Семінарія
Блок 2: День 2, 1 Нефій 2


Блок 2: День 2

1 Нефій 2

Вступ

Люди реагують на одкровення від Бога по-різному. Господь наказав Легію уві сні, щоб той вивів свою сім’ю у пустиню. Ламан і Лемуїл ремствували проти Божих наказів, а Нефій шукав підтверджуючого свідчення. Порівняння їхніх різних відповідей допоможе вам вирішити, як використовувати свою свободу вибору, відповідаючи на Господнє повеління.

1 Нефій 2:1–7

Бог наказує Легію вирушити у пустиню

Уявіть собі, що ви—Легій і Господь попросив вас і вашу сім’ю залишити ваш дім і все майно. Вам потрібно було б йти впродовж багатьох днів, і ви могли взяти з собою тільки провізію, щоб задовольняти потреби вашої сім’ї. Подумайте, як би ви прореагували на таке прохання.

Зображення
Караван Легієвої сім’¿

Прочитайте 1 Нефій 2:1–6 і визначіть, які обставини змусили Легія та його сім’ю вирушити у пустиню.

Чому люди “намага[ли]ся позбавити [Легія] життя”? (Див. 1 Нефій 2:1).

Що Господь наказав зробити Легію? (Див. 1 Нефій 2:2).

Приклад Легія ілюструє такий євангельський принцип: якщо ми вірні й слухняні, Господь буде допомагати нам у часи випробувань.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповідь на запитання стосовно 1 Нефій 2:4: Чого ви можете навчитися з рішення Легія, що брати, а що ні?

Аби допомогти вам краще зрозуміти географію Легієвої подорожі, розгляньте карту в кінці цього уроку.

Прочитайте 1 Нефій 2:7 і з’ясуйте, що зробив Легій після того, як вирушив зі своєю сім’єю у пустиню. Яке б слово ви вжили, щоб описати важливу рису характеру, виявлену Легієм?

1 Нефій 2:8–14

Ламан і Лемуїл ремствують проти свого батька

Усі чотири сини Легія вирушили в ту подорож, але при цьому вони так по-різному ставилися до Божих наказів.

Уважно прочитайте 1 Нефій 2:8–10 і обведіть слова річці і долина.

  1. У щоденнику для вивчення Писань напишіть свої думки стосовно наступного запитання: Як на вашу думку, чого старався навчити Легій Ламана і Лемуїла, порівнюючи їх з рікою і долиною?

Прочитайте 1 Нефій 2:11–14 і знайдіть, чому Ламан і Лемуїл ремствували на свого батька. ( Примітка: Слово твердошиїсть означає упертість і гордість).

Одна з причин, чому Сатана підбурює нас до ремствування,—це його бажання завадити нам прислухатися до живих пророків, натхненних провідників і батьків. Про ремствування говорив старійшина Х. Росс Уоркмен, сімдесятник. Він сказав, що “Ремствування відбувається в три етапи, кожен з яких є продовженням попереднього на шляху до непослуху”.

Зображення
Старійшина Х. Росс Уоркмен

По-перше, коли люди ремствують, вони керуються власним судженням і починають ставити під сумнів вчення живих пророків. “Спочатку вони засумнівалися у своєму розумі, а потім посіяли цей сумнів у розумі інших”.

По-друге, ті, хто ремствує, починають “давати пояснення і виправдовувати себе в тому, чому вони не роблять того, що їм було вказано зробити. … Таким чином вони виправдову[ють] непослух.

Третій крок вже є неминучим: зволікання у виконанні наказу Господаря [див. УЗ 58:29]. …

Я пропоную вам зосередитися на тій заповіді сучасних пророків, яку вам найважче виконувати. Чи сумніваєтеся ви, що ця заповідь стосується вас? Чи ви маєте готове виправдання того, чому ви не можете виконувати цю заповідь? Чи відчуваєте ви незадоволення й роздратування до тих, хто нагадує вам про цю заповідь? Чи зволікаєте ви з її виконанням? Стережіться обману супротивника. Стережіться ремствувань” (“Стережіться ремствувань”, Ліягона, січ. 2002, сс. 98–100).

Зображення
Легій і його сім’ÿ
  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповідь на таке запитання: Що б ви могли зробити, якби збагнули, що ремствуєте (не погоджуєтесь) з приводу якоїсь заповіді або церковної норми?

1 Нефій 2:16–19

Нефій прагнув, щоб Господь дав йому розуміння

Прочитайте 1 Нефій 2:16, 19 і позначте, чого хотів Нефій і що він зробив, аби прийняти Господні накази, дані через його батька. Хоч Нефій і не нарікав, однак поміркуйте над тим, як він написав у 1 Нефій 2:16, що Господь пом’якшив його серце, бо йому також могло бути важко залишити Єрусалим.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань наведіть приклад, коли ви, як і Нефій, зверталися до Небесного Батька і відчули, що ваше серце пом’якшилося завдяки впливу Духа, або коли ви отримали свідчення про щось, сказане Господом.

Досвід Нефія навчає нас такому євангельському принципу: Коли ми волаємо до Бога, Він може пом’якшити наше серце, щоб ми повірили Його словам.

Прочитайте 1 Нефій 2:17–18 і визначіть, якими були бажання Нефія і його дії після того, як Господь пом’якшив його серце. Подумайте, чого ви можете навчитися з різних відповідей Нефія, Сама, Ламана і Лемуїла. Наводимо одну важливу істину: Коли ми ділимося тим, про що дізналися через Святого Духа, інші можуть повірити нашим словам.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань напишіть про випадок, коли чиїсь слова допомогли вам повірити у слово Бога, як це було із Самом, який повірив словам Нефія.

Подумайте про когось, з ким би ви могли поділитися чимось, про що вам допоміг дізнатися Дух і що, як ви відчуваєте, є істинним. Це може бути хтось із друзів, членів сім’ї, церковний провідник або вчитель. Знайдіть цього тижня нагоду, щоб поговорити з цією людиною і поділитися свідченням.

1 Нефій 2:20–24

Господь запевняє Нефія, що через його послушність він буде процвітати

Визначте й позначте обіцяння, що знаходиться в 1 Нефій 2:20–21. Це обіцяння повторюється по всій Книзі Мормона 34 рази. Вивчаючи Книгу Мормона, ви побачите, що Господні слова Нефію повністю здійснилися. Закінчіть сьогоднішній урок, прочитавши 1 Нефій 2:22–24.

Бог благословляє тих, хто слухняний і вірний. Поміркуйте: яким є ваш рівень послушності у виконанні Божих заповідей. Що саме допомогло б вам стати більш слухняними? Дійте за враженням, яке ви отримали від Духа.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) 1 Нефій 2 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілось поділитися зі своїм учителем:

Роздрукувати