Інститут
Урок 25. Матеріал для вчителя: Покаяння і прощення у сімейному житті


“Урок 25. Підготовчий матеріал для уроку: Покаяння і прощення у сімейному житті”, Вічна сім’я. Матеріал для вчителя (2022)

“Урок 25. Матеріал для вчителя”, Вічна сім’я. Матеріал для вчителя

Урок 25. Матеріал для вчителя

Покаяння і прощення у сімейному житті

Ми можемо прикликати силу Господа, щоб зцілити і зміцнити наші сімейні стосунки, застосовуючи принципи покаяння і прощення. Цей урок допоможе студентам зрозуміти, як їхнє покаяння може покращити сімейні стосунки. Студенти також обміркують, як вони можуть отримати допомогу Господа, щоб пробачити членам сім’ї, які могли образити або завдати їм шкоди.

Примітка: Іноді ця шкода, завдана членами сім’ї, виявляється у формі жорстокого ставлення. Тема зцілення від насильства буде обговорюватися на наступному уроці.

Рекомендації для навчання

Покращення нашого навчання і вивчення

Зосередьтеся на тому, який досвід має отримати студент, щоб стати глибше наверненим. Студенти навчаються, коли вони беруть активну участь у навчальному процесі й живуть за євангелією. Навчаючи, зосереджуйтесь на тому, який досвід необхідно здобути вашим студентам і що їм треба робити, щоб отримувати особисте одкровення та поглибити своє навернення. Поглиблюючи свої знання євангелії та живучи відповідно до того, що вони знають, студенти стануть більш наверненими до Спасителя та Його євангелії.

Наше особисте покаяння може покращити сімейні стосунки.

Покажіть такі твердження на дошці (можна пристосувати ці твердження, щоб вони краще відповідали потребам ваших студентів):

  1. Важливо зосередитися на тому, щоб інші члени сім’ї часто каялися.

  2. Якщо член сім’ї більше винен, ніж ми, то нам слід почекати, коли той член сім’ї сам вибачиться і зміниться, щоб нам цього не робити.

  3. Якщо ми ображаємо членів сім’ї, то завжди легко покаятися в цьому.

  4. Це нормально, коли ми погано ставимося до людей у своїй сім’ї, якщо вони намагаються роздратувати нас.

Розпочніть урок, попросивши когось зі студентів прочитати вголос твердження, написані на дошці. Попросіть студентів подумки вирішити, які з цих тверджень правильні, а які ні (не просіть студентів давати свої відповіді). Коли пройде достатньо часу, поясніть, що всі ці твердження неправильні.

  • Як би ви виправили кожне з цих тверджень, щоб вони стали правильними?

  • Чому може бути важко каятися, коли ми ображаємо членів сім’ї? Як Господь може допомогти нам у наших зусиллях покаятися?

Ви можете показати ілюстрації до притчі про блудного сина з підготовчого матеріалу і попросити когось зі студентів підсумувати притчу. Можна переглянути Лука 15:17–24 і спитати студентів, які принципи вони визначили з цієї притчі стосовно покаяння у сімейному житті.

  • Що ми можемо дізнатися про Небесного Батька з прикладу батька у притчі? Як це знання може вплинути на наше ставлення до покаяння?

  • У яких випадках ви бачили, як шлюб чи сім’я були благословенні завдяки покаянню одного з членів родини? (Нагадайте студентам, що не слід ділитися чимось дуже особистим).

Господь може допомогти нам пробачити членам сім’ї, які образили нас чи завдали нам шкоди.

Попросіть студентів подумати про випадок, коли їх образив хтось із членів сім’ї або завдав їм шкоди. Також ви можете попросити їх подумати, наскільки легко вони змогли пробачити цій людині.

  • Чому іноді може бути важко простити членам сім’ї, які образили нас?

Перегляньте разом Учення і Завіти 64: 8–11 і спитайте клас, про які істини вони дізналися з настанов Господа про прощення. Серед істин, які визначили студенти, може бути, наприклад, така: Господь заповідає, щоб ми прощали всім людям.

Ви можете запропонувати студентам вибрати кілька абзаців або кілька висловлювань провідників Церкви у частині 2 підготовчого матеріалу і швидко проглянути їх. Потім запитайте:

  • Як ці вчення могли б допомогти комусь пробачити члену сім’ї, який завдав йому чи їй шкоди?

