Інститут
Урок 2. Матеріал для вчителя: Роль пророків у проголошенні доктрини про вічну сім’ю


“Урок 2. Матеріал для вчителя: Роль пророків у проголошенні доктрини про вічну сім’ю”, Вічна сім’я. Матеріал для вчителя (2022)

“Урок 2: Матеріал для вчителя”, Вічна сім’я. Матеріал для вчителя

Урок 2. Матеріал для вчителя

Роль пророків у проголошенні доктрини про вічну сім’ю

Документ “Сімʼя: Проголошення світові” починається з цього твердження: “Ми, Перше Президентство і Рада Дванадцятьох Апостолів Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, урочисто проголошуємо …” (ChurchofJesusChrist.org). Цей урок допоможе студентам зрозуміти священний обов’язок пророків, як вартових, проголошувати Господню волю і попереджувати про небезпеку щодо нашого духовного добробуту. У студентів буде можливість визначити, як вони можуть виявляти більше терпіння і віри в Господа, коли вони прагнутимуть дослухатися до вчень Його сучасних пророків щодо шлюбу та сім’ї.

Рекомендації для навчання

Господь покликає пророків діяти, як вартові на башті.

Покажіть наступне запитання класу:

  • Чому пророки вибирають говорити про складні теми та в супереч соціально прийнятих дій, знаючи, що їхні слова не сподобаються комусь з людей?

Розпочніть урок, запитавши студентів про їхні думки щодо цього запитання. Під час вашого обговорення ви можете прочитати зі студентами слова Президента Рассела М. Нельсона з частини 1 підготовчого матеріалу.

  • Як би ви підсумували те, чого навчав Президент Нельсон? (Допоможіть студентів визначити істини, подібні до наступної: Бог виявляє Свою любов, покликаючи пророків, аби попередити і захистити нас. Коли пророки навчають істини, вони показують, що піклуються про всіх людей).

  • Яким чином ви відчули Божу любов завдяки попередженням, виправленню та пораді живих пророків? (Ви також можете поділитися про це своїм свідченням).

Покажіть одну з ілюстрацій вартового, що знаходиться у підготовчому матеріалі, і дайте студентам час переглянути Єзекіїль 3:17–19.

  • Чим пророки нагадують вартових на вежі?

Ви можете взяти в руки примірник проголошення про сім’ю і спитати:

Господь заповідав нам слідувати за пророками з терпінням і вірою.

Ви можете попросити студентів перелічити кілька причини того, чому люди в давні часи могли вирішити не реагувати на попередження вартових.

Можна розповісти наступну навчальну ситуацію (або створити таку, яка би більше підходила для ваших студентів) і попросити студентів відповісти на запитання, які знаходяться після неї:

Жору з дитинства навчали доктрини, що міститься у проголошенні про сім’ю. Але його двоюрідні брати і сестри і деякі з його друзів вважають, що вчення не далекоглядне і не толерантне до деяких видів стилю життя. Дещо з того, що вони кажуть, має для Жори рацію. Він обмірковує, чи проголошення не є застарілим.

  • Які у вас думки стосовно ситуації Жори?

  • Завдяки якому впливу стає складно для людей прийняти деякі вчення з проголошення про сім’ю?

Попросіть студентів прочитати або переглянути Учення і Завіти 21:4–6. Нагадайте їм, що ці вірші стосуються пророка Джозефа Сміта і в подальшому також можуть бути застосовані до нинішнього Президента Господньої Церкви.

  • Що, на вашу думку, це означає отримувати слова пророка “з усім терпінням і вірою” (вірш 5)?

  • Як би ви підсумували Господні обіцяння тим, хто отримує слова Його пророка і дослухається до них із терпінням і вірою? (Ви можете допомогти студентам визначити принцип, подібний до такого: Якщо ми дослухаємося до слів пророка, то Господь благословить нас і розсіє сили темряви).

Покращення нашого навчання і вивчення

Допоможіть студентам отримати досвід більш глибокого вивчення. Навчаючи, зосереджуйтесь на тому, що студенти мають відчувати і робити, аби отримувати особисте одкровення та поглиблювати своє навернення. Як ви можете допомогти їм спиратися на те, що вони вже знають? Як ви можете допомогти їм бути більш активними у навчанні та сприяти навчанню інших? Як ви можете надавати їм можливості розпізнавати підказки Святого Духа?

Аби допомогти студентам подумати над прикладами цього принципу, дайте їм кілька хвилин, щоб прочитати або проглянути історію з Писань, яку вони вибрали у частині 3 підготовчого матеріалу. Ви можете поділити клас на невеликі групи та попросити студентів обговорити свої відповіді на запитання у вправі “Записуйте свої думки” частини 3. Або запропонуйте студентам обговорити їхні відповіді всім класом.

Ви також можете попросити групи обговорити всі чи деякі з наступних запитань (або можете обговорити їх всім класом):

  • Що допомагає вам у вашому власному житті дослухатися слів пророків Господа з терпінням і вірою? Що ви знаєте про Господа, що може допомогти вам реагувати таким чином на слова Його пророків?

  • Коли ви відчували себе благословенними або те, що темрява розсіялася, завдяки вашому терпінню та вірі в прислухання до слів пророків?

  • Яку пораду нещодавно дав через Своїх пророків Господь, яка може потребувати певного терпіння та віри, щоб прийняти її та прислухатися до неї?

Покажіть наведені далі запитання і надайте студентам достатньо часу, щоб вони обміркували ті, які більш за все стосуються їх. Заохотьте студентів записати будь-які спонукання, які вони отримали, і діяти за ними.

  • Якщо щось з того, чого навчає пророк про шлюб і сім’ю важко для мене прийняти, як я реагую на це? Чого, можливо, хоче Господь, щоб я робив/ла у цій ситуації?

  • Наскільки я сумлінно і постійно докладаю зусиль, щоб дослухатися до поради пророків Господа стосовно шлюбу і сім’ї? Яким чином, можливо, Господь бажає, щоб я удосконалювався/лася?

Свідчіть про істини, про які навчалося у цьому уроці. Запевніть студентів, що Господь бажає допомагати їм, коли вони намагаються дослухатися до слів пророків з терпінням і вірою.

До наступного уроку

Ви можете попросити студентів обміркувати, чи замислювалися вони над тим, ким вони стануть одного дня і що вони мають робити у цьому житті. Запросіть студентів з молитвою і з думками про це запитання вивчити підготовчий матеріал для наступного уроку.

Роздрукувати