлювання.

Дайте студентам час обміркувати наступні запитання та заохотьте їх записати будь-які спонукання, які вони отримають:

  • Як ваше знання про вашу божественну природу і долю формує вибір, який ви робите сьогодні?

  • Як висловлювання президента Ухтдорфа змінило те, як ви дивитеся на свої невпевнені, подібні до малюкових, кроки? Яким чином ви можете попросити Господа допомогти вам продовжувати рухатися вперед?

Запросіть кількох студентів поділитися своїми думками або свідченнями про те, що вони дізналися на цьому уроці.

Ви можете закінчити урок, розказавши який вплив на ваше життя мало знання про вашу божественну природу та долю. Заохочуйте студентів знаходити способи пам’ятати, ким вони та інші люди є та ставитися відповідно до себе та інших.

До наступного уроку

Можна попросити студентів обміркувати те, яке місце посідає сім’я у плані Небесного Батька. Коли вони вивчатимуть великий план, який є у Бога для сімей, заохочуйте студентів замислитися над тим, наскільки їхня власна сім’я посідає центральне місце в їхньому власному плані їхнього життя.

Роздрукувати