Під час вашого обговорення можна показати слова старійшини Массімо Де Фео з частини 2 підготовчого матеріалу і прочитати їх разом зі студентами. Ви можете дати студентам кілька хвилин, щоб подумати, що Спаситель зробив для них.

  • Якщо ми пам’ятаємо про жертву Спасителя, то як це допомагає нам пробачати іншим?

Ви можете скористатися історією про Якова та Ісава, щоб допомогти студентам поглибити їхнє розуміння того, що таке прощення у сімейному житті. Або придумайте власну навчальну ситуацію, яка допомогла б студентам подумати над почуттями, занепокоєннями та рішеннями, які приходять під час примирення з членом сім’ї, якого образили ми або який образив нас.

Якщо можливо, покажіть таке зображення:

Зображення
“Перворідство Ісава”, художник Глен С. Хопкінсон

Попросіть студентів розповісти, що вони знають про цю історію Якова та Ісава і що вплинуло на стосунки між цими братами. У разі потреби ви можете поглибити розуміння цієї історії, додавши дещо з вказаних далі подробиць:

В Ісака і Ревеки були сини-близнюки, Ісав та Яків. Ісав був старшим і тому мав право перворідства. Це означало, що він мав успадкувати землю свого батька, “подвійну долю у батьківському майні” та право головувати як духовний провідник сім’ї після смерті свого батька (Путівник по Писаннях, “Першонароджений”; див. також Путівник по Писаннях, “Перворідство”).

Однак Ісав продав перворідство Якову за миску сочевичного варива (миску супу). Пізніше, коли Ісак захотів дати благословення перворідства, Ісав спробував його отримати, хоча він його і втратив. Втрутилася Ревека, і Яків отримав це благословення. Унаслідок цього Ісав зненавидів Якова і присягнувся вбити його. Ревека та Ісак послали Якова жити до його дядька, Лавана. Яків одружився і мав дітей. Через 20 років Господь наказав Якову повернутися на рідну землю. Яків злякався того, що Ісав може зробити йому та його сім’ї, коли дізнався, що Ісав з 400 своїх чоловіків вийшов його зустрічати. Яків наказав своїм слугам поділити велику кількість його худоби на кілька груп і принести їх як дар Ісаву, коли той наблизиться. (Див. Буття 25–32).

Можна поділити клас на пари або на невеликі групи. Попросіть студентів подумки прочитати Буття 33:1–11 і знайти, що сталося, коли Яків та Ісав зустрілися. Попросіть, щоб кожний студент став на бік Якова або Ісава, прийнявши його точку зору, і уявив, що б вони відчували під час подій, описаних у цих віршах.

Після того як пройде достатньо часу, попросіть студентів обговорити наведені далі запитання зі своїм напарником або з групою, основуючись на тому, про що вони дізнались, та уявляючи собі возз’єднання з точки зору або Ісава, або Якова.

  • Які думки або почуття могли б у вас виникнути, коли б ви підійшли до свого брата і заговорили з ним?

  • Що б ви зробили, аби примиритися зі своїм братом? Який принцип ми можемо засвоїти з цього?

Коли студенти виконають це завдання, можна всім класом обговорити деякі з таких запитань:

  • Які принципи ви бачите на прикладах Якова та Ісава? У чому ви бачите руку Господа у цій історії?

  • Як Бог допоміг вам взяти ініціативу, щоб припинити конфлікт або пробачити комусь у вашій сім’ї? (Нагадайте студентам, що не слід ділитися чимось дуже особистим).

Попросіть студентів подумки обміркувати, як Небесний Батько, можливо, хоче, щоб вони застосували принципи покаяння або прощення в їхніх сімейних стосунках у цей час. Заохотьте їх діяти за будь-якими спонуканнями, які вони отримують. Ви можете дати студентам час, щоб вони свідчили про цінність покаяння й прощення у сім’ї.

До наступного уроку

Поясніть, що, на жаль, деякі люди вирішують жорстоко ставитися до інших. Заохотьте студентів уважно вивчити підготовчий матеріал для наступного уроку. Попросіть їх обміркувати, як за допомогою Спасителя вони можуть зцілитися або допомогти іншим зцілитися від наслідків жорстокого ставлення.

Роздрукувати